:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,413,451
Активни 399
Страници 13,278
За един ден 1,302,066

Държавата готви нов тормоз за гражданите заради такса смет

До 30 юни догодина всеки собственик на жилище трябва да обяви в общината колко души живеят в него
До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават. Такова уведомление трябва да подадат и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци. Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които от 1 януари 2019 г. се променя начинът на формиране на такса смет.

Както в. "Сега" писа, основната промяна в закона е отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава цената на поддържането на чистотата в населените места да зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището. Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет - да се използва за база броят на живеещите в имота. Затова на практика всички собственици ще бъдат задължени да уведомят общината колко души в техните жилища са "ползвателите" на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса. "За намаляване на разходите и недопускане на прекомерно натоварване на задължените лица е предложено уведомяването да се извършва еднократно", се казва в мотивите на законопроекта. За новопридобитите след 30 юни 2018 г. имоти декларации за живеещите в тях трябва да се подадат до 31 декември 2018 г., а след тази дата - в двумесечен срок от придобиването им. Общините ще трябва да организират и възможността регистрацията да се извършва по електронен път.

Как ще става декларирането, ще бъде описано в специални наредби на общинските съвети по места. "При обсъждането на законопроекта имаше предложение за многоетажните сгради уведомленията за броя на живеещи в тях да се подават от етажната собственост, за да не се налага толкова много собственици да ходят до общината", посочи Добри Митев от БСК. Тази опция не е намерила място в законопроекта, но от работодателската организация заявиха, че ще настояват тя да бъде включена при обсъжданото на текстовете в парламента.

От 1 януари 2019 г. общините ще имат няколко варианта, от които ще избират как да формират такса смет. За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. Схемата с контейнерите е позната, докато за торбите се предвижда хората да бъдат задължени да купуват от общината определен минимален брой с определена вместимост всяка година. В същото време се допуска такса смет да зависи и от броя на ползвателите на тази услуга в даден имот. За поддържането на чистотата на улиците и други територии за обществено ползване налогът ще се формира също според броя на ползвателите на услугата или според площта на имота.

Всяка община трябва да предложи за публично обсъждане кой вариант избира да прилага и колко ще струва той на хората. Очаква се в редица малки населени места и крайни квартали в големите градове такса смет да скочи поне двойно. Според законопроекта е възможно в рамките на едно и също населено място общината да прилага различни методики за формиране на такса смет, което със сигурност ще се случи в големите градове. Освен това се допуска общините да определят и "други основи", върху които да начисляват такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложи нито един от посочените варианти.
39
9528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
17 Юли 2017 19:30
Нали адресната регистрация е в Общините? Защо трябва нещо да се декларира, след като го има там?!
17 Юли 2017 19:34
Нали адресната регистрация е в Общините? Защо трябва нещо да се декларира, след като го има там?!

Ма как ще затормозяваш ти общински служители да се занимават с това? Разбира се, че народът трябва да се затормозява...
17 Юли 2017 19:47
Ма как ще затормозяваш ти общински служители да се занимават с това? Разбира се, че народът трябва да се затормозява...
Предполагам, че това е направено заради Гошо и Гинка, плюс децата и бабата, дошли в София под наем. Ама наема се плаща на ръка (нямат адресна регистрация). Те също изхвърлят боклук, който собственика на имота плаща за квадратура+район.
В някои държави отдавна е измислено. В магазините продават специални торбички за боклук. А камионите не вдигат боклук без торба.
17 Юли 2017 20:04
И в Столипиново и Факултето ли така ? Малийййййййй, че там по избори са по 300 на един адрес...начело с Леонид
17 Юли 2017 20:18
Идеята общините ДА ЗАДЪЛЖАВАТ плебса да си купува торби само от тях е
И нали щяхме да намаляваме използването на торбички?
По-разумно е да бъдат предоставяни контейнери според декларирания брой живущи.
Общините са недофинансирани и ще се втурнат в творчество!
17 Юли 2017 20:30
България ще се покрие с изхвърлен боклук от НЕкупени за това торбички?
17 Юли 2017 20:45
Нали адресната регистрация е в Общините? Защо трябва нещо да се декларира, след като го има там?!


В МВР е. А явно идеята на бате Бойко за електронните справки и комуникации се отнася само за държавата, не за общините.
17 Юли 2017 20:56
Идеята общините ДА ЗАДЪЛЖАВАТ плебса да си купува торби само от тях е
Ми Англия е така бре! Сигурно са по-прости от нас. Продават едни оранжеви торби, рециклируеми. Имаш и две кофи - зелена за рециклируеми отпадъци, и черна - за всичко останало. И гадовете гледат, ако си тарикат - не вдигат кофата. Ако капака не е затворен плътно - също не вдигат кофата. За допълнителния боклук ползваш оранжевата торбичка от магазина. А не ти ли изхвърлят боклука, някой комшия се оплаква и те посещава общински инспектор с кочана за глоби.
Тази система работи в градове с еднофамилни къщи. В кварталите с кооперации имат големи кофи, и там ползват същите оранжеви торби за боклук. Идея си нямам как контролират количеството на отпадъка.
А Англия бизнесът с боклук се държи от частни фирми, и те не си поплюват.
17 Юли 2017 21:18
skyspirit 17 Юли 2017 20:56, голям тормоз. Е за това си харесвам България. Тука се диша къде къде по-волно. Дано нашите не се зомбират по Оруелски Западни практики.
Познат, веднъж пийна иси го рече -- на Запад хората са превърнати почти в крепостни с безбройните правила ... не се диша. Чудеше се как да се върне в България, но както и много наши сънародници хем им се иска да се върнат хем не им се иска
17 Юли 2017 21:24
Зависи къде си на Острова. Където и да си, преди време общините, в които се ползваха торби, ги осигуряваха "безплатно" (от общинския данък, определен въз основа категоризацията на жилището). Торите напълно "децентрализираха" общините и "безплатните" торби секнаха. ( цветът им е различен на различните места, както и на кофите). За икономии се разреди и сметосъбирането. В някои райони на Лондон е на две седмици, като алтернативно вдигат ту рециклируемия боклук, ту обикновения.
На все по-малко места се прилага старата практика с чувалите, защото лисиците много ги харесват и бербатосват постоянно.
Та за това - контейнери в зависимост от броя на живеещите в имота.
17 Юли 2017 21:34
Тъкмо хората се понаучиха да не си хвърлят боклуците от прозорците, сега такова мятане на торби ще настане. И ще се появят незаконни сметища.
17 Юли 2017 21:35
Практика е емигранти или продали земи в провинцията да купуват и дават под наем апартаменти , в които са обявени за живеещи един човек, а на практика под наем са : гипскартончик, шпакловчик, ВиК, елкабелар , бояджия . Делят хорицата 350 лв до 550 лв наем . Изхвърленият боклук обаче се отчита като за един човек.
Връщане на софийското жителство и това по места, създаване на работни места в провинцията , връщане на кварталния полицейски отговорник с мустаци и лош поглед с домова книга в ръце- иначе туй чудо ще продължи.
В селата / вилните зони пък , ако има контейнер за смет- правим благодарствен молебен.
Ама, таксата смет си ни я перкат и качват всяка година .
17 Юли 2017 21:39
Очаква се в редица малки населени места и крайни квартали в големите градове такса смет да скочи поне двойно.
Защо?
17 Юли 2017 21:40
голям тормоз. Е за това си харесвам България.
Точно, у нас си е най-добре. На "запад" тотално са се зомбирали от прекалено много правила и наредби. Аз живея в кооперация, имаме два контейнера, които се изпразват редовно (оплаквания нямаме). Докато не се появи някой Ганьо, който да изсипе строителни отпадъци защото не му се дават 50 лв специализран контейнер. Иначе е дал 5000 за ремонт, а ние тънем в боклук. Затова си мисля, че трябва да има някаква система, която събира адекватна такса от подобни "граждани".
17 Юли 2017 21:42
И какво става когато някой изхвърли боклук в друга торба? Ще го оставят да стои с години? Ами големите битови отпадъци?

Голяма част от наемодателите ще декларират, че никой не живее в техните апартаменти.. или ще пишат по-малко хора. После ще се оправдаят, че наемателите самоволно са се увеличили. Други пък ще пишат, че никой не живее.. или пък само веднъж на 3 месеца идва и боклук не изхвърля.

Така и не разбрах, тия със заключените апартаменти ще плащат ли изобщо такса смет?


17 Юли 2017 21:45
С какви пари ще се чисти снега, ще се чистят листата? Ще се чистят улиците и тротоарите? Ами ако в един блок само 2 апартамента се обитават, камионите на чистотата само веднъж на седмица ли ще минават/предполагам тогава ще се напълни кофата/?
17 Юли 2017 23:02
Никоя работеща на друго място подобна система няма почва у нас.
FuFighter 17 Юли 2017 19:30
Нали адресната регистрация е в Общините? Защо трябва нещо да се декларира, след като го има там?!

На нашия адрес и до ден днешен се водят петима души, които са продали жилището си през 2004г. Въпреки, че оттогава на два пъти са си сменяли лични карти, двамата сина минаха и през затвор, служители на най-различни инстанции продължават да ги търсят тук. И няма сила на територията, която да ги накара да си декларират истинския адрес. За тях кой ще плаща по новите правила?
17 Юли 2017 23:07
Управлението на боклука е сложно дело. Почти толкова сложно, колкото да цивилизоваш селски бек, или пресен преселник от субконтинента. За последните най-добре сработва "полиция" по чистотата и бърза незаобиколима съдебна система. Ходят си инспекторите с видеокамери на ревера, машини за фишове и уоки-токи за връзка с полицията. Бъркането в джоба е много възпитаващо.
За всичко това, обаче, трябва да има държава, а не бантустан в разпад.
17 Юли 2017 23:38
разделя се боклука в апартамента и през определен период отиваш до контейнерите за вторични сурвини за извозване на събрания вид боклук като там инкасатор ти дава разписка за килограмите от съответния боклук
когато отидеш да си плащаш данъка даваш абонатния номер с който си във фирмата за вторични сурвини и общината изчислява колко данък остава да плащаш
фирмите за смет стават фирми за вторични сурвини
биологичните отпадъци се мерят и се хвърлят в отделни контеинери


17 Юли 2017 23:42
хикса
17 Юли 2017 20:45

В МВР е.


Друг път! Къде подаваш заявление за настоящ и постоянен адрес? В МВР или общината?! Прочети Закона за гражданската регистрация!
18 Юли 2017 00:14
Единственият начин е по брой живущи в основното жилище. Това, на което плащаш сега сметта! Всички друго ще усложни, затрудни, ще е невъзможно. Нашият блок е на кьоше. Който мине ще си хвърли торбата в двора. С десет купени торби ще си отчита боклука цяла година. Другите - в двора на комшията. Начин, който изисква контрол- теглене, броене, е пропаднал.
18 Юли 2017 00:28
аз имам кутии които са с конична форма една в друга от няколко месеца и заемат много малко място
18 Юли 2017 00:38
Цялата тази галимация е за да вземат повече пари, това е, каквото и да ви говорят става дума за пари! Повече пари, от честните граждани и данъкоплатци, за да има повече за брадчедите от гетото.
18 Юли 2017 04:40
А ще изчистят ли избирателните списъци от "мъртвите души", като останат само тези, които декларират че ще си плащат сметта. Или пак ще забравят.
18 Юли 2017 07:05
Ще се окаже, че старото и изпитано с времето е най-добро. А на който не му е харесало ... винаги има недоволни.
18 Юли 2017 07:11
Така и не разбрах, тия със заключените апартаменти ще плащат ли изобщо такса смет?

Не, няма да плащат. Това е целта на цялата операция - тези с многото и големите апартаменти да плащат много по-малко. Естествено ще плащат бедните, които нямат пари и затова са се заврели много хора на едно място. Няма значение, че всичко изяждат и нищо не хвърлят - ще плащат.

А промените ще минат, защото тези с многото апартаменити са в парламента. Като почнеш от Цецо Цветанов, дето иска да плаща за един апартамент, вместо за 6.
-
Разбира се хаосът който ще настъпи и че България ще бъде зарината с боклуци - не ги интересува. Интересува ги единствено те да плащат по-малко.
18 Юли 2017 08:44
Да плащаш за смет според стойността на жилището е все едно да получаваш заплата според номера на обувките.
18 Юли 2017 09:12
Къде си, бат'Бойко?
Нали щеше да намаляваш бюрокрацията?
Къде е електронното правителство?..

Задава се поредния хаос.
Сегашната схема за боклука си работи относително добре и евтино.
Обзалагам се, че новата ще е по-скъпа и по-неефективна.
18 Юли 2017 09:13
където живея в Югоизточна Азия има 4 вида торби- черна, зелена, синя и розова. Контейнери няма, торбита се плащат към данъка на жилището или си ги купуваш от магазин. Или пък сметосъбиращата фирма ти ги носи и си ги плащаш на нея. Карат ги в точно определени дни и под час- колкото и да звучи странно!

Като се връщам в България се принудих да взема мерки за следното

С какви пари ще се чисти снега, ще се чистят листата? Ще се чистят улиците и тротоарите? Ами ако в един блок само 2 апартамента се обитават, камионите на чистотата само веднъж на седмица ли ще минават/предполагам тогава ще се напълни кофата/?


купих си машини за събиране на листа, миячка, ремонтирах тротоара пред имота за моя сметка, щото кмета нямал плочки, даже и работници не ми даде, ползвах майсторите, които ремонтираха у дома и им платих, естествено! Плащам данък като да живея там целогодишно, щото не виждам как ще убедиш някой дебелогъз чиновник от общината, че си идвам по празниците само! Постоянно вдигат цената на сметосъбирането, а иначе контейнерите се чистят редовно, което си е истина!
18 Юли 2017 09:59
Какво стана с електронното правителство?
18 Юли 2017 10:32
Имаме едно наследствено лозе, което очевидно е в регулация, защото му плащам данък собственост и данък смет. Лозето е джунгла. Няма постройка и живеещи. Какво правя?
18 Юли 2017 10:38
fractal 17 Юли 2017 23:38

Ти в коя държава живееш?
18 Юли 2017 11:07
"А камионите не вдигат боклук без торба."

Супер и какво викаш на който пръв му писне от миризмата вади 1000 лв. за торбички плюс 3 - дневна бригада да преoпaкoва боклука на съседите. Един стандартен 8 етажен блок с три входа с 72 апартамента ако 2-3 си купуват торбички пак добре.

Не просто ще засмърдим ами ще стане страшно като почне този боклук да се пали.

От всички идеи идеята с торбичките е най-малоумна. В България не може да се плаща според произведения боклук да сядат и да търсят друга формула.

А и какво значи бизнеса плаща 70%? Бизнеса не плаща заплати от джоба си от произведеното от работниците значи пак работниците плащат просто става с посредник което е и по-удобно.

18 Юли 2017 11:20
Важното е, че Бойко ни отърва от "Вълка"! Затова трябва да сме му задължени и благодарни!!!
Е сега трябват едни допълнителни пари и те ще ни ги вземат при всяко положение.
18 Юли 2017 11:20
Събирането в специални торби пак не е валидно за България. Сега всеки изхвърля боклука си в някаква торба, но минават циганите и започват да разкъсват торбите, за да видят какво има вътре.
18 Юли 2017 14:35
Да плащаш за смет според стойността на жилището е все едно да получаваш заплата според номера на обувките.


Таксата смет не включва само извозването на сметта която сте направили вкъщи. Включва и много други неща - снегопочистване, листата от дърветата, почистване на тротоарите и улиците/боклуците пак в контейнерите/. Регулярно изхвърляне на контейнерите независимо дали са пълни догоре, или само 10%. Освен това - в центъра се чиси по-често и камионите минават по-често.

Има смисъл да се говори за количество изхвърлен боклук, само ако човек мърси много повече от съседите си/ако изхвърляш по-малко, камионите пак така и така ще минават, единствено депото по-малко ще пълниш/. И да ако имаш по-голям апартамент значи трябва да плащаш повече - просто щото повече място ти се пада от общинската инфраструктура, която трябва да се почиства.

18 Юли 2017 17:25
И да ако имаш по-голям апартамент значи трябва да плащаш повече - просто щото повече място ти се пада от общинската инфраструктура, която трябва да се почиства.

И това не е точно - живея в блок на 18 етажа с над 50 апартамента и един вход. Сметни моя дял за почистване на снега, например
18 Юли 2017 19:36
Казах ви, че няма да е върху реалния боклук, например с маркирани чували като в Швейцария, защото боклукчийската мафия няма как да надписва, а и за циганските гета няма как, за това са решили да е на калпак.
18 Юли 2017 19:37
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД