:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Товарен влак е ударил автомобила им
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,245,098
Активни 1,406
Страници 109,588
За един ден 1,302,066

ОПЕК рязко повиши прогнозите за продажби на електрически автомобили

Търсенето на петрол до 2040 г. ще намалее с 8 милиона барела дневно - толкова произвеждат заедно Иран и Ирак
Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) увеличи пет пъти дългосрочната оценка за продажба на електрически и хибридни автомобили в света, съобщава БГНЕС. По-рано същото сториха „Ексон” и „Бритиш петролиум” (BP), заради което, според американски медии, петролните компании са под сериозна заплаха.
Според „Блумбърг”, в ОПЕК миналата година са вярвали, че до 2040 г. на пазарите в света ще има 46 милиона електромобили, но вече са убедени, че тази цифра ще достигне 266 млн.
"Ексон Мобил" преразгледа своята оценка от 65 на 100 милиона електрически превозни средства до 2040 г., докато прогнозите на BP се увеличиха с 40% до 100 милиона електрически автомобили до 2035 г.
Анализаторите посочват, че търсенето на петрол до 2040 г. ще намалее с 8 милиона барела дневно - толкова е количеството, което произвеждат Иран и Ирак заедно.
Производителите на автомобили са скептични и според техните анализи до 2025 г. общите продажби ще бъдат само 6 милиона и 8 милиона до 2030 г.
59
2583
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
17 Юли 2017 18:14
ако бяхте дали и прогноза на производителите на литий, можеше да си направим и ние някаква прогноза
17 Юли 2017 18:29
Некои ще захлебят от падане на акциите на засегнатите от "прогнозата" компании.

Иначе си мисля, че най-големите - BP, Shell и т.н., отдавна имат готови сценарии за след петролната ера.
17 Юли 2017 18:39
komunistYT
17 Юли 2017 18:14
ако бяхте дали и прогноза на производителите на литий, можеше да си направим и ние някаква прогноза


Литият няма нищо общо. Акумулаторите, които реално могат да захранват автомобили са по технология "цинк-въздух" или още по-добре "алуминий-въздух". И двата метала са евтини и достъпни. В момента имат чисто технологични трудности, но нищо непреодолимо.

Големият въпрос е съвсем другаде – откъде ще дойде електричеството за толкова автомобили. И тук вече отговорът съвсем не е ясен. Ясно е само, че от ВЕИ няма да стане. Остава само ТЕЦ (пак нефт/газ/въглища) или АЕЦ. Аз лично не вярвам до тогава да направят рентабилен термоядрен реактор.
17 Юли 2017 18:41
и що точно литий? нещата много бързо могат да придобият друг вид, защото теоретично разработки има. а дали и технологии за промишлено производство... мисля скоро ще разберем. да, "колегата" може си хортува за тръби колкото иска. за метан. а актуални са, мисля, едни графенови нанотръби...

нещо по темата:

http://www.setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=15381
17 Юли 2017 18:54
Инспекторе, право в десятката!
Който строи АЕЦ СЕГА ще яде баница следващитете десетилетия. Който се мъдурнисва и следва "зелени" и прочее либерастки "директиви" - ще яде на Бая второто му име...
17 Юли 2017 18:56
ruff
17 Юли 2017


Тия "въглеродни" батерии не са точно "батерии", защото не може в електрохимичен източник и двата електрода да са от един материал. Най-вероятно става въпрос за т.н. супер кондензатори, които обаче като капацитет са още много далече от сравнение с нормалните електрохимични елементи.

Перспективните системи, съм ги написал в горния ми пост. Хитрото в тях е, че докато останалите батерии съдържат в себе си и "гориво" и "окислител", то системите от типа "метал-въздух" съдържат само горивото, а окислителят се взема от въздуха. Затова и капацитета им (квт.ч/кг) е огромен и се доближава до този на обикновените горива. Това особено важи за "алуминий-въздух", но при него технологичните проблеми са по-големи отколкото при "цинк-въздух". От последните даже в момента се произвеждат батерии, например за слухови апарати, които при малка маса имат огромен капацитет. Големите проблеми са два: да се направи зареждаема батерия и да се увеличи мощността.
17 Юли 2017 19:04
Цялата пускавица намирисва. Нефтът основно се използва за полимери. Иран, Ирак и Сирия не ни трябват. Гроздето е кисело. А Бензоколонката ще погине. Самолетите и летящите коли ще ги теглят канарчета. Литий не ни трябва. Защото го има само в Афганистан. (вж. за гроздето)
17 Юли 2017 19:05
да, ясно е това, че една енергия се заменя с друга. Вярно е ще трябва ток, и не само. Трябва батериите да се зареждат бързо, примерно за 10. минути или даже трябва по- малко да стане времето, да си представим станциите като бензиностанции, да зареждат по...10 коли на веднъж примерно, щя трябват станции да могат да доставят голямо количество ток, ако се напъне батерията да се зарежда по-бързо, ще се скапе по бързо предполагам. Има куп неща за доизглаждане, и цената за такъв автомобил е висока за сега Много бързаме мисля, сегашните автомобили са били актуални поне 100г. Сега мисля, че в близките 20г няма как да се сменят масово, може би ще се премине на хибриди,,,,ще видим Нали нашите партнери искат да се затварят АЕЦ, ТЕЦ, от къде ще се взема ток , и тва ще видим...Рано е да се дават прогнози.
17 Юли 2017 19:06
хайде още нещо по темата:

https://fakti.bg/technozone/166403-shvecia-stroi-shose-za-elektricheski-tirove

инсп. Мегре,

това е от 2014 г. просто вметка - че се работи по въпросът. когато парите се насочат към отрасъла, отекат се от петрола, много бързо ще се видят всички възможни решения. нали си спомняш какви бяха мобифоните до по-малко от 20 години?

фактът който споделих вчера под подобна тема, че в Германия забраняват дизеловите мотори от 2025 г., а във Франция дизеловите и бензиновите от 2040 г., кореспондира, мисля, чудесно с изнесеното в дописката.
17 Юли 2017 19:07
http://transporteelectrico.blogspot.sg/2014/04/bateria-de-sal-fundida-zebra.html
17 Юли 2017 19:09
Според ватни учЕни научно-техническият прогрес в Света е определен като опасен за националната сигурност на Бензиноколонката.


17 Юли 2017 19:29
Бива ли тъй ся? Баце от де ще дърпа акциз,като всички минат на ток?
17 Юли 2017 19:37
Ако не знаеш-електроенергията е акцизна стока.
17 Юли 2017 19:39
Бива ли тъй ся? Баце от де ще дърпа акциз,като всички минат на ток?
Нема да се пуашиш. Баце ще сложи електромер на всека кола.
17 Юли 2017 19:43
Биснесът с Бояръшник ще разцъфти значи
17 Юли 2017 19:51
Странно - тези данни би трябвало да смъкнат акциите на петролните, и да вдигнат тези на (електро)автомобилните компании. Но вторите не само отричат, ами прогнозите им са в пъти по-ниски...
17 Юли 2017 19:55
" ОПЕК рязко повиши прогнозите за продажби на електрически автомобили"

Дето викат нашите непеошници и читатели от библиотеката на Комисията по досиетата - активно мероприятие /без да знаят какво всъщност е това / .
От векове ужким пада употребата на традиционните горива , и все още ръсят с демократични ценности държавите с много източници.
17 Юли 2017 19:55
Хибридите имат прекалено голяма сложност, а масовата техника не може да бъде сложна. Затова са тотално безперспективни. Бъдещето ще е за електромобилите, но само и единствено, ако се изобретят акумулатори, които поне малко да се доближават по плътност на енергията ако не до течните горива, то поне до газообразните.

Никой произвеждан в момента акумулатор даже не се доближава до такива параметри.

Както казах, някои от акумулаторите, които все още не се произвеждат се доближават до тези параметри. А не се произвеждат защото имат други недостатъци – примерно ниска надеждност.

Но акумулаторът е само съд за енергия. Големият проблем е откъде ще дойде самата енергия, която ще се налива в него.

Има и още едно алтернативно бъдеще – ако случайно се окаже, че нефта не е направен от динозаври умрели преди милиони години, а е продукт на процес, който протича непрекъснато. Тоест нефта се образува непрекъснато в момента, а въглерода в природата има кръговрат и нефта е част от този кръговрат. Тогава ще излезе, че колкото и да горим нефта, въглерода в атмосферата няма да се увеличи, защото участвайки в кръговрата, по някакъв механизъм ще бъде свързан във въглеводороди и отново ще образува нефт, който да можем да изкопаем.

Това е съвсем реална научна хипотеза, която се разработва от учени, правят се изследвания и се търсят доказателства. Но не особено популярна хипотеза. По много причини.
17 Юли 2017 20:25
komunistYT 17 Юли 2017 19:05
Има вече конструирани батерии, в които готовия зареден електролит просто се налива в батерията - като бензиноколонка! Така че и зареждането може да става бързо.
17 Юли 2017 20:26
Тогава ще излезе, че колкото и да горим нефта, въглерода в атмосферата няма да се увеличи,............ Проблемът е , че няма кой да "произвежда" кислоро при това бързо изсичане на горите.
17 Юли 2017 20:39
е то става и със смяна на батерията, ама теоретично, но трябва да има милиони батерии в резерв. Напълно електически автомобил още не мисля, че е ефикасен, ако минава 300 -600 км , с един заряд . Ако не се кара няколко дена колата батерията сигурно пада, после се разваля след няколко хиляди или стотици зареждания, незнам. Още сме много далеч от революцията, после говорим за камиони, автобуси...те какви батерии трябва да имат да движат 30т товар, незнам....Много въпроси има, ще се реашат проблемите ама кога? А може да се измисли някаква нова батерия, кой знае...Ще чакаме...
17 Юли 2017 20:39
забравили са само да кажат, че петрола ще се продава в юани, а едно 70 % от електрическите коли ще са произведени в Чайна за ужас на тукашното козяк.
17 Юли 2017 20:42
Производителите на петрол да не се страхуват. Тогава в пъти ще нарастне производството на млечни, месни,и други храни от пластмаса /петрол/.
17 Юли 2017 20:44
Стандартизиран типоразмер-както си купувчш батерии за фенерчето, бързи за смяна батерии, както си вземаш газова бутилка, керс систеема на суперкондензатори-за да преобразуват енергията от спиране или пускане, децентрализирана система от ВЕИ-включително фотоволтаици на покрива и перки край пътищата, заводи за преработка на биомаса и боклук. Което значи стандартизиране по размер и маса. Батерии с голяма автономност не ти трябват всекидневно, от зарядната може да вземаш с капацитет стотина километра през седмицата за да ходиш на работа, а при дълго пътуване да слагаш, ако искаш автономност, с голям капацитет срещу доплащане.


проблемът е друг-моделът предпполага значителна част от енергията да се произвезда извън корпоративно-държавен контрол. как ще ти таксуват тока от собствен фотоволтаик? а това значи промяна на данъчният модел. в момента бюрокрацията процъфтява върху акцизи и данъци от горива.
17 Юли 2017 20:52
част от енергията да се произвезда извън корпоративно-държавен контрол. как ще ти таксуват тока от собствен фотоволтаик? а това значи промяна на данъчният модел. в момента бюрокрацията процъфтява върху акцизи и данъци от горива.

Мда ама тогава енергодружествата няма да имат достатъчно приходи, и няма да има нормални ел.мрежи- кОЙ ще ги подържа, ако се мине на автономни, волтаици. Тези мрежи ще се скапят, и като трябва ток, а волтаика не дава и ел. дружеството го няма. Какво правим, всичко е на фаза - НАЧАЛО> Много въпроси малко отговори....
17 Юли 2017 20:57
Mavrodinov
17 Юли 2017 20:25
Има вече конструирани батерии, в които готовия зареден електролит просто се налива в батерията - като бензиноколонка! Така че и зареждането може да става бързо.


Хм. Само че зарядът на акумулаторите се съдържа в електродите (анод и катод) а не в електролита...
17 Юли 2017 20:59
Кайзер Созе
17 Юли 2017 20:44

Звучи вдъхновяващо. Само че, енергийният баланс не излиза. Математиката винаги разваля фантастиката...
17 Юли 2017 21:02
това поставя въпроса трябва ли обществено благо да се приватизира на корпорация?

всъщност и сегашният модел на електроразпределение на първо време ще спечели ако енергията от ВЕИ отива за електромобили, вместо да плащаме на калпак субсидия, включително за столичното Топло и майка му. отчитайки дори само площа на покривите на панелките има къде да се сложат децентрализираните зарядни, вместо да унищожаваме орна земя.
17 Юли 2017 21:03
това поставя въпроса трябва ли обществено благо да се приватизира на корпорация?

всъщност и сегашният модел на електроразпределение на първо време ще спечели ако енергията от ВЕИ отива за електромобили, вместо да плащаме на калпак субсидия, включително за столичното Топло и майка му. отчитайки дори само площа на покривите на панелките има къде да се сложат децентрализираните зарядни, вместо да унищожаваме орна земя.
17 Юли 2017 21:18
Energyx 17 Юли 2017 19:37
Ако не знаеш-електроенергията е акцизна стока.


Може,не съм забелязал.Сигурно е нещо символично? Не вярвам акциза на тока да е колкото на нафтата и бензина по 600-700 лв. на тон,опсссс мегават
17 Юли 2017 21:19
това е войната. след IT войната, да видим тая накъде ще отиде. оная я спечелиха онези.
17 Юли 2017 21:25
кьорфишек,ония с Теслите вече десета година е все на загуба
17 Юли 2017 21:27
Може,не съм забелязал.Сигурно е нещо символично? Не вярвам акциза на тока да е колкото на нафтата и бензина по 600-700 лв. на тон,опсссс мегават


Не е символично, а нула. Иначе е акцизна стока, верно е, с нулева ставка.
17 Юли 2017 21:27
зредно българинът минава до петдесет километра дневно. основно да отиде на рабита и покупки.

по времето на прадядо ми са пеели песни за цепелина дето минал, а парният влак е бил атракция, при дядо ми автомобилът първо се приемал като мода с насмешка, а после тракториста бил герой, тръгнах на училище когато България почна да произвежда компютри а Нокия правеше гумени цървули.

но явно държите да лепим стиропор че утре да има какво да белим.
17 Юли 2017 21:38
Овчаря
17 Юли 2017 19:09

Според ватни учЕни научно-техническият прогрес в Света е определен като опасен за националната сигурност на Бензиноколонката.
Абсолютно така твърдят ватните учени ..
Овчаря 17 Юли 2017 19:09
Но Китайската Народна Република върви с огромни крачки напред и не обръща внимание!

Говорили сме:

КНР, благодаря стимулированию со стороны властей и фантастической гибкости местного бизнеса, счет транспортным средствам на электрической тяге уже идет на миллионы. В прошедшем году одним из самых динамично развивающихся стал сегмент LSEV - низкоскоростных электрических транспортных средств.....
... За год на них пересели более 300 000 китайцев. Причем, не только в мегаполисах, но и городах «третьего эшелона», поселках и округах по всему северному, восточному и центральному Китаю.
Лидером в производстве... ... стала провинция Шаньдун, где в прошлом году было произведено около 172 900 LSEV...Крупнейшей компанией, специализирующейся на штамповке маленьких «уродцев», стала Shifeng Group, наклепавшая и продавшая за год более 60 000 таких машин. Еще по 50 с лишним тысяч таких авто продали Hebei Yogomo Special Vehicle Manufacturing Co и Lujo EV R & D Co.
"В 2014 году рынок электрокаров (Electric Vehicles или EV) вырос в продажах в 4 раза... В городах Шанхай и Гуанчжоу жители смогут бесплатно получить номерные знаки . .. Масштабнейший план подразумевает за 5 лет (то есть до 2020 года) выпустить на дороги 5 миллионов электрокаров и гибридов. Подъем должен составить 669% ежегодного прироста.
China is the growth motor for plug-in sales, +85 % compared to 2015. 351 000 "New Energy Vehicle" were sold in the passenger car category, on top of that nearly 160 000 commercial vehicles (not shown in this chart), mostly all-electric buses.
Китайская компания BYD продала почти на 30 тыс. электромобилей больше, чем американская Tesla Motors, сообщает Greentech Media со ссылкой на отчет Bloomberg New Energy Finance. Согласно отчету, BYD поставила на рынок в 2016 году 102,5 тыс. электромобилей, в то время как этот показатель у Tesla составил 75 тыс.


Ватнишките учени - скърцат със зъби .. ама китайците - иди ги стигай ..
Ще излумкат 5 000 000 , като стой та гледай!

Ама тях ги води Комунистическата Партия .. а ватниците по едно време си я бяха забранили .. а СЕГА Зюганов е опозиция срещу Путин и единственото, дето може би ще успее - да спаси малкото останали електрически возила - московските тролейбуси , от путиновото мракобесие ..

17 Юли 2017 21:41
разберете го-идеята е не да се състезаваш с големите на тяхната писта по техни правила, а като малък и пъргав да отмъкнеш каквото можеш преди да са набрали инерция, да цепиш прес просото или да ги издебнеш изотзадза. ако не искаш спокойния живот на подаяния на малкото братче-идиот, братушка, се налага да си пъргав. и пръв.
17 Юли 2017 21:45
Кайзер Созе
17 Юли 2017 21:41
разберете го-идеята е не да се състезаваш с големите на тяхната писта по техни правила, а като малък и пъргав да отмъкнеш каквото можеш преди да са набрали инерция, да цепиш прес просото или да ги издебнеш изотзадза. ако не искаш спокойния живот на подаяния на малкото братче-идиот, братушка, се налага да си пъргав. и пръв.
Кайзере , китайците говорят за 5 000 000 , в Провинция Шандун правят 180 000 , къде ще се бориш, па и ще си пръв?

Тя ев@на, че изтървана ...
Ей Овчаря, какво говори за ватниците .. гледат влакът, как е набрал скорост и заминава .. и тъгуват ...
17 Юли 2017 21:55
някой трябва да хване за врата това заспало племе и въпреки писъците му и дърпането да го замъкне във века на плодният прилеп.

Китай върви към електромобилите, но са милиард и половина. дори може да се измъкнат кинти за опитен полигон за концепцията тук, ма като знам кви крадливи, дебелогъзи и чакащи банана са ми съплеменниците-едва ли и за това ще си развалят корпулентните фигури да се размърдат.
17 Юли 2017 21:59
А имат ли другарите от ОПЕК прогнози за продажба на превозни средства с животинска тяга?
Щото и те са без литий.
17 Юли 2017 22:00
проблемът не е в електромобилите сами по себе си, а в трансформацията на социално-икономическият модел организиран около цикълът на Карно и промишлено-ресурсният модел с подчинената му логистика, инфраструктура и ритъм на живот.
17 Юли 2017 22:20
Дали прогнозата има нещо общо с факта, че саудитите мислят продадат дялове от държавната им нефтодобивна компания? и някой иска захлеби не проста яко (сега петрола е евтин и очакваните преходи са ниски), а много яко (и никога няма да се дигне според тази прогноза)?
17 Юли 2017 22:36
инсп.Мегре

17 Юли 2017 18:39
Големият въпрос е съвсем другаде – откъде ще дойде електричеството за толкова автомобили. И тук вече отговорът съвсем не е ясен. Ясно е само, че от ВЕИ няма да стане. Остава само ТЕЦ (пак нефт/газ/въглища) или АЕЦ. Аз лично не вярвам до тогава да направят рентабилен термоядрен реактор.

Няма проблем тока и да е от въглища - тях ги има дстатъчно. Съвременните ТЕЦ имат добри центробежни филтри, не отделят много пепел, отделно че парните им турбини са с далеч по-високо КПД от ДВГ. Има загуби при преноса, но е преодолим проблем, чрез с повишаване на напрежението. Отделно слънчевите панели много поевтиняват. В обозримо бъдеще всяка къща ще е накичена с такива.

Абе каквото и да си говорим, всичко е по-добре от това стотици милиони барутници, всекидневно да окадяват въздуха с цяла палитра отрови. Отделно че най-после ще се приключи с тия скъпи ремонти и подръжка, които изискват автомобилите с ДВГ. ДВГ ще си остане за тежки строителни машини, камиони, кораби и т.н.
17 Юли 2017 22:51
lum 17 Юли 2017 22:20
Дали прогнозата има нещо общо с факта, че саудитите мислят продадат дялове от държавната им нефтодобивна компания? и някой иска захлеби не проста яко (сега петрола е евтин и очакваните преходи са ниски), а много яко (и никога няма да се дигне според тази прогноза)?


17 Юли 2017 23:00
Няма проблем тока и да е от въглища - тях ги има дстатъчно. Съвременните ТЕЦ имат добри центробежни филтри, не отделят много пепел, отделно че парните им турбини са с далеч по-високо КПД от ДВГ.

Има проблеми, и с филтрите и с качеството на въглищата, а двете са си свързани.
Онези години, когато в Жданов се товареха кораб след кораб въглища за България са вече история.
17 Юли 2017 23:02
Amazon
17 Юли 2017 22:36
Няма проблем тока и да е от въглища - тях ги има дстатъчно. Съвременните ТЕЦ имат добри центробежни филтри, не отделят много пепел, отделно че парните им турбини са с далеч по-високо КПД от ДВГ.


1. Парните турбини не са с по-високо КПД от ДВГ.
2. А въглеродните емисии??? В бензина поне има малко водород, а във въглищата има 100% въглерод. Не че на мене ми пука за въглеродните емисии. Аз съм антиеколог. Но имам някакво чувство, че на тебе ти пука, като говориш за филтри.
3. Тецовете на въглища отделят огромни количества радиоактивни вещества в околната среда. Да, да, много повече от АЕЦ.


Отделно слънчевите панели много поевтиняват. В обозримо бъдеще всяка къща ще е накичена с такива.


Не е въпросът колко струват слънчевите панели. Те просто не дават достатъчно мощност, че да захрани нужните консуматори. Мощността на слънцето е около 1000Вт/кв.м; Фотобатериите имат КПД около 15%, значи от 1кв.м панел получаваш 150Вт мощност. Това, ако панелът е перпендикулярен на слънцето. Ако е под ъгъл, по-малко.
17 Юли 2017 23:24
в момента имаш едни фотоволтаици дето ги плащаш златни, за да могат неколцина да печелят фактурирайки ток от АЕЦ. ако зареждат акумулатори на слънце, и пуснеш вместо саниране фотоволтаици за зарядни, разкараш студен резерв, щото плащаш за непроизведен ток, може да се окаже пак по евтино да се откажем от бензина.
17 Юли 2017 23:37
Гледам, тук във форума, колко електрически станаха всички (дори ОПЕК ).
Хубаво е, че повече от 5 години темата с електрическият транспорт е част от професията ми.
Относно ВЕИ-тата: добре е да се знае, че земята получава от слънцето енергиям, която е към 10 пъти повече от всички нейни енергийни запаси взети заедно.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/SolarGIS-Solar-map-Europe-en.png/450px-SolarGIS-Solar-map-Europe-en.png
17 Юли 2017 23:50
Относно ВЕИ-тата: добре е да се знае, че земята получава от слънцето енергиям, която е към 10 пъти повече от всички нейни енергийни запаси взети заедно.


Технически абсолютно неграмотно изказване. Ако си завършил 8-ми клас, би трябвало да се срамуваш.
18 Юли 2017 00:05
Гаспада форумци, нека някой да обърне внимание и на водородните двигатели. Не се знае дали изведнъж няма да се окажат по-добри от електричките. Фен съм на Тесла, но някои производители влагат големи кинти във H2 разработки.
Така или иначе петролът е обречен като масово гориво.
18 Юли 2017 00:08
Откакто се помня, все дърдорят за електромобили и край на петрола. Колко трябва да си безумен, да повярваш, че всичките тия транспортни автомобили ще минат на електрозадвижване от акумулатори, само защото на някоя празна кратуна това се е приискало? Причините са много и едва ли има смисъл да си хабя клавиатурата за обяснения. Най-важното - животът не го иска, защото е сложно, скъпо, неефективно и с ограничен ресурс. При това никой не смее да публикува адекватен ОВОС за подобни широкомащабни промени...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД