:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия
За София сумата е 3023,64 лв.
Най-голям е напливът към прокуратурата
Молитва с цел подкрепа на операцията „Маслинова клонка” била озаглавена: "Джихад: Борба с живота и благата по пътя на Аллах”
СТАТИСТИКИ
Общо 369,173,453
Активни 1,590
Страници 110,611
За един ден 1,302,066
Зад решетките

Руският затвор е университет за престъпността

Цифрата е стряскаща - около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер.
СНИМКА: www.exzk.ru
Подобни пренаселени килии са обичайна гледка в затворите на Русия.
Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване. И макар че от 2000 г. броят на осъдените в Русия намалява, през м.г. страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани. По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души има само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение, в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

През 2016 г. в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода. Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. През м.г. в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници. "Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва пред "Дойче веле" Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да й се подчиняват", добавя Романова. Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора. "Около 30% от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", каза тя. През м.г. броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.

"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН над 85% от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора. Според Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на закоравели престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на такива хора. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова. Правозащитникът Пьотър Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел, а именно да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", обяснява Курянов.

В края на 2016 г. от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов. По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни. Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти. Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. Романова е запозната с всеки отделен случай - независимо дали става дума за изтезания в зловещия наказателен лагер в Саратов или за драстични нарушения на правото за посещения в женския затвор в Нижни Новгород. Тя работи с екип от юристи, някои от които сами са лежали в затвора. "Единствено аз от цялата ни група не съм осъждана, но при тази система това много бързо може да се промени", казва жената с ирония. Твърди се, че всеки четвърти мъж в Русия е имал поне веднъж в живота си досег с престъпния свят. Същото важи и за всяка осма жена в тази необятна страна.

Една от причините за големия брой руснаци, които попадат зад решетките, е стремежът на следствените органи да представят добри резултати от работата си. "Руската правна система има нужда от конкретни резултати. И в този смисъл делът на разкритите случаи трябва постоянно да расте. Така правоохранителните органи и съдилищата се превръщат в нещо като ловци на добри статистики", казва юристът Артьом Никитушкин. Самият той също е лежал в затвора. Твърди, че случаят му е "бил поръчан". Имал успешна фирма, поради което привлякъл вниманието на градските власти. Очаквали от него да дели печалбата си, но Никитушкин отказал. "Затворници, които излежават присъда заради финансови престъпления, разпалват апетита на определени хора в затворите и трябва сами да плащат престоя си зад решетките. Защо ли? Защото от гледна точка на правосъдието могат да си го позволят. И затова биват изнудвани да си плащат за всичко", обяснява Никитушкин.---------------------

Руски активист описа ужаса зад решеткитеКогато научиш какви методи използват, просто спираш да се съпротивляваш, заяви противникът на Кремъл Илдар Дадин, минал през ужасите на трудово-изправителните колонии ИК-5 и ИК-7 в Русия. Той беше осъден на три години затвор заради неразрешени протести в Москва, но по-късно Върховният съд постанови той да бъде освободен. "Съгласих се да изпълнявам всички техни нареждания, престанах да се боря за правата си, да се оплаквам и подписвах чинно всички обвинения срещу мен", разказва той. "Става дума за обвинения, които им бяха необходими, за да удължават срока ми на задържане. Обвиняваха ме например, че съм използвал жаргонни думи като "ченгета" или "помия" (за храната в затвора). Обвиняваха ме, че съм влизал в пререкания с ръководството на затвора, отказвал съм да приемам храна и съм ставал 4 минути след като е бил звънецът. Всичко това е лъжа. Никога не използвам думата "ченге", по-скоро бих говорил за негодници, мерзавци или фашисти. Всичко това може да се провери от видеозаписите. Но аз подписвах всичко, без да гледам. Преди да те вкарат в изолатора, не те предупреждават, че ще има обвинения. Просто ти казват, че те водят при началника. Нямаш възможност да се подготвиш и защитиш. И знаейки как провеждат "разпитите", просто не спориш. Когато пред видеокамера ти казват, че всичко е лъжа, ти се съгласяваш. Питат те: "Има ли въпроси?" Длъжен си бодро да отговориш: "Няма въпроси". При това си длъжен да гледаш в пода. Даже не виждаш лицата на служителите. После началникът казва: "Можеш да напуснеш". Ти обаче си длъжен още веднъж да кажеш "Разрешете да напусна". И чак тогава той казва "Свободен си", но пак трябва да гледаш в пода. Веднъж кротко попитах, мога ли да се възползвам от параграф 51 от Конституцията и да не подписвам обвиненията. След това ме отведоха в двора за разходка и ме държаха два часа на студа и тъмнината. Изплаших се, че отново ще започнат с изтезанията, и подписвах всичко", разказва той. През цялото време не успях да "вляза в отряда"- да се преместя в нормална килия, заедно с другите затворници. Прекарах 45 денонощия в единична килия. След това ме преместиха в килия със строг режим. После ме преместиха в единична килия, тип стая. Това всъщност е същото като единична, но вътре има шкафче за личните вещи и максималният срок не е 15 дни, а половин година. На 26 февруари т.г. Дадин беше освободен от изправителния лагер Рубзовск в Сибир след решение на Руския върховен съд.

В работни дни включваха радиото. През първите 40 дни нямах достъп до книги. След това в затвора пристигна някакъв правозащитник на проверка и ми разрешиха да ползвам затворническата библиотека. По принцип библиотекарят трябва да ходи по килиите най-малко един път седмично. Но до проверката при мен не е идвал. В затворническата библиотека имаше само глупава научна фантастика. Попитах го дали има "Война и мир" на Толстой. Той ми каза, че я няма, и ми предложи тибетската книга на мъртвите. Беше ми интересно да се запозная със светогледа на тибетските монаси. От тях черпех и сили.

 Осъдени младежи стават лесна плячка за закоравелите затворници и след това излизат като членове на различни престъпни кланове.
СНИМКИ: www.dw.com
На 26 февруари т.г. Игор Дадин (вляво) беше освободен от изправителния лагер Рубзовск в Сибир.
СНИМКА: www.nationalgeographic.com
Някои руски затвори са известни като най-страшните в света.
41
2621
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
01 Август 2017 20:11
*
01 Август 2017 20:43
- Вова, ты сидел ?
- Сидел.
- Я тоже сидел...семь лет. А вот Петька не сидел. Давай посадим !
01 Август 2017 21:03
Руският затвор е университет за престъпността

Дописката иска да ни внуши, че германските затвори бълват нобелов лауреат след нобелов лауреат...

Извод: фашистката пропаганда е най-безобидният период на робовладелската пропаганда!
01 Август 2017 21:18
А всички други, вкл. българския?!
01 Август 2017 21:18
Глей ти кви неща имало в широка страна родная за мнозинството тук. А по техните сведения в Россия все в шоколаде и боярьшника се лее като пълноводна река
01 Август 2017 21:24
Ганий 01 Август 2017 21:03
Руският затвор е университет за престъпността

Дописката иска да ни внуши, че германските затвори бълват нобелов лауреат след нобелов лауреат...


Май ти искаш да внушиш, че автора искал нещо да внуши. Няма и дума за германските затвори, освен, че затворниците в Германия са 6 пъти по-малко на 100 000 д.
А срещу такива факти нищо не може да измислите освен банални подмятания.
01 Август 2017 21:28
"Затворници, които излежават присъда заради финансови престъпления, разпалват апетита на определени хора в затворите и трябва сами да плащат престоя си зад решетките. Защо ли?

Как меко автора сложи знак равно между финансови престъпления и икономически престъпления. Едно е от банковски превод да извадиш кеша с +15% друго е поради липса на средства (закъснял превод от контрагента) да не платиш заплатите. Браво!
01 Август 2017 21:31
"От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", обяснява Курянов.

Същото обобщение може да се направи и за руското общество като цяло.

01 Август 2017 21:31
Руският затвор е университет ...


Что за дерьмо я только что прочитал?!
01 Август 2017 21:34
Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване.

Че то в България тия с глобите са повече от 25%.
01 Август 2017 21:35
Абе, партнърите. Що не се възмущавате, че двама българи, братя, са осъдени невинни и с години гниеха в гръцки затвор за неизвършено убийство?
01 Август 2017 21:47
Няма понятие "трудова колония" ако забравим Макаренко с неговите непълнолетни, има колония поселения. Там е за хора случайно направили тежко престъпление (напр. убийство). Пиян блъснал и убил хора, работодател пратил сътрудник с кола по работа и той се блъснал и загинал, кранист смачкал с товара работник и т.н. Пращат човека да си кара присъдата не в затвор а в някое затънтено село и всяка вечер се подписва в полицията и така две-три години с цел да не общува със професионални престъпници в затворите със строг режим на престой. А това че голяма част от населението минава през съд е нормално защото хубавите рускини поне два пъти се развеждат докато цъфтят а това си минава официално през съд и пълни статистиката с данни.
01 Август 2017 21:56
казва пред "Дойче веле"


NATURAL 01 Авг 2017 21:24
Май ти искаш да внушиш, че автора искал нещо да внуши. Няма и дума за германските затвори, освен, че затворниците в Германия са 6 пъти по-малко на 100 000 д.А срещу такива факти нищо не може да измислите освен банални подмятания.

Май ти не четеш...
Схемата съм я описвал безброй пъти - руски храненици на робовладелците храчат срещу Русия, а германски ("Дойче веле" ), британски ("Сега" ) и пр. издания непрекъснато ни убеждават, че това е мнението на 99.99999% от Руснаците...
01 Август 2017 22:03
Амми... туй са писания на фашисти, робовладелци, омразници и врагове на Русия...
01 Август 2017 22:18
Бармалей 01 Авг 2017 22:03
Амми... туй са писания на фашисти, робовладелци, омразници и врагове на Русия...

Ти го казваш...
-----------

В интерес на истината, предполагам (не съм бил!) условията в германските затвори би следвало да са по-добри от условията в руските.

Но!!! т.к. германското "Дойче веле" и британският "Сега" не обсъждат условията в техните родни германски и британски затвори, а неясно защо (ли!?) се интересуват от руските затвори.

Дръзвам да посоча извършените престъпления (общ брой!)

2 United Kingdom 6.52 million 2002
3 Germany 6.51 million 2002
5 Russia 2.95 million 2002

http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Total-crimes

Заострям фниманието и на друго - т.к. германската и британската преса се опитват да внушават, че в Русия за щяло и нещяло гонели мирните граждани, то как така се получава, че при население 1.5-2 пъти по-малко от руското в Британия и Германия има два пъти повече престъпления отколкото в Русия. Ми те там ги побъркват от гонка - егати терорът в Британия и Германия...

01 Август 2017 22:41
На вниманието на NATURAL-ния:
в САЩ - съответно 709. За сравнение, в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.
01 Август 2017 22:41
как така се получава, че при население 1.5-2 пъти по-малко от руското в Британия и Германия има два пъти повече престъпления отколкото в Русия.


Получава се лесно, трябва да се познават особеностите на широката руска душа. Един руснак като набие жена си, че и комшията, не се смята за престъпление, не се регистрира, а и няма кой да се оплаче или алармира. Само за този род престъпления можеш да прбавиш още 10 млн. за Русия на седмична база.
01 Август 2017 22:43
Mladya hqsh 01 Август 2017 22:41
На вниманието на NATURAL-ния:


Този текст Ганий го е пропуснал, не аз.
01 Август 2017 22:44
Само за този род престъпления можеш да прбавиш още 10 млн. за Русия на седмична база.

А се говори за широката руска душа - виж колегата как щедро прибавя!
Всъщност, ако някому е интересно, ето руската статистика по въпроса, с диаграми, числа и прочие.
Натисни тук
http://i-pso.ru/2016/04/05/299/
01 Август 2017 22:47
Значи в Русия 450/100 000, в САЩ 709/100 000, но в Русия си ЕМ, а в САЩ - демокрация И престъпленията на общ знаменател са доста повече на Запад, но в Русия е лошо и криминално, а на Запад - демокрация, а холивудските филми за диващината в затворите им - дриймс От което разбирам, че на шорошоисите и либерастите в Русия скоро съвсем ще им сеу стъжни
01 Август 2017 23:19
В това писание единственото, което си струва да се запомни е заглавието, но като се замени "Руският" с "Всеки"! Няма логика да се цитират, като истина от последна инстанция, мненията на "експерти", излезли от затвора (виж заглавието!). Но каква логика да търсим в това откровено пропагандно клише? Още от времето преди промените сме се убедили, че пропагандата се прави от най-некадърните.
02 Август 2017 00:29
След като авторите не са си дали труда да проверят, че името на града е Рубцовск, а не Рубцовск, може да се предположи каква е достоверността и на останалата част от материала. Бездарно и поръчково...
02 Август 2017 00:38
че името на града е Рубцовск, а не Рубцовск,

Да се смеем ли или да се смеем?
02 Август 2017 01:16
Русия са цвете пред Щатите.
Това е така защото числото 0.7% затворници (в затвор) спрямо броят на населението нараства многократно като вземем предвид Американската система за право-разправяне по отношение на определени части от населението - бащи, бели християни мъже, черни мъже.
0,7-те процента в Щатите са само върха на айсберга на хора, които се намират физически в затвори. Като вземем предвид броят на хората в Щатите, които са били принудени да се откажат от Конституционното си право на процес в замяна на форми на психически тормоз - посещаване на курсове по управление на гнева (смес от феминизъм, глобализъм, социализъм-либерализъм и ционизъм) като условие за физическо избягване на наказанието - физически затвор, Щатите са далеч по-деспотична страна от Русия.
Който е живял в Щатите 10 или повече години знае за какво говоря.
За това не се пише в контролираните от циоонистите (Сорос, глобалистите световни (вкл. и в България) медии).
02 Август 2017 01:18
Защо бащите и семействата на християните са на прицел в Ционистка Америка?
Ами защото те гарантират лишено от национално съзнание младо поколение, жертва на дрога, консуматорство и лентяйство - лесно за управление от шепа "богоизбрани".
02 Август 2017 01:20
Вестника: Не ви чета. И други ще престанат да ви четат. Поправете се. Горното не може да e статия. Няма никаква познавателна или аналитична стойност. Боза.
02 Август 2017 01:58
Ако може и да не пишеш, съвсем добре ще стане.
02 Август 2017 02:00
Ако може и да не пишеш, съвсем добре ще стане.

Това да ти е проблема. Няма да пиша. BTW дадох ти хубава идея за проекта. Но ти си злобей! Минал си покрай Сократ.
02 Август 2017 02:25
Вестника: Не ви чета. И други ще престанат да ви четат. Поправете се. Горното не може да статия. Няма никаква познавателна или аналитична стойност. Боза.
Боза, ама "правилна", евроатлантическа, а не азиатска... Ето, казаха, че в Германия от всеки затворник става Нобелов лауреат, в УК - еко защитници и пазители на човешките права, а в УСА... в УСА всеки затворник става Майка Тереза!
02 Август 2017 02:29
Kickaha
02 Авг 2017 02:25


https://www.youtube.com/watch?v=NjWJ5iGjhL0
We don't make good citizens, we make good prisoners.
02 Август 2017 08:30
Ето така е в Германия:
Натисни тук

http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/01/13/1024877_fotogaleriia_zatvor_po_germanski/
02 Август 2017 08:35
ВЦИОМ: По-голямата част от руснаците се чувстват щастливи
https://bg.rbth.com/news/2017/08/01/vciom-po-golyamata-chast-ot-rusnacite-se-chuvstvat-shchastlivi_814662

Лоши новини за загрижилите се за руснаците партньори.
02 Август 2017 08:36
Имал успешна фирма, поради което привлякъл вниманието на градските власти. Очаквали от него да дели печалбата си, но Никитушкин отказал.

Не можем да ги стигнем руснаците.
02 Август 2017 08:46
По "ер малък ТВ" върви интересни събеседвания за българския натовски затвор и за това как властта убива хора там.
02 Август 2017 12:33
СЕГА очаквам и подобно 'изследване' и сравнителен анализ за затворите в Щатите А може би и у нас , НПК-то у нас, Русия, САЩ....статистика по етнос(!) на затворниците
Аз по никакъв начин не спадам ни към русофили но към русофоби (тежка емоционална инвестиция е да имам филии и фобии към цели държави и народи!) - но прозира елементарността на манипулациаята против русия И май всеки затвор по света е университет за престъпност сега. Влязъл в затвора попаднал на хора и станал човек са марксистки глупости!
02 Август 2017 13:30
Моля, редакторите на Сега да се вземат в ръце и да престанат да прилагат "софийска граматика" вместо българска. 25 не е цифра, а число.
02 Август 2017 13:34
Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей би казал знаменитото си " За такова нещо разбиват муцуни". Само цитирам...
02 Август 2017 13:53
и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани. По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души има само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение, в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.
Пък 450 на 100 000 съвсем не правят 25%. И как така, че цитират САЩ със 709 на 100 000, пък там е пъпът на на демокрацията и свободата.
02 Август 2017 13:55

СЕГА очаквам и подобно 'изследване' и сравнителен анализ за затворите в Щатите А може би и у нас , НПК-то у нас, Русия, САЩ....статистика по етнос(!) на затворниците
У нас може да сме по-добре, защото повечето, които са за затвора не влизат там. Особено ако са големи началници. Ние имаме най-милостивото правосъдие. Това да ги знаеш най-големите престъпници, убийци и трафиканти на дрога, като Митьо Очите, наприме, и те спокоййно да се разхождат по територията и да си практикуват "професията" си, какво означава. Затворите са пълнис цигани и българи - кокошкари.
02 Август 2017 15:36
— Все ваши книги 1980-1990-х, если их правильно понимать, они о жестокости, которая в каждом из нас. Правильный итог чтения ваших произведений — когда ты к самому себе начинаешь относиться с опаской. Внутри каждого из нас — ад, его нужно сдерживать. Сейчас, вот эти полтора последних года, появился такой общественный феномен, он поглотил все — это полезшая наружу жестокость, немотивированная. Она как бы уже даже не физическая, а моральная.

— Онтологическая. У русской жестокости долгая, многовековая история. Нынешняя, постсоветская — вариация на все ту же тему. Мы все ее чувствуем на энергетическом уровне, речь идет даже не о телевизоре, не о политике, не о военных действиях. А о том, как люди себя ведут на улице, в метро, за рулем... И я думаю, что это тоже — один из симптомов того, что, в общем, общество теряет не просто стабильность, а веру в будущее. Это не связано с новой имперской идеей "что мы самые крутые", что мы окружены врагами, это глубже. Это связано именно с креном палубы. Ведь когда начинается землетрясение, все животные испытывают ужас. Но одни из них жалобно воют, а другие огрызаются. Так что... есть чувство, что что-то приближается. Оно есть не только у меня.


"Постсоветский человек разочаровал больше, чем советский"
Писатель Владимир Сорокин — об истории русской жестокости.
Натисни тук
03 Август 2017 00:32
Кто самий умний из армян - конечно Тормозчян!
Кто самий бравий из армян - опять тот же Тормозчян!

Капацитет по всички въпроси - и от руските затвори докторска диплома ще да е получило.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД