×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
Нетаняху пред Путин и Помпео: Иран трябва да напусне Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 385,223,033
Активни 1,605
Страници 69,319
За един ден 1,302,066

Адвокатите на Цветан Василев в САЩ се прицелиха в Пеевски и Цацаров

Документите за иска по закона "Магнитски" се събират от фондацията на ексгубернатора на Ню Мексико
СНИМКА:БГНЕС
Цветан Василев и Делян Пеевски през 2011 година.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров ще бъдат посочени като хората, нарушили правата на банкера Цветан Василев в бъдещия иск по специалния щатски закон "Магнитски". Това заяви пред BiT американският адвокат Джоузеф Огъстин. Собственикът на фалиралата КТБ се е свързал с кантората на Огъстин JWI и я е наел в своя защита в опит да превърне случая си в първото дело по закона. Документите по иска се събират от фондацията на бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън. "Двамата, които ще бъдат посочени в иска, което ще стане чрез фондацията "Ричардсън", ще бъдат Делян Пеевски и специалният (очевидно "главният" - б.р.) прокурор Цацаров. Това са конкретните личности, които ще бъдат определени като тези, които са нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения", заяви Огъстин.

До момента са събрани 12 хил. страници документи. "Първо проверихме репутацията на България и дали е била способна на такова деяние. Проверихме разкритията на американския отдел за годишни проверки, който подготвя годишен доклад за Държавния департамент по човешки права и финансови престъпления и открихме, че България според доклада на Държавния департамент не е успяла да се справи с репресиите и корупцията в обществото", заяви той. Според Огъстин през 2014 г. КТБ е била платежоспособна. "Знаем, че през 2014 година Василев е започнал да изразява своето мнение главно чрез партията "България без цензура" и да се противопоставя на корупцията, изнудването и подобни неща. Проучихме, че банката му е била платежоспособна, тя е била в добро състояние. А също така разгледахме заеми, които Пеевски е взел от КТБ на стойност 200 млн. евро, които е отказал да върне. Също започнахме да проучваме как отряд за бързо реагиране е нахлул в банката през юни 2014 г.", заяви той.

Към момента няма даден ход на дело по закона "Магнитски", заяви Огъстин. Разпоредбите му позволяват на американските власти да налагат запор на имущество на санкционираните, което се намира в САЩ, и да им отказват визи. Процедурата обаче е сложна и тежка. Тя минава през няколко институции. "Министър Тилърсън (държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън - б.р.) каза, че ще търсят случаи, които попадат под този закон, а президентът Тръмп също иска да придвижи такива случаи, за да изкорени корупцията. Така че ние заедно с фондацията "Ричардсън" ще подготвим иска за Държавния департамент, който ще го разгледа. Той трябва да получи одобрение от членовете на Конгреса, от двете партийни принадлежности и да бъде върнат на Държавния департамент за проучване. После департаментът трябва да го предаде на Министерството на финансите, специално отдела за контрол на чуждестранни авоари, който внимателно ще провери случая. Ако бъде одобрен от министерството, искът може да стигне до бюрото на президента, който има 120 дни да реши дали е правдоподобен", обясни Огъстин.

В сегашния си вариант законът "Магнитски" бе подписан през 2016 г. от тогавашния президент на САЩ Барак Обама. Разпоредбите позволяват налагането на санкции спрямо граждани от други страни, замесени, според Вашингтон, в корупция или нарушаване на човешки права. Законът "Магнитски" бе гласуван от Конгреса на САЩ и одобрен от Обама през декември 2012 г. Тогава обаче се предвиждаше налагането на едностранни санкции спрямо длъжностни лица от Русия, виновни, според правителството на САЩ, за нарушаване на човешките права в родината си.

В началото на 2015 г. обаче сенатор Бен Кардин внесе за разглеждане от Конгреса законопроект, който предвиждаше да се даде на администрацията на САЩ правомощието да включва в черния списък и граждани на други държави. Законът носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който умря в затвора.КОЙ Е СЕРГЕЙ МАГНИТСКИ

Всичко започва през 2005 г. с изгонването от Русия на инвеститора Бил Браудър и отнемане на визата му. Браудър, собственик на инвестиционния фонд Hermitage Capital, е обявен за "заплаха за националната сигурност".

Инвестиционният фонд на Браудър не би станал жертва на скандал, ако не бе платил 230 милиона долара корпоративен данък за 2006 г., твърди "Дойче веле". Докато Браудър се бори за възстановяване на визата си, той продава всички руски активи. Така Hermitage Capital събира печалба от около 1 милиард долара, от която при данъчна ставка 24 процента се получава доста тлъста сума.

През 2007 г. руската полиция прави обиск в московското представителство на Hermitage Capital и конфискува документи, с чиято помощ органите за сигурност успяват да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда. Причина за обиска е съмнение в укриване на данъци от една от дъщерните фирми на фонда. Малко преди това фирмата е получила официален документ от руските данъчни служби, че е надвнесла данъци. През октомври 2007 г. руска фирма подава жалба срещу три дъщерни фирми на Hermitage Capital за неизпълнение на договор за продажба на пакет акции на "Газпром". В същото време акциите на "Газпром" се покачват и фирмата твърди, че от неизпълнението на договора губи 1 млрд. долара. Hermitage Capital обаче никога не е сключвал подобен договор, а фирмата ищец е регистрирана с откраднат паспорт. Фондът предава всички документи на полицията. Сергей Магнитски е юрист в консултантската компания Firestone Duncan, чийто клиент е Hermitage Capital. Той установява, че чрез обвинението срещу инвестиционния фонд всъщност се извършва огромна кражба от бюджета на Русия.

Шестима от колегите му бързо напускат Русия, но той остава. Само след няколко дни срещу Магнитски е повдигнато обвинение, че през 2002 г. "помогнал на една фирма в укриването на данъци". На 24 ноември 2008 г. е арестуван и така и не излиза от предварителния арест. През 2009 г. Магнитски е преместен в критично състояние в болницата на затвора. Там издъхва.
17
19714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Август 2017 19:19
А с третия ШИШИ ко правим!!!!!!!
http://www.segabg.com/pic/12407/846657-l.jpg
06 Август 2017 19:53
Пеевски е взел от КТБ на стойност 200 млн. евро, които е отказал да върне.Ми ние също сме съгласни на такива заеми, които да откажем да върнем и никой да не ни търси. Е може би някой ще наруши спокойствието на Пеевски, което му създадоха някои органи?
06 Август 2017 20:26
От друга страна погледнато, откога законите на чичо САМ действуват и на нашата подмандатна територия? А за СУДЖУКгейт се ослушват?
06 Август 2017 21:05
Ми ние също сме съгласни на такива заеми,

Ми явно сте съгласни, нали ги платихте масрафа през данъци и бюджет..
06 Август 2017 22:12
нали ги платихте


Е ти нали не си плащал, защо се ядосваш за нас?
06 Август 2017 23:04
Пеевски е взел от КТБ на стойност 200 млн. евро, които е отказал да върне.
................................................

като е отказал, има си канален ред бре, съдия изпълнител и събиране на парите чрез наложените обезпечения.
Или викате обезпечения е нямало. Ако е тъй, КОЙ виновен тогава - тоя дето взема кредит или банкерът дето му го дава.
Банкерът решил да търси чадър у САЩ, ама да знае, че они си имат много любими "кучи синове" и не се знае той къде ще е в дългата редичка на любимците.
Чисто юридически - правните еквилибристки на янките с разследвания и обвинения за нещо извършено в чужда държава и нямащо никакво отношение към тях или към техни граждани нямат нищо общо с правната наука.
Ама, англо-сакси, какво да ги правиш, навсякъде трябва да си наврат гагата.
Особено ако мирише на пари, много пари.
07 Август 2017 02:55
Ама, англо-сакси, какво да ги правиш, навсякъде трябва да си наврат гагат
Гагата си я навира ищецът, или както там му се казва, който е наел адвоката и му плаща по 50 хил месечно (което, впр., звучи по-скоро като договор за лобиране, пропаганда и агитация, отколкото като договор за правни услуги).
07 Август 2017 03:39
през 2014 година Василев е започнал да изразява своето мнение главно чрез партията "България без цензура" и да се противопоставя на корупцията, изнудването и подобни неща.

Ауу!
07 Август 2017 07:40
Такааааа. По този повод ли Цацаров спешно побегна към Евксиновград още в събото и двамата със Светиня Му дрънчаха по телефона на посланика на Кравария. Май става дума за тлъсти банкови сметки на Светиня Му в офшорки, а и не само негови.
07 Август 2017 09:33
Преди години си мислехме, че като опукат Доган и България ще се оправи.
Да, ама не. Енимехмедов не успя да влезе в историята, щяхме да го почитаме наравно с Апостола.
С днешна дата за прицелване са тримата дебели.
Както писа навремето Вапцаров "време е планетата да се отърси от отровната си плесен"
У нас такива за отърсване колкото щеш.
07 Август 2017 11:06
Но защо пропускат третия от дебелаците - галения от "три папи" бистришки тигър?
07 Август 2017 11:19
Айде СЕГА да видим кой кучи син чий е
07 Август 2017 14:20
Пеевски е взел от КТБ на стойност 200 млн. евро, които е отказал да върне.


Това противоречи на всички досега изнесени доклади. Отделен е въпросът, ако дадените 200 млн. евро не са били надлежно документирани и ей така, орташки са се движели едни пари насам натам.
07 Август 2017 14:21
Що ми се струва, че сделката ще бъде – Василев получава убежище в САЩ , а ЦРУ конфискува голяма част от активите на Пеевски ?
07 Август 2017 15:46
Пеевски е взел от КТБ на стойност 200 млн. евро, които е отказал да върне.


Липсваха около 4 млрд. лева от КТБ. Тези 200 млн. евро са 10% от 4 мрд. лева. Къде са останалите 90%?
09 Август 2017 01:08
Крайно време е да дойдат янките и да стъпят на врата на нашенската мафия.. А ревловците за суверенитет да се оцеферят щото суверенитета беше за последно загубен някъде към 20 години на миналия век.
10 Август 2017 22:51
Цялата тая гюролтия ми намирисва на подготвителна акция на Козяк за по-меко приземяване на Бай Суджук в Горите Телилейски. А Шиши и Цаца ще бъдат използвани за почетен ескорт.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД