:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 369,226,925
Активни 790
Страници 24,973
За един ден 1,302,066

Брьогел и Рафаел превземат Виена от септември

Питер Брьогел Стария, "Художникът и купувачът".
Питер Брьогел Стария и Рафаело оживяват в залите на музея "Албертина" във Виена. Двете мащабни изложби ще приковат вниманието на европейските ценители от септември до януари. От 8 септември до 3 декември в музея ще може да бъде видяна изложбата Bruegel. Drawing the World с творби на знаменития холандски художник, съобщава Artprice. Колекцията включва 100 от най-известните графики на Брьогел, който е сред най-значимите автори на своето време. Експозицията ще покаже забележителното му графично творчество, както и неговото художествено развитие, съпоставяйки го с изкуството на негови предшественици като Йеронимус Бош и Албрехт Дюрер. Смятан приживе просто за един от добрите майстори на своето време, впоследствие фламандският живописец е оценен като един от най-големите художници на Северния ренесанс. Изложбата включва и около 20 от най-забележителните рисунки на Брьогел Стария, които се намират в колекциите на различни музеи по цял свят. За първи път ще бъдат показани и образци на неговото графично изкуство, възстановени от специалистите на виенския музей в хода на техните дългогодишни научни изследвания.

Творчеството на Рафаело ще е акцент в музейното пространство от 29 септември до 7 януари 2018 г. Изложбата, озаглавена лаконично Raphael, ще представи около 170 от най-значимите картини и рисунки на ренесансовия гений. В експозицията са включени както шедьоври от богатата колекция на музея "Албертина", така и от световни арт институции като галерия "Уфици" във Флоренция, Кралската колекция на британското кралско семейство, Британският музей, Лувъра, музеите на Ватикана, музея "Прадо", музея "Ешмол" в Оксфорд, Англия, и много други. По традиция Рафаело е смятан за един от тримата големи майстори на този период, наред с Микеланджело и Леонардо да Винчи. Подбраните творби очертават трите стилистично обособени етапа в неговото творчество: ранните му години в Умбрия, четиригодишния период във Флоренция (1504-1508) и триумфалния му успех в Рим, където работи за двама папи.
 Автопортрет на младия Рафаело - от колекцията на галерия "Уфици"
609
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД