:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 373,254,546
Активни 1,582
Страници 29,025
За един ден 1,302,066
Тенденции

Чернокожи нацисти действат в Бразилия

Крайнодесни групировки на скинари приемат в редиците си и цветнокожи, които смятат за свои врагове комунисти, анархисти, пънкари, наркомани и хомосексуалисти
Снимка: Архив
Белите скинари се обявяват за независимост на южната част на Бразилия, която е по-европеизирана и развита, а някои от тях се хвалят, че във вените им тече германска кръв.
Мотото им е "Бог, родина, семейство". Те не са националисти, тъй като Бразилия е смесица от представители на различни националности, но се смятат за патриоти и се придържат към ултраконсервативните ценности. Представят се за крайнодясно движение, което се отнася с презрение към комунисти, анархисти, пънкари, наркомани, хомосексуалисти и други малцинства. В него рамо до рамо стоят бели и чернокожи. Това е групировката Carecas do Suburbio.

Думата careca може да се преведе като скинар. Членовете й не се смятат за нацисти и даже подчертават, че не са расисти. Чернокожите бразилци в редиците на Carecas do Suburbio отличават организацията от другите крайнодесни скинхедс групировки, в които има само бели бразилци, ненавиждащи евреи, хомосексуалисти, инвалиди, имигранти от североизточната част на страната и цветнокожи. Белите скинари се обявяват за независимост на южната част на Бразилия, която е по-европеизирана и развита, а някои от тяхсе хвалят, че във вените им тече германска кръв,въпреки че имат различни корени.

Бразилският нацизъм се заражда с идването на власт на Хитлер в Германия. Националсоциалистическата германска работническа партия (НСГРП) привлича в редиците си имигранти, пребиваващи в Европа след Първата световна война. Нацизмът е по-разпространен сред градското население, отколкото сред хората в провинцията. С избухването на Втората световна война от 87 024 германски имигранти са преброени почти 3000 членове на НСГРП, които се намират основно в южните бразилски щати Сао Паулу, Рио Гранди до Сул, Парана и Санта Катарина, които бързо се развиват.

В Бразилия се намират най-много нацисти, които живеят извън пределите на Германия: между 5 и 10% от общия брой на населението. Докато НСГРП приема в редиците си само германци, то бразилските ултраси от различен етнически произход сформират "Бразилско интегралистко движение", в което могат дори да бъдат приети потомци на германски граждани, които не са били част от партията на Хитлер. Въпреки че Бразилия официално е смятана за член на антихитлеристката коалиция, някои от министрите и високопоставените длъжностни лица по време на диктаторския режим на Жетулиу Варгас са привърженици на нацистките идеи. В края на Втората световна война много нацисти търсят убежище в Бразилия,като сред тях е и доктор Йозеф МенгелеОрганизацията "Бразилско интегралистко движение" е по-скоро фашистка, отколкото нацистка. Основано през 1932 г. от бразилския философ и политик Плинио Салгадо, влиянието му започна да намалява с установяването на диктатурата в страната. До 1938 г., когато Варгас забранява партията, интегралистите твърдят, че в редиците им има над 1 милион души, въпреки че в зависимост от използваните източници на информация тази бройка може да намалее и до 600 000. След като организацията е забранена, бразилските интегралисти основават Партия на народното представителство, а след това и партия АРЕНА, но продължават да се придържат към основните си принципи: авторитаризъм, патриотизъм, християнство, антикомунизъм и икономически антилиберализъм.

През 80-те години на ХХ век се появява радикалната организация los Carecas do Suburbio. В нея членуват младежи от северните и източните части на Сао Паулу, който е икономическата столица на Бразилия и в момента там живеят около 12 милиона души. Друга скинхедс групировка е los Carecas do ABC, в която членуват предимно жители на населените места, образуващи промишления пояс на щата.

Част от Carecas do ABC е и Carecas do Brasil - организация, която е наречена на централната жп гара в столицата Бразилия, където се събират членовете й. Тя действа на цялата територия на щата Рио де Жанейро. Някои от членовете й саобвинени в извършването на тежки престъплениякато убийства, зад които се смята, че стоят бели скинари.

Отправна точка за бразилските скинари е интегрализмът на Плино Салгадо. В това движение влизат бели и чернокожи, което го отличава от тези организации в чужбина, състоящи се само от представители на бялата раса като Blood & Honour. Полицията в Сао Паулу казва, че повечето от скинарите расисти членуват в групировките Kombat Rac, Front 88 и Impacto Hooligan.

Те са смятани за по-жестоки от los Carecas, от които се отделят през 1989 г. заради радикалните си възгледи. Белите скинари смятат обитателите на североизточните части на Бразилия за изостанали и затова влизат в сблъсъци с членовете на los Carecas do Suburbio и los Carecas do ABC, въпреки че еднакво ненавиждат левите идеи, хомосексуалистите и дори представителите на младежката субкултура Емо (б.р. - съчетание от пънк рок и хардкор тенденциите).

Те се занимават с културизъм и различни видове борби. Любимите им музикални изпълнители са los Neuroticos, Histeria и Virus 27. Сред скинарите могат да бъдат открити и неонацисти, казва социологът Сержио Винициус де Лима Гранде, който е автор на проучване за градското насилие и младежите в Сао Паулу. Той е на мнение, че "въпреки насилието и дискриминацията към определени слоеве в обществото всяка скинхедс групировка има свои собствени ценности и идеология". Според него "малка част от скинарите се придържат към нацистката идеология, а пък други са смятани за фашисти".

Според наблюденията на Лима Гранде Carecas do Suburbio избягва да имат връзки с партии. Движението е сформирано в средата на 70-те години, когато на мода са пънкарите, и заема антирасистки позиции. los Carecas do ABC пък изпитват носталгия към интегрализма, имат положително отношение към крайнодесните политически сили, но в същото време подобно на белокожите скинари открито подкрепят нацистките лозунги. Това, което ги обединява, освен неоправданото насилие, са патриотизмът и омразата към хомосексуалистите.
Снимка: Архив
Чернокожите бразилци в редиците на Carecas do Suburbio отличават организацията от другите крайнодесни скинхедс групировки, в които има само бели бразилци.
Снимка: globo.com
Бразилските скинари често са обект на полицейски хайки.
1
2493
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Август 2017 07:37
Възход на неонацистките групи има особено в Европа, СЕГА научаваме и за Бразилия.Връщането към идеологиите на отминалите времена е проявление на идейната безпътица, в която се намира човечеството и това няма да ни изведе към добро.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД