:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,410,610
Активни 1,201
Страници 156,696
За един ден 1,302,066

Хазартът е №1 в плана на кабинета за облекчаване от бюрокрацията

Министерството на финансите е готово с наредба, която помага на 400 фирми за игри на късмета да избегнат бумащината
За пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите. През юни кабинетът "Борисов 3" прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове. И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати - макар че всички браншове от години апелират за премахване на безсмислените регулации и изисквания. Другите явно не са така важни за правителството.Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП. Облекчението ще обхване всичките лотарии и лото игри, бинго зали, казина, едноръки бандити и т.н., а също и производителите на игрални съоръжения и сервизите за тази техника. Вместо да праща фирмите да обикалят по гишета и да събират документи с печати, Държавната комисия по хазарта (ДХК) сама ще взима необходимите данни по служебен път от ведомствата, в които те вече съществуват - Търговския регистър и от приходната агенция.

Пак в името на добруването на хазартните фирми ще бъде отменено и изискването да показват в ДХК документи за собственост на сградите и помещенията, в които клиентите им играят, залагат, търкат талони или зачертават числа. Няма да се налага също така да носят в комисията справки за валиден лиценз на агенцията, наета за охрана на обектите, в които народът се забавлява, дава пари и стиска палци да удари голямата печалба, става ясно от проектопромените в Наредбата за хазарта, подготвени от МФ.

Владислав Горанов очевидно е поредният министър, който държи и бездруго процъфтяващият хазартен бизнес у нас да се развива при все по-комфортни условия. Предните правителства също се стараеха да създадат приятелска среда за компаниите от този бранш и все гледаха да го уредят със специален щадящ данъчен режим. Под благия поглед на държавата в най-гледаното време на основните телевизии се излъчват класически хазартни игри - лотариите. Рекламата на хазарт у нас е забранена, но "ветото" в случая се заобикаля с обяснението, че това всъщност са тв предавания. И държавата го приема.

Хазартният бизнес наистина е проспериращ. Близо 400 фирми се занимават с това - по съвсем актуални данни на МФ организаторите на хазартни у нас са точно 394. За последната година и половина ДКХ е взела 3137 решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. Това означава, че ДХК е разглеждала по 7-8 заявки всеки ден.

В същото време така обгрижваният от държавата хазарт не е особено значим източник на приходи в бюджета. И макар че коректни данни за оборотите в този бизнес няма, за тях може да се съди косвено от събраните от държавата такси за упражняване на хазартна дейност. В последните години те бележат рекордни скокове (организаторите на игри на щастието вместо данък върху печалбата плащат държавни такси, които влизат в бюджета на ДКХ и които се определят на базата на направените залози, т.е. колкото по-големи са залозите и повече хора играят, толкова повече такси плащат организаторите на игрите).

През 2015 г. събраните такси са били малко над 94 млн. лева, а за 2016-а приходите са близо 125 млн. лева.ВЪЗХОД

Бурното развитие на онлайн хазарта и на лотарийните игри е една от причините за прираста на таксите. Принос има и "неволното освобождаване" на лотариите от облагане и други законови промени от 2012-а година, когато на практика бе разрешено талони за лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове. Така скреч лотарията нахлу в бензиностанции, пунктове за продажба на вестници, хранителни магазини, пощенски клонове, на практика във всеки павилион.

Днес пазарът на лотарийни игри се поделя от трима играчи - "Ню Геймс" с "Националната лотария", "Евробет" с "Лотария България" (всъщност и двете свързани с Васил Божков) и държавния "Български спортен тотализатор", който през последните години също усилено започна да развива моментната лотария.20
5188
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
06 Август 2017 21:06
Странна работа, ГЕРБаджийска работа! Тове ли е най-важното - игрите на Черепа, които подлудиха народа?!?!?!
Няма ли кой да спре рекламите на игрите на късмет, които зарибяват глупавите хора?!?!?
Калпава работа е нашата, да знаете!!!
06 Август 2017 21:09
така се прави
06 Август 2017 21:18
Pigeon, докато има говеда, ще има и касапи ! А Черепа го знае много добре. И има ПОМАГАЧИ !
06 Август 2017 23:05
Койту плаща - пичели!
07 Август 2017 07:54
Да беше само това:
1. Ако който и да е търговец реши дс прави томболи или промоции с малко по-големи награди, ще се сблъска със забраните в закона. Ако намери пролука, веднага КЗК му ... мамата.
2. Само тези от хазарта не плащат ДДС....
07 Август 2017 08:00
Аверче, съгласен съм с теб! Но все пак е отвратително държавата да гледа благосклонно промиването на мозъци с рекламите на овце, търкали като луди талончета и спИчелили големи награди, и това в най-гледането време на телевизиите!
07 Август 2017 08:03
Във години на криза хазартът се развива най добре!Тогава когато на бедния човек му е ясно че надежда няма тогава последна надежда се оказва хазартът колкото и мизерна да е тази надежда.Когато мало и голямо го удари на хазарт това в една нормална държава трябва да е индикатор че нещо не е наред.Имаше една приказка за един цар дето все му трябвали пари...пътища правил...царството си устройвал и все карал финансовият министър да увеличава данъците.Но след всяко увеличаване пращал агенти да чуят какво се говори сред народа.След първото увеличение му казали че народа псува.Нищо казал и втори път вдигнал данъците.Тогава му казали че народа точи ножове и ще вдига бунт.Нищо няма казал царят и трети път вдигнал данъците и пак питал агентите.Този път те му казали че всичко е наред народа яде пие и масово го е ударил на хазарт и разврат.Тогава царят уплашено извикал на финансовиятминистър и му казал веднага да сваля данъците.Той си позволил да пита царя защо при тези добри икономически параметри е нужно да се свалят данъците? А царят му казал че скоро никой няма да работи и няма как да се събират каквито и да било данъци.Та така...
07 Август 2017 08:11
Хазартът вече е по-голям убиец на човешки съдби и семейства от алкохола и наркотиците. Колкото повече изпростява населението, толкова повече се подлъгва да си дава и последните левчета на Черепа и Шиши. Картончетата са по-голям наркотик от марихуаната. Стари и млади търкат, а телевизиите до една са на хранилка на новите наркобосове. Политиците и те помагат с каквото могат повече левчета да излизат от семейния бюджет и да пълнят гушите на крадците.
07 Август 2017 09:03
А Винету го боли..........
07 Август 2017 11:27
Крайно време е да легализират и проститутките ,без бюрокрация и 10% данък тия невести бая пара че докарат в държавната хазна ,голяма част във валута .
07 Август 2017 12:17
Крайно време да се забрани рекламата на хазарта, а и той максимално да се намали и ограничи! А се приемат облекчения (бас, че другите доста ще почакат!).
Всяка телевизия си е направила иги на късмета, безброй лотарии и билети за изтриване. По стадионите навасякаде ефбет, винбет, 7777 и т.н. Игрални зали на всяка крачка. Всеизвестно е, хазартът заедно с наркотиците и проституцията са под крилото на организираната престъпност! Нима живеем в толкова мафиотска държава? Струва ми се, че отдавна сме задминали Италия в това отношение. Има ли изход?
07 Август 2017 13:02
Турция и Гърция отдавна забраниха всякакъв хазарт.Израел също макар да се смята за родина на хазарта.От хазартаджиите си обаче не можаха да се отърват.Идват у нас да си чешат крастата и то яко.Това вероятно е във съзвучие със така широкото ни рекламиране като туристическа дестинация.Хазарт проституция и алкохол-трите кита на нашият туризъм.И управлявашите ни нямат нищо против въпреки че е ясно че това развращава малкото останал читав народ в държавата.Ето такава причинно следствена връзка ми се върти във главата.Бих бил много щастлив ако някой ме обори със прилични аргументи!
07 Август 2017 14:24
Хазарта е зависимост.
Лоша зависимост.
Зависимия от хазарт не може да има нормално семейство, дне може участва в отглеждането на децата си...
Хазарта трябва да се забрани. както е забранен в Израел.
Евреите не са прости, нали? Пазят си хората.
А ние ги правим зависими и ги унищожаваме.
Предлагаме зависимости на всяка спирка...
07 Август 2017 15:38
урция и Гърция отдавна забраниха всякакъв хазарт.Израел също макар да се смята за родина на хазарта.От хазартаджиите си обаче не можаха да се отърват.Идват у нас да си чешат крастата и то яко.Това вероятно е във съзвучие със так

то затова от гръцка страна направени шосета, чисти, засяти ниви, от наша страна на 30 м от границата вътре още - разкапан асфалт и огромна светеща реклама за хазарт вътре в някаква бивша административна сграда
07 Август 2017 18:29
Не очаквайте българските мафиоти да се откажат от светлия (Лас Вегас) пример на задокеанските си учители (Бъгси Сийгъл, Салваторе Лукания, Майер Лански), поне докато са на власт.
07 Август 2017 19:17
Предлагам циганите да бъдат затворени в резервати, а всички казина да станат циганска собственост. Така циганите ще добруват в резерватите, а българите ще бачкат в казината. Хем безработицата ще намалее, хем циганския бандитизъм ще изчезне, хем затворите ще се опразнят, хем някои съдии, адвокати и организации ще останат на сухо.
07 Август 2017 19:32
Drug 07 Август 2017 19:17

Бойко, ти ли си?
Прочете "Винету", и с тая книга само си остана....
07 Август 2017 19:33
Ама може и да си прав...
Кой знае?!
Докато не се пробва, не може да се опровергае със сигурност.
07 Август 2017 19:48
Боев, най-малко съм Бойко. И, за съжаление, съм пропуснал прочита на тази настолна за някои книжка. Обаче се опитах да присадя чуждия опит в БГ (доколкото иронията ми бе осъзната от уважаемите читатели към които принадлежиш). А както историята сочи, вноса на чужд опит обикновено завършва с фиаско. Но, както и ти писа, за опит пари не взимат.
07 Август 2017 22:11
Платили са си момчетата - получават услуга. Справедливо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД