:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,163,963
Активни 1,023
Страници 28,453
За един ден 1,302,066

Защитата на Калиакра ще се решава "бостан по бостан"

Заповедта с ограниченията остава до съгласуването на плана за управление на зоната
Снимки: Юлиян Савчев
За разлика от колегите си вицепремиерът Валери Симеонов открито заяви, че не е съгласен, че 34% от територията на България трябва да бъде защитена. Той сравни ситуацията с кошмар като от "Птиците" на Хичкок.
Заповедта със забраните в новата защитена зона "Комплекс Калиакра" остава в сила, а от петък започват тежки преговори "бостан по бостан" и "нива по нива" за плана за управление на зоната, който всъщност трябва да каже къде какво може да се прави. Това е договорката от срещата в Министерския съвет по казуса, предизвикал протести в последните дни. Оставки няма да има, събаряне на перки и голф игрища - също.

Властта съсредоточи всички усилия в ролята на омиротворител и неглижира растящите съмнения, че в истерията се замазват големи инвеститорски интереси. "Умолявам ви да смекчим и да направим тона нормален, защото е много тежко да балансираш между различните интереси, и то не на олигарси, а вашите, зад които вие заставате с имената и бизнеса си. Сигурно има олигарси, но те не са предмет на нашия разговор", обърна се към присъстващите собственици, еколози, кметове и пр. премиерът Бойко Борисов. И нареди на екоминистъра си: "Започвате от днес-утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан. Да не се повтаря това, да я получават заповедта от София. Отивате в Несебър или в Бургас, или в Созопол, или там, където са тези зони, една по една, събирате първо хората, обсъждате, правите, подписваш заповедта, извеждаш тогава. Ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте. Да, тежък процес, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат".

Където не успеят да се защитят интересите на всеки, ще влязат в действие компенсаторните механизми. По оценки на Борисов за това има 20-30-40 млн. лв. "Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба. Ако на някой бостанът да му е границата, ще му дадем бостан на друго място или ще му платим. Две години и половина са много време, но и малко, затова трябва да започнете веднага", каза още премиерът.

Заповедта, чийто погрешен прочит взриви напрежението по Северното Черноморие, засега остава да действа, "за да не поемаме никакви рискове" от санкции от Брюксел. Вече няма съмнение обаче, че в нея няма страшни забрани на риболов и земеделие. "Всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси и мнението им е важно, за да бъде намерено решение. Работещо решение ще има, когато се съхранява природата по български и европейски начин", коментира екоминистърът Нено Димов, който в петък или неделя отново ще бъде в Каварна.

Жители и кметове на засегнатите от новата зона места дадоха заявка, че имат сериозни забележки към плана за управление на защитените зони, чийто проект е публикуван на сайта на екоминистерството. "Очаквам прецизиране на текстовете. Хората и до днес не знаят кои са ясните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици", каза кметът на Каварна Нина Ставрева. В този дух се изказа и кметът на Шабла Мариан Жечев. "Никой не го е представил този план пред обществото и засегнатите страни. Не могат да им покажат присъствен списък и справка", заяви Жечев. От редиците на протестиращите се чуха и гласове срещу "Натура", а част от тях бойкотираха срещата в МС, както бяха обещали.РАЗКОЛ

Коалицията "За да остане природа в България" излезе с остро изявление, в което иска оставка на Нено Димов. "Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста. Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност - да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу ЕС. Г-н Борисов, ще имате ли морално право само след няколко месеца да поемете председателството на Европейския съюз, ако задържите в екипа си министър като Нено Димов, виновен за тази безпрецедентна антиевропейска истерия?", пишат екоорганизациите. Те директно обвиняват министерството, че вместо да обяснява и показва на местното население какви са ползите за него от "Натура 2000", води кампания срещу мрежата и срещу собствените си учени, специалисти по биоразнообразие.

Дружеството за защита на птиците обаче, което подаде жалбата, довела до осъдителното решение на съда на ЕС, се разграничи от искането за оставка. "Ние искаме да решим проблема. Смяната на министъра няма да помогне. Нямаме информация дали той предизвика сегашната ситуация умишлено, но имаше със сигурност лоша комуникация", обясни пред "Сега" Стойчо Стойчев от организацията, която във всичко друго подкрепя колегите си. Природозащитниците държат на становището си, че ветрогенераторите на Калиакра трябва да се демонтират.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Бойко Борисов: "Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното - във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува в Северна Гърция там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса".
 Планът за управление на "Калиакра" ще е готов, когато отчете всички гледни точки, увери Нено Димов.
15
1845
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
08 Август 2017 20:12
Сред десетте проекта, реализирани в защитената зона "Комплекс Калиакра", заради което България е осъдена от Съда на ЕС, е и "Голф игрище и спа курорт" на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" АД, в землищата на селата Топола и Божурец.
През юни 2011 г. Бойко Борисов прерязва лентичката на новия голф комплекс Thracian Cliffs ("Тракийски скали", собственост на рекламния бос Красимир Гергов и неговия съдружник Георг Цветански. Тогава премиерът коментира, че "изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция, с грижа към природата, на уникално и красиво място" и че "с предстоящото изграждане на четирилентов скоростен път Варна-Шабла-Констанца, ще бъде улеснен достъпът до региона, за да може той да се развива". На същото откриване Борисов заявява, че започва процедура за концесиониране на бившото летище край Балчик, за да идват чартъри с голфъри.
В края на 2009 г. природозащитници протестират, че част от земята попада в "Натура 2000", но в началото на 2010 г. Красимир Гергов декларира, че ще върне 138,5 дка земя, придобита от държавата, чрез замяна, ако управляващите гарантират, че няма да се допусне незаконно строителство върху нея. Заменката е направена чрез фирма "Про Консулт 2004" е сред 47-те, за които Брюксел заплаши България със санкция от поне 50 млн. евро за незаконно предоставяне на държавна помощ.
Предмет на Решението на Съда на ЕС са и ветрогенераторите. Те са общо 101, от които 86 са в границите на защитената зона "Калиакра", а 15 - извън нея.
08 Август 2017 20:39
Бостан по бостан. тиква по тиква,
08 Август 2017 21:54

Кайзер Созе
2017-08-08 20:39:21
Бостан по бостан. тиква по тиква,


и да допълня /ако ми позволите/

Подкуп до поткуп....../предпоставки за корупция/
09 Август 2017 00:48
Бостанджи Бойко, въртя-сука, докара управлението на държавата и отношенията с ЕС до бостана, там е експерт. Корупцията е сведена до суджука, там също е експерт.
Енергетиката е докарана до рисунки на салфетка, прекрасни били, на хъбчета. И‌ там е експерт. Този човек и управлението му са най срамната страница в новата ни история, надмина учителя си Тато.
09 Август 2017 08:35
Ненормална история. Първо се оака(ха), после омаза(ха), сега - министърЪ (който грам не знае за какво иде реч) да ходи да рисува по скиците. Това е смешно и жалко, срамно! Нулев капацитет за организация, само да крадат стават. И да пазят олигарсите, разбира се. Интересно ми е за 23 000 хектара (минимум), бостан по бостан, колко ли заповеди трябва да издаде началството? Ще слънчаса, ей!
09 Август 2017 08:40
Да разбирам ли, че наредбата на екоминистерството и планът за управление не възпроизвеждат неточно евроизискванията, в които не се говори за забрана на земеделие и риболов? И не чух нищо за забрана на добив на полезни изкопаеми в зоната. Ако не е вписано, а се подразбира от самосебеси, някой просто съзнателно е оставил вратичка.
09 Август 2017 11:05
Не се хващам за т.н. искана "оставка за Димов", НО ако този човек има собствено достойнство, ТРЯБВА да отсвири Борисов и да напусне министерството - не заради друго, а да не позволява повече Тиква да го командва!
09 Август 2017 11:08
"Мръсната и лицемерна игра на властта около защитената зона Калиакра се обръща срещу своите организатори.

Олигарси, банки и местни феодали са в дъното на огромния скандал около Калиакра. Един разрез на грозния корупционен и мафиотски профил на сегашното и предишните правителства.

Биволъ продължава да разкрива цялата истина, скрита зад масовата медийна казионна дезинформация и пропаганда в угода на управляващите."

https://bivol.bg/dobrudzha-ban-2.html
09 Август 2017 12:42
Заповедта, чийто погрешен прочит взриви напрежението по Северното Черноморие, засега остава да действа, "за да не поемаме никакви рискове" от санкции от Брюксел

Където не успеят да се защитят интересите на всеки, ще влязат в действие компенсаторните механизми. По оценки на Борисов за това има 20-30-40 млн.


Тук има нещо много гнило. Ако "прочитът" на заповедта е грешен, както реват истерично еколозите, защо тогава се говори за компенсации?
09 Август 2017 12:47
За да се плати държавна пара на голфъри и вятърничави , както и да се платят глобите заради тях,

Не очакваш богат да плаща, нали? Олигарх не се става като си плащаш масрафа със собствени пари у нас,
09 Август 2017 12:53
Вече няма съмнение обаче, че в нея (заповедта на министъра) няма страшни забрани на риболов и земеделие.


Трябва да се уточни какво означава "страшна забрана". За един човек, който има няколко декара двор и се прехранва със земеделската си продукция, всяка забрана може да е страшна. За кабинетните "еколози", работещи по европейски програми със средства администрирани от "Отровено общество", забраните не са никак страшни, разбира се.
09 Август 2017 13:04
Дворове в Натура няма, уважаеми,Защитените територии не са в урбанизираните,

Това си е основен принцип
09 Август 2017 13:13
иска оставка на Нено Димов

ДА.
Заповедта беше преднамерено провокативно неясно написана, типично в хитроватия стил на Димов,
и съответно той беше видимо неадекватен, даже КООПЕРАТИВЕН, при детински режисираната "обществена" реакция срещу нея.
Той СЪЧУВСТВАШЕ на протестиращите
Медиите бяха заляти с глупости как Добруджа я обричат на глад, а той си мълча.
Димов е очевиден съучастник на подготвяното престъпление за доунищожаване на все още съществуващата природа в крайбрежната зона, която ОТДАВНА Е ЗАЩИТЕНА! ( Важни чичковци и батковци са си накупили по брега хиляди дка защитена земя с цел застрояването им, а сега гадният Брюксел изисква спазване на закона.)
Такова вземане на страна в този спор е несъвместимо с оставане на поста министър на околната среда.
Министерството при този казус стана смешно, че пречи на защитата на естествената природа (земеделски земи, както видяхме, не се засягат).
Нещо повече, гадно написаната заповед е минала през много ръце и всички са се затаили... за да се провокира масово недоволство.
КАто така са станали съучастници.
Хубаво, че прокурори ще гледат заповедта, ама като знаем КОЙ губи от нея... имаме съмнението, че разследването по-скоро ще замаже казуса, отколкото да изкара истината.
Ха дано този път сме се подлъгали...
09 Август 2017 13:18
и се прехранва със земеделската си продукция

НЯМА забрана за земеделска дейност върху земеделски земи.
Забраната е за съществуващите степи.
Но е така написано, за да може да се организира цирка.
И да бъде спряна заповедта.
09 Август 2017 13:21
Интересно и кой подготви и проведе дезинформационната кампания? Мазните кунки прелиствали учебника от средата на седемдесетте,В кая на осемдесетте подобни операции се смятаха за остарели и неефикасни освен като поддържащи при открит конфликт, но кадровия си кара по стария тертип , Вместо да търсят Путин да се запитат в прокуратурата допустимо ли е да се водят частни специални операции за кефа на неколцина и то на българска територия?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД