:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
ГЕРБ и БСП ще спорят за кметското място и в родопското село Беден
Федерико Дзини е бивш играч на врачанския "Ботев"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,188,308
Активни 1,071
Страници 52,798
За един ден 1,302,066

Калин Врачански „сътрудничи” на Франкенщайн

Театър „София” залага на световна съвременна драматургия
Снимки: Симон Варсано
На международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" театърът ще участва с "Женитба" от Гогол.
Сезон 2017/2018

Премиери: "Франкенщайн", "Алонсо", "Палачи"В изобретателя Франкенщайн, което превъплъщение донесе на Бенедикт Къмбърбач наградата "Оливър" за най-добър актьор, на родна сцена ще се преобрази наесен Юлиян Рачков. "Това за нас е висока топка, която се надявам, че с чест ще поемем, след като българските зрители неотдавна имаха възможност да гледат сателитната прожекция на постановката на Кралския национален театър-Лондон "Франкенщайн" от Ник Диър. Нашата премиера е планирана за 27 септември, а ролята на Създанието режисьорът Стайко Мурджев е поверил на Калин Врачански. Пиесата на Диър се базира на едноименния роман на Мери Шели, но представлява авторска модерна версия", разказва за "Сега" драматургът на Театър "София" Богдана Костуркова.

На 11.10 публиката е поканена на премиерата на "Алонсо" от Щефан Фьогел. Марий Росен поставя пиесата за пръв път у нас, а на сцената ще видим Лилия Маравиля, Пламен Манасиев, Ириней Константинов и гост-актрисата Стефания Колева. Сюжетът се завърта около две семейства, свързани от дългогодишно приятелство. Повратната точка е, когато в живота им се появява Алонсо - мексиканско голо куче. "Спектакълът е на границата между комедията и театъра на абсурда. Зрителят е свидетел как едно случайно разкритие може да преобърне света на мнозина. Пиесата е съвременна, сръчно написана, така че да грабне със сюжетните си ходове и неочаквания развой. Самият Фьогел беше тук по време на репетициите и го очакваме да дойде, ако не на премиерата, впоследствие на някое от представленията", уточнява Богдана Костуркова.

Стартира и работният процес, свързан с една от най-новите пиеси на Мартин Макдона - "Палачи". На сцената ще я реализира Иван Добчев, който събира постановъчен екип. По думите й това е черна комедия, отправяща сериозни социални послания: "Зрителят ще види по-различен Макдона в сравнение с този, когото познава от първите му пиеси. Сега е външно по-мек в описанието на персонажите, но същевременно дълбоко прониква в човешката природа и мотивите на индивида да бъде не по-малко лош, отколкото добър. Иначе историята се развива в семеен пъб, където постоянните посетители са цветни персонажи. Ненадейно се случва нещо, което взривява битието им, преобръща цялата им човешка същност, подтиквайки ги към преоценка".

Във връзка с председателството на България, Естония и Австрия на Съвета на ЕС ръководството планира проект, който следва да приключи в началото на 2018 г. "Ще направим "трио" от българска, естонска и австрийска пиеса, с каквато всъщност вече разполагаме - "Алонсо" от Фьогел. Идеята е трите постановки, обединени под общо мото, да се покажат в трите страни, като мост между техните култури", допълва Богдана Костуркова. Лилия Маравиля в "Алонсо"
1886
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД