:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,163,972
Активни 1,022
Страници 28,462
За един ден 1,302,066

Свидетелството за съдимост ще отпадне половинчато

Промените ще засегнат само администрацията, бизнесът пак ще изисква справки
Вместо да улесни максимално справките за съдимост с интернет базирана платформа, която е безплатна - например като тази за здравните осигуровки, правителството ще промени 68 закона с доста ограничен ефект.

От публикувания законопроект, обещаващ разтоварване на гражданите и бизнеса от административната тежест, става ясно, че облекчение ще има само по отношение на държавните институции - те няма да могат да изискват свидетелството, защото ще си проверяват служебно. Новите текстове няма да доведат до съществена промяна в най-масовия случай - при кандидатстване за работа в частна фирма. Работодателите няма да имат възможност да правят подобна справка служебно, което значи, че хората пак ще трябва да плащат 5 лв. такса и да ходят по гишета. Другата възможност е да правят заявка по интернет, но за целта трябва електронен подпис. Тази възможност съществува от 2013 г., но се използва много слабо.

Отпадането на свидетелството бе представено от управляващите като една от основните административни реформи. Премиерът Бойко Борисов обяви в средата на юни, че документът ще отпадне до месец. Оказа се, че няма как да стане. Следващият срок бе краят на лятото или началото на есента. Сега е записано, че това трябва да стане най-късно до края на годината.

Управляващите нямат никаква идея какъв ще е ефектът от частичното отпадане на свидетелството за съдимост, пише в мотивите. Причината е, че не се знае каква част от свидетелствата се издават, защото държавата ги изисква, и колко от тях се представят по искане на частни фирми. "Не е възможно да се извършат конкретни изчисления на административната тежест и ползите от намаляването й на основа на посочените данни, тъй като липсва информация какъв процент от свидетелствата за съдимост се издават на основание на законите, които се предлага да се изменят, какъв процент се издават, за да послужат пред самата администрация (съответно колко са издадени, за да послужат пред бизнеса)", пише в проекта.

Статистиката сочи, че само през миналата година са издадени 772 668 свидетелства. За тази услуга държавата е събрала 3 863 340 лв. от такси. В същото време справките, които администрацията е извършила служебно, са далеч по-малко - 240 487. Право на служебни справки сега имат служби като ДАНС и МВР.

Сред законите, които трябва да се променят, са този за устройството на територията, за съдебната власт, за конфликт на интереси, за отбраната и въоръжените сили, за обществените поръчки, за МВР и др. Единственият негативен ефект от отпадането на свидетелството е, че държавата ще се лиши от таксата за издаването му, смятат авторите.

Новите разпоредби ще засегнат повече от 5 млн. души, колкото е пълнолетното население на страната за миналата година. Свидетелство за съдимост вече няма да се изисква при постъпване на работа в армията, МВР, в държавната администрация, разузнаването, ДАНС, НСО и др., както и в банки, Фонда за гарантиране на влоговете, НАП, фонда за гарантиране на пенсиите и др. Частният сектор ще бъде пряко засегнат, когато става дума за участие в обществени поръчки или концесии. Свидетелство се изисква и за редица други дейности, за които се издават специални лицензи, като например пренос на еленергия, търговия с оръжия и взривни вещества, търговия в безмитните зони по границите, производство и търговия с лекарства, управление на инвестиционен посредник или финансов холдинг и др.ВАЛИДНОСТ

Паспортите вече да са с 10-годишна валидност, а не както досега - с 5-годишна, предлага външният министър Екатерина Захариева. "При извършено преди няколко години сравнително проучване в ЕС беше установено, че България е от малкото държави, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Същевременно срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, включително извън ЕС, е 10 години", посочи тя. Друга предлагана промяна е българите в чужбина да вадят документи само с едно посещение в дипломатическите служби. Например да подадат заявлението лично и да получат документа по куриер. Другият вариант е да подадат заявление онлайн, като сканират стария си документ, без да е нужен електронен подпис, и след това да го получат лично. Тези промени обаче ще влязат в сила от 2020 г. Не е ясно какво мисли МВР по въпроса.ГРАЖДАНСТВО

Правосъдното министерство вече няма да изисква удостоверение от МВР за разрешено пребиваване и документ за осигурителни вноски от кандидатите за българско гражданство, съобщиха оттам. Справките ще се правят служебно. Искащите гражданство вече няма да дават документ за смяна на имената си, ако са сключили брак с българин в страната. Няма да се иска и документ за сключен брак.
2
2191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Август 2017 11:24
Някой да се е надявал, че Негово Превъзходителство държавния служител (също познат като безполезен корумпиран търтей) сам ще резне клона, на който стои от десетки години?

09 Август 2017 15:23
Кога е бивало,бай Хой да се изцепи за нещо и то да се случи на 100 %? Сега Гришата,кишата,Орешрски,тройната и не знам кой си ще му е виновен,че изцепката както винаги е вятър по тенекия!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД