×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,535,658
Активни 1,266
Страници 106,778
За един ден 1,302,066

Субсидиите за заетост у нас се харчат по най-безполезния начин

74% от милионите отиват директно за временно устройване на безработни, другите от ЕС наблягат на обучение и преквалификация
.`
У нас парите за субсидирана заетост се насочват основно към директно финансиране на работни места, докато в ЕС страните предпочитат да ги дават за обучения. Това показват данни на Евростат за 2015 г., цитирани от Института за пазарна икономика. Статистиката показва, че 74% от общата сума за субсидирана заетост у нас (73 млн. лв. в последните няколко години) се насочват директно към наемане на безработни. Средният процент за ЕС за временна заетост е 18 на сто. У нас само 12 на сто от парите отиват за обучения на безработните - за придобиване на квалификация и др., а средният процент в ЕС е 41 на сто. Тези съотношения не се променят през годините, посочват от ИПИ.

Поводът за припомнянето на тези данни са отпуснатите от бюджета на социалното министерство 2 млн. лв. за субсидирана заетост в общините с висока безработица - между 30 и 64 на сто, от областите Враца, Видин и Монтана. Става дума за 14 общини, в които с отпуснатите пари от преразпределение на сумата за субсидирана заетост за тази година, ще се осигури временна работа на 830 безработни от септември. Това са около 10% от регистрираните в бюрата по труда в 14-те общини. От ИПИ коментират, че след приключване на програмата тези хора отново ще останат без препитание.

"Държавата продължава да харчи приоритетно за директно създаване на заетост, защото така е по-лесно - наемаш някого на работа, изглежда, че правиш нещо и изхарчваш някакви пари, които дори не са твои. Напук на анализите на държавните институции (Сметната палата доказва, че субсидираната заетост е пилеене на средства), на европейските институции (Европейската комисия препоръчва да се наблегне на обученията и пасивните политики) и дори на самото Министерство на труда (единствената направена от министерството оценка показва, че субсидираната заетост не води до дългосрочни резултати)", коментират още от ИПИ.

Омагьосан кръг

От социалното ведомство обясняват, че целенасочената програма за Северозапада е пилотна, и при успех догодина ще бъде разширена. Целта е хората да бъдат мотивирани да си търсят работа. От ИПИ обаче обясняват, че в областите Видин, Враца и Монтана икономическата активност намалява - тоест хората изобщо спират да си търсят работа. "Това прибавя още хора към омагьосания кръг на субсидираната заетост, в който безработните (особено нискоквалифицираните и дългосрочно безработните) разчитат единствено на правителствените програми и нямат възможност за реализация на пазара на труда и дългосрочна заетост", пишат от ИПИ. Според данните на НСИ заетостта в област Видин например е паднала до 40.5%, което е критично ниско ниво. Коефициентът на икономическа активност за Северозападния регион е 46% според последните данни на националната статистика за първите три месеца на годината.
2
904
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
31 Юли 2017 14:11
Очаквах да се изпишат купища празнословия, но за щастие по-добре нищо , отколкото това.
Ако ще се дават пари за заетост , то най-добре е да се дадат на предприемачите работодатели. Звучи кощунствено нали ? Особено, когато си представиш на тяхно място Домузчиев и Велев !?
Е, спокойно, далеч не всички предприемачи са нагли и безпардонни като тях. Такива са само комсомолските агитковци с червените куфарчета.
Но , за добро, вече израстнаха ,/ въпреки държавата/, много истински работачи - предприемачи.
Та те идеално знаят кой и за какво им е нужен, как да го обучат и къде. Именно това струва пари и те трябва да се дадат на правилното място и на точните хора.
Остава единствения проблем, че тия предприемачи не са от породата на "калинките", затова да се върнем в изходно положение...
31 Юли 2017 15:34
Но , за добро, вече израстнаха ,/ въпреки държавата/, много истински работачи - предприемачи.

верно ли?
кои това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД