:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Атанас Василев шофирал с 1,49 промила алкохол в кръвта
Темата била основно противодействието на тероризма
Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници
Наложило се органите на реда да го събудят
Сирийската армия навлиза в района
Eлена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета
Съдът допусна гражданските искове въпреки възраженията на адвокатите на Йоан Матев
СТАТИСТИКИ
Общо 369,355,236
Активни 477
Страници 7,112
За един ден 1,302,066

Яма от лъжи, или какво научихме от втората стенограма за КТБ?

Вижда се повърхностно обсъждане на тежкия проблем, в което шефове на БНБ и политици малодушно бягат от отговорност
СЕГА СНИМКИ
ТУШ!!!
Президентът Румен Радев разсекрети стенограмата от среща на 14 юли 2014 г., на която политиците не успяха да постигнат консенсус по въпроса фалит или спасяване на КТБ. Към онзи момент спазването на обещанието банката да отвори на 21 юли вече не е възможно, дори решението за фалит и изплащане на влоговете до 20 дни е технологично трудно. Това твърдят и двамата подуправители на БНБ - Димитър Костов и Калин Христов, които присъстват на срещата. Управата на БНБ категорично не желае да поеме отговорност, но политиците не са вчерашни и също лавират. При тези обстоятелства срещата изглежда като съвещание на тема "Какво да кажем на народа долу".

Заседанието при президента се провежда, след като на 11 юли БНБ е обявила резултатите от прегледа на активите, извършен от трите одиторски фирми, като заявява: "Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят, меко казано, за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер г-н Цветан Василев."Политиците обсъждат два варианта за КТБ -разделяне на добра и лоша банка или отнемане на лиценза и изплащане на гарантираните депозити. БНБ се позовава на мнението на представител на Европейската комисия в подкрепа на своя вариант, който е защитаван само от ДПС. Заличени са ключови пасажи, имена и числа, така че не може да се разбере много.

Липсва информация за разделянето на активите на добри и лоши и никой не пита за критерия. Това е странно, защото в същото време Искров повтаря няколко пъти, че има неяснота и одиторите не са могли да се произнесат по кредитния портфейл. Една седмица преди 21 юли обаче той защитава идеята, че банката може да отвори, стига да се приеме закон, който да позволи трансфер на добрите активи в "добра банка".

Вземането на решение за съдбата на банка в затруднение по принцип е в прерогативите на централната банка. По закон тя няма право да консултира решенията си с правителството. Това не попречи на управителя на БНБ Иван Искров да заяви патетично "На ход са политиците" по време на бурната пресконференция на 11 юли. Патетиката цели да се убедят депутатите да одобрят специалния закон за КТБ и като цяло друг да поеме отговорността. БНБ скромно си приписва експертни функции.

Не става съвсем ясно дали представителят на ЕК е подкрепил трансфер на активите в добра банка и държавна помощ за национализираната ТБ "Виктория".

Всъщност всички позовавания на ЕК са в контекста на това, че не се препоръчва затваряне на системна банка, при което големите вложители губят парите си, за да не се създава напрежение. Искров: "И те изрично са препоръчали да не се пристъпва към такъв вариант, тъй като имат същите притеснения да не би да се създаде някакво огнище на напрежение, което да прерасне като системна криза към другите банки". Подуправителят Калин Христов: "Сутринта се обадиха и казаха, че ...(заличено, вероятно комисар) казва: не ви съветваме големите депозанти да си загубят парите, защото дълбоко вярваме, че ще си създадете системен проблем. Имаме същия случай, който тече в Португалия с втората най-голяма банка. Не сме щастливи в този момент Европа да се тресе. И Португалия ще направи същото - няма да си загубят големите депозанти." (Има се предвид португалската Espirito Santo, която през август 2014 г. бе спасена от държавния фонд за преструктуриране на банки със сумата от 4.4 млрд. евро, като бе разделена на добра и лоша банка.) В интерпретацията на Йордан Цонев (ДПС) обаче това звучи така: "Подходът, който ни препоръчва Европейската комисия, който се прави в Европа, е точно това - болната банка се разделя на две: на болна такава с лошите активи и на здрава такава".

"Навсякъде в Европа е имало национализация или рекапитализация на проблемни банки", обяснява убедено Искров, давайки за пример "Дексиа" и "Фортис".

Твърдението на БНБ е, че решението за разделяне на добра и лоша банка е европейска практика, изпреварила времето си. Споменава се новата директива за преструктуриране на банки. Директивата предвижда да не се спасяват банки, преди мажоритарният собственик да плати част от цената (bail-in). БНБ обаче иска да изолира Цветан Василев, има резерви и към суверенния фонд на Оман. Михаил Миков (БСП) заявява, че няма как да се прескочат акционерите. А президентът Плевнелиев предупреждава, че има вероятност фондът да осъди държавата и да платим трети път. "Всъщност, ако аз съм собственик на банката, г-н Искров, ще осъдя българската държава и БНБ за милиарди и ще ги взема утре с най-елементарната международна юридическа кантора. Та Вие дори и пред нас не ни казвате със сигурност каква част от документите липсват. В несъстоятелност ли е или има съмнение, добра или лоша е отчетността? Ако БНБ не може това да оцени, какво очаквате от нас?"

Към онзи момент създаването на добра банка, която да бъде подкрепена от Фонда за гарантиране на влоговете (с толкова, колкото той би дал и за изплащане на гарантираните влогове, казва премиерът Орешарски) и с добрите активи на КТБ, се представя като единственият начин да се плати на негарантираните вложители. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага това плащане да се разсрочи във времето. Но дяволът е в числата, а те са неясни. Не може да се каже дали би било по-евтино и по-бързо да се търси реализация чрез създаването на добра банка, защото БНБ няма интерес към онзи момент да каже кои са т. нар. добри активи. Никой от политиците дори не пита колко би струвало подобно решение, единствено председателят на парламента Михаил Миков на няколко пъти поставя въпроса за съществуващата неяснота в числата. Стои въпросът за това кой ще контролира добрата банка и е забележително, че той не се обсъжда. А това, както видяхме от случилото се след фалита на КТБ и вторичното разграбване на активите й, е ключов въпрос.Колко голяма е "ямата"?На срещата се дискутират резултатите от първата експресна проверка на ключовите активи на КТБ, както и изнесените пари в чували. Тезата на БНБ е, че липсват документи. По думите на Искров от стенограмата: "И не знаейки, пак подчертавам, не знаейки всъщност този кредитен портфейл на какъв процент е работещ, какъв процент трябва да бъде провизиран и т.н., дай Боже да е 100%, но ние се съмняваме, тъй като има и свързаност, самите одитори изразиха притеснение, че в значителна степен трябва да бъде провизиран, когато се открият документите". Има размяна на реплики за непълнотата на кредитните досиета - дали оригиналите са в прокуратурата, дали са прочистени преди 20 юни, или просто са си били непълни. Този въпрос още не е докрай изяснен, възможно е обвинителният акт, който се очаква да бъде внесен до 20 юли, да помогне.

Йордан Цонев е по-смел: "Имаме 3.5 млрд. неопределен, в невъзможност да се определи, кредитен портфейл - коректно ще се изразявам - което на финансов език означава "нулев". Това се оказа близко до крайния резултат. Няколко месеца по-късно, след повторна, по-подробна оценка на активите и пасивите БНБ разпорежда на квесторите да отчетат препоръчаните обезценки за 4.2 млрд. лева, в т. ч. обезценки на кредити в размер на 4 млрд. лева. В резултат капиталът на банката стана отрицателна величина и лицензът й бе отнет.

Доста несериозно се дискутира качеството на кредитния портфейл на банката. Главният прокурор Сотир Цацаров е бил по-обстоятелствен от БНБ по този въпрос. Медиите охотно разпространиха описанието му на кредитите към фирма на охранител в банката, който само се е подписвал под документите. Това всъщност не е нова информация. Вероятно става дума за Красимир Зарев. Друг бивш охранител, на когото се водят фирми, е Александър Цветков.

"Най-общите резултати от проведените одити на КТБ според мен сочат данни, че 67.2% от всички кредити на приблизителна стойност от 4.86 млрд. лева са били получени от търговци, кредитополучатели, които попадат в някои от следните категории: Първо такива, за които няма каквато и да е информация за финансовото им състояние или наличната информация по копията от кредитни досиета, с които ние разполагаме, е крайно недостатъчна. Второ, за тях няма и информация за целевото усвояване на кредита. Трето - те са абсолютно новоучредени търговски дружества - буквално дни преди получаване на кредитите. Четвърто - те са дружества без какъвто и да било опериращ бизнес, без да имат платени данъци, без да имат наето нито едно лице на трудово правоотношение. Пето - източникът на кредита е абсолютно неясен", обяснява Цацаров.

Едно бързо пояснение по този въпрос. С годините бе изяснено, че такъв е бил моделът на КТБ. Заобикаляйки закона и ограниченията за свързани лица, Цветан Василев създава сложна плетеница от фирми, чрез които финансира проектите си. Това са придобиването на БТК, НУРТС, ТВ7, "Булгартабак", "Рубин" и фабриката за стъкло в Сърбия, Русенска корабостроителница, "Дунарит", "Авионамс", ИПК и печатницата, която сега е собственост на Делян Пеевски, "Техномаркет", "Домо Ритейл" в Румъния,"Сана Спейс" и още хотели, недвижими имоти и др. За някои от тези проекти - например ТВ7, е платено повече, отколкото един разумен бизнесмен би си позволил. В няколко случая чрез кредитиране банката е получила контрола над реален бизнес - "Гипс", "Костенец ХХИ", "Телиш". С кредити от КТБ са финансирани и проекти на партньори на Василев - Гриша Ганчев, Петър Танков ("Инкомс"), Красимир Гергов, собствениците на "Винпром Пещера" и др.

Най-адекватното изказване по темата е на президента Плевнелиев: "И позволете ми да не се съглася с Вас с оценката за 3.6 млрд., които са "дупка", ... достатъчно много медии са описали цялата ситуация, че само едни 5 фирми, те се наричат .......(имената са заличени, вероятно има предвид БТК, "Петрол", "Дунарит" и т.н.) - тези 5 фирми струват много повече от 3.5 млрд. лв., а гражданите навън са почти убедени, че от офшорката на пазача 53-те млн. са отишли в една друга офшорка, която си е купила БТК. И тук въпросът за мен е, че тези 3.6 млрд. лв. всъщност не са нула, те са 3.6 млрд. лв., ако има силна държава, ако има институции, които са готови да стигнат докрай." От следващите му думи се разбира, че той не е очаквал друго освен ликвидация на банката и се опитва да предложи международна компания да продава активите на КТБ, което обаче не се случи.

Три години по-късно активите на КТБ са почти напълно разграбени, а възстановимата сума е много по-малка от 3.5 млрд. лева. Дори да продадат "Телиш" и ТБ "Виктория" и да върнат част от средствата от БТК, синдиците едва ли ще получат и 1/10 от това. Това е дълга тема, затова само едно число - всички постъпления през първата половина на 2017 г. са на стойност 15 млн. лева.

Едно от най-важните неща в стенограмата е признанието на Искров, чеотчетните доклади на банките пред БНБ може да се правят на "лъжлива база"и това не може да се хване, освен ако няма изрична проверка от БНБ. Но такава проверка е имало през 2013 г. и тя не е хванала нищо - въпреки че повечето проблемни длъжници са съществували тогава, включително фирмите на охранители.

Не сме имали проблеми с тази банка до този момент, настоява управителят. Неговата теза е, че за надзора над банките единствено отговорен е ресорният подуправител - Цветан Гунев, а преди него Румен Симеонов. Управителят не може да се меси, настоява Искров, но после се издава, че се е месил в други случаи. Пропуските в банковия надзор не са откритие от тази стенограма. Те са документирани в доклад на Сметната палата от 2015 г., който показва, че проблемите не са били само при КТБ.

По закон УС на БНБ приема отчетите на управленията, в т.ч. тримесечните доклади на управление "Банков надзор". Твърде невероятно е проверка, извършена за две седмици от външни фирми, да установи "яма" в КТБ за 3.5 млрд. лева, а професионалистите, работещи в надзора, години наред да не са забелязали никакви нередности в КТБ и да не са ги докладвали, както твърди Искров. При множество медийни публикации по темата. Освен това УС на БНБ би следвало да е проверил състоянието на КТБ и когато й разреши да купи "Креди Агрикол". Всичко това свидетелства за провал на банковия надзор, както признава по-късно Димитър Радев, настоящият управител.

Според закона управителят не е само конферансие на заседанията на УС на БНБ, както се опитва да внуши Искров. Негово е задължението да предложи на УС да се даде лиценз или отнеме лиценз на банка, както и за поставяне на банка под специален надзор. Също така УС, а не подуправителят одобрява акционерите, които притежават над 20% от капитала на банка, увеличенията на капитала и някои други преобразувания. Управителят, който организира и ръководи дейността на БНБ, следователно е пряко отговорен за осигуряване на достатъчно информация за всяка банка, така че УС да може да взема информирано решение. Това няма как да стане, ако "Банков надзор" е "държава в държавата". Твърдението на Искров, че е бил изненадан в 12 часа по обяд на 20 юни 2014 г. от проблема в КТБ, се доближава до престъпна небрежност.Още една измама за финалРешението да се започне процедура за присъединяване към Банковия съюз е предложение на президента Плевнелиев, което политиците изобщо не дискутират. От стенограмата става ясно, че това е било опит за отклоняване на вниманието. Румен Гечев (БСП) репликира в смисъл "Запиши го, като толкова искаш", а Лютви Местан нарича предложението "утешително". Именно това съобщение обаче се превърна в основната новина от срещата.

БНБ изобщо не коментира въпроса за Банковия съюз, въпреки че Плевнелиев го поставя три пъти. Това обяснява защо централната банка не предприе нищо за присъединяването към Банковия съюз. Уж смелата заявка си остана само едно изречение, целящо да прикрие факта, че политиците и БНБ още тогава - на 14 юли, са знаели, че КТБ върви към разграбване.

Накрая Михаил Миков заявява: Какво значи "дупка", аз така и не разбрах.

Бойко Борисов обяснява: Значи "яма".---------------------------------------

МИЛИОНИ В ЧУВАЛИ

Неизяснен докрай остава и въпросът за липсващите 206 милиона лева от касата на КТБ. На 13 юли 2014 г. прокуратурата се отказа от версията за изнесени пари в чували и обясни, че 206-те милиона лева, за които бяха арестувани изпълнителният директор Орлин Русев и счетоводителки на банката, са нескопосан опит да се прикрият липси на касова наличност. Стенограмата допълва тази информацията с пояснението, че след 2011 г. безотчетно с пари от банката е плащано на ръка за различни проекти, например на Николай Бареков (в отговор на въпрос за плащанията към Николай Бареков и "България без цензура" Искров казва, че "вероятно част от тези 205 или 206 млн. са там"), а тези липси в последния момент преди затваряне на банката са били оформени с разписка с подправен подпис, както се разбра по-късно. Тоест въпросните 206 млн. лева са водени като касова наличност, но пари в касата е нямало. Проверките на БНБ не са открили дори това.-----------------------------------

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Стенограмата съдържа и признанието на Иван Искров за проблеми с други банки: "Аз съм запознавал лично г-н Борисов като министър-председател, оправихме се бързо с три банки, намирайки асистирано от БНБ решение на малки банки, които бяха пред затваряне през 2011-2012 г., известно ви е, намерихме частни инвеститори. Имали сме проблем с ................,която също беше пострадала от подобни практики и която ни скъса нервите 3 години..." Това изявление на Искров кореспондира с намеци на Борисов в първия му мандат за помощ по отношение на други банки. Никога не е казвано кои са били тези банки, депозирани ли са средства от фискалния резерв в тях (както беше направено за ПИБ).

Споменава се и Общинска банка (името е заличено, но се подразбира, че става дума за проблемите с Ковачки), за която Искров казва: "И тогава, понеже беше доста скандално, против обществения интерес, тогава аз като управител се намесих и държах отблизо случая, без да имам правата, но като управител, все пак правех връзка с колегите от общината и с други органи".

--------------------------------------

В ЧИСЛА

Ликвидационната стойност на активите на КТБ според оценката е 1.38 млрд. лева. Възстановимата сума според доклада на Аликс Партнърс е 800 млн. лева, но без активите, свързани с БТК. Синдиците работят по петгодишен план за осребряване. През февруари те разпределиха частично на ФГВБ и негарантираните вложители 534 млн. лева (решението се обжалва и не е влязло в сила). Активите на КТБ преди фалита бяха 6.9 млрд. лева.

Снимка: Юлиян Савчев
Октомври 2014 г. - Иван Искров и подгласниците му от управата на БНБ докладват какво са установили проверките на КТБ и дъщерната й банка "Виктория". Шефовете на централната банка и до днес не са обяснили защо допуснаха "феномена КТБ".
Снимка: Юлиан Савчев
Много хора и фирми загубиха парите си в КТБ. Не че на политиците им пука.
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата обеща да внесе обвинителния акт по делото "КТБ" в съда идната седмица.
19
3335
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
13 Юли 2017 19:22
Потната шуга Искрения...
13 Юли 2017 19:36
Президентът Румен Радев разсекрети стенограмата от среща на 14 юли 2014 г

Голем праз. Къде са кинтите. Се пак...
13 Юли 2017 19:44
щурчо 13 Юли 2017
Президентът Румен Радев разсекрети стенограмата от среща на 14 юли 2014 г ..
Голем праз....


Да бе .. седерастката агитка подскача и протяжно виеше - "Радеееееев .. стенограматааааа .."

И ето - разкрито и публикувано е всичко !

И кво? Ми голям праз .. само дето подскачаха ..

седерасти сър ..
щурчо 13 Юли 2017 19:36

П.П
То утре, ако отговори Радев и за тиража на "Прас прес" ( да следи разпространението и тиражите е задължение на Президентството по Конституция ) май пак ще има люде, да викат : "голям праз " , а ?? ..
13 Юли 2017 19:44
единственото, което научих, е колко просто момче е ръководило БНБ

а споменаването на Общинска, мисля е във връзка с нахлуването на прокуратурата в банката през същата година и скандалът с Орлин Алексиев, който беше замесен с продажба на наркотици, не проблемите с Ковачки , които са решени много по-рано
13 Юли 2017 20:01
Поредното журналистическо писание, в което отсъства една дума - ДАНС. Пак ще питам, щото прехвалената българска журналистика не смее и немее. Защо консултативна среща? Защо не КСНС? Защо ДАНС отсъства? Какви доклади за банковата система и КТБ, в частност, е представила ДАНС на президента? Какво пише в писмото, за което той се изтърва на първата "среща"? Как така ДАНС - Дирекция Финансово разузнаване прозяпа този огромен портфейл, чиито характеристики дава главният прокурор Цацаров? Тази огромна сума пари какви бизнеси е финансирала? Има ли сред тях сделки с ... оръжие? Има ли контрабанда? Какво пее Василев на сръбското разузнаване срещу защитата против екстрадиция? Какво докладва нашето разузнаване по въпроса?

Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, свързани със:
1. разузнаване в полза на чужди сили;
2. опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията;
3. противоконституционна дейност;
4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности;
5. прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел;
6. опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата;
7. опасност за екологичната сигурност на държавата;
8. нарушаване функционирането на Националната система за защита на класифицираната информация;
9. застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности;
10. деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи;
11. международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им;
12. международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба, производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства;
13. дейности на групи и лица, подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации;13 Юли 2017 20:13
Защо ДАНС отсъства?

Ми, камунистите гласувахте Пеевски да стане шеф на ДАНС.
Явно е имало защо...
13 Юли 2017 20:29
единственото, което научих, е колко просто момче е ръководило БНБ
13 Юли 2017 20:42
"единственото, което научих, е колко просто момче е ръководило БНБ"

тц, прости са тези, които търпят подобни момчета да вършат нещата, описани в стенограмата.

щото и предложената в срещата думичка, предложена от един от участниците като важна за решаването на дискутирания проблем, я няма никъде и до сега - "ВЪЗМЕЗДИЕ".

и в потвърждение, че нужните момчета са точно тези, е твърдението на един бивш кандидат президент, че всички останали са станали излишни...
13 Юли 2017 21:35
В основата на ДАНС стои контраразузнаването и бившото финансово разузнаване на БНБ. Без него не ми е ясно с какво точно помага Банков надзор. Емисионно е ясно че с нищо.
13 Юли 2017 22:13
Какво пее Василев на сръбското разузнаване срещу защитата против екстрадиция?

По този въпрос ни звук ни стон. Хора като Василев знаят много, да не кажа почти всичко, за държавата и нейните тайни, ако са останали такива.
Това означава, че след престоя на Василев в Сърбия сръбското разузнаване, за което България е основна цел, знае всичко.
Или това което не знае, не си струва за се знае.
13 Юли 2017 23:05
За статията
За гробокопачите на КТБ
14 Юли 2017 08:49
Виж списъка и си погледни....джоба! Това е за електората....и изобщо , какво толкова сложното да се логично заключи , кой какво е надробил за тях?!
14 Юли 2017 09:16
колко просто момче е ръководило БНБ

Да, това на времето беше доста изненадващо решение, особено при положение, че царското правителство имаше доста по-богата кадрова банка от сегашните.

Поредното журналистическо писание, в което отсъства една дума - ДАНС. Пак ще питам, щото прехвалената българска журналистика не смее и немее.

Мен пък ме впечатлява отсъсътвието на едно име - Пеевски.
Пък за българската журналистика - м'чи тя не смее и немее откак се помня, което е поне десетина години преди теб.
14 Юли 2017 09:55
бившото финансово разузнаване на БНБ
Кайзере, мвисля, че грешиш - Бюрото за финансово разузнаване преди вливането му в ДАНС не беше към банката, на друго подчинение беше.

Фирчине, няма как да получиш отговори на основателните си въпросите - нито е необходимо публично да се дава такава информация.
Ти знаеш защо.

Боя се, че отново ще се смотаят нещата по голяма част от засегнатите въпроси, очевидно информациите не са лицеприятни, затова.
Знам ли?
14 Юли 2017 10:03
Мен пък ме впечатлява отсъсътвието на едно име - Пеевски.
... а не би трябвало - ако погледнете обективно, и двете стенограми засягат състоянието и евентуалното бъдеще на банката, към момента на поставянето на банката под особен надзор Пеевски вече е предоговорил кредитите си от КТБ (злите езици говорят с нечия помощ и протекции) т.е. изплатил е всички (или по-голямата част от) задълженията си към КТБ и по същество не би трябвало да бъде предмет на обсъждане на тези консултативни срещи.
~~~~
Има една друга неяснота - тази за банковата ваканция - от втората стенограма се вижда, че за (частична) банкова ваканция настоява само Бойко Борисов, от друга страна през 2014 тодина се промъкнаха сведения, че едва ли не само заплаха от публично оповестяване на такова решение от Бебо Гаврийски е предотвратила такова безумно решение. Очевидно е,(потвърждава се от други банкери), че още преди първата конс.среща е имало обсъждания в БНБ (скрити от обществеността) на които е обсъден и отхвърлен този въпрос и съдбата на банката е предопределена.
~~~~
Ще ми се някои следовател и/или разследващ журналист да проучи, публикува и осветли тази афера.
14 Юли 2017 10:54
Доста повърхностна статия всъщност, при все че не се съмнявам в това, че авторът е хвърлила бая усилия в написването й...
14 Юли 2017 15:36
Мен пък ме впечатлява отсъсътвието на едно име - Пеевски.

... а не би трябвало - ако погледнете обективно, и двете стенограми засягат състоянието и евентуалното бъдеще на банката, към момента на поставянето на банката под особен надзор Пеевски вече е предоговорил кредитите си от КТБ (злите езици говорят с нечия помощ и протекции) т.е. изплатил е всички (или по-голямата част от) задълженията си към КТБ и по същество не би трябвало да бъде предмет на обсъждане на тези консултативни срещи.

Но пък едва ли има журналист или политик, който да е коментирал историята около КТБ и да не е намесил Пеевски - било поименно, било като прословутия #КОЙ. Стана нещо като заклинание.
14 Юли 2017 16:06
Е, и?
15 Юли 2017 02:55
Най-адекватното изказване по темата е на президента Плевнелиев: "И позволете ми да не се съглася с Вас с оценката за 3.6 млрд., които са "дупка", ... достатъчно много медии са описали цялата ситуация, че само едни 5 фирми, те се наричат .......(имената са заличени, вероятно има предвид БТК, "Петрол", "Дунарит" и т.н.) - тези 5 фирми струват много повече от 3.5 млрд. лв., а гражданите навън са почти убедени, че от офшорката на пазача 53-те млн. са отишли в една друга офшорка, която си е купила БТК. И тук въпросът за мен е, че тези 3.6 млрд. лв. всъщност не са нула, те са 3.6 млрд. лв., ако има силна държава, ако има институции, които са готови да стигнат докрай." От следващите му думи се разбира, че той не е очаквал друго освен ликвидация на банката и се опитва да предложи международна компания да продава активите на КТБ, което обаче не се случи.


Три години по-късно активите на КТБ са почти напълно разграбени, а възстановимата сума е много по-малка от 3.5 млрд. лева.


Твърдението на Искров, че е бил изненадан в 12 часа по обяд на 20 юни 2014 г. от проблема в КТБ, се доближава до престъпна небрежност.


Решението да се започне процедура за присъединяване към Банковия съюз е предложение на президента Плевнелиев, което политиците изобщо не дискутират. От стенограмата става ясно, че това е било опит за отклоняване на вниманието. Румен Гечев (БСП) репликира в смисъл "Запиши го, като толкова искаш", а Лютви Местан нарича предложението "утешително". Именно това съобщение обаче се превърна в основната новина от срещата.


БНБ изобщо не коментира въпроса за Банковия съюз, въпреки че Плевнелиев го поставя три пъти. Това обяснява защо централната банка не предприе нищо за присъединяването към Банковия съюз. Уж смелата заявка си остана само едно изречение, целящо да прикрие факта, че политиците и БНБ още тогава - на 14 юли, са знаели, че КТБ върви към разграбване.


Тогава са знаели, че ще бъде разграбена, 3 год. по - късно вече е разграбена, Искров не само е престъпно небрежен, но и нагло безотговорен.
Кой разграби банката сега нали се знае, известно е. Че Искров остана ненаказан - също. Но виждаме и че 3 години бяха напълно достатъчни "грабежът КТБ" да бъде забравен. А журналистите не трябва да го позволяват, трябва всеки ден да пишат като започнат с това - кой изпрати качулките в КТБ, които реално започнаха срутването на банката?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД