:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От пътната агенция съветват да се използва магистрала "Люлин"
В Хърватия отново е в сила червен код за особено опасно време
Има и 13 арестувани заради предстоящия референдум
Няма доказателства, че двамата обвиняеми са свързани с "Хизбула", заяви прокурор Чапкънова
Пътната агенция вече сложи разделителни колчета в ремонтираната тръба
Капитанът Елица Василева обмисля да не играе повече в тима при такова отношение от федерацията
СТАТИСТИКИ
Общо 348,533,938
Активни 383
Страници 10,232
За един ден 1,302,066

"Майкрософт" ще пуска бърз интернет за американското село

Интернетът ще върви по телевизията
"Майкрософт" представи своя план как да осигури високоскоростен интернет в селските райони на Америка - мегакомпанията ще използва технология, която повече или по-малко е на разположение на всички. Планът на "Майкрософт" Rural Airband ще струва около 10 милиарда долара и се вписва в рамките на плана на администрацията на Тръмп за икономическото развитие на селските райони. Този проект би трябвало да се финансира от частни корпорации и държавни предприятия.

И така компанията ще разпространява интернет през неизползваните телевизионни честоти (white space). Т.е. интернет ще идва по въздуха, като wifi, а не по кабел. За целта през 10 км ще бъдат разположени антени ретранслатори.

"Майкрософт" твърди, че по този начин 23.4 милиона души ще получат бърз достъп до интернет. В първата фаза компанията ще лансира програма, която би трябвало да стимулира сътрудничеството с интернет операторите. До 2022 г. трябва да са свързани 2 милиона потребители на системата, казва Брад Смит, президент на "Майкрософт".

10-те милиарда долара ще отидат, за да може компаниите и правителството да осигурят достъп до бърз интернет. Колкото и хубаво да звучи, инициативата Rural Airband има няколко пречки пред себе си. Най-голямата е изграждането на инфраструктура. Освен това честоти ще се намерят, но трябва и специален хардуер. Първо трябва да се направят предаватели с white-space антени, а след това да се реши и въпросът с тяхното захранване - засега слънчевата енергия изглежда най-добрият вариант. Потребителите на интернет пък трябва да имат специален приемник, който да хваща сигнала и да дава достъп на потребителските устройства до мрежата. Според предварителните изчисления крайните потребители ще трябва да платят 1000 долара, но от "Майкрософт" казват, че през следващата година цената ще падне на 200 долара.

"Майкрософт" е първият голям играч, който декларира, че ще използва white-space за интернет. Другите големи компании имат същата цел, но използват различна технология. Например "Фейсбук" ще разпространява интернет чрез дронове, а "Гугъл" има своя флот от балони. Илън Мъск пък ще разпространява нет чрез спътници.

 Брад Смит е оптимист - до 2022 г. трябва да са свързани 2 милиона потребители на системата
467
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД