×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,567,582
Активни 1,030
Страници 138,702
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Винаги и навсякъде в градовете цари ужасяваща мръсотия“

Средновековните западни градове тънат в нечистотии, но това чак до XVII в. не прави впечатление никому
Средновековните западни градове са тесни, смрадливи и студени. Съдържанието на нощните гърнета - които впрочем често престояват по няколко дни под леглата, докато прислужницата не ги изхвърли през прозореца направо на улицата - се лее над главите на минувачите; във високоразвитата по западните мерки Нидерландия удовлетворяването на природните нужди става къде-къде по "технологично" - през нарочен надпуск, също направо върху горките граждани, ако те имат нещастието да минават по това време по тесните улици. Вляво: Изхождането през нарочно изграден надпуск често спестява покупката на нощно гърне; малка част от картината "Фламандски пословици" на Питер Брьогел Стария; рисунка с маслени бои върху дъбова основа; 1559 г.; Берлинска художествена галерия, Германия; Изливане на нощното гърне направо на улицата, в случая - върху свирещи улични музиканти; гравюра към остро сатиричната поема Das narrenschiff ("Корабът на глупците") на Себастиян Брант, издадена в Базел през 1494 г.; резба върху дърво; заемка от: Albert Schramm, Der Bilderschmuck der Fruhdruck// Bd. 22, Basel, 1940// Abb. 1172. Вдясно: Нужниците са преносими, във формата на сандък, и са извънредно редки - наличните в коя да е държава от западните покрайнини на Европа често могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка чак до края на XVII в.; а и се използват понякога не по обичайното им предназначение. Изхвърляне на новородено - плод на греховно съвкупление между млад инок и омъжена жена - в отвора на женски тоалетен сандък; рисунка върху пергамент с позлата, дело на майстор Фовел; в ръкописа на инока-бенедиктинец Готие дьо Коанси (1177-1236), озаглавен "Чудесата на св. Богородица"; преписан от Жан дьо Сенли в Париж през 1327 г.; Национална библиотека на Нидерландия-Хага
Изследването на всекидневния живот е наистина съществена част от историческите дирения, но отношението към него е твърде противоречиво - някои от специалистите са безразлични към този поглед към миналото; други го приветстват бурно; а трети се отнасят към проучвателите на всекидневието даже с презрение, понеже ги смятат за "предатели" на националните идеали - изучаването на всекидневния живот отвличал историците от разгадаването на важните страни на нашето минало като политическата история, войните за национално обединение, изследването на ранната демография, отбраната и селищната история.
Сега е времето да не се съгласим с презрителното отношение към изучаването на всекидневния живот, който впрочем - освен всичко друго - е и твърде занимателен за преобладаващия брой "потребители" на историческа продукция. Нужно е да се подчертае дебело, че твърде често разкриването на подробностите от всекидневието на предците ни е по-полезно за разбирането на основните закони, по които се движи историческият процес, отколкото цяла лавица дебели свадливо намусени свръхсериозни томове, натъпкани с претенциозен строг понятиен апарат.
Западната историческа наука отдавна схвана тая особеност в изучаването на всекидневието - тоя уж незначителен дял от миналото - и отдавна не го пренебрегва; та няма защо да ни е чудно - вероятно именно това е едно от доказателствата как в историята съвсем не е задължително да побеждават по-умните или по-мъдрите; както и в живота печеливши се оказват често по-хитрите. Отдавнашните занимания на западната историография с описанието на средновековния всекидневен живот - описание, за което в нашите исторически извори за всекидневието на нашите предци също може да се разчита на изобилни сведения, впрочем (вж. и Свързани текстове) - успяха да наложат значителен брой превратни идеи за него. Така в масовото съзнание остана представата, че Европейският запад винаги е бил по-цивилизован от Европейският изток; абсолютно лъжлива представа, разбира се. Едва напоследък - с края на европоцентризма, с усилната преселническа вълна в Западна Европа, с масовата морална деградация, с разпада на традиционното семейство и с видимото загниване на така наречените общоевропейски структури - стана ясно, че западните европейски покрайнини се запътват отново към исторически предопределеното им място на цивилизационен заден двор; място, което западните покрайнини на нашия континент не заемат само през последните няколко века.
Всичко това трябва да ни е показало, че ония, които умеят надменно да излъскват ябълки, които по-сетне да продадат на двойна цена - а в западните европейски покрайнини открай време са добри в това - могат да разчитат само на временни победни успехи; най-много да разрушат и разграбят Цариград един-два пъти. Нас, балканците, в лъскането не ни бивало никога...
* * *
Историческата истина за хигиената в западните градове дори до XVII е смрадлива, направо е воняща; и никак не е трудно да се досетим за това дори само като си представим как се мият на запад - всъщност желязната завеса, която разделя от север на юг континента ни, ставало е често дума тук за това, е не желязна, а водна. Ако се вгледаме внимателно, няма как да не забележим, че Европейският запад се мие в застояла вода - вани, пълни мивки (в съвременна Англия крановете за вода са два - отделно за топла и отделно за студена вода, защото предназначението им е чрез тях да се пълни мивката, където става измиването), а Европейският изток извършва измиването с течаща, а не застояла вода. Ето така, именно за водна, а не за желязна завеса някъде по средата на Европа трябва да говорим (вж. Свързани текстове в следващата статия по темата); и това няма да направи двете исторически обособени части на нашия континент по-разбираеми една за друга, те ще си останат все така чужди исторически, както са били винаги.
"Винаги и навсякъде в градовете цари ужасяваща мръсотия", пише около 1453 г. в "Аугсбургската градска летопис" нейният автор Буркхард Цинк; и няма никакъв начин ние да не се съгласим с това.
Нужници на практика няма; малките тоалетни сандъци - собственост на няколко от най-изисканите дами в обществото (вж. Изображението) - са изключителна рядкост чак до XVII в. За естествените нужди се ползват нощни гърнета, които често са различни за мъжете и за жените (вж. изчерпателно - доколкото приличието позволява - продължението на този текст). Нощните гърнета всъщност съвсем не се използват само нощем, а освен това и престояват по няколко дни под леглото, докато прислужницата ги изхвърли - най-често през прозореца, от високо и направо върху невинните минувачи (вж. Paul Zumthor, La vie quotidienne en Hollande au temps de Rembrandt, P. 1960).
Къпането - и изобщо миенето - се смята за изключително вредно след като в средата на XI в. с папска була са затворени всички обществени бани в подопечните на негово светейшество кралства и господарства; причина за тази убеденост е, че порите на кожата се разтварят особено широко при "накисването" на тялото в застояла вода, и така заразите с лекота прониквали в тялото, разболявайки го. Увереността, че чернилката от мръсотия е отлична защита на кожата срещу болести и поради това, личната хигиена трябва да се извършва "на сухо", като само с чиста кърпа се търкат откритите части на тялото, е дълбоко вкоренена на запад чак до новото време.
Лекарите обичайно препоръчват децата дао се почистват парче с бяла тъкан за премахване на мазнините, но без да се търка твърде усърдно, за да не се премахне "естественият" (мръсен) цвят на лицето. В действителност, още Гелен е убеден, че водата не е твърде полезна; според него тя може да доведе до зъбобол и катаракта, бледност на лицето и силна чувствителност на тялото към студа през зимата.
Сигурно и вие сте се чудили как са се перяли тия обширни колкото малка къща кринолини и всякакви други пищни дрехи; ще трябва да разочаровам любителите на тия шарени женски дрехи - ако изобщо някога се е стигало до пране, най-много веднъж годишно, то това става със смес от речна вода, урина, която се събира от всички околни селища от нарочни люди, които се занимават професионално с това, и сода каустик. Едва ли е в нашите възможности да предадем в пълнота уханията, които са се носили всъщност около невероятните красавици, показвани в пропагандните филми днес. Незначителна част от обитателите на Запада носят бельо, а спалните покривки и завивки не се перат никога.
При хранене отсъствието на хигиенни навици също е впечатляващо - ръцете не се мият, без значение какво гладникът е правил с тях преди това; яде се с ръце - нека още веднъж да припомним какъв културологичен шок настъпва, когато византийската принцеса Теофано, племенницата на император Йоан I Цимисхи, съпруга на германския крал (961-983) и император на Свещената римска империя Отон II Рижия (967-983) и императрица на Свещената Римска империя (972-991), изважда за пръв път през 972 г. своята малка златна двузъба вилица...
Западният обичай е да се яде с ръце, които дори не са били измити преди хранене, може да наблюдавате и в наши дни; само преди седмица ми се случи да се удивя за кой ли път как западните делегати на един общоевропейски форум дори след многочасови заседания сядат да обядват/вечерят със същите ръце, с които са въртяли преводаческото устройство и слушалките за общо ползване, ръкували са се сърдечно, преглъщали са се любвеобвилно.
Ястията, впрочем, също не се приготвят при спазване на маниакална чистота са сервирани ястия, най-вероятно също не е преминал всеки процес почистване. Впрочем, едва със създаването на (някаква) средна класа от средата на XVIII в. насетне, в Амстердам започва някаква постепенна промяна.
(следва)

Свързани текстове:
http://www.segabg.com/article.php?issueid=3180§ionid=5&id=0001301
(Отоплението е вековен проблем в студената Европа)
http://www.segabg.com/article.php?sid=2008121100040001301
(В средновековна България баните са високотехнологични съоръжения)

Следващ текст по темата:
Приказните бани на Европейския изток

82
26000
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
09 Август 2017 20:07
И когато излеят съдържанието на някое цукало върху човека, той не се е миел, а след като излятото се втвърди и засъхне, внимателно го е навлажнявал с вода и го е размазвал повторно върху дрехите и откритите части на тялото, щото това му е късметът.
09 Август 2017 20:07

То пък едни градове, то пък едни векове, то пък един запад...

Kotka
09 Август 2017 20:20
Мхъ, че то големата и ужасяваща мръсотия си продължава и през 21 век.
В любимата на Петрински, Россия:
https://www.vbox7.com/playlist:1555412
Мдаа...
09 Август 2017 20:20
Средновековните западни градове тънат в нечистотии, но това чак до XVII в. не прави впечатление никому


И от един момент в мръсотия почнаха да тънат източните градове, които бяха поели по пътя на комунизма под ръководството на КПСС.
09 Август 2017 20:56
И от един момент в мръсотия почнаха да тънат източните градове, които бяха поели по пътя на комунизма под ръководството на КПСС.
09 Август 2017 21:03
В любимата на Петрински, Россия


... има руска баня и къпане в дупка на леда по това време

Впрочем, важно е да уточним, че в Западна Европа не е било винаги така. Когато Рим е владеел света, нещата са били други. Водата и здравето са обожествявани. Всеки практически значим водоизточник си е имал нимфа закрилник и е бил почитан. Водата се е леела здраво. Водоснабдяването е било съизмеримо по мащаб със съвременното. Комуналните услуги са били организирани, под контрол. Санкциите са били жестоки. Мърлящината - особено жестоко.
09 Август 2017 22:01
А на един остров, мръсотията си властва още от Средновековието. При наличие на смесител, да си пълниш умивалника и да се поливаш със сапунката И то само защото таке го свикнала мама в ранно детство.
Да не говорим за ваната с двата отделни крана - горещ и леден
09 Август 2017 22:02
Тов.Петрински
Тов.Кошка
Компартията
09 Август 2017 22:59
.. има руска баня и къпане в дупка на леда по това време


Имало е баня, но за тоалетни не са чували.
Чети "Швейк в руски плен".

https://www.youtube.com/watch?v=3N6dnuaF9c8
09 Август 2017 23:25
Мхъ, то една бабичка от Подмосковието беше откраднала химическа тоалетна:
„Преди няколко години снимахме филм по Чехов в Подмосковието, разказва продуцентът Александър Чаленко. Снимките продължиха седмица, ние бяхме 50-60 души и взехме тоалетна под наем – синя кабинка. Всяка вечер идваше помпа и източваше съдържанието. Една вечер шофьорът на лайновозката звънна и каза, че ще може да дойде на сутринта. Ние оставихме тоалетната на място – насред полето. На сутринта шофьорът дошъл и не открил никаква тоалетна. Чак след края на снимките местен милиционер ни каза, че кабинката била открита – в къща на няколко километра оттам. Оказало се, че местна баба си направила от нея душ кабина. Милиционерът я попитал защо краде тоалетни. Бабата отговорила, че нищо не е крала. Просто си ходела по полето и изведнъж – насред полето - тоалетна. Защо да не си я вземе? Още не мога да си обясня как я е довлякла до дома си, още повече, че беше пълна...”

https://www.blitz.bg/svyat/ruski-vestnik-u-nas-kradat-vsichko-ot-pista-za-samoleti-do-toaletni_news150201.html


09 Август 2017 23:40
Очевидно на някои простотията им е вродена. Няма да се оправят...
09 Август 2017 23:55
западните делегати на един общоевропейски форум дори след многочасови заседания сядат да обядват/вечерят със същите ръце, с които са въртяли преводаческото устройство и слушалките за общо ползване, ръкували са се сърдечно, преглъщали са се любвеобвилно.

Общоевропейски форум на канибали!

10 Август 2017 00:08
стана ясно, че западните европейски покрайнини се запътват отново към исторически предопределеното им място на цивилизационен заден двор; място, което западните покрайнини на нашия континент не заемат само през последните няколко века.

Брей, това все едно аз съм го писал.
10 Август 2017 00:20
И тоя дето го е писал е историк, колкото и ти си юрист...
10 Август 2017 00:27
към исторически предопределеното им място на цивилизационен заден двор;


Поредната вариация по темата. Не предполагах, обаче, че в историческите писания предопределеността може да послужи като аргумент.
Говорейки за "западната мръсотия" и след образните ескизи за сода каустик и урина, ще си позволя да цитирам .... Петрински:
При къпане се използва сапун, който от IХ в. се внася предимно от Марсилия. Всъщност сапунът е май първата западноевропейска стока, която пробива на европейския пазар (разбирай днешна Източна Европа и териториите на Византия). Разбира се, съществува и местно производство, което обаче е по-скъпо. Производството на сапун е интензивно в цяла Южна Европа, но от края на XIV в. основен на европейския пазар е венецианският сапун.


10 Август 2017 00:27
И тоя дето го е писал е историк, колкото и ти си юрист...

Нали знаеш, че западната църква настоява, че земята е плоска?
10 Август 2017 00:41
Filius: O pater, quare oblitus es dicere quomodo debet homo comedere coram rege?
Pater: Non oblitus fui dicere, quia nulla differentia est inter comedere coram rege et alibi.
Filius: Dic ergo quomodo ubique debeam comedere.
Pater: Cum ablueris manus ut comedas, nihil tangas nisi prandium, donec comedas; nec comedas panem priusquam veniat aliud ferculum super mensam, ne dicaris impatiens; nec tantum ponas bolum in ore tuo, ut micae defluant hinc et inde, ne dicaris gluto; nec glutias bolum priusquam bene fuerit commasticatum in ore tuo, ne straguleris; nec pocula sumas donec os sit vacuum, ne dicaris vinosus; nec loquaris dum aliquid in ore tuo tenueris, ne aliquid intret de gutture in intimam arteriam et sic sit tibi causa mortis; et si videris bolum quod tibi placeat in parapside coram sodali, ne sumas, ne dicatur tibi prava rusticitas. Post prandium manus ablue, quia phisicum est et curiale; ob hoc enim multorum oculi deteriorantur, quoniam post prandia manibus non ablutis terguntur.

Petrus Alphonsi , Disciplina clericalis, (https://en.wikipedia.org/wiki/Petrus_Alphonsi)
10 Август 2017 00:42
Нали знаеш, че западната църква настоява, че земята е плоска?

Коя - те са много "западни църкви"
10 Август 2017 01:19
Иван Петрински

Фактите, само фактите, най-добре в хронологичен и сравнителен план и по-малко емоции и патетика. Когато фактите са ясни, те сами предизвикват емоциите в читателя. Няма нужда да са в автора.
10 Август 2017 01:21
Иван Петрински
10 Август 2017 01:22
Генек и компанията
10 Август 2017 01:24
ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИЛЮБОПИТНО / 24 ФЕВР. 2015
Натисни тук
10 Август 2017 01:31
На любителите да откриват средновековни сламки в чуждото око да напомня традиционното нашенско:
Честита баня!
10 Август 2017 02:04
Честита баня!

Ами къпали са се и е имало какво да си честитят. На запад дори и това са нямали.

Известна истина е, че всъщност западна Европа и производните й дръпват благодарение на колониализма и безогледната експлоатация на колониите. И колкото и някои да го отнасят в представите си по-назад във времето, то това се случва най-вече през втората половина на 19 век и първата половина на 20 век.

През 18 век западна Европа е все още дълбока провинция. До тогава центърът на цивилизацията на Планетата е арабският и като цяло ислямският свят. Китай тогава вече залязва, но все още е много по-цивилизован от западна Европа.

Противно на пропагандните представи създадени от, както успешно казва Петрински "лъскачите на ябълки", то ние, когато уж сме били "поробени и изостанали", сме живели в цивилизацията, при това лично свободни.
10 Август 2017 02:28
Технологично Западна Европа има веке голема преднина юще от началото на 11 век пред сички останали. И най-паче у корабостроенето. Така и досега. Сичко друго е мижи да те лажем...
10 Август 2017 02:33
Западна Европа има веке голема преднина юще от началото на 11 век пред сички останали.

Да, ама не. Технологични и научни лидери до 18 век са Китай и арабският (ислямският) свят. Протестантският запад дръпва (щото католическият си остава изостанал), чак през втората половина на 19 век.
10 Август 2017 02:36
Тцъ, тцъ.
Португалците отиват и създават колонии у Китай. Примерно.
А не обратното.
За арабите па де не говорим.
Они си кротуват под сянката на падишаха до ПСВ...
10 Август 2017 02:52
Създаването на колонии (търговски първоначално) не се дължи на по-високи технологии или цивилизованост, а точно обратното, освен и на тип на икономическа култура. Нещо, като варварите, които преди това опустошават цивилизованите места.

Китайците малко преди Колумб са обикаляли Америките, но дори и за миг не им е хрумвало да почнат да избиват индианците за да им вземат златото. Вместо това са събирали образци от растения и животни, които да изучават. Корабите на китайците спрямо тези на Колумб, са като огромен луксозен лайнер, пред лодка еднодръвка.

Голямата разлика между плаванията на китайците и тези на западноевропейците е била, че китайските са били научни и финансирани от държавата, докато западноевропейските са били частна инициатива финансирана от банкери и имащи за цел търсене на богатства и грабеж. Западноевропееца е трябвало да граби, за да си върне дълга за финансирането на експедицията си и да му остане нещо. Западноевропейските екпедиции са чисти частни предприятия, макар и одобрени от монарсите им.
10 Август 2017 04:53
Микеланджело.
Леонардо.
Шекспир.
Нютон.
Бах.
Моцарт.
Има още мнооооооого в списъка. Все от смрадливите (хем чак до 17 век) западноевропейски градове. За университетите, дошли от същите тези студени и тесни градове, дори няма да споменавам. Петрински, винаги ще предпочета смрадливия Шекспир пред един изкъпан милиционер. Чисто и просто! Буахахахахахаха!!!
10 Август 2017 05:01
За Неопол араби и китайци са алфата и омегата. Татататаааааа! Големи смех! Днеска, понеже си имаме годишен мембършип, пак ходихме със сина в Мюзиъм ъв Начурал Хистори. В Манхатън това. Да не земете да го объркате с неква арабска или пък китайска реалия. И мдам, имаше и араби, и китайци, и още барем стоинайсе други нации, етноси, племена и народности там. В музея. В Манхатън. В САЩ.
10 Август 2017 05:20
Добре че се похвали, че си ходил в Манхатън. Иначе как щяхме да разберем.

И да, световните центрове на цивилизация се променят. Били са източното средиземноморие (Месопотамия, Египет, Балканите), после цялото средиземноморие (Рим), после отново източното средиземноморие със северна Африка и Пиринеите (Източната римска империя и Балканите, Арабския халифат), на изток (с Иран, Индия, Китай), после за кратко централна Азия, после Османската империя в конкуренция с Венеция и Генуа, и чак през 18 век започва реално колониалната епоха и началото на възхода на Испания, Франция, Холандия, Великобритания.

В края на 19 век водеща е Британия. След Първата световна война и особено след втората - САЩ. Сега отново центърът на цивилизацията се връща на изток. Този път глобално в Китай.

През повечето време от познатата ни история след последния голям ледников период, Изток и развитост на цивилизация са били синоними.
10 Август 2017 05:32
http://svetovnizagadki.com/%D1%85%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BB%D1%8E/
10 Август 2017 05:34
Тази статия е за изпиране на съвестта, като погледнеш каква мръсотия е по българските градове и села, таково нещо даже и при съседите-румънци, сърби, гърци, турци няма! Уникални сме!
10 Август 2017 06:34
Неопол, ма много ниска топка, бе! Пак съм ходил в музея, не пак съм ходил в Манхатън--изпитваш трудности в разбирането даже на кратки текстове, умение, което би трябвало да си усвоил в трети клас. Но пък българският не ти е матерен език, карай да върви. Онези имена в първия ми пост, според теб, са отпреди възхода на Западната Цивилизация. Ма тва е налудничаво, бе, аланкоолу! Какво ни го фалиш чумавия, измит Изток? Китайците трябва първо да спрат да ядат кучета--все отнякъде трябва да почнат, ако искат да се мерят с когото и да е.
10 Август 2017 06:40
*
10 Август 2017 08:59
Патриотична статия. Напръсква външния враг
10 Август 2017 09:40
Това се казва историк, готов е да открие истината в гравюрите на Брьогел и дори под похлупака на нощното гърне.
А легендата разказва, че хан Аспарух се е окъпал за първи път когато минава Дунава, а Балдуин скочил от кулата от отчаяние, защото не му оставили нощно гърне ами непрекъснато го разкарвали нагоре-надолу до тоалетната в партера на кулата
10 Август 2017 09:47
Микеланджело.
Леонардо.
Шекспир.
Нютон.
Бах.
Моцарт.
Има още мнооооооого в списъка.


списъкът завършва в твойто духовен баща дедо Макейн.
10 Август 2017 09:48
*
10 Август 2017 10:36
Та като става дума за баня... Известни са турска баня, руска, финска... Не съм чувал за френска, английска... Да, от филмите научих че англичаните са се къпели в каца. Впрочем и днес англичаните не се мият с течаща вода, а със запушена мивка.
10 Август 2017 11:17
Винаги съм се питал, каква е канализацията във Венеция и защо над града се носят странни миризми.

В момента, не през Средновековието.

10 Август 2017 11:20
Малките кученца, разнасяни от придворните дами по кралските дворове, са имали важна хигиенна функция - привличали бълхите от бельото на дамите...

10 Август 2017 11:28
Мхъ, че то големата и ужасяваща мръсотия си продължава и през 21 век.
В любимата на Петрински, Россия:
https://www.vbox7.com/playlist:1555412
Мдаа...
Айдяяя, пак Мирча Кришан с краставицата се появи, пардон - наш Щурчо с Русия. Она му идва отвътре и той не може да я отмие. Тя е принего като глистите при децата.
10 Август 2017 11:35
NATURAL 09 Август 2017 20:20
Средновековните западни градове тънат в нечистотии, но това чак до XVII в. не прави впечатление никому
И от един момент в мръсотия почнаха да тънат източните градове, които бяха поели по пътя на комунизма под ръководството на КПСС.

Натуралният, Форумът не е цукало, че да се изхождаш в него с глупавите си изпражнения.
Аз помня какво беше България преди да почнат да се строят панелки с бани. Имаше само градски бани, в които се ходеше един път в седмицата. Клозетите бяха с отходни ями, в повечето градове нямаше отходна мрежа. Да ти напомня ли крилатата фраза на Чърчил за българската нация? "Една нация ни е обявила война, която си честити, когато отиде на баня". Едва при социализмът се появиха баните в апартаментите и вътрешните тоалетни.
10 Август 2017 11:37
Han 10 Август 2017 11:17
Винаги съм се питал, каква е канализацията във Венеция и защо над града се носят странни миризми.

Другарю, защо е нужно да ходиш в тази изгнила и смрадлива Венеция, защо не си стоиш в Нова Загора на автогарата?
Не знам как е било по западните покрайнини през 18 век, но за пореден път усетих добре как е в България през 21 век.
Хора, къпете (се)! Ако трябва, всеки ден!!
10 Август 2017 11:41
Гледах един филм по History Channel за Версай-Франция. В този пищен дворец, кралят, кралицата и аристокрацията ходрли по нужда зад завесите на залите.
10 Август 2017 11:56
Преспа беше град със стара слава и със своите десет, а може и петнайсет хиляди жители беше един от големите градове в Македония. Улиците му бяха тесни и криви, на няколко места се отваряха малки площади и само житният и конският пазар бяха доста широки празни места на двата края на чаршията. Всеки бе строил, както е искал и доколкото сърце му е давало и съзнание е имал, мислил е за обществени нужди: улица като улица — да могат да минават людете, да може да мине и натоварен добитък, пък и кола с кола да се размине, да има де да се изхвърля сметта и водата да изтича накъм реката по две нечисти вади по краищата. Зимно време улиците тънеха с кал и цяло изкуство беше да стъпва човек от камък на камък по стария хлътнал калдъръм. Лятно време калта се превръщаше в прах, но усърдните домакини и ранобудни чирачета в чаршията всяка събота привечер пръскаха обилно с вода пред къщите и дюкяните и помитаха чисто, като натрупваха праха и сметта на купища, които оставаха там понякога и до следващата събота, докато минеха общинските двуколки да ги дигнат и отнесат вън от града. Грижата на преспанци за чистота и ред по къщите, по дворищата и градините беше голяма, доколкото разбираха те от чистота, ред и хубост. Чумата бе минала по тия места едва преди няколко месеца, а тя е престаряла, грозна баба, с гноясали очи, с дълги черни нокти, спира се пред всяка врата, избира, когото си иска, между стари и млади; когато пък иде за общо наказание — бележи всички редом със смъртния модрочервен знак и рядко да пропусне някого, колкото да не затрие съвсем човешкия род. Човек трябва да умее да я държи по-надалеко, в пусти гори, да се пази да не я привлича, и нея, и всички болести, които мъчат и ядат грешното човешко тяло. Има за това тайни думи и заклинания, знаят ги врачки, баячки и вещици, но всеки знае, че превръзки от гнойни рани и всякакви нечистотии от болни се пущат по вода, по реката или дори по вадата на улицата, за да мине болестта лесно, като по вода, но никак не бива да се хвърлят в огъня, че болестта може да се разсърди и да се върне още по-люта. Нечистотата е срамно нещо, а водата всичко измива. То човек без гадове не може — де ще изтребиш бълхи и дървеници, — но срам и резил е да ти полази въшка по врата или дрехата. Грях е да пипаш хляб и каквато и да е храна с нечисти ръце, да не си отвориш сутрин очите с няколко шепи вода, да не си умиеш срещу неделя главата и нозете с топла вода и сапун или хума и да не си смениш долните дрехи, а радост за тялото и душата е лятно време да се изкъпеш в някой вир из реката вън от града. Добре е по един или два пъти през годината, срещу Божик или Великден, да отиде човек на баня, а жените отиват и повече пъти, но скришом, че греховна е всяка прекалена грижа за човешката мърша. Турците отиват по-често на баня, някои от тях си имат бани и вкъщи, но те, поганците, не са мазани с миро и телата им смърдят. Нечисто е всичко, що е гнъсно наглед или вони, или се вижда, че е зацапано, ала и с чистотата не бива да се прекалява, или пък като гръцките кокони: отгоре набелена и начервена и в коприна облечена, а отдолу — смърди. Това е поради тяхната леност и лицемерие, пък и от повече богатство. Като работи човек, ще се поизцапа, но добре е да пази чисти и тялото и душата си, и двора и къщата, и дюкяна си, доколкото е редно, доколкото може от работа и от сиромашия, пък и не всекиму е дадено да бъде кибар
Талев.
10 Август 2017 12:05
Та като става дума за баня... Известни са турска баня, руска, финска... Не съм чувал за френска, английска...


За българска чувал ли си?
10 Август 2017 12:25
Турска баня - нещо много хубаво и здравословно ама....
С едната ръка се пазиш отзад, с другата държиш изненадата си, с единия крак си пазиш таса да не ти го откраднат. Е с един крак колко да се изкъпеш ?!?!?
Рекъл турчин на западна проститутка на въпрос защо миришат неприятно.
10 Август 2017 13:44
Аз харесвам руската баня. Най-много обичам тази, която посещавах в детството си – беше на брега на една река и имаше пързалка. Влизам в сауната (около 95 градуса). Първо ми става лошо, после свиквам. За по-коравите състезатели има бой с метличка от брезови клонки за подобряване на кръвообращението, но аз не ползвам тази услуга. Когато потта потече като водопад и усетя, че не издържам повече, излизам навън. Една мамаша обръща кофа с вода върху пързалката, за да не ми се претрие задника докато се спускам, и вика:“Давай!“. И аз бързо се понасям надолу и цопвам в студената речна вода. Плувам малко, връщам се отново в сауната и процедурата се повтаря отначало три-четири пъти. Така в рамките на един час няколко пъти подлагам тялото си на предизвикателството да изтърпи огромни температурни разлики. Усещането след това приключение не може да се опише с думи. Ето затова руснаците (а не българите) си честитят банята! Това нещо плацикащите се в застояла вода граждани на великото кралство никога няма да разберат! И въобще не ме интересува какво е казал Чърчил.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД