:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,608,762
Активни 1,498
Страници 34,717
За един ден 1,302,066

Пияните шофьори вече сами ще си плащат кръвното изследване

Ако алкохолът е над 1.2 промила, полицаи ще отвеждат водача в болницата
СНИМКА: БГНЕС
***
Пияните шофьори вече сами ще си плащат кръвното изследване в болницата. Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, публикувани от МВР за обществено обсъждане. Ако откажат да платят, КАТ няма да им връща книжката.

Другата промяна е, че ако при проверка се установи, че шофьорът има повече от 1.2 промила алкохол в кръвта си, полицаите ще ходят с него в болницата за изследване. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и трябва да бъде разследван от прокуратурата.

Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването.

Подобни изследвания се правят само в определени болници, а резултатите се връщат в МВР. В София това са Окръжна болница и ВМА. В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв. Цената на теста за наркотиците, който се прави само във ВМА, е между 100 и 300 лв. в зависимост от това какъв наркотик се търси. Насоката на изследването би трябвало да се даде още при полевия тест от МВР. В ценоразписа на ВМА е отбелязано, че изследването за кокаин е 60 лв., а това за амфетамини - 70 лв.

Новата порция промени в Закона за движение по пътищата е поредната, с която се прави опит да се затегне контролът по пътищата. Те обаче едва ли ще влязат за гласуване в парламента преди септември. Още в началото на годината влязоха в сила промените, според които КАТ може да сваля регистрационните номера на колата още на пътя. Т. нар. дерегистрация обаче се прилага само спрямо собствениците на автомобили. Въпреки това седмично има над 100 такива санкции.АКЦИИ

Отскоро от пътната полиция започнаха и масови проверки за невръчени фишове. Те станаха възможни, след като в КАТ се сдобиха с нови таблети, които позволяват бърза проверка. Тогава от МВР обявиха, че започват да проверяват за невръчени фишове не само водачите, но и пътниците в автомобилите. Една такава акция вече бе проведена на ГКПП "Калотина". От КАТ се заканиха да започнат проверки и по гръцката граница в разгара на летния сезон, когато хиляди българи пътуват.22
2344
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
16 Юли 2017 19:58
"...полицаите ЩЕ ХОДЯТ с него в болницата за изследване..." Ще им мерят групово IQ-то сигурно...
16 Юли 2017 20:18
Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила...

Това не го разбрах – ако дрегерът покаже 5.1, а кръвното изследване е под 5 промила, то кой плаща?... Кой ще предпази шофьорите от неточни дрегери и как ще се компенсира изгубеното им време и нерви?...
16 Юли 2017 20:20
В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв.

Хм, как е образувана тази цена?
Здравноосигурените също ли я плащат?...
16 Юли 2017 20:21
Затяга се Режима.
За добро ли е, за лошо ли е?.,
16 Юли 2017 21:03
Богата държава, щом като досега е плащала изследванията.
16 Юли 2017 21:08
Отскоро от пътната полиция започнаха и масови проверки за невръчени фишове. Те станаха възможни, след като в КАТ се сдобиха с нови таблети, които позволяват бърза проверка. Тогава от МВР обявиха, че започват да проверяват за невръчени фишове не само водачите, но и пътниците в автомобилите.
Ами да започват да проверяват и пътниците във влаковете, автобусите, градския транспорт, конските и магарешките каруци, пешеходците, пък и защо не и телезрителите и радиослушателите? Да проверяват само пътниците в автомобилите е дискриминация.
16 Юли 2017 21:08
Най-добре е да си плащамме и затворническата чорба .
16 Юли 2017 21:10
Окръжна и Военна ще предлагат на катаджиите лични контракти за изпратени за проверка нарушители.
Ех живот здравей здравей!
16 Юли 2017 22:10
При показания на дрегера над 0,5 наистина трябва да ги водят под стража в болница за кръвен тест и после направо в ареста. Крайно време е да запазим живота на обикновените дисциплинирани водачи.
16 Юли 2017 23:35
Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер.
А какво ще стане, ако дрегера греши и изследването покаже, например, 0 промила? Кой плаща тогава изследването? А загубеното време и нерви?
17 Юли 2017 07:09
А какво ще стане, ако дрегера греши и изследването покаже, например, 0 промила? Кой плаща тогава изследването? А загубеното време и нерви?

Пак ти ще си платиш, а после може да съдиш полицията!
Все пак да не забравяме, че можем да откажем и дрегер и кръвна проба!
17 Юли 2017 09:07

Хм, как е образувана тази цена
-----------------------------------------
Както е образувана цената на тока напр. За която никой не протестира. Трезвите здравноосигурени не плащат нищо. Само пияните, седнали зад волана!И тази цена трябва да е 10 пъти по-висока.Защото занимават спешните отделения с глупости.
17 Юли 2017 10:00
Тези цени са изгодни за която и да е болница, защо този бизнес е предоставен само на Окръжна и Военна?
17 Юли 2017 10:08
Тези, които не са пили и не са надрусани нямат никакъв проблем.
Защо трябва да ми е зор, че потенциални убийци ще си плащат за пробите?
17 Юли 2017 10:19
Поредното Велико решение. Това няма как да не е идея на правното гуру Данаил Кирилов. Плащаш ,за да доказваш невинност.Както и колегата отбелязва ще има бой за тестове между ВМА и Света Ана.
17 Юли 2017 10:19
Поредното Велико решение. Това няма как да не е идея на правното гуру Данаил Кирилов. Плащаш ,за да доказваш невинност.Както и колегата отбелязва ще има бой за тестове между ВМА и Света Ана.
17 Юли 2017 10:55
Плащаш ,за да доказваш невинност

Каква невинност, след като при проверка с дрегер са те сгащили с алкохол зад волана?
17 Юли 2017 11:42

Ако кръвният тест докаже превишение - глобата да покрива и изследването - така се санкционира доказано виновен;
Ако дрегера е неточен и е показал превишение, а гражданина сам заплати изследване, което доказва невинност - гражданина може и трябва да съди институцията - защо да се минава през това?
Отново недомислена процедура...
17 Юли 2017 11:56
Когато дрегер ти отчете над 0,5 един от полицаите се качва в твоята кола и те кара в болницата за кръвен тест. Ако там се потвърдят стойностите, пак те качва в твоята кола и те кара директно в ареста. На другия ден съдия ти чете присъдата, а автомобилът се отнема в полза на държавата. Това е вариантът за родната фауна.
17 Юли 2017 15:06
Тези, които не са пили и не са надрусани нямат никакъв проблем.

Да не искаш да кажеш, че не друсаните и не пилите правят по малко нарушения и катастрофи? Щото май статистиката казва, че процента на не пилите нарушители е с пъти по голям от тези на не пилите, включително и при смъртните случаи.

тупан темно 17 Юли 2017 11:56
Когато дрегер ти отчете над 0,5 един от полицаите се качва в твоята кола и те кара в болницата за кръвен тест. Ако там се потвърдят стойностите, пак те качва в твоята кола и те кара директно в ареста. На другия ден съдия ти чете присъдата, а автомобилът се отнема в полза на държавата.


И то при положение, че не си предизвикал ПТП, даже не си отнел предимство или си карал с превишена скорост? Много на едро го раздаваш, няма медицинско лице което да гарантира, че употребилият алкохол до 0,7 - 0,8 промила представлява опасност за движението. Това не означава, че оспорвам границата от 0,5%%, презастраховането в поносими граници не е лоша идея.
17 Юли 2017 17:43
редник
16 Юли 2017 20:20
В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв.

Хм, как е образувана тази цена?


Това е базова цена до 1.2 промила алкохол в кръвта. Същата се начислява на всеки 0.1 примил превишение, ако изследваният иска да попадне в границата до 1.2 промила. Долу-горе като нотариусите - цената се определя от правния интерес.
17 Юли 2017 17:50
Патагонец
17 Юли 2017 10:08
Тези, които не са пили и не са надрусани нямат никакъв проблем.


Това важи само, ако дрегерът не е манипулиран. Щото и камерите уж обективно заснимат превишение на скоростта, ама електронните фишове се изпращат избирателно. Дори има и такива, приканващи за дарение (в лична сметка) с цел редуциране до отмяна на глобата и опрощаване на наказателните точки. Не само при пенсионерите се работи за пускането на пари през балкона. "Работят се" и шофьорите, еле излизлите зад граница (очаквано по-заможни).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД