×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
Нетаняху пред Путин и Помпео: Иран трябва да напусне Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 385,223,565
Активни 1,578
Страници 69,851
За един ден 1,302,066

Как природата не търпи вакуум и празни столове в заведенията

Приоритет на икономиката трябва да е производството, селското стопанство, енергетиката, износът. А туризмът - да прекарва принадената стойност през стомашно-чревния тракт
Иван Стамболов-Сула
Кое беше събитието на отминалата седмица? Дали размяната на ядрени заплахи между Съединените щати и лично между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, които излязоха да си мерят ракетите? Не. Не беше това. Не беше и парламентарната разправа с българските магистрати - промените в Закона за съдебната власт, според които съдии, следователи и прокурори ще могат да бъдат отстранявани само при повдигане на някакво обвинение срещу тях. Най-сетне, събитието на седмицата не беше и онази половин детска градина в Перник, заради която двете най-големи политически сили у нас се хванаха за гушите и цяла седмица не могат да се пуснат.

Дребнотемието е национална напаст и понеже е така, темата на отминалата седмица беше историята как някакви хора отишли на кръчма в Созопол и как ги накарали да платят резервирани места, включително и онези, които не са ползвали. Разтърсващо! Дано поне в клозета да е имало тоалетна хартия, иначе апокалипсисът щеше да е окончателен и необратим!

За онези, които абсолютно правилно не са проследили интригата, ще припомним накратко фактите. Група летовници решава да вечеря в някакъв ресторант и за целта предвидливо си прави резервация за 10 души. В уречения час се явяват шестима и започват да консумират каквото там се консумира в подобни случаи.Дотук фактите са неоспоримиСледват интерпретации от двете страни, които включват кой какво бил казал, кой какво бил отказал, кой се държал нагло и арогантно, кой се бил оплакал и кой се бил ядосал - все недоказуеми неща, които за щастие, нямат никакво значение. В крайна сметка гневният управител на заведението включил в сметката и по 20 лв. за всеки резервиран, но незает стол, които пари май никой така и не платил. Възмутените клиенти обаче снимат сметката със своите модерни смартфони и директно я хвърлят на лъвовете във "Фейсбук". От там се надига ропот и дандания и по този начин въпросната кръчмаро-битова история се превръща в събитие №1 на родния августовски медиен обмен.

Да, случаят е смешно дребен, но пък ако седнеш да го разгледаш от различни страни, може да се окаже и поучителен. Да вземем например гледната точка наКлиентитеТе са типични представители на докарания до просешка тояга Българин, оня окаян обитател на нашата разорена от олигарси територия (защото държава, както знаем, тук няма), ударила дъното и продължаваща да копае надолу. Те са изтънчени и взискателни, някак аристократично уморени и отегчени. Те са дошли да харчат пари и алчните морски кръчмари са длъжни да се проснат по очи пред тях.

Хайде, дори да не е чак така, хората са отишли на море да поразпуснат, да се поглезят, да покажат статус, да се почувстват господари... А то какво? Някакъв хищен кръчмар им разваля лятната приказка. Вместо да бъдат ухажвани, вместо да им се внуши илюзията, че гларусите се радват да ги посрещнат в заведението си, вместо, дето се вика, по една маслинка като комплимент да им дадат, те едва ли не им стоят с хронометър на главата да засичат с колко лева в час ядат и пият върху единица търговска площ.

Извън кръга на майтапа, хората са абсолютно прави. Те цяла година са работили нещо, борили са се да изкарат пари, може би са пестили, а може би са треперили да не ги хванат, не им е оставало време за семействата, а още по-малко пък за приятелите. И ето, идва лято, планират се ваканции, хората отиват да прекарат с близките си няколко дни от сутрин до вечер заедно и какво ги посреща? Глутница разярени и кръвожадни печалбари, които гледат на тях като на ходещи (и леко изгорели от слънцето) портмонета. И нищо повече, никакво зачитане, никаква човещина.

Какво да кажат обачеРесторантьоритеВярно, нашите хотелиери и ресторантьори са безогледни. Не стига че са десетки хиляди в конкуренция помежду си, ами са принудени да действат на къса брегова ивица и в къс сезон - буквално ден година храни.

За тях клиентът е кокал с мръвка, който трябва да бъде оглозган за рекордно кратък срок - в сравнение с нашите хотелиери и ресторантьори тропическите пирани са кротко преживящи крави, които за никъде не бързат. Мазен и любезен, докато те мами пред входа като някоя сирена и разсеян, докато те обслужва, нашият черноморски кръчмар се изнервя, когато дойде време да си плащаш и да освобождаваш място за следващия бройлер.

Извън кръга на майтапа обаче, и нашият ресторантьор е прав. Той е пресметнал целия кратък курортен сезон в човекомаси и човекостолове, той знае от всеки квадратен сантиметър в заведението си колко пари ще изкара от началото на юли до края на август през всяка една божа минута. Той е успял да си изкара всички разрешителни, да мине през всички процедури, които често граничат с гавра; давал е подкупи, подмазвал се е на трътлести служителки от всевъзможни контролиращи органи и лицензиращи институции; събирал е персонал: само пред готвача сигурно е пълзял няколко часа и му е дал десет хиляди лева заплата, да не говорим за получленоразделните сервитьори, които невинаги умеят да направят разлика между тирбушон и касов апарат; ежедневно се разправя с доставчици, които му капризничат и му извиват ръцете - изобщо, успял е някак (къде честно, къде с далавера) да организира бизнес и чака да бере плодове. И точно тогава идват някакви лигльовци, решили да се правят на велики, и буквално бръкват в джоба му! Ще си платят, как няма да си платят!

Ако клиентите и ресторантьорите бяха единствените страни в тази драма, то никаква драма нямаше да има. Багрите обаче се сгъстяват от намесата наОбщественото мнениеТо ми е любимо! И в същото време малко ме плаши. Не спирам да се учудвам как цивилизовани уж хора са способни на толкова омраза. Слава богу, най-яростните от тях са такива само пред компютрите в тесните си квартири или на работното място, когато никой не ги наблюдава. Щом отделят пръсти от клавиатурите, те се превръщат в най-обикновени и незабележими шушумиги. И все пак! Бива ли някаква тъпа кръчмарска история да отприщва толкова страсти?!

"Заради такива като вас държавата трябва да строи допълнителни пътни ленти към Кулата и Маказа, че и без това не смогват....чудя са как може да сте такива мизерници!!!!!"

"Самозабравили се наглеци! Ще се постарая никога, ама никога да не посещавам това място и този човек!"

"Това може да съществува само в мокрите финансови сънища на собствениците в центъра на ресторантьорската вселена - Созопол, където единствено вирее паралелното кръчмарско съзнание на съвършения дебил."

"Ами стой в баничарница да ядеш гевреци или мазни дюнери и после обикаляй по крайбрежната улица да стръскаш мазньоча!!!"

"Някой от компелдаците, дето е сложил минус, ще каже ли защо дупетатите получават заплата за празен стол - отсъстват от парламента постоянно???"...

Освен чистият гняв, в социалните мрежи има и "тежки" мнения, възвишени позиции, морална недостижимост, справедливо негодувание, желание виновните да бъдат наказани до девето коляно в името на справедливостта и демократичните ценности. Най-суфистицираните инфлуенсъри обобщават: какво да се прави - целият "матриал" е прост (и като такъв не ни заслужава нас да му бъдем елит). Ех, булгар, булгар...

Междувременно се включиха иИнституциитеРеагираха така, сякаш турската армия е навлязла към Свиленград!

"В сряда по разпореждане на премиера Бойко Борисов е била направена пълна проверка на ресторанта, в която са участвали Министерство на туризма, Комисията за защита на потребителите и НАП". Не може да не е участвало и командването на сухопътните войски, но неграмотните "журналя" са пропуснали да го отразят! Макар че и НАП е достатъчно силно оръжие в ръцете на властта...

"От КЗП съставили констативен протокол, след което ще бъде наложена санкция за административно нарушение... Глобата е от 500 до 3000 лв. и се налага до 3 месеца. Заради големия обществен интерес обаче от КЗП ще връчат акта (ще извършат екзекуцията - б. а.) доста по-рано". Ех, че правова държава! Ех, че ред и законност! Ех, че актьорска игра в кадър! То не беше реформа в Закона за съдебната власт, то не беше справедливост и възмездие над кръчмари!

Но поне да си знаете: ако ви хапят много комари в бунгалото, мобилният номер на министър-председателя е... Другия път ще ви го кажа.В обобщениеЦелият случай е тъжен със своята миниатюрност. Ние сме станали миниатюрни хора. Защо една банална кръчмарска история е толкова важна за нас? Ами, защото е туризъм, а туризмът е елитен отрасъл в икономиката, национален приоритет! Но пък икономика, в която туризмът е приоритет... Какво да ви кажа? Слугинаж. Приоритет на икономиката трябва да е производството, селското стопанство, енергетиката, износът. Науката и културата. А туризмът - той прекарва принадената стойност от истинската икономика през стомашно-чревния тракт.

Но по-лошото е, че стомашно-чревният тракт вече у мнозина е заменил сърцето. Докато "си правим кефа", докато "се забавляваме", докато "релаксираме", ние започваме да се мразим. Така ли искаме да живеем?

Омразата е заменила любовта, а презрението се е настанило на мястото на уважението. Не умиваме нозете на по-малките, а ги караме те да мият нашите и даже да пият водата. И няма как да е иначе, когато онзи огромен АЗ се е подул до такава степен, че не е оставил никакво място за Ти.

Ето това виждам аз в четири празни стола по 20 лева парчето. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
СНИМКА: БГНЕС
Цяла година работа за 5-6 дни на море.
67
3755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
11 Август 2017 19:44
За Сула
За манталитета
11 Август 2017 19:46
Заяждането между Тръмпи и Кимчо РЯПА ДА ЯДЕ
битката на деня е ресторантьор-клиент
11 Август 2017 19:58
Отишъл веднъж Хитър Петър на панаир. А там – гъмжило от хора. Едни продават, други купуват, трети ядат и пият в гостилниците. Спрял пред една готварница и надникнал през отворената врата. Вътре гостилничарят, запретнал ръкави, подклаждал десетина тенджери с яденета – едно от друго по-хубаво. Хитър Петър бил гладен, но нямал пари. Какво да направи? В торбичката си носел само един сух крайщник хляб. Извадил той крайщника и протегнал ръка към една от тенджерите, от която излизала най-гъста пара. Задържал хляба си над тенджерата, додето се понакваси от парата и поомекне. Сетне го изял сладко-сладко и си тръгнал.
Гостилничарят, който го наблюдавал мълчаливо, му пресякъл пътя:
– Хей, човече, къде тръгна, без да платиш?
– За какво да платя?
– За яденето.
– Хубава работа! Ти не видя ли, че аз опитах само парата на тенджерата ти?
– Пара, пара, но и тя струва пари. Аз за тая пара, дето я изяде със сухия си хляб, дърва съм горил, вода съм носил, тенджера съм подклаждал! – занареждал гостилничарят.
– Брате – рекъл кротко Хитър Петър, – разбирам, но какво да ти дам, като нямам пукната парa?
– Щом нямаш пари, ще изядеш десет тояги, че да запомниш кога си лапал чужда пара! – развикал се гостилничарят.
Като почнала разправията, пред гостилницата се насъбрала навалица.
– Удряй! – рекъл Хитър Петър и застанал на слънце. – Вземи тоягата и удряй, но си отваряй очите да не ме докоснеш, тъй както аз не докоснах яденето ти. Инак ще играе дървен господ по гърба ти.
– Какво да удрям? – смаял се гостилничарят.
– Удари десет тояги на сянката ми!
Всички наоколо прихнали да се смеят. Гостилничарят се скрил засрамен в гостилницата.

Те така...
11 Август 2017 20:30
Днес ми хареса.
11 Август 2017 20:44
само не разбрах разбра ли ърбан ентелектуалеца че зад баналността на празните столове с такса стои Телефона СГолемите Копчета. И как за битовизъм който се решава от младши специалист в малка община се оказа че Премиер На Републикате виси със страшна сила в своята функционална управленска некомпетентност, а институциите са черна дупка?

не, не е додекамероновско. що го четох?
11 Август 2017 20:46
В общи линии Сула-та правилно е отразил фактическата обстановка и доводите на двете страни.
По този казус не взех отношение - макар и на пръв поглед битов, в него има заложени мини.

Вярно - клиентът винаги е прав, освен в случаите на недобросъвестност.
Обяснявам с пример, който е 1 към 1 с разглеждания - лицето Х паркира на маркиран паркинг така, че заема едновременно две паркоместа; или кара по осевата линия.
Как ще реагират Общественото Мнение, Контролните Органи и ТаксоСъбирачите!?

---
Не съм в течение дали наистина клиентите неволно са останали по-малко, или са се правели на тарикати (особено ако са били софиянци) и са си осигурили "жизнено пространство", преднамерено заявявайки 10 места вместо 6 - т.е. искали са да се ширят, без да им пука, че собственикът и персоналът ще претърпят някаква загуба (пропуснат ползи) или пък четирима, отишли на Море и искащи да хапнат и пийнат в това заведение, са останали отвън, били са принудени да търсят другаде места, вечеряли са банички от близката баничарница и т.н.

От друга страна собственикът/персоналът са били длъжни да предупредят в самото начало гостите си - за евентуалните последици и таксуването или да извършат някакво разместване и пр.

-------
Повечето от ресторантьорите и хотелиерите са софиянци + от други части на страната - местните са май (струва ми се!) малцинство.

Иначе - сгоден случай за ПроРобПрес да бълва срещу България и Българите.

---------
заб. все пак - да се изокам! По отношение на Обслужването по кръчми - в доста от тях то е ниско!
11 Август 2017 20:46
Не спирам да се учудвам как цивилизовани уж хора са способни на толкова омраза. Слава богу, най-яростните от тях са такива само пред компютрите в тесните си квартири или на работното място, когато никой не ги наблюдава. Щом отделят пръсти от клавиатурите, те се превръщат в най-обикновени и незабележими шушумиги.
Сула, не могат всички да разрушават Картаген, живеем си кротко и безметежно все още, във феодалния постсъветски цоциализъм!
11 Август 2017 21:11
Тоя път Сула се е постарал. И е написал общо взето верни неща.
11 Август 2017 21:16
Царят е гол. Форумът все повече заприличва на BG mama Уж гледаме едно и също нещо, а виждаме коренно различни неща.
11 Август 2017 21:27
.
"Не умиваме нозете на по-малките, а ги караме те да мият нашите и даже да пият водата."
.
Има над какво човек да се замисли.
.
11 Август 2017 21:27
Кайзер Созе 11 Авг 2017 21:16
Царят е гол. Форумът все повече заприличва на BG mama Уж гледаме едно и също нещо, а виждаме коренно различни неща.

Не знам, не знам...
Обърнал съм внимание на факта, че тези, които са най-капризни, обикновено са пълни писюри, когато те самите работят или си надуват бузите и се правят на всезнаещи, всеможещи и т.н. - отнася се и за двете страни по спора, но съм по-склонен да приема становището на заведението, особено по това време на годината.

Пък че в заведенията надписват и често обслужването е кофти - две думи няма.
Но и келеши и тарикати - бол - като клиентите в случая.
11 Август 2017 21:31
"Чудесен ден за лов на рибка бананка"
11 Август 2017 21:42
Значи поръчваш каката.
Тя от вратата информира:
-- Таксувам за всяко незаето място , да знаеш !!
11 Август 2017 21:49
Най-скандалното в случая с незаетите столове е, че никой не се сети да каже, че г-н Бойко Борисов дори един суджук не е ял в този ресторант.
11 Август 2017 21:59
ьл тоба време на годината сервитьорът ти хвърля панер с хляб и подвиква през рамо "ако видите мравки-убийте ги"
11 Август 2017 22:36
Най-скандалното в случая с незаетите столове е, че никой не се сети да каже, че г-н Бойко Борисов дори един суджук не е ял в този ресторант.


Ми щото само един човек може да гарантира, а той не се е включил...
11 Август 2017 22:44
Често срещан (с вариации) надпис в САЩ:
"We reserve the right to refuse service to anybody!".
Но при 'дивия социалистически капитализъм' е по-различно - джи-ес-ем, Фейсбук, Боко .. Кееееф!
11 Август 2017 23:10
Те са типични представители на докарания до просешка тояга Българин, оня окаян обитател на нашата разорена от олигарси територия (защото държава, както знаем, тук няма), ударила дъното и продължаваща да копае надолу.
Все се надявам, че с помощта на Европа, ще успеем да се наберем по еволюционната спирала и от homo sovieticus, се превърнем на хора!
12 Август 2017 08:11
Наистина ли няма празни столове в заведенията?(свободни маси)
12 Август 2017 08:44
Добре. И от мен
12 Август 2017 09:17
Сценарна основа за филм. Нещо като "КИТ".
И все пак - добре,че ги има и тези случай, колкото и незначителни да са та да си.... начешем перото.
12 Август 2017 09:31
Дали не е по-добре да дойде Петрински?
12 Август 2017 09:31
"Защо една банална кръчмарска история е толкова важна за нас?"

не господин Сула! не е важна за нас поради това, че е туризъм. ресторанти има и там, където туризъм няма!

важна за нас се опитва да я направи височайшата намеса! на командването на Сухопътни войски, което както сте написали е пропуснато от журналистите. защото може би там е море и е било по-правилно да се намеси флота?

ще влезем в историята с това, че сухопътните ни сили се намесват в случка с ресторант! като целта е въпросният ресторант да бъде темата на общественото мнение? или щото си нямат друга работа? или това е нивото им на компетентност? занимават се с това, от което разбират?
12 Август 2017 10:04
И аз прочетох около 2/3.Прочетох и коментарите.Хора уж мислещи,кимат с глава и викат,този път ОК.Кви 80 лева,кви ресторанти бе хора,милиарди откраднаха пред очите ви.
12 Август 2017 10:18
"...милиарди откраднаха пред очите ви."

така е - за 20 лв. цялата държавна мощ! 20 милиарда за какво са отишли - ни дума!
12 Август 2017 10:26
Дали не е по-добре да дойде Петрински?


Аха, Горскио ще реши проблема от правилни марксистко-ленински позиции На ешафода, няма човек, няма проблем!
12 Август 2017 11:58
Той е пресметнал целия кратък курортен сезон в човекомаси и човекостолове,


Е, хубаво де. Не е ли възможно по-малка група от клиенти да направят по-голяма сметка? Както и обратното?
Или тази такса стол - 20 лв - да се разбира и другояче. Че всеки клиент е длъжен да направи сметка не по-малко от 20 лв. А ако ял и пил за, примерно, 17 лв., заведението му увеличава сметката до 20 лв.?


12 Август 2017 12:09
Пансионер
11 Авг 2017 20:46
Мнения: 80
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP

Не спирам да се учудвам как цивилизовани уж хора са способни на толкова омраза. Слава богу, най-яростните от тях са такива само пред компютрите в тесните си квартири или на работното място, когато никой не ги наблюдава. Щом отделят пръсти от клавиатурите, те се превръщат в най-обикновени и незабележими шушумиги.
Сула, не могат всички да разрушават Картаген, живеем си кротко и безметежно все още, във феодалния постсъветски цоциализъм!

Баси, гадният постсоциализъм и Бангладеш ли мори? Ба, и феодализъм са ви набутали покрай него. Цъ, цъ, лоши хора има.
12 Август 2017 12:11
Пансионер
11 Авг 2017 23:10
Мнения: 81
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP

Те са типични представители на докарания до просешка тояга Българин, оня окаян обитател на нашата разорена от олигарси територия (защото държава, както знаем, тук няма), ударила дъното и продължаваща да копае надолу.
Все се надявам, че с помощта на Европа, ще успеем да се наберем по еволюционната спирала и от homo sovieticus, се превърнем на хора!

Пожелавам Ви да успеете да се наберете по еволюционната спирала и да се превърнете в човек!
12 Август 2017 12:14
Или тази такса стол - 20 лв - да се разбира и другояче. Че всеки клиент е длъжен да направи сметка не по-малко от 20 лв. А ако ял и пил за, примерно, 17 лв., заведението му увеличава сметката до 20 лв.?


Да. Обикновено тази практика се нарича (у нас) 'куверт' или 'задължителна консумация'.
12 Август 2017 12:39

Пожелавам Ви да успеете да се наберете по еволюционната спирала и да се превърнете в човек!
Благодаря, от твойте уста, дано в божийте уши! Вие си стоите в зоологическата градина, наречена "соцлагер", навън в джунглата, на свобода може да ви ощипе някой!
12 Август 2017 13:15
Авакуме, според дефиницията куверт е Най-малката сума, която трябва да се консумира в заведение, събирана като такса при влизане. А не такса, която се събира при излизане.
12 Август 2017 13:35
Вие си стоите в зоологическата градина, наречена "соцлагер", навън в джунглата, на свобода може да ви ощипе някой!

Пийте си хапчетата редовно. Соцлагер няма от 27 години.
12 Август 2017 15:26
А ето и още една идея за български куверт.

seeker 12 Август 2017 15:19
Такса "кетчуп", "горчица" и "майонеза" измислиха дюнерджийници и пицарии по морето. На различните места тя е 1 лв. или 1.50 лв., пише "Телеграф".
В созополско заведение клиенти искали да си поръсят сандвичите с кетчуп, горчица и майонеза. Усмихнат служител им ги подал любезно, без да обели дума. Туристите се шокирали, като разбрали, че за тези "екстри" им били начислени допълнителни 4.50 лв, т.е по 1.50 за всяко.
"Добре, че не поискахме шарена сол и чубрица, че десетка не ни мърдаше", шегува се изпатилият клиент във Фейсбук, добавяйки, че това е една от причините много нашенци да ходят в Гърция на море.
Подобни такси са въвели и караваните за хамбургери. Обявените цени в менюто са прилични, но салатите се заплащат отделно по 2 лв всяка. Тази подробност се съобщава на клиента чак когато поръчката му е готова и той е поставен пред свършен факт. Така хамбургер с пиле, струващ 3 лв по ценоразпис, с добавени 2 салати и пържени картофи, става 9 лв.
12 Август 2017 16:22
В случая става дума за сключен договор сключен между Заведението и бъдещ клиент за осигуряване на свободни маси за хранене и 10 стола за сядане за определена дата и час. Съгласно ЗЗД договорът не е задължително да бъде писмен. И двете страни признават пред медиите, че е имало договорка за резервация. Според ЗЗД договорът има силата на закон.
В уговореното време в ресторанта са се явили клиентите направили резервацията. В нарушение на договора те заявили за ползване маси и столове вместо за договорените 10 - за 6 човека.
В такъв случай поръчителят по договора дължи на изпълнителя и обезщетение за частично неизпълнение на договора и неустойка за неизпълнение. Управителят на ресторанта е съобщил на клиентите за нарушението на договореностите и е ги е поканил да заплатят вредите и пропуснатите ползи за ресторанта заради тяхното недоговорно поведение. Връчил им е писмен документ - системен бон (не фискален бон), чрез който ги е уведомил за претенцията си по неспазения договор - 80 лева, включващи обезщетения и неустойка по договор.
За никакви "такси" не става дума.
.
Клиентите демонстративно отказали такова заплащане.
Какво следва? Ми, иск на собственика на ресторанта срещу клиентите в районния съд за 80 лева и така...
12 Август 2017 16:30
В случая става дума за сключен договор сключен между Заведението и бъдещ клиент за осигуряване на свободни маси за хранене и 10 стола за сядане за определена дата и час.
Още един експерт! Договори!Тинтири-минтири! Още малко и нотариус ще поискаш! Някога ходил ли си на кръчма, с маце - топтан докуз - двама? Май не си! Ти обясня, сядаш на четворка - по някое време, не винаги, идват и си зимат излишните столове. Ма не ги давали - Ми хубу, началникът си вади столовете от кабинета и покрива човеко-местата! Айде холан, в целата кръчма са немали столове! Ми да купят! По 20 лв. Ма 80 лв, то амем-амен - столове - тип "Президент"
12 Август 2017 16:52
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Преди потребителят да бъде обвързан от договор или от предложение за сключване на договор, различно от договор от разстояние или от договор извън търговския обект, търговецът е длъжен да предостави на потребителя по ясен и разбираем начин следната информация, освен ако тя е ясна от контекста или от естеството и характера на стоката или услугата:
1. основните характеристики на стоките или услугите съобразно използваното средство за комуникация и естеството на стоките или услугите, включително информация за състава, опаковката, както и инструкция за използване, комплектовка и поддръжка;
2. името/наименованието на търговеца, седалището и адреса на управление, неговия телефонен номер, както и електронния адрес и интернет страницата, ако има такива;
3. крайната цена на стоките или услугите с включени всички данъци и такси или когато поради естеството на стоките или услугите цената не може да бъде изчислена предварително в разумни граници - начина на нейното изчисляване; когато е приложимо, в крайната цена на стоките или услугите се включват всички допълнителни разходи за транспорт, доставка или пощенски такси, а когато тези разходи не могат да бъдат изчислени предварително в разумни граници, се посочва обстоятелството, че такива допълнителни разходи могат да бъдат дължими от потребителя;

...........
Чл. 5. (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането ? от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.

..................

Чл. 16. Продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.


........................

Чл. 19. (1) Цената на стоката трябва да бъде посочена в левове.
(2) Цената се обявява за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.)
(4) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) Продажната цена и цената за единица мярка трябва да включват:
1. данъка върху добавената стойност (ДДС) и всички други допълнителни данъци и такси, и
2. цената на всички стоки и услуги, които следва да бъдат заплатени допълнително от потребителя, в случаите когато те задължително трябва да бъдат продадени или извършени от търговеца.
(5) Обявяването на различни цени за един и същ вид стока в търговския обект е забранено, с изключение на случаите по чл. 6.


.........................


Чл. 20. (1) Търговецът е длъжен едновременно да обозначи продажната цена и цената за единица мярка на предлаганите в търговския обект стоки чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Когато видът на стоката позволява поставянето на етикет, продажната цена може да се обозначи върху етикета.
(2) Не подлежи на обозначаване продажната цена на:
1. стоки, които се влагат при извършването на услуга;
2. стоки, продавани на търг и/или на аукцион;
3. антики и произведения на изкуството.
(3) Цената за единица мярка не се обозначава, ако е идентична с продажната цена.


.............................


Чл. 24. (1) Всеки търговец, който предлага услуги на потребителите, е длъжен предварително да обозначи продажните цени на предлаганите от него услуги чрез ценоразпис, поставен на видно място в търговския обект. В случаите, когато поставянето на ценоразпис е неудобно поради обема на предлаганите услуги, е допустимо изготвянето на ценоразпис във вид на брошура, която се предоставя на всеки потребител преди извършването на услугата и при заплащането ?.
(2) Ценоразписът трябва да е недвусмислен и лесен за четене и разбиране.
(3) Изискванията на ал. 1 не се прилагат в случаите по чл. 26.


....................

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 27. (1) Продажната цена на услугата се посочва в левове.
(2) Продажната цена на услугата включва ДДС и всички други данъци и такси, дължими от потребителя, както и цената на всички стоки и услуги, които трябва да бъдат заплатени допълнително от потребителя.
(3) Означаването на различни цени за една и съща услуга в търговския обект е забранено. Ако въпреки това са посочени различни цени за една и съща услуга, потребителят заплаща по-ниската цена.и т.н. и т.н,


плюс че е в киреча по целите глави пет и единайсет, Баси неграмотните бакали из територията- и ви разрешават да гласувате и да сключвате сделки!!!
12 Август 2017 17:06
Кайзер,
Това за което говорим не е нито стока, нито услуга. Така, че цитатът ти е неуместен.

12 Август 2017 17:08
това е закон за защита на потребителите. След като не е стока или услуга е рекет или обикновено изнудване и попада под НК- след като са и организирана група- поне управител, сервитьор и салонен управител- пращайте барети, не данъчни
12 Август 2017 17:09
Хамел
Договори!Тинтири-минтири!


Съжалявам, че си експерт по въпроса.
12 Август 2017 17:11
Като оставим настрана наглостта на рецидивиста от НДК - въпросът е колко сме затънали че вместо някой общинар да им спука задниците по закон и да им хлопне кепенците се оказва че се налага Премиер и Министър да правят фелацио на наглеца който го приема за реклама? Всъщност - на тия столове сложете некролог на Държавата,
12 Август 2017 17:13
След като не е стока или услуга е рекет или обикновено изнудване и попада под НК


Всъщност кой е поискал резервацията. Кой е поискал масите и столовете да стоят празни докато дойдат точно тези клиенти. Кой е поискал рекета...
12 Август 2017 17:15
според дефиницията куверт е Най-малката сума, която трябва да се консумира в заведение, събирана като такса при влизане. А не такса, която се събира при излизане.

Правилно. Точно така трябва да се разбира и предложеното от теб - " всеки клиент е длъжен да направи сметка не по-малко от 20 лв. А ако ял и пил за, примерно, 17 лв., заведението му увеличава сметката до 20 лв.?" Дали на влизане или на излизане е без значение, при условие, че клиентът е бил информиран за тази такса/куверт при влизане.
12 Август 2017 17:15
Ресторантьорски продукт - същност и особености.

Рестораньорството (Р) се х-ризира с голямо разнообразие от заведения за хранене и развлечение. В тях се съчетава цялата ресторантьорска дейност. Като всяка стоп. дейност, така и Р създава свой краен специфичен продукт, наречен РП. В заведенията за хранене и развлечение гостите ползват основната рестораньорска услуга хранене. Тя представлява главното съдържание на РП. Наред с основната ресторантьорска, гостите на даденото заведение ползват и редица др. доп. услуги, които имат немат. х-р: получаване на инфо, развлекателни услуги, санитерно-хигигенни и др. следователно РП представлява съвкупност от всички мат. и немат. услуги, предлагани в заведенията за хранене и развлечение с обща цена. В структурата на РП доминират услугите с мат. х-р. РП представлява резултат от напълно завършен технологичен процес, чието формиране зависи от редица фактори и услуги, основните от които са: *Мат. среда в нея се осъществява създаването, предлагането и потреблението на РП. В нея се вкл. сградите, помещенията, инфраструктура, пожаро-охранитлена с-ма, оборудване и др.; *Технология на Р определя начина и последователността на създаването, продажбата и потреблението на РП.; *Ресторантьорски персонал осн. фактор за създаването и предлагането на РП. Това се обуславя от обстоятелството, че човешкият труд е източник и носител на ресторантьорските услуги. Това налага повишени изисквания към кач. на работната сила в Р.; *Ресторантьорски услуги могат да имат антр. или прир. х-р; допринасят за атрактивността на заведението.

^РП се х-ризира с някои по-важни особености: *Състои се от комплекс ресторантьорски продукти, имащи мат. и немат. х-р (доминират първите); *РП не е съвкупност от механичен сбор от услуги, а представлява краен резултат от напълно завършен технологичен пр-с; *РП има видима и невидима страна при видимата страна част от ресторантьорските услуги се предлагат в присъствието на гостите на заведението (предлагане на шведска маса, фламбиране, транжиране, филетиране и др), а при невидимата част от РП се създава в отсъствието на клиента (приготвяне на ястия в кухнята); *Немат. услуги като съставна част от РП, възникват само при предлагането на мат. форми на продукта. Такива са посрещане на клиента, настаняване, даване на меню, даване на поръчка, ползване на търг. зала, плащане и изпращане на клиента. Без тези немат. услуги не е възможно да се използват мат. ^Стандартизацията на РП представлява количествено измерване на кач. на РП. За целта се изграждат количествени параметри за определяне кач. на РП и на неговите елементи. Стандартизацията е сложен проблем. Основните стандарти за кач. на РП са отразени в Наредбата за категоризация на тур. обекти.

^Всяко заведение за хранене и развлечение създава и предлага специфичен РП. Голямото разнообразие на предлаганите РП-ти налага тяхното класифициране по следните признаци: *Според териториалния си обхват, РП бива: м/унар. или на група срани; нац.; регионален; в рамките на един или няколко обекта. *Според специализацията на Т, РП бива: за рекреативен; хоби; делови, екологичен, селски и др. Т; *Според сегментите на клиентелата, РП бива: за младежи; детски; трета възраст и др.; *Според организацията на тур. поток, РП бива за индивидуални гости и неорганизирани групи; за организирани гости и групи; *Според категорията на заведението за хранене, РП бива продукт на заведения с 1, 2, 3, 4 и 5 звезди; *Според х-ра на потребителския контингент, РП бива за традиционни гости, за VIP гости, бизнес гости и др.; *Според вида на заведението за хранене и развлечение, РП бива продукт на ресторант, снек-бар, сладкарница и др.


Дори да приемем че заведението е садо-мазо
, то "такса стол" е необявена и абсолютно забранена
12 Август 2017 17:18
Кайзер Созе
12 Авг 2017 17:15

Това откъде е ?
Много ми прилича на извадка от учебник за техникум по обществено хранене
12 Август 2017 17:20
https://www.youtube.com/watch?v=_D_uAPQ5YUU

Sozopol
12 Август 2017 17:21
баш там- предполага се в тоха да го знаят
12 Август 2017 17:23
"такса стол" е необявена и абсолютно забранена


къде в издадения от ресторанта документ и изписано "такса стол"
12 Август 2017 17:26
закъснели сте по темата0 дадена е в предходните касова бележка, обясненията на наглеца управител- кадър на ресторант Интрига в НДК - София, че я е въвел по вдъхновение,

Други въпросиЮ? Никъде никой и не твърди че е куверт
12 Август 2017 17:28
под лаврака


Натисни тук

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД