:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Разпореждането предизвикало възмущение и отпор от страна на родители
21-годишното момиче е настанено в болница с тежки наранявания в областта на лицето
СТАТИСТИКИ
Общо 373,269,205
Активни 1,975
Страници 43,684
За един ден 1,302,066

Прокурор е предложен за наказание заради шамар на дете

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Петров е предложен за наказание "забележка", защото ударил шамар на дете, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. Тя обаче отказа да отговори дали се е срещала с родителите на ударения ученик и дали им е обяснявала, че колегата й възпитава и собствените си деца по този начин.

Случаят бе разказан от "Биволъ", който публикува документи за проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Случката e от края на март. Тогава прокурорът се скарва с 16-годишния ученик, докато двамата чакат на опашка пред лавката в училището, където учат децата на Петров. Поводът за скандала бил, че тийнейджърът го прередил на опашката. Петров му направил забележка, а ученикът му отвърнал на висок глас. Тогава прокурорът го издърпал от опашката и му ударил шамар. Прокуратурата отказва да започне разследване с аргумента, че леката телесна повреда се преследва с тъжба, която трябва да се подаде от пострадалите.

Според "Биволъ" след случката е подадена жалба в полицията. Малко след това бащата на момчето е извикан от Русинова, която му обяснила, че Петров бил по-краен във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът. Тя отказа да отговори дали такава среща е имало. Решение за наказанието на Петров трябва да се вземе от Висшия съдебен съвет.
4
870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Юли 2017 10:02
Аз като отдалечена от съдебната система искам да питам: за най- дребното нещо(примерно някой те блъснал, или прередил) трябва да подаваш жалба и да завеждаш дело, така ли?
17 Юли 2017 11:21
Ако случката е предадена точно, то родителите трябва да благодарят на прокурора, че е свършил тяхната работа, а не да подават жалби...
Утре детето им ще се изрепчи някъде другаде и няма да се размине само с шамар – дано не стане като в Бяла...
17 Юли 2017 12:13
Заглавието започва криминално: прокурор, шамар, дете..
А се оказва, че някакъв разглезен пикльо се е изживявал като мъжкар.
Един такъв, пак 16 годишен, не направи ли опит наскоро да размаже петима души, докато се е правил на Шумахер с колата на тейко си за да впечатли гаджето?
Родителите да целунат златната ръка на мъжа, отвъртял шамара, щото има една българска поговорка: "бий дупе, за да не биеш дупище"
17 Юли 2017 20:15
tatyana1
17 Юли 2017 10:02
Татяна, това отговаря ли на въпроса ви?
Наказателен кодекс:
Чл. 130. (1) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация. (2) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. (3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.
Чл. 161. (1) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
Обобщено, шамарът по принцип се свързва с причиняване на болка и страдание, а не разстройство на здравето, т.е. телесно увреждане, което квалифицира деянието като причиняване на лека телесна повреда по чл.130, ал.2 от НК. Същото престъпление се преследва по тъжба на пострадалия до съда, тъй като е от категорията на престъпленията от т.нар. частен характер. С такива държавата /МВР и прокуратурата/ не се занимава - няма да ви отегчавам с цитиране и на нормите от НПК.
Т.е. на въпроса ви следва да се отговори положително, всеки път когато някой пострада от престъпление от частен характер, следва да се оплаче в съда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД