:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,410,645
Активни 1,204
Страници 156,731
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще търси решение за Калиакра с всички засегнати

Борисов обещава компенсации на земеделците от Крайморска Добруджа
Снимка: БГНЕС
След протестите на земеделци в Добружда Борисов нареди заповедта на екоминистъра Нено Димов да бъде спряна и заедно с него и вицепремиера Валери Симеонов отиде на разговори с хората от района.
По нареждане на премиера Бойко Борисов заповедта за забрана на строителството и земеделието в защитената зона "Калиакра" беше спряна, но проблемите остават. След като обеща на протестиращите от засегнатите райони в Добруджа, че имотите им ще се гледат нива по нива за компенсации, Борисов свика нов кръг преговори за вторник. Вчера той се срещна с кметовете на общините от района на Крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията.

В края на миналата седмица се стигна до протести, след като се оказа, че министърът на околната среда Нено Димов е издал заповед, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в защитената зона "Комплекс Калиакра", която е част от европейската мрежа "Натура 2000". Така освен строителството в района трябва да спрат и земеделието, и рибарството. От екоминистерството обясниха заповедта с това, че България е осъдена от съда на ЕС за това, че е допуснала строежи на вятърни централи и голф игрище в защитената местност. Страната ни има срок до края на септември да вземе мерки, иначе започват глоби от по 20 000 евро за всеки ден просрочие и еднократна многомилионна глоба. Министър Димов обяви, че заповедта му е именно в изпълнение на решението на съда, но не можа да обясни защо освен перките забранява и земеделието и защо изрично подчертава, че всеки, който до момента е получил разрешение за строеж, ще може да изпълни проекта си.

"Във вторник започваме отначало. Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът. Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци", заяви вчера Бойко Борисов и даде да се разбере, че търсеният вариант ще е да се обезщетят собствениците на земеделските земи, които попадат под забраната. "Имаме 10 млн. евро във фонд "Екология", така че имаме откъде да започнем", увери премиерът.

На срещата във вторник ще присъстват и екоорганизациите. "НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за лошо гласът им се чува силно в Брюксел, дори повече, отколкото на правителствата", каза Борисов. "Още сутринта потърсихме малтийския еврокомисар по екологията Кармена Вела, ще търсим и малтийския премиер, и Жан-Клод Юнкер по тази тема, ще го поканим да дойде и ще го заведем на място да се види цялата ситуация, защото по никакъв начин не сме съсипали природата там. Тя си е зелена, хубава, плодородна, развита и за инфраструктура знаете колко неща се направиха и ми се ще да проявите и вие разбиране към екоорганизациите, да не си ги правим врагове, а да опитаме на масата на преговорите и едното и другото мнение да чуем, защото тяхната помощ в Брюксел ще ми е много нужна", заяви пред собствениците на земи премиерът.

От гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" обвиняват за ситуацията експерти от БАН и Софийския университет и екоорганизациите. Според хората учените са картирали грешно данни за имоти и кадастрални карти. Те искат и главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да провери има ли свързаност между експертите и екоорганизациите.ОТ ЗЛАТНИЯ ФОНД

"Аз съм бил кмет, знам какво иска населението, и затова сме и тука, защото яйцата на грабливите птици се люпят тука, при нас. Миналата година се излюпиха АЕЦ "Белене" - милиард и 200 милиона лева платихме, а милиард и 300 милиона за двете американски централи. А по-предишната година, когато дойдохме, ни се излюпи КТБ - 3 милиарда и 700 милиона лева. Значи за две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още да наливаме. Сега Варна се задушава - целият трафик от "Хемус", от аерогарата, който идва за вас, пак за Добруджа. Защото ти, като затвориш пътя, на твоите приятели от другата страна с хотелите им спираш бизнеса. Аз го разбирам, затова се вдигнахме на пожар веднага да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност", каза още Борисов.
6
1584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
06 Август 2017 19:04
За мен нещата са повече от ясни: Изпълнява се съдебното решение както е. Демонтират се ветрогенераторите, възстановяват се плодородните земи отнети от тях, разваля се голф игрището и - няма да има санкции. Щетите да се поемат от собствениците на ветрогенераторите и голф игрището.
И да се потърси съдебна отговорност от виновните длъжностни лица.
06 Август 2017 19:11
Бъргария е единствената държава, която остави в ръцете на НПОтата формирането на зоните НАТУРА2000.....единствената.
Резултатът е напълно закономерен...
Нещо повече дори и сега екомафиотите са оставени да определят основни моменти в различни стратегически направления на държавата.
Достатъчно е да се приеме закон ограничаващ външното финансиране на тези престъпници..
А дотогава...
Да ви е честито добруджански фермери!
Който не е гербаджия няма компенсации!.
Найсе а?!
06 Август 2017 20:22
9101 06 Август 2017 19:04
За мен нещата са повече от ясни: Изпълнява се съдебното решение както е. Демонтират се ветрогенераторите, възстановяват се плодородните земи отнети от тях, разваля се голф игрището и - няма да има санкции. Щетите да се поемат от собствениците на ветрогенераторите и голф игрището.
И да се потърси съдебна отговорност от виновните длъжностни лица.
06 Август 2017 20:40
Абе, вие там ходили ли ли сте ? За какви "плодородни" земи пишете.
06 Август 2017 21:31
....че е допуснала строежи на вятърни централи и голф игрище в защитената местност

ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ . Кой ? Кой допусна това, че сега хората да страдат?
Кой - е ли бай Хой ?
06 Август 2017 21:36
ОТ ЗЛАТНИЯ ФОНД

Евалла!
А защо няма такава рубрика "ЗЛАТЕН ФОНД"всяка седмица?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД