×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,715,136
Активни 403
Страници 10,605
За един ден 1,302,066

Сметната палата откри за пореден път нарушения в СУ

Университетът е купил с пари в брой частен имот в Черноморец, твърдят държавните одитори
снимка: Юлиян Савчев
Анастас Герджиков
За трети път в последните 5 г. Сметната палата открива сериозни нарушения на финансовата дисциплина в Софийския университет. Разминавания в данните между отделните факултети и централното звено, зле стопанисвани имоти и неспазване на ограниченията за плащане в брой са част от нередностите, заради които одитният орган е отказал да завери финансовия отчет на вуза за 2016 г. "Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.", категорични са одиторите, като за пореден път са уведомили парламента, министерствата на финансите и на образованието и НАП. Учудващо в случая е, че констатациите се влошават, въпреки че СУ вече има финансов мениджър, макар и от средата на 2016 г., който трябва да се занимава тъкмо с финансовите въпроси.

От 2012 г. насам Сметната палата установява повтарящи се съществени отклонения от правилата за финансово отчитане на най-старото ни висше учебно заведение. През 2014 г. отчетът му отново не е бил заверен, а през останалите години експертите са се подписвали с резерви. Въпреки това в СУ продължават да липсват адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения и които са основна причина за допуснатите отклонения, твърдят от одитния орган.

Оттам посочват, че има сериозни разминавания между данните на Ректората и тези от основните му звена, заради което одиторите не знаят кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. "Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др. да не се водят на отчет", смятат експертите. За установените несъответствия от СУ не са предоставили никакви документи.

Въпреки че системата за електронни плащания СЕБРА съществува от 15 г. в публичния сектор, за СУ тя все още "не функционира", като по този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други, гласи друга констатация от доклада. Одиторите отново са засекли нарушения на разпоредбите за ограничаването на плащанията в брой - там например продължавала нередната практика с парични средства от касата на Ректората (а не по банков път) да се изплащат многократно служебни аванси над 10 хил. лв., да се възстановяват гаранции за изпълнение на обществени поръчки и др.

Описан е и куриозен случай, при който е платен в брой недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец на стойност 58 725 лв., което според одиторите е "грубо нарушение на закона". От СУ обаче твърдят, че въпросната сграда, собственост на чужденец и намираща се в учебно-научната база на СУ в Черноморец, е закупена по решение на Академичния съвет, за да се избегне преминаването на външни лица в територията на базата на СУ. "За целта сумата от 58 хил. лв. е внесена по сметката на продавача, няма плащане в брой", твърдят от вуза.

В последните години одиторите са дали 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на СУ, но от тях са изпълнени едва 22. От висшето училище например не са направили нищо за освобождаването на имоти държавна собственост от наематели, чиито договори за наем са изтекли, и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Продължават да се сключват споразумения за ползване на имоти без тръжни процедури.

Подобряването на управлението на имотите на СУ бе сред обещанията на новия ректор проф. Анастас Герджиков, но за първата година от мандата му по тази задача той отчита неуспех. По същия начин 1 г., изглежда, не е била достатъчна, за да се предприемат и съответните коригиращи финансовата дисциплина мерки. Назначаването на финансов мениджър, който да се грижи за този род въпрос, също засега не дава желания резултат.ОБЕЩАНИЕ

Проф. Герджиков намекна за лош предстоящ доклад на Сметната палата преди няколко дни при съобщаването на данните за първото класиране на кандидат-студентите. Без да е тема на пресконференцията му, той призна, че е открил "редица смущаващи примери" в няколко отдела, сред които и в счетоводството, поради което има разминавания между отчета на ректората и факултетите му. По този повод той обеща кадрови промени и затягане на финансовата дисциплина в СУ, за което от Сметната палата са му отпуснали 6 месеца. Същите обещания бяха дадени и вчера в официална позиция на СУ до медиите.
727
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД