:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нивото на заплаха е най-високо от 2001 г. насам
Темите са миграцията, цифровизацията, отбраната и отношенията с Турция
На този ден българските лекари отбелязват своя професионален празник
СТАТИСТИКИ
Общо 352,445,253
Активни 1,480
Страници 51,974
За един ден 1,302,066

ССБ ще сезира Брюксел и Страсбург заради съдебния закон

Съюзът на съдиите (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека заради промените в Закона за съдебната власт. От организацията напомнят, че са призовали президента Румен Радев да наложи вето върху промените, но той подписа закона. Досега никоя от институциите, които имат право на това, не е сезирала Конституционния съд, а според ССБ промените са "противоконституционни и опасни".

Ако ЕК прецени, че е нарушено общностното право, тя може да сезира Съда на ЕС в Люксембург. Този съд тълкува правото на ЕС, за да се гарантира, че то се прилага еднакво във всички страни, и разрешава правните спорове между националните правителства и институциите на ЕС. Съдът в Страсбург може да бъде сезиран както от ССБ, така и от всеки магистрат, който смята, че държавата е нарушила правата му с промените в закона.

От ССБ предричат "сковаващ" ефект върху магистратите заради новото задължение до 14 септември да декларират членството си в съсловни организации пред Висшия съдебен съвет (ВСС). "Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ", пише в позицията на организацията.

Промените в съдебния закон предвиждат магистратите задължително да бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение за умишлено престъпление от общ характер. За членовете на отиващия си през октомври състав на ВСС са предвидени кариерни бонуси - след края на мандата си те могат да изберат в кой съд да продължат да работят.
1
504
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Август 2017 19:29
ССБ ще сезира Брюксел и Страсбург заради съдебния закон

А също и Арменския поп.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД