:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тя заяви, че сигналът до антикорупционната комисия и след това специализираната прокуратура е подаден от "Ваклин груп" ООД
Рейтингът на президента падна с почти 7% за месец
Някои служители на реда са гледали много американски филми, обяви зам.-шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР
Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон
Позицията на "Дондуков" 2 съвпада с руската, обяви Цветан Цветанов
СТАТИСТИКИ
Общо 377,096,274
Активни 1,876
Страници 79,716
За един ден 1,302,066

Няма нищо по-хубаво от претоплени обещания

От програмата на кабинета става ясно, че административният произвол отново ще си бъде същият, само че ще бъде по-прозрачен, по-достъпен и по-бърз
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов, ГЕРБ и "Обединените патриоти" написаха управленска програма, която не направи крачка напред в сравнение с досегашните.
Струваше ли си чакането? Този основателен въпрос си задават мнозина, след като правителството на Бойко Борисов прие церемониално Програмата за управление 2017-2021. И когато премиерът заяви, че трябва постоянно да се работи, че просто нямат алтернатива, че няма по-добри от тях и всеки ден трябва максимално да се доказват и да си изпълняват програмата, доста хора си отдъхнаха и решиха да не си правят труда да погледнат в тази програма и да видят за какво става въпрос.

При първоначалното обещание да е готова "до месец" тримесечното забавяне създаде усещането, че програмата ще е нещо мащабно, единствено по рода си, неслучвало се събитие в демократична България. Затова и любопитството към съдържанието беше голямо. 128 страници, 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки.Колосално! Но не и по същество!Още с въвеждащото изречение вероятно се е целяло да се постигне зашеметяващо въздействие сред специфичната аудитория, за която най-вероятно е била предназначена програмата. С вярата, че не държавата създава икономиката, заетостта и доходите, а реалният сектор, трябваше да се внуши, че това правителство има намерение най-после да охлаби хватката си върху онези икономически активни субекти от малкия и средния бизнес, които нямаха възможност в първите две управления на Борисов да изплуват над повърхността заради непрестанния административен произвол и партиен рекет по места. ("Сагата със суджуците" и както се твърди с много други стоки и предмети за бита.)

Но "вярата" в едно наистина добро намерение на правителството свършва няколко абзаца по-надолу, с категоричния намек, че "ако искаме държавата да дава повече пари на бизнеса и гражданите, тя трябва да събира повече данъци от бизнеса и гражданите". Т.е. препотвърждава се досегашната практика на всяко предишно управление, условно ляво или дясно, че водещият фактор за обществото няма да е икономически активният човек, а държавната административна машина. Тя събира, тя раздава, тя разпределя и преразпределя! И с това препотвърждава порочния модел на силово управление чрез регулации, административен натиск и пълен контрол върху обществените инициативи.

По-нататък всичко в програмата еподчинено именно на този силов подход за управлениеБез ни най-малък намек за нуждата от нов подход и ново мислене за управление в демократични условия.

Ще се строят магистрали? С еврофондове и пари от бюджета, т.е. от държавата. Ще се санират жилищни сгради в периферните и обезлюдени райони? С пари от бюджета, т.е. от държавата - ако има резерви, разбира се. Ще се осигури полицай във всяко населено място? С пари от бюджета, за които се твърди, че ги няма и няма как да бъдат намерени. Да не говорим, че никой не си дава сметка, че това означава, че дори в село с един жител ще трябва да има полицай, при това с автомобил (какво ще е оправданието за прахосаните средства?). И най-важното - ще бъде променена технологията на функциониране на "държавната машина" чрез ускорено въвеждане на електронното управление, което между другото е намерение още от първото правителство на настоящия премиер. Да не говорим, че в нашенския вариант "електронизацията" се ограничава до инсталирането на компютър в селското кметство, който ще продължава да бълва "позволения" на хартия.

И така административният произвол отново ще си бъде същият, само че ще бъде по-прозрачен, по-достъпен и по-бърз, както става ясно от самата програма.

Иначе, въпреки всички заявки, програмата си остава един зле сглобен, свръхангажиращ управляващите документ, в койтоняма и намек за промяна,да не говорим, че липсват каквито и да са финансови разчети за всеки от приоритетите, целите и мерките. Програмата си остава на ниво предизборни намерения, които експертите, правили си труда да следят последователно тази материя, са виждали в почти всяка програма на многото на брой партии от поне 15 години насам.

И с основание настоящите управляващи за пореден път ще бъдат заподозрени в лошо скалъпен опит да подхвърлят на публиката едно "нещо" (а то няма как да бъде определено по друг начин), което Бойко Борисов или не е чел, а се е предоверил на експертния си управленски екип, или просто не е разбрал.

Повече от очевидно е, че за сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" желаното се смесва, от една страна, с възможното, а от друга - с реалното. Няма как да се повярва, че при съществуващия все още заради ред конюнктурни вътрешни и външни фактори бюджетен дефицит ще може да се удовлетвори финансовият интерес и план по всяка набелязана за реализация мярка. Трудно ще бъде и да се повярва, че след като вече два пъти си обещал нещо и не си го изпълнил, ще го изпълниш на третия път, при това с цената на нови обещания и поети ангажименти.

Затова и общественият скептицизъм ще продължава да преобладава, което ще налага още по-силен административен натиск за потушаване на недоволството. Оптимистичното в случая е, че са ни обещали този натиск поне да бъде една идея по-прозрачен, по-достъпен и по-бърз.
 Георги Киряков
1
1694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Август 2017 14:40
Програмата на ГЕРБ И ОП е нищо, но пък от сърце!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД