:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 373,254,586
Активни 1,587
Страници 29,065
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Как България сама си издълба дълбоката яма, в която рипна с възторг

Иван Илчев
Оглушиха ни фанфарите през последната седмица. Знайно е, че при висок, непрестанен шум не е леко да се мисли. Особено пък когато става въпрос за занаят, който рядко ти дава възможност да помислиш - журналистиката. Без съмнение постижението на българската дипломация е сериозно, но ще се въздържа от вече хваналата ни оскомина от мераците на нашенските медии да наричат едва ли не всяко деяние, което излиза малко извън обичайния коловоз, "историческо". Това, което дразни допълнително, и то не само отвъд границата, а и разумните хора у нас, е с труд прикриваната злорада усмивка: "Дърпахте се, дърпахте се, а накрая какво стана?"
А какво всъщност стана? - подписан бе един къс хартия
Така казал германският канцлер на британския посланик в Берлин, когато разбрал, че Великобритания влиза в Първата световна война заради нарушения неутралитет на Белгия, гарантиран от Лондон. "Ама вие за един къс хартия ли?". То е ясно, че не заради него светът бе хвърлен в невиждан до момента конфликт, а заради сблъсъка на икономически и политически интереси. Та и тук така. Важен е документът, разбира се, но дваж по-важно е и двете страни да имат сходни идеи за него.
Сега очаквам да ни залеят с възторзите си патриоти, защото ние - тези, които казваме например, че делото на Иван Асен II е дело нетрайно, както си е свойствено за Европа през онези векове, че когато се говори за учебното дело през Възраждането, учениците у нас трябва да знаят не само за българските, но и за турските, татарските, еврейските или арменските училища, за тях не сме патриоти. Страх ме е, че във възторга си "патриотите" ще изиграят голям мечешки танц около огъня, в който противниците на договора искат да го хвърлят. А от това полза няма да имаме нито ние, нито нашите съседи отвъд граница.
Ще почнат наново да говорят за кобните козни на Коминтерна, които довели до създаването на отделна македонска нация. Макар че колцина в Македония или България през тридесетте години знаеха какво е Коминтернът? Лошото е, че българи, а не Москва секнаха огнивото да припалят македонския въпрос още в края на XIX в., а после нямаха сила да задушат лумналия пламък.
Тогава се намножиха мераклиите за османското наследство. Сръбският антропогеограф Йован Цвиич се провикна, че долините на реките Морава и Вардар били ключ към геостратегическото господство над Балканите. Разширението на Сърбия на юг било логично. Разширението на България на югозапад не било. Високи планински вериги се извисявали между Княжеството и Македония. Професорът все пак трябваше да погледне колко е по-високо Осогово от Шар планина, да речем. Но неговите идеи изучаваха във Военното училище в Белград и те вдъхновяваха сръбските офицери.
За гърците пък цяла Македония бе част от тяхното класическо наследство. Всички славяни в Македония, които признаваха върховенството на Вселенската патриаршия, били гърци, независимо от това, че можеше и дума да не могат да обелят на гръцки.
Намесиха се дори власите. За пропаганда в Македония Букурещ хвърли през 1870 г. 14 хил. франка, а през 1902 г. - 550 хил. франка.
Българските правителства пък постигнаха важен успех. През 90-те години значително разшириха диоцеза на Екзархията в Македония, основаваха училища, даваха стипендии на даровити младежи да следват в България и странство. Само че на младите луди глави напредъкът изглеждаше муден.
ВМРО (използвам наложилото се съкращение, макар че е наричана и Вътрешна македоно-одринска революционна организация, и Български македонски одрински комитет и т.н. - да не изброяваме всички) бе създадена в Солун от шестима българи от Македония. Средна възраст към 25 години. Образование - доста добро за онези години - гимназиално, та и висше. Политически опит - никакъв. Познаване на света - слабо - само един бе учил на запад от Белград. Любов към родината - страстна.
Въпросът бе как тя да бъде освободена. Пред тях бе примерът на Източна Румелия. Та решиха да го приложат и в Македония.
Съединението с неговата ясно очертана последователност от причинно-следствени връзки - автономия на провинция със смесено население, утвърждаване на българския елемент в културно, икономическо и политическо отношение, назначаване на пробългарски губернатор с небългарски произход, назначаване на български губернатор; провъзгласяване на съединение с подкрепа от България; защитата на Съединението от Княжеството вкорави мисленето на българските държавници през следващите три десетилетия, вкара го в дълбоки коловози. Националните задачи виждаха през оптиката на успеха в Пловдив. А в историята повторението е екзотично цвете.
Но легендата за осъществяването на Съединението "пряко волята на великите сили" като че подхрани у нашите политици и у македонските дейци убеждението, че можем да надхитрим големите държави, че можем да действаме и сами, че ако проявим достатъчна упоритост, можем да постигнем целите си, и без да се съобразяваме с интересите на околните.
Удивително е, но на думи всички политически партии у нас стояха зад идеята за автономия. Най-догматични, както обикновено, и най-подозрително настроени към водачите на страната бяха социалистите, после и комунистите. За тях социалните задачи натежаваха над националните. Но дори за фанатичния привърженик на идеята Димо х. Димов, съветник на Яне Сандански, това не означаваше да се измисля нова нация: "Ний сме българи преди всичко и представляваме интересите на българското население в Македония и Одринско...."
Нито за момент тази идея нямаше шанс за успех като практическа реализация нито на Балканите, нито в европейските дипломатически канцеларии, нито пред европейското обществено мнение. Българската външна политика, а и самите революционери изхабиха много усилия, за да я внедрят в съзнанието на европейците, и постигнаха донякъде пирова победа.
Постепенно идеята за автономизма се утвърди не само като тактика, но и като дългосрочна стратегия у мнозина ръководители на националноосвободителното движение на българите. В далечна перспектива пък улесни обособяването на западния клон българи от основната им маса по териториален признак. Съседите на България, въоръжени с опита на Съединението, така и за миг не пожелаха да допуснат мисълта за автономия на Македония. Само българите стояха зад нея. И само българите загубиха от нея.
Пък и отказът от тази идея във всеки удобен момент, когато възникнеше перспектива за присъединяване на Македония (Балканската, Първата и Втората световна война), подсилваше убеждението на западното обществено мнение, че българската външна политика е изначално лъжовна в основните си постановки.
За автономия се обявяваше и Гоце Делчев, но по-скоро като тактическо оръжие. Прекалено много интереси се кръстосваха в нея, за да можеше човек да се надява, че българите ще бъдат оставени сами да се разпореждат с бъдещето си. Неслучайно само дни преди избухването на Илинденското въстание сръбските дипломати в европейските столици заявиха, че Белград никога няма да приеме идеята за автономна Македония. Че даже във вестник "Белградски новости" възкликнаха: "...всеки сърбин, който... се съгласява за автономия на Македония..., би бил сръбски предател."
Да погледнем това, което се случи през последните сто и четиридесет години в Македония. Една цел бе напълно осъществена, макар да не ни харесва. В крайна сметка Македония си извоюва не само автономията, бегло загатната в Берлинския договор и за която толкова много се говореше в програмните документи на основателите на ВМРО, но и независимостта си. Лошото е, че по пътя към нея се промени самосъзнанието на част от населението. Върху три кита е легнала съвременната национална държава - просветата, църквата, армията. Българска армия в Македония, като изключим два кратки периода, не е имало. Църквата бе разтурена още през 1913 г. Българско училище след 1913 г., пак с изключение на два кратки периода, нямаше нито във Вардарска, нито в Егейска Македония. Четири поколения бяха възпитавани в дух на антибългаризъм. В началото на XX в. бягащите от Македония спираха керваните си на Гюешевския проход и целуваха земята, която за тях бе свята. Лошото бе, че дори когато Македония беше в България, й показахме всички най-непригледни черти на нашата действителност, към която гражданите на страната ни бяха обръгнали, но отвънкашните българи не можеха да приемат.
Сключеният договор е победа на разума. Но да бъдем по-скромни. Независимо от това, че победата има много бащи, малко от тях са в България. Ако положението в Македония не се бе променило, ако това не го искаха някои от великите държави, никакъв договор нямаше да бъде подписан.
Неслучайно в една мъдрост се казва, че най-голямото нещастие е да се изпълнят желанията ти. Е, искахме свободна и независима Македония - имаме я. Сега трябва да свикнем с мисълта да живеем с нея без патриотични изсилвания и да видим как да оставим безсмислените конфликти зад гърба си, за да продължим напред, уважавайки се взаимно. Договорът, с който Великобритания гарантира независимостта на Белгия. 1839 г.
 В гроба си ще се обърне Гоце Делчев, ако разбере, че в Скопие го обявяват за македонец в етническия смисъл на думата, за борец не само срещу Османската империя, но и срещу българите. Не случайно, когато през 1946 г. костите му бяха предадени на Македония от България в един английски вестник язвително писаха, че само на Балканите някой може да смени националността си след смъртта си.
45
6461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
06 Август 2017 19:33
ако това не го искаха някои от великите държави, никакъв договор нямаше да бъде подписан.


Професоре, излиза, че все с помощта на западните сили си решаваме по някакъв начин националния въпрос - в случая, с американска помощ, докато руснаците все ни "режат".
Последният им опит да ни противопоставят - българите и братята ни македонци, беше със славянската писменост. Не е много умно, бих казала.
06 Август 2017 19:59
От сичкото написано излиза, че между Илчев и Груевски нема разлика...
06 Август 2017 20:22
Иван Илчев

Една много балансирана и добра статия, която като че ли е писана специално и за шкембелията "патриот" Каракачанов.
07 Август 2017 01:15
много хубава статия, браво! нивото на в-ка се вдига след като проф илчев започна да публикува редовно дописки.
07 Август 2017 06:36
"Е, искахме свободна и независима Македония - имаме я. Сега трябва да свикнем с мисълта да живеем с нея без патриотични изсилвания и да видим как да оставим безсмислените конфликти зад гърба си, за да продължим напред, уважавайки се взаимно."

***
Удивително е, че дори сериозни хора внушават че България има нещо общо с някакви конфликти?! Това противоречи на писаното няколко реда по-рано за скопският антибългаризъм. По-скоро би трябвало да свикнем с мисълта, че македонците, които са световни щампиони по исторически фалшификации и нация от мегаломани едва ли някога ще загърбят антибългаризма. Та, без него би се изчерпала цялата македонска идея. За какво взаимно уважение говори автора? Та нима цялата македонска юнащина и национална гордост не се крепи върху постоянното унижаване на България и българите. Защо ли? Ами отговорът се налага от само себе си: защото България с нейната беззъба, неадекватна и нихилистична външна политика е единствената държава (в кавички) пред която великомакедонските изцепки минават. Подобни не минават нито пред гърци, още по-малко пред албанци. А пред турците великите македонци са се одупили по демократичен български маниер. И в последното мога с увереност да кажа, че ни бият. А авторът май е изиграл поредното мечешко хоро покрай огъня на великите сили.
07 Август 2017 07:24
една балансирана статия


Балансирана - дръжки

Пореден антибългарски пасквил на Илчев.Слушала съм негови лекции и си мислех, че само си въобразявам безличието му.А то било от начина му на мислене.

Боже Господи, няма ли най-сетне да се появи някой, който да предложи наистина мъдър и балансиран подход към Македония.Или ще са крадливите "патриоти", или ще е изкукуригалия созополски "професор", или ще са ла**ата във външното министерство, или ще е това нищожество без топки под заглавието
07 Август 2017 08:24
за статията на Илчев иу особено за:
Съединението с неговата ясно очертана последователност от причинно-следствени връзки - автономия на провинция със смесено население, утвърждаване на българския елемент в културно, икономическо и политическо отношение, назначаване на пробългарски губернатор с небългарски произход, назначаване на български губернатор; провъзгласяване на съединение с подкрепа от България; защитата на Съединението от Княжеството вкорави мисленето на българските държавници през следващите три десетилетия, вкара го в дълбоки коловози. Националните задачи виждаха през оптиката на успеха в Пловдив. А в историята повторението е екзотично цвете.

07 Август 2017 08:32
че когато се говори за учебното дело през Възраждането, учениците у нас трябва да знаят не само за българските, но и за турските, татарските, еврейските или арменските училища, за тях не сме патриоти


Шъ ва замола и за ... гръцките училища, ако не ви утруднявам, гусин професоре, да знаят дечицата, шъ ва замола ... Некъде между татарските и еврейските, ако може, да ги сместите в читанката, любезни ми
07 Август 2017 08:39
Сключеният договор е победа на разума. Но да бъдем по-скромни. Независимо от това, че победата има много бащи, малко от тях са в България. Ако положението в Македония не се бе променило, ако това не го искаха някои от великите държави, никакъв договор нямаше да бъде подписан.
Неслучайно в една мъдрост се казва, че най-голямото нещастие е да се изпълнят желанията ти. Е, искахме свободна и независима Македония - имаме я. Сега трябва да свикнем с мисълта да живеем с нея без патриотични изсилвания и да видим как да оставим безсмислените конфликти зад гърба си, за да продължим напред, уважавайки се взаимно.


И що? Свободна и независима Македония и свободна и независима България сключиха договор, защото това го искаха "някои от великите държави"? Или поне ... 50 от тях, известни повече като Съединени американски щати. Нали? Не бяха ли те първите, де обявиха възторга си от този акт? И как не. Важно бе за тях да посочат кой е бабувал на отрочето. Е, какво пък ... Може пък и за тях да важи цитираната мъдрост за желанията и ... нещастието.
07 Август 2017 08:41
Видимо е неподготвена работата ,а щом е видимо , очевидно се цели нечия реакция...Чия реакция , не е толкова труден отговора , като се има предвид , колко често има политически издънки ( провокации...).Колкото до полезността от тази натрапчива политическа гениалност , това ще се разбере поне след 5-6 години. Сега е времето да се помисли , дали изобщо е възможна пълноценна интеграция в региона на Балканите , тъй като глобалните интереси търпят промени , едва ли не всеки ден .Да не се споменава даже интеграция помежду албанци , косовари , македонци , българи и ...още някои , надали ще е неслучайно .Така че, бързата котка обикновено слепи ги ражда , после даже не помни , какви ги е отгледала...
07 Август 2017 08:45
Македонския въпрос може да се реши
много бързо - за 24 часа!
Просто България сменя името си
на "Източна Македония" !!!!
Братята на другия ден стават
"Западна България" /за да не
са като нас/
(не съм го измислил аз-
четох го някъде)
07 Август 2017 08:59
Щом това е нивото на днешните професори, то защо имаме големи очаквания от политиците ни?...
Истината е, че никога не сме имали ясна позиция към Македония, преди всичко, защото все сме били под влияние на други държави, та до ден днешен...
Дядо ми и баба ми са родени и израснали в Галичник, баща ми и аз в София... Някъде до началото на 70-те години роднини от Македония ни посещаваха, правеха се и събори на границата, после ги спряха...
В последните години няколко пъти съм бил в Македония, някои нещо ми харесват (Охридското езеро), други не – самочувствието им, че са нещо повече от нас, безсмисленото строителство на паметници... Днешните македонци са като нас – прагматичини, гледат си интересите – ако бяхме просперираща и уредена държава, то те щяха да напират да се присъединят към нас...
В исорически план – водени от сантименти, сме водили и грешна политика – ако всичките усилия, насочени към Македония, бяха пренасочени на юг, днес можеше да имаме Кавала и Тасос...
07 Август 2017 10:00
Много балансирана статия.
То не, че и сърбите не се хапят по десет пъти на едно място заради това, че не сърбизираха напълно Македония, а създадоха македонската нация. Ако бяха постъпили като гърците, които заселиха бежанците от Мала Азия и асимилираха всички други етнически групи на тяхна територия нямаше да има независима Македония или пък някой можеше вече да оспорва етническия състав на републиката.
07 Август 2017 10:35
И що? Свободна и независима Македония и свободна и независима България сключиха договор, защото това го искаха "някои от великите държави"? Или поне ... 50 от тях, известни повече като Съединени американски щати. Нали? Не бяха ли те първите, де обявиха възторга си от този акт? И как не.


Не само. Ако и САЩ да положиха много усилия, сключването на договора се ползваше и с подкрепата на ЕС. Всъщност единствената велика сила, която е против договора е Русия, та поради това и писъците из средите на нейната пета колона у нас, както из средите на подкрепяните от нея скопски националисти.
07 Август 2017 11:02
Хареса ми. Хубаво е да се чуе трезва оценка на професионалист покрай заклинанията и псувните:
по-леко с ентусиазъма, повече реализъм.
Хареса ми, че се напомнят някои удобно забравяни истини като това, че и ние на сме били безгрешни по македонския въпрос, или за еуфорията от успеха на Съединението, която - добавена към Санстефанския идеал - доведе до няколко катастрофи
07 Август 2017 11:22
нямаше да има независима Македония или пък някой можеше вече да оспорва етническия състав на републиката


Що бе? Шиптърите не го ли спорват етничкия состав?
07 Август 2017 11:37
за проф. Илчев и за малко баланс във форума
07 Август 2017 11:43
Памфуций 07 Авг 2017 10:35
......

Не само. Ако и САЩ да положиха много усилия, сключването на договора се ползваше и с подкрепата на ЕС. Всъщност единствената велика сила, която е против договора е Русия, та поради това и писъците из средите на нейната пета колона у нас, както из средите на подкрепяните от нея скопски националисти.

Що?
Може ли да развиете мисълта си - с примери, линкове, имена на автори и прочие - вие си знаете.
Особено ме интересува петата колона у нас.
Благодаря Ви.
07 Август 2017 11:52
единствената велика сила, която е против договора е Русия
Аз с голямо любопитство следех реакцията на Русия. Е, в Русия нищо не открих, ама открих в България какво искала Русия.
07 Август 2017 12:03
Имаме си и други съседи. Защо толкова голямо внимание на бъдещата трета албанска държава? По- добре да наблегнат на отношенията с Гърция и Румъния. Че и Сърбия и Турция също.
07 Август 2017 12:23
Може ли да развиете мисълта си - с примери, линкове, имена на автори и прочие - вие си знаете.
Особено ме интересува петата колона у нас.

Изказаната мисъл си е развита достатъчно, предполагам желаете да я обоснова. Ето ти професоре, малко линкове за размисъл:
http://www.euronews.com/2017/04/26/macedonia-caught-between-east-and-west
https://www.occrp.org/en/spooksandspin/leaked-documents-show-russian-serbian-attempts-to-meddle-in-macedonia/
Russia’s efforts appear to be having some effect. For example, the Macedonian government refused to join Western sanctions on Russia over its 2014 military intervention in Ukraine, citing the cost to its economy.
In Macedonian politics, Russia’s approach has been nakedly partisan. The Kremlin has been a vociferous public supporter of VMRO-DPMNE, the nationalist former governing party of Nikola Gruevski, who stepped down as prime minister following a political crisis in 2015. The crisis was sparked by the release of information pointing to his party’s alleged illegal wiretapping of tens of thousands of Macedonian citizens.

Following a December election that resulted in a hung parliament, opposition Social Democrats leader Zoran Zaev finally formed a coalition government with two Albanian parties on May 31. The interim period was turbulent. On April 27, nationalist protesters stormed the parliament, assaulting Zaev and dozens of others. The collection of documents obtained by OCCRP and partners show at least one Serbian intelligence agent was present during the attack.

Gruevski and other senior VMRO figures are currently under investigation by a special prosecutor for charges that include abuse of office and money laundering. Besides Russian backing, Gruevski’s party has recently earned support from right-wing US media and congressmen, who have publicly stated that his opponents have been backed by billionaire philanthropist George Soros – a man vilified by both Russia and the Western far-right.

Russia has criticized Macedonia’s December election as marred by interference by the US and the European Union (EU), whom they have accused of supporting Zaev and a “Greater Albania” project to dismember the Balkan states.

In a separate document detailing an April 7 meeting between senior Macedonian foreign ministry official Nenad Kolev and Russian Ambassador Oleg Shcherbak, the ambassador is recounted as having said that Russia’s aim was to “create a strip of militarily neutral countries” in the Balkans comprising Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, and Serbia.

А, ето и мнението на Ангел Джамбазки: https://www.bnt.bg/bg/a/mezhdu-redovete-dogovort-s-makedoniya-govori-angel-dzhambazki
07 Август 2017 12:45
Памфуции, странен отговор предлагате - в цитираните англоезични документи на задругата на разследващите журналисти се говори за сръБски и руски напъни за дестабилизиране на тогавашното правителство на БЮРМ, не намерих нищо - нито един ред, даже намек, показващи целенасочена руска активност против договора с България.
Очаквах повече да разясните за петата колона в България - кои са тези българи петоколонници - политици, журналисти, учени, артисти, хомосексуалисти , които публично са заявили, че са против договора, а? Кеворкян не е достатъчен, той е арменец.

Казаното от Джамбазки е лош пример за желателно мислене, особено това :

С този договор българската държава получава право да защитата на правата и законните интереси на българските общности, които живеят в Македония. А етническите българи, по някои данни, са 120-150 хиляди, дори 180 хиляди, т.е. голяма част от "неалбанското население" на Р Македония, каза Джамбазки.
07 Август 2017 12:58
в цитираните англоезични документи на задругата на разследващите журналисти се говори за сръБски и руски напъни за дестабилизиране на тогавашното правителство на БЮР


Проблеми с английския? Кое бивше правителство, бе професоре, бившето правителство беше доминирано от хора на Груевски. Ако искате проверявайте си сам за изявите на руското посолство в Скопие по време на априлската криза, по повод щурма на техния парламент. За късмет , спонсорираните от режима на Груевски издания , които скоропостижно се споминаха , когато държавната помощ към тях спря , вече не могат да бълват анти-българска пропаганда и да пушат панегерици за Русия.
Погледнете и за реакцията на поглед.инфо.
07 Август 2017 13:01
Ндааа... Бъзикате ме за "хладилничето", а всяко второ питане е : А бе, каква е наш'та файда?
Ва'шта файда е никаква... Защото живеете по (арабското) - османското летоброене
Навсякъде границите лека полека стават фикция (черта... линия) по картите... Интернет, авиони и телевизия съкращават разстоянията - превръщайки стотиците километри в минути... Светът - щем не щем - се свива до размерите на таблет, а те ???
Тоя договор - колкото и да подскачат около него интернационалистите московски, куту около объл камък - търсейки кусур за да се захванат за него - има един единствен плюс - слага темел... на който да стъпим за последващи договаряния...
И същевременно порязва едни отколешни мераци
07 Август 2017 13:10
Напомняте ми на един Стефан Николов, който по същия начин изместваше дискусиите - търси си сам - когато му ставаше неудобно - вероятно Вие имате проблеми с английския език;

Какво ме интересува предишното правителство, подкрепяно от руснаци, сърби, марсианци? То е бившо, то няма отношение към подписването на договора.

Какво отношение има бившето правителство към договор, подписан от настоящото правителство? Никакво, но аргументоите Ви са все Гриевски, та Груевски, а тезата Ви беше за руска опозиция срещу договора - повтарям Ви бавно - руска опозиция срещу договора, а не подкрепата за предишното правителство.
Ето какво си написал по-рано днес:
Всъщност единствената велика сила, която е против договора е Русия, та поради това и писъците из средите на нейната пета колона у нас, както из средите на ...

За трети път Ви питам за петата колона в България, която пляснахте, или това беше ей така, за аромат?
Моля посочете имената на обществено значимите лич„ности, противопоставили се или работили срещу подписването на договора - Енчев, Огнян Минчев, Валентин Хаджийски, кой?
Защо се страхувате

Ей това, дето сте ни пуснали е много интересно (и показателно), дано разбирате езика, за да схванете какво ни казвате :
..... Besides Russian backing, Gruevski’s party has recently earned support from right-wing US media and congressmen, who have publicly stated that his opponents have been backed by billionaire philanthropist George Soros – a man vilified by both Russia and the Western far-right. .

Готино нали, Греувски подкрепян хем от руснаците от една страна, от сърбите и от американците.
07 Август 2017 13:50
тезата Ви беше за руска опозиция срещу договора - повтарям Ви бавно - руска опозиция срещу договора, а не подкрепата за предишното правителство.

Не ме интересува на кой от вашите приятели ви напомням и доколко подобни реторични прийоми отговарят на правилата на форума.
Повтарям ви бавно: Официална Русия подкрепяше и подкрепя Груевски и се обяви срещу новото мнозинство от самото начало. Позицията на партията на Груевски, която - натъртвам отново - е официално подкрепяна от Русия, беше еднозначно против договора, чието склщчване торпилираше с години. Намесването на крайнодесните американски политици в случая е без значение: при възможността Заев да стане новия премиер на Македония, един от тях, Дейна Рорабейкър, заговори за разделяне на страната, но набързо му насвиха сърмите и той публично се извини за изявлението си.
Официална руска опозиция срещу договора не може да има, но доколкото този договор е едно от изискванията за членство в НАТО , руската позиция трябва да е ясна за всички. Същото се отнася и до позицията на Сърбия.
Дадох ви за пример позицията на поглед.инфо и не само статията на Кеворк третира въпроса. Например, следното изключително съдържателно антрефиле, озаглавено "Бог да пази България":
http://pogled.info/svetoven/balkani/bog-da-pazi-balgariya.88080.


07 Август 2017 14:08
Приемам казаното от проф.Илчев наистина като балансирано и точно. Приемам го и съм изненадан от това, как и от какъв ъгъл и позиция /нашата, българската/ разглежда подписния договор. Приемам казаното от него, но не приемам и отхвърлям неговата лакейска, мекушава, безволева и пораженческа позиция по време на управлението на СУ и събитията станали по това време. Според мен това, че хора на, които им се чува думата, на които им се четат и публикуват мненията за ставащото у нас и около нас много често, много непонятно, много противно сменят възгледите си в зависимост от положението, което заемат. Това абсолютно недостойно, абсолютно лакейско и непрофесионално измятане от една позиция на друга, от едно мнение на друго, от една политическа позиция към друга е отблъскващо, дразнещо и непонятно, защото става въпрос все пак за интелектуалци. Примерите са много и от "лагера" на червените и от "лагера" на сините.
Но отново Илчевата позиция е издържана, защото вижда и посочва /според автора/ кривиците и у нас, и у комшиите.А нима приемате позицията на онзи "баш патриот", по незнайни причини днес министър на отбраната, който в ролята си на съдружник пада до нивото на лакей???
Ще посоча тук само едно мнение, което наистина казва нещата такива каквито са:

"И Каракачанов си плати вересиите към Бойко. Сигурно има за какво да му е благодарен. Обаче да го сравнява с Цар Борис Трети и да го нарича „Обединител“ – това вече наистина е отвратително.

Освен това, за сетен път става ясно, че мазният ум ражда глупости. Какво, според Каракачанов, обединява новият „Обединител“? Два народа – българския и македонския? Защото, с подписването на Договора приехме безусловно съществуването на македонски народ.
Кой идиот обаче му е казал на Каракачанов, че македонският народ е тръгнал да се обединява с българския – та отива и маже с шарлана на словоблудството Бойко?
Договорът не обединява никакви народи – напротив, официално прекарва тлъста разделителна линия между тях; линия, която дава възможност да се затрие общата им памет и общата им история.
Какво друго обединява Каракачановия „Обединител“? Две държави? Но нали тъкмо ние трябва да лъснем фасона на Македония – за да я виждат като автономна държава, приемлива за стандартите на НАТО, ЕС и пр. - нищо повече. В Брюксел ще се смеят до Второ пришествие, ако им кажем, че с театрални прегръдки сме се „обединили“ с Македония.
Каракачанов – и той като Божидар Димитров – оставя след себе си мазната следа на непоносимо слагачество. "
07 Август 2017 14:13
Памфуции, потретвам - вещ сте в латинския разбирате - repetitio mater studiorum est - кога, къде и как Русия се е обявила срещу договора БЮРМ и Република България, както твърдите?

Това, че подкрепят една или друга политическа партия не означава, че са против междудържавен договор. Това, че подкрепя едно бивше правителство не означава нищо - договорът е подписан от настоящото правителство, не от бившето.

Посочих Ви (от Вашия любозен цитат), че Груевски се подкрепя и от американски конгресмени - това значи ли нещо, а?

Защо се срамите да назовете кои (според Вас) българи са в руската пета колона в България, която е против горецитирания договор?

Лековато и безотговорно е да говорите ангро, да правите подмятания - кажете ги, щом твърдите, че има руска пета колона у нас, която е против договора - О.Минчев? Е. Дайнов? В. Енчев? В.Вацев? Радан Кънев? Петър Москов? Георги Гергов? Ахмед Доган?
Кой?
07 Август 2017 14:25
кога, къде и как Русия се е обявила срещу договора БЮРМ и Република България, както твърдите?

Така ли твърдя?
07 Август 2017 14:30
Памфуций 07 Авг 2017 10:35
...Всъщност единствената велика сила, която е против договора е Русия, та поради това и писъците из средите на нейната пета колона у нас, както из средите на подкрепяните от нея скопски националисти.
Аха, ти го твърдиш.
Хади сега - за петата колона и за това как и къде руснаците са заявили, че са против един междудържавен договор.
Не се срамувай, давай смело, ние ще те разберем.
07 Август 2017 14:56
Да приемеме статията като опит да се спре телешкия възторг на шкембе-патриотарите (тип министър Каракачанов и проф. Димитров) и боколизачите ( тип министър Каракачанов и проф. Димитров) от един неизбежен акт легитимиращ резултатите от Македонизма през 20 век - новата държава, новото съзнание и новият език на потомците на Българите там.


Авторът не споменава обаче, че македонизмът беше на два пъти взет официално на въоръжение от българската държава за първи път от българското разузнаване и земеделското правителство след 1918 г - с цел предпазване от геноцид на народа в Македония, и от Комунистическата власт в България през 1948 - 1962 - с цел предпазване от тотално сърбизиране.

Признаването на общата история за Илинден е бомба - но се изисква такт, искуство и последователност,а не комплексарски патриотизъм.

Сега наистина има възможност за демонтаж на антибългърската същност на Македонизма и последваща конвергенция - ще потрябват поне едно поколение - отсъствавие на антибългаризъм и интезификация на връки и постоянна грамотна, последователна политика при това неизбежно (тъпо, но необходимост) на антисръбска основа - както в Македония така и сред останалия свят. Не вярвам обаче съществуващия елит в БГ да прекрачи примитивизма и късогледия си суджушки начин на мислене и действие.


07 Август 2017 15:30
За автономия се обявяваше и Гоце Делчев, но по-скоро като тактическо оръжие. Прекалено много интереси се кръстосваха в нея, за да можеше човек да се надява, че българите ще бъдат оставени сами да се разпореждат с бъдещето си
Тук пак се прокарва една теза, че видите ли илинденци и страндженци са se стремели към модела източна Румелия. Истината е, че и левите македонци и странджанци не са искали да се присъеднят с България поради това, че у нас е имало монархичен режим на Фердинанд. Инак никакво сравнение с Източна Румелия има смисъл. източна Румшлия е създадена от Западните сили, а тук се цели да е премхне на турската власт, чрез ревоклюция.
07 Август 2017 16:27
В Балканският котел всички държави се смятат за велики ,но в действителност всичките (може би само с изключение на Турция) са пионки в ръцете на действително великите .Така е било в 19 век,в 20, ,така е в 21 и никакви договори не могат да променят очевидният факт че балканската баница се реже от големите играчи .
07 Август 2017 16:32
проф. дървингов
07 Авг 2017 14:30

Именно - написах, че е против, а не че се е обявила против. Публична критика на договора би била нонсенс.
Под "петата колона" имах предвид поглед.инфо
Допълнителна информация за некои от противниците на договора в самата Македония:
http://www.ndm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1303:strucna-debata-dogovorot-so-makedonija-e-steten-za-makedonija-i-nistoven-spored-megunarodnoto-pravo&catid=84:soopstenija&Itemid=131
срв. с:
https://www.mkd.mk/makedonija/partii/ndm-svetot-ne-zavrshuva-vo-brisel-rusija-pokazha-dobronamerna-opredelba-za.
07 Август 2017 16:43
кога, къде и как Русия се е обявила срещу договора БЮРМ и Република България, както твърдите?

Никога... по никакъв начин... с никакви средства...
В руската преса - водещата - няма не ред, а една милимундичка, за подписания договор... Пълно мълчание... А както съ нъ учили - Мълчанието е знак на съгласие
За сметка на това партията на Шешел е през страница...
Еххх...братя славяни????
07 Август 2017 17:01
Именно - написах, че е против, а не че се е обявила против.
Словоблудство, викаш "аз съм против договора, но не съм се обявил", е как тогава разбра, че руснаците като единствена велика сила са против?
Или за теб по дефиниция всичко казано (неизказано) от руснаците е антибългарско, бива, и това е житейска позиция.

Ей го дедо Барми по-горе си го каза - тия ни убиха с пренебрежение, к'во толкова е станало, някакъв договор, нищо не пишат, аз лично не следя руската преса, не знам, дедо Барми е знаток, той знае, нали?

За "руската пета колона у нас" - известна е паталогичната ти омраза към онзи сайт, вероятно не са те публикували и им имаш зъб, няма лошо.
Там имаше само единични мнения, отричащи априори подписването на такъв договор, иначе имаше критични статии, опасения, резерви както на много други места.

Аз лично познавам други публикации (извън този сайт) на български учени, журналисти, политици и общественици, критикуващи даже огричащи договора или отделни текстове, които обаче не бих си позволил да причисля към руската пета колона.

С това за мен дискусията по статията е приключила. Успех.
07 Август 2017 17:07
Ей го дедо Барми по-горе си го каза - тия ни убиха с пренебрежение, к'во толкова е станало, някакъв договор, нищо не пишат, аз лично не следя руската преса, не знам, дедо Барми е знаток, той знае, нали?


Нали - убиха ни с пренебрежение за сключен междудържавен договор, при условие, че на ниво външен министър коментираха думите на Божидар Димитров и приписаха на България намерение да дели македония с Албания. За останалото - секция помощ.
Впрочем на оня сайт, Иво Христов - наред с ред глупости, казва някои наистина ценни неща.
http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-ivo-hristov-ako-si-byahme-svarshili-rabotata-prez-1913-g-sega-shtyahme-da-imame-deputati-ot-ohrid.87882
07 Август 2017 17:16
дървингов се обижда на пета колона и един файтон хора му се обясняват.
07 Август 2017 17:25
Именно - написах, че е против, а не че се е обявила против.
...ти обясни как става това, дето си ни написал, как разбра, че са против договора, без да го обявяват ... остави тази дреболия, че са ни пренебрегнали, тяхна работа, още много пъти ще ни пренебрегват, и не само те, свиквай.

Патаклама, и Вий ли сте от павфузианската руска пета колона, та се бъркате сред мъжете?
07 Август 2017 17:40
Не мога ли да се бъркам сред мъжете? Да не сте РУСО-фил, дето смята, че жената трябва винаги да се съгласява с мъжа? Имам предвид Жан Жак Русо, да не си помислите нещо друго. Пък ако искате линк, заглавия и прочие, изтеглете си от читанката трудовете на Русо.
07 Август 2017 19:34
"Бармалей
07 Август 2017 13:01
Ндааа... Бъзикате ме за "хладилничето", а всяко второ питане е : А бе, каква е наш'та файда?
Ва'шта файда е никаква... Защото живеете по (арабското) - османското летоброене
Навсякъде границите лека полека стават фикция (черта... линия) по картите... Интернет, авиони и телевизия съкращават разстоянията - превръщайки стотиците километри в минути... Светът - щем не щем - се свива до размерите на таблет, а те ???"

***
Без да съм бъзикал теб или когото и да е било за "хладилничето" се наемам да те питам каква ни е файдата (с този въпрос започнах предния си постинг под тази статия пък гледам си се зацепил за него като кучка за крачол). Не те знам по какво летоброене живуркаш, но границите извън континентална Европа (изключвам Испания с Мароко) не само че не стават фикция, ами и бая телени и други огради се вдигат. Гърбицата само гроба я оправя, а най-големите жертви на БГ комунизма се оказаха номенклатурчиците и някои незадоволени реститути.
07 Август 2017 21:22
проф. дървингов
07 Авг 2017 17:25

Памфуций винаги иска твърди доказателства, щом е решил да закове вражеска теза като неуспоредна на козяшката линия. Ама срещу себе си не приема такъв подход.
08 Август 2017 00:15
Дори Подпоручикът разбира Македонският Въпрос по-добре от професор Илчев.
p.s.Мнго балансирана статия
08 Август 2017 00:53

Памфуций винаги иска твърди доказателства, щом е решил да закове вражеска теза като неуспоредна на козяшката линия.


Тази дискусия показва друго:
http://www.segabg.com/replies.php?id=295393&p=14
08 Август 2017 09:39
Нищо друго не показва.

Между другото, аргументи тип "щурчо" - давам ти линк, пък сам се сещай какво имах предвид - не подхождат на интелекта Ви.

Все още чакам прости и непротиворечиви отговори на два прости и ясни въпроса, зададени от професора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД