:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 373,254,572
Активни 1,579
Страници 29,051
За един ден 1,302,066

Колко дни в годината заслужава училището

В началния етап нашите ученици са на второ място по кратка учебна програма и с най-дългата лятна ваканция в Европа
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
---
Дума да няма, никой не иска учебната година да се удължава, ако всеки допълнителен ден ще се прекарва в мола, както явно се случва. Няма съмнение, че по-важният въпрос не е колко дни да е ваканцията, а как се прекарват дните през учебната година. Спорът дали да се учи до юли обаче премина и скоропостижно приключи изцяло с битови аргументи - училищата нямали климатици, учителите си искали лятната ваканция, родителите - също, и пр. Просветното министерство бързо се отказа от идеята си да размества почивките на децата, а алтернативните предложения на училищните директори да се измести не краят, а началото на учебната година, примерно на 1 септември, бяха отхвърлени без аргументи. Така остава сегашното положение. Къде стои България по организация на учебното време спрямо другите в Европа? Доклади по тази тема публикува ежегодно информационната мрежа по въпросите на образованието "Евридика", която наблюдава 42 образователни системи в Европа.ВаканциитеВ 11 страни/региони учебната година започва между 8 август и края на август. В 16 други държави началото е 1 септември. В Австрия, Хърватия, Ирландия и Словакия учебната година започва през първата седмица на септември. В 9 държави, сред които сме и ние, първият звънец бие около средата на септември - такъв е случаят в повечето страни в Южна Европа, напр. Кипър, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Турция, но също и в Люксембург, както и в северната ни съседка Румъния. В Малта децата се връщат в класните стаи даже в края на септември. Любопитно е, че в Австрия, Германия, Испания, Италия, Холандия, Полша, Словения, Словакия и Швейцария има съществени разлики по региони. В Германия например официалното начало е 1 август, но в действителност училищата в различните провинции започват между 8 август и 13 септември.

Краят на лятната ваканция в различните страни е между края на май и втората половина на юли. Повечето страни пускат децата във ваканция в средата на юни. Продължителността на тази ваканция е различна - от 6 седмици в някои германски провинции, Холандия, Великобритания и Лихтенщайн до 13 седмици в Латвия, Литва, Португалия, Босна и Херцеговина и Турция, 14 седмици в Италия и... 15 седмици в България (за децата в началния етап на образование). При гимназистите сме сравнително по-близо до средните нива - за тях това лято например почивката е 11 седмици. Освен у нас, разлика във ваканциите за различните класове има и в други страни, като в Босна и Херцеговина, Ирландия и Исландия са обратно на нас - ваканцията за най-малките е по-кратка, а за по-големите - по-дълга.

Освен лятна, в Европа има още 4 основни ваканции - есенна, коледна, зимна и пролетна/великденска. С изключение на коледната другите ваканции се различават и по дати, и по продължителност. През есента децата имат едноседмична ваканция в 17 страни, в Чехия почиват само 2 дни, в Швейцария - три седмици, а в Австрия и Хърватия въобще няма такава ваканция. В България есенната ваканция последно беше 4 дни - от 29 октомври до 1 ноември 2016 г. За Коледа почти навсякъде има две седмици почивка, в Унгария и Полша дават една седмица, а в Швеция - три седмици. У нас последната коледна ваканция беше 12 дни. Зимната ваканция е една седмица в 18 държави. Гърция, Кипър и Хърватия въобще нямат такава ваканция, а Франция и Полша дават по две седмици. У нас за 2016/2017 зимната ваканция беше 5 дни за всички класове без 12-и, които почиваха само 3 дни. За пролетната ваканция се полага една седмица в 13 страни, в останалите почивката е между 4 дни (Полша и Словакия) и 3 седмици в Швейцария. У нас тази пролет беше 10 дни за всички класове и пет дни за зрелостниците.

Какво остава за учене? Броят на учебните дни е между 162 дни във Франция (без горните гимназиални класове) и 200 дни в Дания и Италия. В около половината страни се учи между 170 и 180 дни, в 15 държави и региони учебните дни са между 181 и 190, а се срещат и системи, където децата учат повече от 191 дни в годината. Най-разпространен е моделът, при който броят на учебните дни е еднакъв в началния и гимназиалния етап, но има и изключения, като у нас, в Белгия, Франция и Босна и Херцеговина малките учат по-малко, докато в Ирландия, Гърция, Кипър, Холандия и Полша е обратното - в горните класове учат по-малко. У нас най-малките са с една от най-кратките учебни години - 163 дни за учебната 2016/2017, а за гимназиалните класове (без последния) учебните дни са били 185. Освен в Дания и Италия, над 190 учебни дни има в Чехия, някои германски провинции и Холандия.Задължителният минимум"Времето за обучение е ключов фактор в образованието на децата. Съществуват данни, че качеството на обучението и продължителността му оказват положително влияние върху постиженията на учениците и могат да компенсират слабости в техните възможности и желание да учат - отбелязват авторите на последния доклад за препоръчителния минимум в задължителната програма, който е за учебната 2016/2017 г. Освен това времето, което се отделя за даден предмет, може да спомогне за повишаване интереса към този предмет, а и да подобри резултатите на децата. Тази положителна зависимост между времето за обучение и постиженията е особено ярко изразена при деца със специални образователни потребности, от имигрантски профил или по-слабо образовани семейства. Разбира се, много други фактори оказват влияние върху образованието, но продължителността на учебната година не може да бъде подценявана."

У нас в някои етапи на средното образование се учи наполовина по-малко часове, отколкото в други страни. В началното образование например - от първи до четвърти клас, у нас децата учат средно 472 астрономически часа на година, докатов Дания часовете са над два пъти повече,или 1051 (за целите на сравнението "Евридика" преизчислява учебните часове, които обикновено са между 35 и 50 минути в различните страни и етапи). По-малко в началния етап учат само в Румъния - средно 468 часа на година. Задължителният минимум в тази възраст надхвърля 900 часа и в Ирландия, Люксембург и Холандия. Докато в долната граница компания ни правят Хърватия, Латвия, Литва, Румъния, Босна и Херцеговина и Черна гора. Средното ниво е 734 часа.

В следващия етап - пети-осми клас, минималните часове на година варират от 637 часа в Хърватия до 1200 часа в Дания. У нас средно учебната година в този етап има 765 часа. В Испания, Холандия и Северна Ирландия също учебната година е над 1000 часа. Очевидно е, че тук повечето страни увеличават продължителността на учебната година в сравнение с началния етап, средно с 23%. В България и Румъния обаче разликата е огромна - 60%. Има страни и с обратния модел - в Люксембург, Малта и Холандия препоръчителният минимум е по-висок в началните класове, отколкото в прогимназията. В някои региони на Белгия разлика няма, а в Швеция в целия курс на средното образование учебната година е с еднаква продължителност.

В гимназиалния етап препоръчителният минимум е 900 часа на година средно. Над 1000 часа учат гимназистите в Испания, Франция и Северна Ирландия. Най-кратка пък е учебната година в Малта - 775 часа, и Македония - 774. У нас в този етап е посочена само една година - девети клас, тъй като по конституция задължително образование е до 16-годишна възраст, а "Евридика" в случая изследва само задължителните години. Учебните часове в тази година у нас са 864.

-----------------

Промените в учебното време са все нагореОбразованието е консервативна система и не обича честите промени - доказва го и пороят от възмущение, който посрещна проекта на МОН за ваканциите през следващата учебна година. Другите страни в Европа също избягват да променят продължителността на учебната година, отбелязва докладът на "Евридика". Където и да се правят промени, те обикновено са свързани с по-дълбоки реформи в системата.

Промени се наблюдават в Гърция, Франция и Унгария. В Гърция от миналата учебна година има само един тип целодневно начално училище и това променя продължителността на учебната година - повече часове в първи и втори клас и леко намаление между пети и девети. Като цяло броят на дните в учебната година се е увеличил. Часовете за четене, писане, литература, математика и чужди езици се увеличават в началния и прогимназиалния етап, а времето за природни науки е намалено. В гимназиалния етап пък вече няма определян централно минимум за различните предмети.

Ново законодателство има и във Франция. Промените бяха приети през 2013 г., но част от тях влязоха в сила през 2016/2017 г. В началните класове часовете остават без промяна като брой, но се преразпределят. Най-малките вече задължително ще имат 36 часа в годината за гражданско и морално образование, а в трети клас се увеличават часовете по четене, писане и литература, отново за сметка на природните науки, но и на социалните науки и донякъде - на изкуствата. В прогимназията пък минимумът малко се намалява, най-вече заради интегрирането на два предмета в другите - индивидуална помощ и интердисциплинарни проекти. В шести клас часовете за природни науки се увеличават значително благодарение на въвеждането на нова област в тях - технологии, както и заради нов предмет по физика. В прогимназията има и още промени - часовете по литература се увеличават, като в седми клас става задължително изучаването на втори чужд език, което е изместване с една година по-рано.

В Унгария през изминалата учебна година има нова регулация за минимума учебно време на децата от четвърти до осми клас, с което учебната година се увеличава и в началните класове, и в прогимназията. В четвърти клас се увеличават часовете по математика, изкуства, физическо и морал, а се намаляват по четене, писане и литература, природни науки и чужд език. В осми клас минимумът се увеличава по четене, писане и литература, физическо, морал и технологии, а се намалява по природни науки, социални науки и чужд език. И в двата класа, независимо от тези размествания, часовете се увеличават.

В 10 страни има леко увеличение на минимума спрямо предходната 2015/2016 г., основно в прогимназията. По отношение на България се отбелязват две промени, като и двете произтичат от влизането в сила на нови учебни програми за първи и пети клас. В началния етап часовете са увеличени с 13 на година - това е известната у нас промяна, според която първокласниците вече завършват не на 24 май, а на 31-ви. В пети клас пък има размествания само по определени предмети - увеличава се минимумът по български и литература и математика. Още седем страни правят такива вътрешни размествания - в Швеция се увеличава минимумът по математика, в Норвегия - по природни науки в началния курс.
СНИМКА: БГНЕС
---
17
4962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Август 2017 19:58
29.10.2016 г. – 01.11.2016 г. вкл. – есенна - 29 и 30.10 са събота и неделя - 3 дена ваканция
24.12.2016 г. – 04.01.2017 г. вкл. – коледна - 24,25.31.12 и 01.01 - събота и неделя - 8 дена ваканция
04.02.2017 г. – 08.02.2017 г. вкл. – зимна за I - XI клас - 04 и 05.02 - събота и неделя - 3 дена ваканция
04.02.2017 г. – 06.02.2017 г. вкл. – зимна за XII клас - важи от горен ред - 1 ден ваканция
08.04.2017 г. – 17.04.2017 г. вкл. – пролетна за I - XI клас - 08,09, 15 и 16.04 са събота и неделя - 6 дена ваканция
13.04.2017 г. – 17.04.2017 г. вкл. – пролетна за XII клас - важи от горен ред - 2 дена ваканция
Изброявайки всички съботи и недели, които съм описала МОНстерството и такива недогледали ( да не казвам друго) лелички псевдожурналистки ни надписват 12 дена за ваканция.
06 Август 2017 20:03
Ето и статистика, изготвена от учителка, с посочен източник и класация на кое място сме по ваканция.
Уважаеми колеги,
Истински се вбесих на лъжите на МОН, раздухвани от всякакви медии, че ваканциите в България били най-дългите в Европа. Направих изследване на база на статистическите данни за 30 държави в Европа, качени на сайта: https://www.schoolholidayseurope.eu/choose-a-country.html
Преведох най-подробно всички ваканции с дните, изчислих ги в седмици и дни, като всяка седмица ваканция съм смятала по пет дена. Картинката се оказва СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА от това, което ни внушават. В документ прилагам и пълното изследване. България по този показател е едва на 20то място, далеч след почти всички развити страни и с много по-малка ваканция от страните в челото. В същото време прави впечатление, че развитите страни, без немскоговорящите и северните, очевидно доста повече държат на психическото стабилизиране на децата и общуването ИЗВЪН училище.
Оказва се, че ние трябва да работим за УВЕЛИЧАВАНЕ на ваканциите, разтоварване на програмата от излишна и ненужна информация, за сметка на превръщането на училището в приятно и полезно място.
Моля всеки от вас да сподели изследването на стената си - така ще му придадем гласност и медиите неизбежно ще ни обърнат внимание!
ВАКАНЦИИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ
Данни: https://www.schoolholidayseurope.eu/choose-a-country.html
ЗАБЕЛЕЖКА: Всички „седмици“ са умножени по пет дена, уикендите са приспаднати!
1. Испания Общо: 21 седмици и 1 ден (106 дена)
2. Русия Общо: 18 седмици и 3 дена (93 дена)
3. Босна и Херцеговина Общо: 18 седмици (90 дена)
4. Естония Общо: 17 седмици и 3 дена (88 дена)
5. Англия Общо: 17 седмици или 14 седмици и 2 дена (85 дена или 72 дена, според учители и родители в UK), т. е. 20то място (България на 19то)
6. Гърция Общо: 17 седмици (85 дена)
7. Сърбия Общо: 16 седмици и 4 дена (84 дена)
8. Италия Общо: 16 седмици и 3 дена (83 дена)
9. Румъния Общо: 16 седмици и 2 дена (82 дена)
10. Франция Общо: 16 седмици и 1 ден (81 дена)
11. Кипър Общо: 16 седмици и 1 ден (81 дена)
12. Швейцария (варира спрямо региона)
Общо: средно 16 седмици (80 дена)
13. Люксембург Общо: 15 седмици и 4 дена (79 дена)
14. Белгия (2017-2019) Общо: 15 седмици и 3 дена (78 дена)
15. Малта Общо: 15 седмици и 2 дена (77 дена)
16. Норвегия (различно за регионите като дати)
Общо: 15 седмици и 1 ден (76 дена)
17. Исландия Общо: ок. 15 седмици (75 дена)
18. Финландия Общо: 15 седмици (75 дена)
19. Португалия Общо: 14 седмици и 4 дена (74 дена)
20. България Общо: 14 седмици и 4 дена (74 дена)
21. Унгария Общо: 14 седмици и 2 дена (72 дена)
22. Германия (различно за Берлин, Бавария и др., дните са еднакви на брой)
Общо: 14 седмици и 1 ден (71 дена)
23. Ирландия Общо: 14 седмици (70 дена)
24. Швеция (варира спрямо региона)
Общо: средно 13 седмици и 4 дена (69 дена)
25. Хърватия Общо: 13 седмици и 3 дена (68 дена)
26. Австрия Общо: 13 седмици + 2 дена (67 дена)
27. Полша Общо: 13 седмици (65 дена)
28. Чехия Общо: 11 седмици и 4 дена (59 дена)
29. Холандия (различни дати за различните райони)
Общо: 11 седмици и 2 дена (57 дена)
30. Дания Общо: 10 седмици и 4 дена (54 дена)
06 Август 2017 20:47
http://pogled.info/bulgarski/lazhite-na-mon.88160
Лъжите на МОН
06.08.2017, 08:20 Яна Шишкова
/Поглед.инфо/ Истински се вбесих на лъжите на МОН, раздухвани от всякакви медии, че ваканциите в България били най-дългите в Европа.
Направих изследване на база на статистическите данни за 30 държави в Европа, качени на сайта: schoolholidayseurope.
Преведох най-подробно всички ваканции с дните, изчислих ги в седмици и дни, като всяка седмица ваканция съм смятала по пет дена. Картинката се оказва СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА от това, което ни внушават. В документ прилагам и пълното изследване. България по този показател е едва на 20то място, далеч след почти всички развити страни и с много по-малка ваканция от страните в челото. В същото време прави впечатление, че развитите страни, без немскоговорящите и северните, очевидно доста повече държат на психическото стабилизиране на децата и общуването ИЗВЪН училище.
07 Август 2017 09:17
Безумието на този вид статии е повече от очевидно, но това не пречи да се прокарва въпросната опорна точка.
Да, има проблеми със знанията на децата спрямо това, което са знаели техните родители, но това е резултат от "демокрацията", която всички избраха. Да не забравяме, че основата на наложената ни форма на демокрация е да се превърнат хората в послушни консуматори. За съжаление това изисква да няма мислещи и поради това МОН успешно десетилетия вече унищожава всичко. То не са промени в програмите, то не са учебници, то не е дебилно отношение към финансиране и управление на училищата. Добавете системата за крайно оценяване и всичко си идва на местата.
Редакцията, престанете с тези дебилни статии, насаждащи безумни идеи и псевдо констатации.
07 Август 2017 10:36
Уважаеми учители, стига сте се оправдавали колко много работите.
Започвайте на 01.09 както повечето цивилизовани страни и свършвайте на 30.06. И ние искаме 56 дена платен отпуск, но получаваме само 20 дена.
07 Август 2017 11:03
Уважаеми учители, стига сте се оправдавали колко много работите.
Започвайте на 01.09 както повечето цивилизовани страни и свършвайте на 30.06. И ние искаме 56 дена платен отпуск, но получаваме само 20 дена.

Уважаеми sena,
Явно твоите учители са били претоварени.
07 Август 2017 13:59
статистика, изготвена от учителка
(106 дена)
Стига сте се оплаквали от прекомерно натоварване и малки почивки! Май не са промените в програмите и финансирането виновни за ниското ниво за знания. Неуважаема даскалко, пише се "дни". При такова ниво на преподавателите, какво очаквате от обучаемите?
07 Август 2017 17:02
А ти що си пишеш името с малка буква, бе, умник (акъв)? Дамата е един от малкото добри китаисти, които са се жертвали да работят като учители (а води и часове в СУ) на ежегодно растящата невъзпитана от родители сган.
07 Август 2017 17:24
Първо - това е никнейм, ако ти е ясно какво е това. Второ - твоя ник с главна буква ли е? И защо е на латиница? А каква е дамата съм показал от ясно - по ясно. Ама и ти не си далеч от нивото ѝ - може би с няколко сантиметра по-близо до дъното, съдейки по правописа ти. Пътувай!
07 Август 2017 17:34
Аз нямам претенции за умност, че да си пиша нейма с главна буква. Нито пък давам оценки за хора, които не познавам. Аре, бегай.
07 Август 2017 17:39
07 Август 2017 17:42
Наздраве!
07 Август 2017 17:51
И ние искаме 56 дена платен отпуск, но получаваме само 20 дена.


Ако поработиш малко даскал, мисля, ще да поискаш ... 106 дена.
07 Август 2017 18:08
Кой за квото е учил, тов. фирмен...
08 Август 2017 12:21
"Многознаещ" браун (малката буква на името не е случайна), случайно да си чувал, че според правилата бройната форма "дена" се употребява след числителни, напр. "два дена", "десет дена", както и след наречия за количество, напр. "толкова дена", "няколко дена", "колко дена". Специално при "ден", за разлика от други съществителни имена, в тези случаи е допустима и употребата на множественото число "дни", така че последните години се считат за дублетни.
08 Август 2017 15:21
Според ''Правописен речник на българския книжовен език'', който аз ползвам, като дублетни форми са дадени денЕ и денЯ.
Другото е ден, денят, дни.
Най-простичък пример - ''На служителя се разрешава ... отпуск от 5 работни дни, считано от...до...''
Кой, как и защо е решил, че дена и дни са дублети, не знам. Моля, г-жа китаистката, която се е
жертвала
да преподава на невъзпитани деца да посочи речник, автор и издание.
Благодаря предварително.
P.S. http://www.chitatel.net/forum/topic/10159-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0/
08 Август 2017 15:24
Да се жертваш за каквото и да е, за мен означава да правиш нещо в ущърб на личните си интереси, при това напълно безплатно . Дамата free ''на ползу роду'' ли преподава, или все пак за заплата?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД