:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
ГЕРБ и БСП ще спорят за кметското място и в родопското село Беден
Федерико Дзини е бивш играч на врачанския "Ботев"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,188,760
Активни 1,098
Страници 53,250
За един ден 1,302,066

Помощ! Пак бият лекари!

Докато на насилието се реагира първосигнално, ситуацията няма да се промени
Снимка: БГНЕС
Протестът срещу насилието над медици беше доста масов и в цялата страна. Агресията над работещите в болниците става все по-голям проблем, но в повечето случаи тя все трябва да е провокирана от нещо.
Луд учен преби лекаря, изродил току-що собственото му бебе. Реакцията беше бурна и традиционно първосигнална - лекарският съюз организира протести, каза "Не на насилието!", а протестиращите се оплакаха от агресивните пациенти, малкото пари за здравеопазване и поискаха мерки от рода на законодателни промени, гарантиращи сигурност на лекарите и ефективно налагане на сегашните от 1 до 5 години затвор. Малко преди това 21-годишен батка нервно побутна с колата си слепи туристи, защото му пречат да мине с мерцедеса по пешеходната алея, а после удари в главата водача им. Младият мъж се оказа тежко болен - с глаукома, ендокринно заболяване и високо кръвно. Диагнози, поставени от лекар. Не по-малко болни са и още купища пращящи от сила мутри, които се измъкват от ареста, защото се оказват с шизофрения, инсулти и депресия и никога - с изпилени от стериоди и кокаин мозъци. Батката от Несебър не можа да усети желаната от протестиращите строгост на закона, тъй като беше пуснат под домашен арест именно заради тежките си заболявания.

Но лекарският съюз толкова си може и вместо да опита поне да започне дебат защо пациентите и близките им бият работещите в лечебните заведения, той зае обичайната си поза щраус с лозунга - не бийте лекарите, те са ценни, с пари за Бангладеш правят европейска медицина, без тях сте за никъде и е абсолютно невъзможно дори да помислим имат ли те самите някакъв принос за тази агресия. Доказателство, чепациентите умеят да ценят лекарите сибеше точно случаят с д-р Албена Гагова, на която хиляди жени, раждали при нея, оказаха емоционална подкрепа. Но за пореден път нито лекари, нито пациенти, нито управници - с малки изключения, не пожелаха да преминат отвъд първосигналната реакция.

Нападателят на д-р Гагова е маниак, псевдоучен, обсебен от вечния живот, а не пиян циганин, за разлика от класическия, пресен пример от тия дни, при който почерпен баща нападна акушерка, защото не го пуснала с оператор в неонатологията при новороденото му бебе. Не става дума за другата класика - уплашени близки на спешен пациенти се натъкват на изнервен спешен екип, който не е в състояние да върши чудеса, за което му се отблагодаряват с бой. Генетикът Владимир Стоянов е осъден условно за грабеж и притежание на наркотици, укривал е нелегално пребиваващи в страната 22 иракчани - за което е прекарал 2 месеца в ареста, а после е пуснат под гаранция, има сигнали, че е преградил незаконно част от Западен парк и развъжда животни там. Сега преби лекар, защото не му даде плацентата на новороденото му бебе, а не защото го е провокирал с лошо отношение или лошо свършена работа. Обратното - д-р Гагова е уважавана и обичана от пациентите си. Не се получи твърде дебат можело ли е и какво е трябвало да се направи от правоохранителната система, за да бъде спрян този човек, можело ли е, трябвало ли е и от кого да се лекува. С минимални изключения никой не се поинтересува от съдбата на майката и бебето на Стоянов, които са не по-малко жертви от нападнатата лекарка. Агенцията за закрила на детето не обели и дума; не просто никой не демонстрира съчувствие, а не бяха изключение коментарите, че жената сама си е виновна, че се е събрала с такъв.

Здравният министър Николай Петров беше сред малкото, които разсъждаваха в малко по-голяма дълбочина по въпроса с агресията над медици и сред още по-малкото от тази страна на бариерата, които си позволиха да отбележат, че проблемът донякъде е и в самите медици, и, естествено, в системата. Тези, които посрещат и изпращат болния и близките му, които се грижат и успокояват, са сестрите и акушерките, а именно те са адски натоварени и зле платени, несправедливо зле, защото директорите на болници предпочитат да плащат на лекарите, но не и на сестрите. Те са "сведени до слугини", "смачкани от работа и ругани и от пациенти, и от началници". Резултатът, естествено, е първичната реакция да си го изкараш на пациента, което провокира и обратната агресия. Нещо повече - "рибата се вмирисва от главата", каза Петров -щом началникът е простак, и персоналът се държи просташкиА дали директорът ще спазва добрия тон зависи от собственика на лечебното заведение. На държавата, чийто представител понастоящем е именно министър Николай Петров, не й пука, и от това от години се възползват частните болници, които печелят пациенти именно с нормално отношение, а не с медицина.

Протоколът за лечение в нормалните държави включва задължително милосърдния елемент от сестринската професия. Сестрите разговарят с пациентите за семействата им, държат ги за ръцете по време на манипулации и ги успокояват. Защото това помага за излекуването. Същият ефект има и нормалното отношение от страна на лекарите, които обясняват изчерпателно и позволяват да им се задават въпроси. Тук в пътеките на здравната каса няма записано "добро отношение". Щом на му плащат за отговор, той не отговаря. Нещо повече - НЗОК не плаща за излекуване, а за изпълнение на критерии, зададени в пътеката, и затова и никой не си мърда пръста за нещо отвъд това. Всъщност е изумително, че побоите и агресията засега се ограничават предимно в спешните отделения и към спешните екипи и не се е чуло някой да е посегнал на персонала на Ракова болница например, където оставят терминално болни да се оправят сами с болката, без да им мигне окото, и изобщо не си дават зор да обясняват каквото и да било на уплашени и изтощени хора. Практика е, ако бременна жена зададе глупав въпрос на лекаря си, тойда й се накара, че пита глупости, вместо да я успокоиСъвсем в реда на нещата е болен, дошъл от другия край на страната за хоспитализация в София например, да бъде върнат до града, от който идва, за някаква глупава бележка. Не е чудно, че се случва на някой да му падне пердето и да забрави, че получава европейско качество на бангладешки цени.

Естествено, самите лекари и сестри не са виновни за това положение на нещата. Но те са тези, които се държат не според очакванията и няма как някой по-първосигнален да не си го изкара на тях, вместо да се сети, че същите тези хора дават дежурства по Коледа, връщат към живот почти неспасяеми случаи и им се полага уважение, а не бой. Или да си даде сметка, че в изтрещяло общество и медиците изтрещяват. Не помагат изобщо и постоянните протести и мрънкания от лекарския съюз и определени болници за повече пари - адски дразнещо е, когато искаш нормално отношение за близките си да ти се отвръща, че няма пари.

И когато някой лекар реши да освидетелства поредния пращящ от здраве побойник е добре да се сети, че тези хора ходят и в болници и следващата им жертва може да е колега.

20
2861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
17 Юли 2017 20:24
Да, така е! Само дето и качеството не е хич европейско.
17 Юли 2017 20:41
Спукайте ги от бой , деба мазохистите доктори... Повечето избегоха в чужбина , които са още тука - търсят си боя ! И като се гътне последния доктор у нас /при липса на афганистанци , сирийци и китайци/ ще настане такъв живот ! Ех , само си викам - кога ? Кога ?
18 Юли 2017 00:12
Браво, почти отличен анализ.
18 Юли 2017 00:13
Ааа, скоро ще е, не бери кахър!
18 Юли 2017 10:08
Дайте да бием лекарите, защото системата ги превръща в търговци и бюрократи и някои се поддават? Не мога да повярвам, че някой застъпва подобна гледна точка. А като свършат, какво?
18 Юли 2017 10:35
tatyana1, ,
Вярно че здравната система има недостатъци, но:
НИКОЙ няма право да причинява насилие над НИКОЙ друг, бил той медицински персонал или който и да е!
Наблюдава се уклон че лекарите и сестрите са нещо изключително, за мен и те са хора като всички нас.
За престъпилите Закона: Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор !
На ход е съдебната система.
18 Юли 2017 10:42
18 Юли 2017 11:02
Кой даде тон на докторофобията в Бълфария ? От кога рязко се засилиха побоищaта над здравни работници ? Кой от трибуната на Народното Събрание живописно разказваше какви убийци са докторите , и как давят бебета в кофи ?


Ми в статията си пише кой е дал тон. Оня, от трибуната, само имаше благата надежда, че ще яхне вълната.
18 Юли 2017 11:02
Само по веднъж, на сайта май му е кеф, че му хвала статията.
18 Юли 2017 13:09
До сега съм чул изявления само на едната страна - на битите лекари и медицински сестри. Редно е да чуем какво има да каже и другата, агресивната страна.
Ние сме възрастни хора, сами можем да си направим изводите и заключенията, не медиите да ни ги набиват в главите.
18 Юли 2017 13:16
18 Юли 2017 15:17
Редно е да чуем какво има да каже и другата, агресивната страна.

Няма да е интересно ако се чуят и двете страни. Ще заприлича на журналистика без кавички.
Имам личен познат, бял, уравновесен, с прилична професия. Преди години в една от описваните болници двама приятели му бяха държали със сила и дълго ръцете зад гърба за да не пребие някой доктор. Когато му се роди детето, беше забравил да си плати допълнително и смяташе редовното плащане на осигурителни вноски за достатъчно. По тази проста причина се бяха държали и с него и жена му и с детето като с мръсни кучета.
Вероятно почти всеки знае по няколко подобни истории. За "журналистиката" е по-лесно разказването им да е само на масата в кръчмата.
18 Юли 2017 15:41
Добре , че нямам навика да разпалвам скандали.
Моят син скъса ахилес, извикаха го за операция на другия ден, но понеже предстояха 4 дена празници , го отложиха за след празниците ?! Да стои и да чака пет дена със скъсан ахилес ?! Който не вярва мога да му пратя запис от айфон, който момчето е направило. Естествено не ги чаках да издевателстват и си платих на специалист ортопед в друг град и т.н.
Ха сега, сетете се , ако бях циганин с никакви задръжки, какво щеше да пише във вестниците на другия ден ???
18 Юли 2017 16:23
18 Юли 2017 16:38
Висок , рус , възпитан и с костюм ! Много интелигентен пич , истински европеец и джентълмен ! Само малък проблъм , когато види доктори го избива на насилие , и трябва да му държат ръцете...

Среден на ръст, чернокос, възпитан, не носи костюм, осигурен. Изпаднал е в ярост не поради виждането на доктори, а когато тези субекти са се гаврили с него, жена му и новороденото му дете заради неплатени допълнителни пари, които не е бил длъжен да дава.
Всъщност темата не е точно тази. От шумните медийни кампании може да се извади бройката на битите лекари. Рискът е 1 на 5000-6000 годишно, ако се включат и медицински сестри, санитари, шофьори нещата отиват към 1 на 10 000 - 12 0000. Има доста професии, където рискът от бой е доста по-голям.
Проблемът е за представяне на гледните точки и на двете страни в конфликта. Шансът утре ти да си "другата" страна която няма право да си каже гледната точка е около 50%.
18 Юли 2017 16:44
Няма да е интересно ако се чуят и двете страни. Ще заприлича на журналистика без кавички.
Няма дим без огън! Покрай многото свестни лекари има и такива, които направо си търсят боя!
18 Юли 2017 16:46
Братя,
не са ви врагове лекарите! Враговете ви са в не'народното събрание. Не от вчера! Насочете другаде гнева си!
Същите лекари ви лекуваха и по време на НРБ. Какво се промени? Да, отпадна "Народна"!
Дойдоха на власт адвокатите от Втори адвокатски колектив. Виждате резултатите.
Горчивата чаша ще се изпие докрай. Няма да ви отмине. Никой от нас.
18 Юли 2017 16:52
18 Юли 2017 17:56
Впроч. , какво значи "докторите се гаврили с жена му" ? У мен възникват картини на ужаса от времето на нацистите и концлагерите ! Докторите се изреждат върху жена му , или и режат ушите със скалпелите си , или я мушкат в корема с игли ? Може би си гасят цигарите по кожата й ...? Обяснете плийз.


А от друга страна впроч и какво значи бити доктори? Може би някой е починал? Или поне получил 90% инвалидност? Излишно се шуми по темата, бият си ги съвсем внимателно, след няколко месеца са напълно ремонтирани и готови за нов бой.
18 Юли 2017 18:05
Янина Здравкова,

Този път статията Ви е доста адекватна и смела. Поздравления!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД