:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МРРБ: "Струма" ще минава през Кресна и в двете посоки

 
Най-добрият вариант за минаването на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле е изграждането на две трасета - в посока София да се качи източно от дефилето, а в обратна посока - да се запази сегашният път, като се разшири и се изправят завоите. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти в Пловдив, цитиран от "Медиапул". Еколозите обаче не са на това мнение.
Това вариант съчетавал максимално всички изисквания по екологично, икономическо и социално отношение.
Проектът включва изграждането и на необходимата екологична инфраструктура, която да защити всички биологични видове - мрежови съоръжения, надлези, тунели за животни, което включва и шест връзки между двете трасета, твърди регионалният министър. Според него технологично този вариант е и най-лесно и бързо изпълним.
Най-късно в средата на 2019 г. трябва да започне изграждането на обходния път край Кресна. Ако дотогава няма избран изпълнител, страната ни може да изгуби цялото европейско финансиране за всички останали изградени лотове на "Струма“, посочи Нанков.
4
5194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Август 2017 16:27
Щом сега съществуващия път ще стане магистрала, която в последствие чрез тол системата ще стане платена, кой ще е алтернативния път? Това попита един от местните кметове. Каза че при този вариант няма алтернативен път.
10 Август 2017 16:40
Шест връзки между трасетата? Как, къде? Гледам, трасето ще се влее в това от Градево (вероятно предимство за новото трасе, освен ако няма допълнителна лента за включване, ама пък надолу в Симитли е тясно). А хората в Симитли, живеещи до улицата преди слизането в посока Благоевград дали ще са съгласни целия трафик да минава пред къщите им? Или пак ще трябва да се мисли след като бъдат изпогазени хора?
10 Август 2017 17:18
Как в Швейцария са вкопали стотици километри в скалите и от едната страна има само колони?!?! Какво им пречи и тук така да издялкат скалите навътре? Отгоре могат да минават и слонове даже. Това крадливо племе се кани да открадне много пари, това е работата.
10 Август 2017 17:34
Шест връзки между трасетата? Как, къде?

Тука може би е по-ясно:

http://issuu.com/tcmgbg/docs/infra_br5_175dpi/115?e=19480525/40220214
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД