:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия
За София сумата е 3023,64 лв.
Най-голям е напливът към прокуратурата
Молитва с цел подкрепа на операцията „Маслинова клонка” била озаглавена: "Джихад: Борба с живота и благата по пътя на Аллах”
СТАТИСТИКИ
Общо 369,173,018
Активни 1,520
Страници 110,176
За един ден 1,302,066

Татко, вие победихте

Днешният договор между България и Македония отваря всички врати без една - тази на омразата, която в продължение на близо век тровеше душите на хората
Любчо Нешков
Колкото по-жесток е един режим, толкова по-кървава и по-дълга е борбата за свобода. 30 години след разпада на бивша Югославия повечето от републиките продължават да водят битка за свободата. Докато цяла Източна Европа през 1989 г. се променяше, Югославия затъваше в една от най-жестоките войни след Втората световна война. На нейна територия бяха извършени геноцид, милиони бежанци напуснаха домовете си, повечето от тях завинаги. Животът на стотици хиляди семейства бе затрит поради загуба на близък. И всичко това бе извършено от армията, полицията и политическия елит, създадени от един от най-кървавите диктатори в света - Йосип Броз Тито. Да, както генералите, така и главнокомандващите бяха творение на този "доживотен маршал, президент, главнокомандващ, партиен лидер" .....!

Правя това уточнение, преди да се върна към днешния исторически момент -нормализирането на отношенията между Македония и България,защото и днес продължават умопомрачителните манипулации за "политика Тито". Този режим сам признава, че за 6 г., ДА, само за 6 години - от 1945 до 1951 - е избил над 586 000 души и арестувал 3 777 776 "врагове" (лично признание на шефа на тайната полиция Ал. Ранкович пред парламента на 01.02.1951 г.).

За Република Македония точното число е неизвестно, но става въпрос за хиляди убити без присъда, многократно повече минали през карцерите и над 130 000 с досиета в зловещата Държавна сигурност на Тито - УДБА. Същата тази УДБА в продължение на 50 години действаше като международна терористична организация в свободния свят, където изби стотици политически бежанци от бивша Югославия. Днешният договор отваря всички врати, без една - тази на омразата, която в продължение на близо век тровеше душите на хората. Тя ще изчезне заедно с онези съвременни зловещи политици, които без нея нямаше как да съществуват.Македония и България загубиха 30 г. от правото си да живеят свободно,да са географски толкова близки съседи и по човешки толкова далечни. И в двете държави надделяха лица, чийто "патриотизъм" се измерваше от мащаба на омразата, който предизвикаха в "другата" страна! Последният месец беше време на изпитание - вече не си спомням колко пъти на ден ни внушаваха, че няма да има договор, няма да бъде подписан, нищо няма да стане и този път....Сигурно цял живот ще си спомням погледа и гримасите на "един такъв патриот", който по време на визитата на Зоран Заев в София на 21 юни ме убеждаваше, че няма да има договор. Няма да стане, скърцаше през зъби и след това с нескрита радост ме поглеждаше иронично. Слушах го и се питах: Такъв патриот, а толкова мрази България? Сега идва времето, в което част от патриотите ще бързат да "материализират" /финансово, разбира се/ Договора, други ще ни казват, че той нищо не означава, трети ще продължат известно време...да обичат друга държава повече от България или Македония. В едно обаче съм сигурен - че борбата на моя баща Темелко Нешков, чието име носи Агенция БГНЕС - съчетание от съкращението BG и NES, който излежа 12 години в карцерите на Титова Югославия, оцеля по чудо, докато бе на "свобода" и бе укриван от ООН в Западна Европа през 80-те години на миналия век, не бе напразна. Да, както той казваше,доживя да види "разпада на тази пуста Югославия",

но ни напусна преди 3 г., преди да види нормални отношения от двете страни на Осогово. Днес мога да кажа: Да, татко вие успяхте! Да, вие, татко, победихте! Нито една чиста и благородна жертва не е напразна. Болката е огромна за близките, но тя е пламъкът за всички нас! И днес си спомням как със сълзи на очи ми разказваше за раздялата на легендарните Братя Чкатрови, които се сбогуват през стената на карцера, преди да бъдат разстреляни, с думите: Сбогом, брате за на век! За д-р Асен Татарчев, който пред десетина надзиратели успява в ръкава си да скрие камата, която те търсят в карцера му безуспешно. Дойде времето, в което Македония ще трябва да вдигне гордо глава пред своите истински/непознати досега/ герои. Днес твърдо мога да кажа, че вечната болка на баща ми и неговите съмишленици Македония - България вече се стопи. Приживе - не, но в отвъдното ще могат най-накрая спокойно да склопят очи. Да, татко, вашата борба днес приключва, днес вие печелите. Уважаеми, читатели, това е моят първи коментар в агенцията, която носи името на моя баща. Днес аз почувствах не синовен, а поколенчески дълг, че трябва да напиша тези редове!БТНЕС
През 2016 г. излезе книгата на Темелко Нешков "Досие". Подзаглавието е "Югославия срещу душата на Македония". Това досие не е измъкнато от архивите на Българските тайни комунистически служби, а от архива на УДБА, т.е. от архива на всемогъщата Държавна сигурност на бивша Югославия. Събраните в книга доноси, разпореждания, донесения, клевети и оценки за затворника Темелко Нешков са предизвикателно и шокиращо четиво за днешния читател. Тези доноси са и отрезвяваща напитка за политиците и в София, и в Скопие, защото те като вихрушка помитат смокиновия лист, прикриващ трагичната истина за широката, съзнателна и волева съпротива срещу могъщата Титова държавна машина. Тази машина си е била поставила за цел да изтръгне душата на Македония и да я замени с някакъв измислен идеологически сурогат. Интригата е налице, защото в Македония след Втората световна война се извърши един антропологично-идеологически експеримент, целящ подмяна на националното самосъзнание и историческата памет на българите там. От тази гледна точка изданието е анатомичен разрез на невидимия, дълбоко законспириран и скрит механизъм за мъчения и прекършване на волите, с абревиатура УДБА. В Сърбия и на територията на бивша Югославия няма разсекретяване на досиетата. За първи път досие, водено от тази всемогъща структура става достояние на хиляди, за първи път на бял свят излизат тайните методи за въздействие, които засягат дълбоко човешката същност - смелостта, достойнството и волята, от една страна и страхът, подлостта и предателството - от друга.
Снимка: БГНЕС
Темелко Нешков
26
3797
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
01 Август 2017 20:14

Любчо Нешков

Вечна памет на Темелко Нешков и другарите му, дано наистина душите им са малко по-спокойни на този Илинден!

А книгата "Югославия срещу душата на Македония" с досието на Темелко Нешков е наистина уникален документален труд.
01 Август 2017 20:19
Притеснително е ,че от софийския и скопския " Козяк" се мешаха в Договора. Иначе нас бугарите ще продължават да ни мразят в Западните делови. Това си е начин на живот.
01 Август 2017 21:03
"За Република Македония точното число е неизвестно, но става въпрос за хиляди убити без присъда, многократно повече минали през карцерите и над 130 000 с досиета в зловещата Държавна сигурност на Тито - УДБА. Същата тази УДБА в продължение на 50 години действаше като международна терористична организация в свободния свят, където изби стотици политически бежанци от бивша Югославия. Днешният договор отваря всички врати, без една - тази на омразата, която в продължение на близо век тровеше душите на хората. Тя ще изчезне заедно с онези съвременни зловещи политици, които без нея нямаше как да съществуват."

***
Голям оптимист тоя автор. Да беше посочил поне един пример в защита на тезата си. Щом като дори ВМРО говори за български фашисти, тоя договор е единствено инструмент за постигане на велико-македонски претенции спрямо България.
01 Август 2017 21:19
Л. Нешков
Думите са излишни....
01 Август 2017 21:21
Този договор е важен, не защото има нещо в текста му извън общите нищо незначещи приказки, а заради жеста на подписването му. Той официално слага край на една над 100 годишна пропаганда. Пропаганда имала за цел присъединяването на македонските земи към съседните й балкански държави. Пропаганда, отдавна изгубила актуалност и от която бе останала само отровата.

За тези, които не съзнават, че са били жертва на пропаганда и продължават да се придържат към нея - моите съболезнования за разочарованията им.
01 Август 2017 21:22
Те живееха по- добре от нас. Имаха по висок жизнен стандарт и свободата да пътуват по света. Останалото са приказки.
01 Август 2017 21:31
Светла му памет на Темелко Нешков. Аристократ по душа...
01 Август 2017 22:55
Скоро ще стане ясно дали има някаква победа за България и братска Македония или думите на Нешков са повече илюзии, отколкото реалност. Все пак иска ми се да излезе прав.
02 Август 2017 00:01
И да е прав е твърде рано за фанфари. Страхувам се че някои ще чуят зурли преди това.
02 Август 2017 00:01
Аз не знам на тейко му историята, но се чудя що е трябвало да се крие на запад от титовските удбаши?
02 Август 2017 01:23
Амин!
02 Август 2017 08:19
И да е прав е твърде рано за фанфари. Страхувам се че някои ще чуят зурли преди това.

По-скоро зурни, не зурли.
02 Август 2017 08:57
Договорът е една правилна стъпка в правилната посока към добросъседство. До крайната цел ако някога се стигне трябва поколенията да се сменят.
02 Август 2017 09:26
Гражданите за азиатско развитие на България, дълбоко не одобряват договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония!
02 Август 2017 12:35
Поборниците за американска хегемония на Балканите и особено в Бг възторжено като Нешков се радват на договора с М-я, от който няма да имаме никаква полза.
02 Август 2017 13:07

То пък един договор... то пък една Македония...

Вадете наръчника с цитати от Стамболийски за успокоение.
02 Август 2017 13:12
За двамата Нешкови
02 Август 2017 13:15пп - Форца:
02 Август 2017 13:23
Л. Нешков

- Но за жалост в някой детайли се крият дяволчетата. Основание за предпазлива радост е и вренето на главния Сатана на съвремието помежду и интересите му като цяло. Това трябва да ни накара да се замислим сериозно...
02 Август 2017 13:46
И всичко това бе извършено от армията, полицията и политическия елит, създадени от един от най-кървавите диктатори в света - Йосип Броз Тито.
Ай сега пък, най-кървавия от диктаторите. Вървете питайте югославяните. Повечето ще ву кажат "Еб*м ти демокрацията, при Тито беше по-добре". А това, че по време на фашизма са избити 2 милиона югославяни, пък и ние сме вземали участие в това. Имало е отмъщение, близките на загиналите по време на фашизма са избили тези, които са му съдействали. Няма обективна гледна точка при такива събития. Всеки гледа от своята камбанария и авторът тоже.
02 Август 2017 13:46
Заради пустата Македония изпуснахме две Тракии.
02 Август 2017 13:48
пенционер
Гражданите за азиатско развитие на България, дълбоко не одобряват договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония!
Като го сключат тоз договор и ще ти вдигна пенсията.
02 Август 2017 13:54
Те живееха по- добре от нас. Имаха по висок жизнен стандарт
Забелязвам, че се повтаря една заблуда. Естествено доходите на югославяните се доближиха до тези на България 50те години, но след като Живков дойде на власт БВП на глава от населението дръпна много пред това на Югославия, а също и премина средното за Източна Европа.
02 Август 2017 14:12
за статията на Л. Нешков и дълбок поклон към паметта на Темелко Нешков!
02 Август 2017 14:56
един от най-кървавите диктатори в света - Йосип Броз Тито.
Не знам дали е от най-кървавите, знам (и съм виждал с очите си) че почти всички централни площади на градове в Сърбия, Словения и Хърватска се наименувани на него. И не ги е хванал възродителния процес...
02 Август 2017 19:00
Абе не те знам браун ли си,грюн ли си или голубой,
но аз съм виждал паметник на Сталин и в Магадан,
а за да не ходим толкова далече имаше го и в град Сталин,
и беше пост №1 на военноморското училище..и така до три дена
след речта на Никита Сергеевич Кукурузник,и с една стоманена тел през
шията го закараха на трошачката и града пак си стана Варна!
А в Загреб-плац Маршала Тита -пак стана Бана Йелачича за една нощ.
В Любляна го сиктирдосаха още по рано.
В Белград-Куча Цвечьа-ала бала -друже Тито ми ти се кунемо-докато се изсраха на
входа!
А това което джелатите на УДБА-та сториха с Българските младежи на Кървавио Божич
у Стумица нема никога да забравиме!
А убийците на българските студенти изтепани у затворо на Сремска Митровица оти са пели
„Каде си верна ти любов народна...““-ке им га гоним семката до 9-то колено!
БОГ ПРОЩАВА-ВМРО НЕ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД