:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Обсъдени са търговски и военни аспекти на сътрудничеството между Русия и Турция
27-годишният младеж от Бангладеш е единственият пострадал
България влиза на хартия в Европейския съюз за отбрана
На церемонията по подписване на договора присъстваха Владимир Путин и египетският президент Абдел Сиси
Пред Печорския районен съд в Киев той отказа да отговаря за престъпления
Шефът на БФС е уверен в преизбирането си на поста
Президентът поздрави бойците, че се връщат с победа
СТАТИСТИКИ
Общо 359,950,901
Активни 615
Страници 27,802
За един ден 1,302,066

Апостола оживява през очите на художниците

В Галерията на открито пред "Кристал" се открива изложба, посветена на Васил Левски
Никола Кожухаров. "Залавянето на Левски", 1952
До 25 юлиИзложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници", посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, ще бъде официално открита днес и ще може да бъде разгледана в Галерия на открито в градината "Кристал" до 25 юли. Колекцията е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници. Тя разкрива и съкровеното лично съпреживяване към трагичната участ на героя, превърнал се в неизменна част от колективната памет, културата и светогледа на всеки българин. Повечето творби са предоставени от фонда на Националната галерия.

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници. Така например Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: "В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си...". Тези откъслечни сведения вдъхновяват поколения художници да възстановят образа на великия българин.

Събитието е част от програмата на националните чествания на 180-годишнината от рождението на Апостола. Вчера оригиналът на тефтерчето на Васил Левски беше изложен за пет часа в централното фоайе на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". Реликвата се съхранява в трезора на БНБ и за четвърти път напусна сейфа, за да бъде изложен като експонат.

До 26 август пък Общински институт "Старинен Пловдив" представя в Балабановата къща фотодокументалната изложба "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството - Васил Левски и градът, който го създаде".
428
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД