:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път бе променен текста на декларацията, която работодателите ще трябва да подават и която бе пусната миналата седмица
Той е един от верните хора на президента и в момента е негов съветник по военна сигурност
Мариана Коцева става статистик №1 на ЕС, а Андрияна Сукова ще е зам.шеф на Генерална дирекция "Заетост"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,466,296
Активни 1,979
Страници 118,172
За един ден 1,302,066

Пореден скандал разтърси организацията на "Пловдив 2019"

Общината се кани да обезобрази кино "Космос", сигнализираха граждани
СНИМКА: "БГНЕС"
Наскоро кметът Иван Тотев обяви, че за ремонт на рушащата се емблематична сграда на киното са заделени 2 млн. лв. Ремонтът обаче ще се прави "на инженеринг" - проектиране и строителство след обществена поръчка и без архитектурен конкурс.
Подготовката на Пловдив за европейска столица на културата 2019 г. е разтърсена от поредния скандал. Гражданската организация "Колектив Кино Космос" отправи тежки обвинения към общината - че се готви да обезобрази култовата за града сграда, че подготовката се управлява централизирано, непрозрачно, с изключителна партийна намеса. Според колектива общината "изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации", а "със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност". Това се казва в разпространена до медиите позиция.

В края на юли организацията бе съпроводена от други скандали. Четирима от членовете на общинската фондация "Пловдив 2019", която подготвя културната програма и усвоява средствата за нея, подадоха оставки. Мотивът на членовете от гражданската квота - Пенка Калинкова, Мариана Чолакова, Любозар Фратев и Милена Чакандракова, бе липсата на комуникация с кмета Иван Тотев (ГЕРБ), който е председател на съвета, и силното политизиране на инициативата. Сериозно напрежение породи отстраняването на издателя Манол Пейков от подготовката. Тогава кметът Тотев омаловажи разправиите и обещаваше до 4 август да попълни управителното тяло. Това обаче не стана и най-вероятно въпросът остава за септември.

"Колектив Кино Космос" също заяви вчера, че оттегля доверието си и всички свои проекти от общината и от "Пловдив 2019" и преустановява всякакви работни отношения с тях. НПО-то обединява архитекти, културни мениджъри, инженери, кинорежисьори, дизайнери, фотографи, актьори, отдали безвъзмездно 5 години от житейския си път на каузата да съхранят кино "Космос" като общественодостъпно културно пространство, представят се от неправителствената организация. След срещи с общинското ръководство те са разработили технически проект за площадното пространство пред киното, архитектурно заснемане на сградата, бизнес план, ориентировъчна количествено-стойностна сметка за бъдещ ремонт. "С днешна дата 2 млн. лв. от общинския бюджет за 2017 г. са гласувани за сградата, авторските права са "откупени" задкулисно, време няма, предстои инженерингова поръчка, която ще обезобрази сградата. В срещите ни с общината и "Пловдив 2019" неясно беше споменавано "нека видим и другата страна", "има и други интереси" - днес вече е ясно чии са били тези други интереси и от какъв характер са те", твърдят от организацията. По думите им "сградата на кино "Космос" е превзета от партийни и надпартийни интереси". Липсата на време до 2019 г. се използва като "претекст за прекрачване на законови и етични норми. Инженерингови поръчки се подготвят за: кино "Космос", сградата на Дружеството на пловдивските художници, площад "Централен". Съкращаването на срокове води до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат", алармират от сдружението.

ОЩЕ ОБВИНЕНИЯ

Общинската фондация "Пловдив 2019" няма кадровия капацитет да осъществи кампанията европейска столица на културата. Вместо да развива качествена културна, общностна и гражданска дейност, фондацията се фокусира върху масови събития или използва успеха на вече утвърдени събития, е другото обвинение. Общината "прахосва титлата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление, и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина", твърдят още гражданите.
644
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД