:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
БСП внася промени в НК за домашното насилие
В Пирин и тоалетна няма да се построи, само втори лифт, твърди премиерът
В Смолян обявиха бедствено положение, затворени са ски зоните на Банско и Пампорово
Съпредседателката на групата им Ска Келер не вярва на неговите „гаранции“ за Пирин
На извънредно заседание във вторник - 23 януари, ще се проведе гласуването за вота на недоверие
СТАТИСТИКИ
Общо 364,962,367
Активни 1,443
Страници 70,509
За един ден 1,302,066

САЩ слагат край на лотарията "зелена карта"

Президентът Тръмп планира да намали наполовина законната миграция в следващото десетилетие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп обяви планираната реформа на миграционната политика в присъствието на сенаторите от Републиканската партия Дейвид Пардю от щата Джорджия (вдясно) и Том Котън от Арканзас, които са автори на законопроекта.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви реформа на миграционната политика и представи законопроект за намаляване наполовина на законната имиграция в страната в следващите 10 години, предадоха информационните агенции. С проекта той слага край на лотарията "зелена карта" и сериозно ограничава възможността семействата на американски граждани да пристигат легално в страната. Законопроектът е дело на сенаторите от Републиканската партия Том Котън и Дейвид Пардю.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на мигрантите, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които не пристигат много хора. Според авторите на законопроекта реформата ще доведе до намаляване на броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за десетилетие.

Проектът предвижда да бъде въведена нова система за определяне на това кой може да бъде приет в САЩ и на кого да се предоставя разрешително за законно пребиваване. Тя дава предимство на кандидатите на базата на финансови възможности, умения, образование и езикови познания.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя законопроекта и смята, че той "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари". Предстои документът да бъде обсъден в двете камари на Конгреса. Той обаче е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в настоящия му вид. Новата система е разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система.ОЦЕНКА

Канада въведе точкова система, с която оценява качествата и уменията на имигрантите, които искат да живеят в страната, предадоха агенциите. Кандидатстващите получават точки за възраст, образование, езици и трудов опит, като максималният брой точки е 600. Например хората на възраст между 20 и 29 години получават максимален брой точки 100 за тази категория, докато хората над 45 години - нула точки. Потенциалните имигранти получават допълнителни точки, ако имат брат или сестра, които са постоянни жители на Канада. Същото важи и за съпруг/а. Канада планира да допусне 300 000 имигранти през 2017 г.

9
2183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
03 Август 2017 20:17
Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на мигрантите
which would slash legal immigration over the next decade from about 1.1 million green cards a year to 500,000.
http://m.washingtontimes.com/news/2017/aug/2/trump-backs-immigration-bill-cut-green-card-limits/
03 Август 2017 22:39
Какво е десет пъти разлика между приятели?

Все едно, това е добре за Европа.
03 Август 2017 23:16
Да не ви изтичат мозъците, ха , ха.
03 Август 2017 23:44
Канада въведе точкова система, 
Ще рече човек, че вчера я е въвела... помня, че през 1976 нещо я доизкусуряваха, но кога е въведена - не знам и не можах да открия из световно-широката паяжина.
04 Август 2017 00:29
Да, точковата система в Канада и в Австралия е много отдавна, точно откога и аз не зная, но помня в 90-те много хора се устремиха нататък, ама то точки, та изпити по езика, та какво ли не. Пък за Австралия май още по-сложно.
04 Август 2017 00:50
 да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които не пристигат много хора.
Жалко. Че има трески за дялане системата - има. Но точно лотарията, която дава средно само около 4% от зелените карти годишно [хем символично като обем, хем мощен символ - можеш да си опиташ късмета, и без да си роднина на американец (66%), бежанец (15%) или с търсена квалификация (15%)] - та точно лотарията не трябваше да пипат.
04 Август 2017 10:44
плюят го тръмп, аз също не го харесвам, но в това решение виждам логика. по-добре по заслуги да се случват нещата, отколкото на случаен принцип
04 Август 2017 13:23
А кой би искал да живее в Америка - със "зелена карта" ?
04 Август 2017 13:56
Новата система е разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система.

Съвсем правилен ход. Остава да се приложи и в Европа вместо да се допускат милиони неграмотни и без никаква квалификация нашественици.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД