:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия
За София сумата е 3023,64 лв.
Най-голям е напливът към прокуратурата
Молитва с цел подкрепа на операцията „Маслинова клонка” била озаглавена: "Джихад: Борба с живота и благата по пътя на Аллах”
СТАТИСТИКИ
Общо 369,173,613
Активни 1,603
Страници 110,771
За един ден 1,302,066

Плевенската прокуратура е синоним на вечния скандал

През няколко години прокурор от града се забърква в каша, но нищо не се променя
СНИМКА: ПРБ
Прокуратурата в Плевен е по-известна със скандалите си, отколкото с работата си.
Някои неща в съдебната система са непреходни. Като например скандалите в плевенската прокуратура. Те се повтарят през няколко години, а понякога и главните действащи лица са едни и същи. Естествено промяна няма. Затова и не е учудваща тенденцията - минат няколко години и плевенски прокурор отново влезе във вестникарските заглавия и новинарските емисии.

Точно това се случи през май, когато бе арестуван обвинителят Димитър Захариев от Плевен. Задържането му бе класически случай на показност - арест в съдебната палата в София, където прокурорът бе на заседание по дело срещу него. По този процес Захариев е подсъдим с обвинения, че е оказвал натиск върху покойния свидетел по делото срещу Алексей Петров "Октопод" Георги Цветанов да даде показания, чрез които да компрометира някогашния наблюдаващ Светлозар Костов. Но арестът беше заради друго обвинение - че е натискал търговци от Плевен да сключват договори с охранителна дейност с фирма, близка до известен кримигерой от региона - Камен Балбузанов-Куката. Балбузанов също бе арестуван с още няколко човека, но седмици по-рано. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, палежи и принуда.

Арестът на Захариев обаче бе предшестван от разследване на Нова телевизия, в което бяха излъчени кадри от охранителни камери, на които се вижда как прокурорът обикаля обекти заедно с Балбузанов. След излъчването на репортажа от държавното обвинение обявиха, че главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е наредил проверка. Какво показа тя? Още преди да започне работа в прокуратурата, през 1997 г. Захариев е бил собственик на охранителна фирма в Плевен. След това, през 2014 г. покрай разследване на убийство се запознава с жена, с която по-късно основават нова охранителна фирма. За управител на това дружество е назначен приятел на Захариев, твърдят от прокуратурата. Това е направено по настояване на прокурора. "Прокурор Захариевучаствал неформално в дейността на дружеството - контролирал управителя,който трябвало да съгласува действията си с него, а работните срещи по съществените за дружеството въпроси се провеждали с негово участие. Освен това, възползвайки се от контактите си, прокурор Захариев се ангажирал активно с набирането на клиенти, като заедно с управителя посетил 40-50 обекта", пише в съобщението на прокуратурата.

Какво се случва след това? "В края на 2015 г. - януари 2016 г. прокурор Димитър Захариев довел във фирмата Камен Балбузанов, първоначално като клиент, а след това уведомил управителя, че Балбузанов ще набира клиенти срещу комисиона. Въпреки изразеното от управителя несъгласие Балбузанов започнал да посещава често офиса на фирмата и да се включва в работните срещи", твърдят от държавното обвинение. И така до репортажа на Нова телевизия, след който идва самосезирането на Цацаров. От казаното излиза, че повече от година прокурор и кримиконтингент са въртели съвместен бизнес необезпокоявани. И всичко вероятно можеше да продължи, ако не се беше намесила медията.

Това далеч не е единственият скандал, в който плевенският прокурор успя да се забърка през последните години. През 2009 г., когато съдебната система бе разтърсена от скандала "Красьо Черния" се оказа, че Захариев е имал не един и два разговора с плевенския лобист Георгиев, а цели 104 в рамките на половин година. Тогава Висшият съдебен съвет го наказа с понижаване в ранг за три години. По онова време Захариев бе не просто прокурор, а зам.-шеф на местната окръжна прокуратура. Впоследствие той обжалва наказанието си пред Върховния административен съд. Жалбата му бе отхвърлена.

"В случая от гледна точка на етичните стандарти на упражняващите юридическата професия магистрати, сред които жалбоподателят, установени в отговор на обществените очаквания и потребности за справедливост, безпристрастност, независимост и почтеност, като неразделни атрибути на професионалните функции, е налиценарушение на задължението на магистрата да се въздържаот поведение както в професионалния, така и в личния живот, което да не създава убеждение или съмнение в обществото за използване на неприемливи от гледна точка на етичните правила средства и начини за кариерно развитие, както и да не поддържа връзки и контакти с лица, които биха създали впечатление за накърняване на професионалното и личното достойнство като работещ в органите на съдебната власт и оттам - авторитета на органа, в който работи, и съдебната институция като цяло", записаха в решението си върховните съдии. А самият Захариев обясни, че е имал контакти с Красьо Черния, защото съпругата му била поетеса и пишела текстове за съпругата на Георгиев, известна фолкпевица.

Сметката дотук показва, че срещу Захариев вече има две дела и старо дисциплинарно наказание. Междувременно той бе освободен от ареста, след като съдията реши, че показното му задържане е било абсолютно ненужно. Съвсем наскоро обаче името на Захариев изплува и покрай друг скандал. Прокуратурата поиска на члена на Националното бюро за контрол на СРС-тата Георги Гатев да бъде отнет допускът до класифицирана информация с аргумента, че той се е срещал с обвиняеми и подсъдими и им е давал съвети как да пишат заявления до бюрото. Проверка на бюрото е единственият законен начин да се разбере дали някой е незаконно подслушван. Според неофициална информация една от срещите на Гатев е била със Захариев. Самият Гатев отрече да е вършил нещо нередно, но достъпът му до тайни бе отнет.

Колкото и да е показателен примерът със Захариев той не е единственият подсъдим плевенски прокурор. В такъв преди години се превърна и самият шеф на окръжната прокуратура Иво Радев. Иронията в случая е, че при избирането му за началник през 2011 г. от Радев се очакваше да подобри атмосферата в Плевен. И тогавашният главен прокурор Борис Велчев признаваше, че ситуацията изобщо не е добра. След няколко неуспешни опита да се избере шеф в Плевен Велчев призова колегите си от съвета да направят избор, ако ще да е и с цената на някакъв компромис.

През 2015 г. Радев бе обвинен, че се опитал да окаже натиск на своя колежка. Делото се водеше от спецзвеното "Антикорупция" в прокуратурата. Според тях Радев е поискал от колежката си Снежана Георгиева да не иска увеличаване на наказанието на Ивайло Ячков. Делата срещу него са наблюдавани от Радев, който сключва с него две споразумения - година и девет месеца за трафик на хора и година и половина за пране на пари. След сключването на споразуменията и одобряването им от съда, присъдите са пратени за изпълнение при прокурор Георгиева. Според разследващите тя е преценила, че наказанията са прекалено ниски и е поискала да бъдат увеличени с 1/2, каквато възможност има в НК. Тогава Радев я извикал и се опитал да я убеди да оттегли искането си, за да остане само наказанието от споразумението. Две инстанции оправдаха Радев по тези обвинения. Третата върна делото за ново разглеждане. Основната й критика бе, че присъдата в постановена от незаконен съдебен състав, тъй като по времето, когато е произнесена от съдиите от апелативния съд вече е бил освободен и е преминал на работа в изпълнителната власт. "Валидността на действията и законосъобразността на решенията на съда са значими при законен съдебен състав, който ги постановява", записаха в решението си съдиите от Върховния касационен съд. Така делото се върна отново на втора инстанция. Сега се чака ново произнасяне. Това решение също ще мине през контрола на третата инстанция. Иначе казано, делото е далеч от приключване.
СНИМКА: ПРБ
Иво Радев бе избран за шеф на окръжната прокуратура с надежда да подобри атмосферата там, а накрая сам се оказа обвиняем.
СНИМКА: БНТ
Прокурорът Димитър Захариев не за първи път се замесва в скандали.
1
1570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Август 2017 00:22
Не е от днес. В средата на 90-те години ми откраднаха чисто нов Пасат (служебен). Намериха го след 3-4 месеца в Плевен. Беше направил катастрофа и на полицая (рядко изключение ) му бяха направили впечатление бездарно пренабитите номера на рамата (в последстие се оказа и на двигателя). Извикаха ни да си опознаем автомобила. На опознването местният следовател ни покани на кафе в близката градинка. Информира ни, че каращият в момента колата е готов да ни я върне срещу скромните 4-5000 марки. Иначе ще претендира, че е добросъвестен купувач и докато се разправяме, колата ще е на ферибота Варна-Иличовск. В прав текст ни каза, че до 2-3 дена ще върнат колата на "добросъвестния" купувач.
Естествено си беше направил сметката без кръчмаря. Точно тогава инсталирахме една апаратура в института по криминология. Още същият ден института изиска колата за експертиза. Та си я прибрахме и я закархме на паркинга на института.
Не ми се мисли обаче, колко народ без връзки са прекарали тия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД