:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,413,298
Активни 400
Страници 13,125
За един ден 1,302,066

Дежурни прокурори ще отговарят за насилие над медици

От началото на годината са регистрирани 52 нападения над лекарски екипи
Снимка: БГНЕС
---
Във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще отговаря за посегателствата над медици, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща за овладяване на агресията над медици с министрите на вътрешните работи и здравеопазването Валентин Радев и Николай Петров. В нея участваха и директори на болници и представители на лекарския съюз, а поводът е нападението над д-р Албена Гагова от АГ "Шейново".

И в момента в цялата страна има дежурни прокурори, което значи, че занапред във всеки район ще има профилиран магистрат, който ще отговаря за инциденти с медици. Не е ясно обаче какво точно ще правят дежурните прокурори, при положение че според статистиката, цитирана от Цацаров, през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти, при които са осъдени четирима - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице - на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства и са осъдени четирима - двама условно и на двама е наложена глоба.

До 10 дни указанията на Цацаров ще стигнат до прокурорите в цялата страна. Според него набелязаният пакет с мерки срещу насилието по болници и над спешни екипи ще даде първи резултати около 30 ноември.

Мерки ще предприеме и здравното министерство. Трябва да се осигурят всички линейки с паникбутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. Полицията пък ще направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, и ще изготви предписания към мениджърите. "След това директорите трябва да поемат грижата, колкото и да струва, за да подсигурят сигурността на лекари и пациенти", коментира министър Радев. Предвид тежкото финансово състояние на болниците тези предписания трябва да са реалистични, допълни Цацаров.

"Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност", коментира от името на директорите и.д. началник на Военна болница Венцислав Мутафчийски.

"Ако не осъзнаем, че национален приоритет са ни и лекарите, и пациентите, е излишно да провеждаме каквито и да е било срещи. Не сме със съзнанието, че ще променим възпитанието, образованието, социалната среда или отношението към медиците. Но поне набелязахме конкретни мерки. А лекарите - и д-р Гагова, и всички нейни колеги, заслужават тази стъпка напред", коментира Цацаров.НАПАДЕНИЯ

За тази година само регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52 случая, каза министър Николай Петров. "Около половината от тях са чиста физическа агресия", допълни той.
717
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД