×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,535,858
Активни 1,279
Страници 106,978
За един ден 1,302,066
Нрави

МВР се почеса антикорупционно по опашката

След титанична борба в система от 50 000 човека бяха разкрити 42 случая на корупция. Недоказани, разбира се...
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Обичайна гледка - арестуваните полицаи, които се водят в съдебна зала. Месеци по-късно те не само са на свобода, но и често осъждат държавата и се връщат на работа.
"Корупцията в МBР в голяма степен може да обезсмисли всички организационни, функционални и санкционни антикорупционни мерки в различните сфери от обществения живот. МВР има за задача да разкрива и разследва корупционните престъпления в обществото. Поради високата отговорност, с която е натоварено министерството, чувствителността към корупцията тук е по-силна и съответната реакция при корупционно поведение следва да е всеобхватна и безкомпромисна." Това е записано в Концепцията за превенция и противодействие на корупцията на МВР 2016-2020 г.

Как да има истинска борба с корупцията в обществото и по високите етажи на властта, ако няма сред борците срещу корупцията? МВР има и План за действие за превенция и противодействие на престъпността в системата. Както и Годишен отчет за степента на изпълнение на мерките по него. Според тяхвърви "титанична" борба с корупцията -миналата година МВР е успяло да разкрие само 42-ма корумпирани сред своите. За една система от 50 000 човека числото е пренебрежимо малко. Дирекция "Вътрешна сигурност" е получила 392 сигнала, съдържащи данни за корупционно поведение на служители. По 210 от тези сигнали е била извършена проверка и от тях 42 са се оказали основателни, а други 187 - неоснователни.

"За сравнение през 2015 г. получените сигнали са 261, като по 205 от тях са извършени проверки, от които 53 са основателни и 82 неоснователни. От данните се вижда, че през 2016 г. са получени с 50 на сто повече сигнали, но е намалял броят на счетените за основателни", пише в отчета. 28 сигнала с данни за престъпления на служители на МВР са изпратени на прокуратурите. Отделно от това били заведени 75 дела на оперативен отчет (ДОО) за корупционни деяния на служители на МВР. По инициатива на "Вътрешна сигурност" били образувани 55 досъдебни производства, от които 20 за корупционни прояви. От отчета не става ясно какво се е случило с другите 22 от приетите за основателни сигнали и дали към корумпираните служители са предприети поне някакви вътрешни мерки. От откъслечните обяснения може да се предположи или поне човек да се надява, че по тях продължава да се работи, включително и чрез специални разузнавателни средства, тестове, полиграфи.Очевидно е, че антикорупцията в МВР здраво куцаНищо, че в отчета пише как били осъществени много от антикорупционните мерки. Сигурно си мислите, че става дума за арести, за проверки на имущество, за следене на двойствения полицейски живот, за дела, за присъди, за разкрити конфликти на интереси? Нищо подобно - била осъществена опреснителна обучителна програма и методически указания върху Етичния кодекс с полагане на тест. Въпросното обучение се осъществило без откъсване от работа. Като осъществена антикорупционна мярка е отчетено, че Институтът по психология разработил и предоставил на дирекция "Човешки ресурси" дизайн, програма и обучителни материали на тема: "Личностен смисъл, ценности и мотивация като регулатори на социално поведение".

Всички служители на МВР, занимаващи се с обществени поръчки, преминали курс на обучение, свързано с изискванията на новия Закон за обществените поръчки и Правилника за неговото прилагане. Отчетено е и че в дирекциите на МВР в Ямбол и Шумен са проведени анкети сред хората за това как оценяват услугите, предоставяни от тях - основно тези на пътната полиция и при издаването на документи за самоличност. Миналата година служители от Института по психология са изготвили нова версия на тест за интегритет при първоначалния подбор за назначаване в МВР. Като единствена слабост се отчита "липса на добра външна комуникация за популяризирането на работата на МВР по отношение на борбата с корупцията".

Смешното е, че дни по-късно МВР пусна за обсъждане инструкция, в която си призна, че корупцията е сериозен проблем и затова позволи тестове за лоялност. Нещо като провокация към подкуп, но не наказуема по НК и, очевидно, основно за вътрешна употреба.

Подобни тестове за интегритет бяха провеждани по съвместен проект на МВР и "Скотланд ярд" преди години. При единия от тях служители под прикритие дадоха уж изгубени вещи, включително дамски чанти с пари, в две столични РПУ-та. В едното управление полицаите взеха парите и си ги разделиха. В другото ги събраха и си купиха водка и китайска храна. При друг тест при проверка на автопатрули само за няколко часа бяха установени 14 случая на поискан подкуп.

На този фон случаите на разкрита корупция са изключително малко, а тези, които са наказани по някакъв начин, се броят на пръсти. Дори след създаването на вътрешната сигурност в МВР през 2008 г. кой знае какви резултати в корупцията в МВР не е имало. Какво стана със задържаните 17 катаджии при операция "Палките"? Или групата за рушвети в Северозападна България? Или на магистрала "Тракия"? Нито един от тези случаи не е приключил с осъдителна присъда. Нещо повече - някои от тези хора вече се върнаха в системата, а други вече съдят държавата за арестуването си.Това ли е успешната борба с корупцията?Всъщност всеки път за изключително голям удар срещу корупцията в МВР се обявява на периферна група от служители, за които и малките деца знаят какво правят по цял ден из храстите по пътищата и за пътните знаци по градовете. И то основно там, където от тях няма абсолютно никаква нужда. Затова вече не прави никакво впечатление, когато с фанфари се обявява, че била хваната поредната група катаджии, които взимали подкупи. Хората претръпнаха. Но за какво изобщо говорим, след като вече няколко години поне на първа инстанция не е осъден онзи катаджия, който бе сниман как прибира пари до един столичен мол...

Възниква и основателният въпрос - ако арестуваните през годините катаджии правят толкова пари от корупция, какво ли става по високите етажи на МВР, по пирамидата нагоре? Корупцията във вътрешното ведомство няма как да е само в КАТ. Няма как поне част от контрабандните канали да не се движат, обслужват и дори охраняват от бивши и настоящи служители, иначе нямаше да просъществуват толкова дълго. Същото се отнася и за незаконния трафик на хора, и за наркотиците, и за икономическата престъпност.Винаги шефове на служби са си тръгвали от МВР с папки,дискети, дискове, флашки, ксерокопия от разработки. Как са били използвани? Стотици шефове на фирми, които са попадали в полезрението на МВР и на специалните служби, могат да бъдат полезни за изясняване на истинската ситуация с корупцията в системата на вътрешното ведомство. Вероятно не малко от тях са били на т.нар. абонамент или са плащали "такса спокойствие".

Нищо не излезе и от декларациите за имущественото състояние, които се попълват всяка година в опит за пресичане на корупция. Направените проверки показаха, че имотите и колите се водят на подставени лица или на приятели. Нищо не излезе и от купчината създадени структури за борба с вътрешната корупция. Както и от обявените телефони и имейли за сигнали. Защото хората се страхуват да подават сигнали точно заради съмненията, че съществува професионална омерта и порочна система, при която оплакванията отиват директно при проверявания.

Да не говорим за паралелния бизнес на служители на МВР, които преди години дори забравяха да си вземат заплатите от вътрешното министерство. Защото имаше и такава операция на "Вътрешна сигурност", при която се установи, че определени хора с месеци не са си взимали възнагражденията от държавата. С какво ли са живели? Естествено после се научиха и се нареждаха на опашките за заплати.

Но пък МВР така и не се научи да си реже опашката. Затова и само от време на време я почесва антикорупционно.
1
3051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Юли 2017 19:36
Корупцита, която толкова боде очите - катаджията в храстите, се решава много просто - НЕ ДАВАЙТЕ! Като ви спрат - искайте си акта. Ама не искате, искате да минете тънко с двайсет лева, после да ревете по форумите.
Но какво стана с оная корупция? Която прави 120 лв кубинки за 50? Която прави 50 лв панталон за 16? Която прави 97000 лв автомобил за 30000? А? Или там е по-добре да не пипаме, че може да ударим нечии пръсти. Друго си е да изтипосаме Тръпков дето спрял нарушител и за да не го разкарва по гишета с актове и нп-та, му взел 20 в. Все пак човека е правил вид превенция. Не го оправдавам, ама проблема е с идиотското констатиране и санкциониране на нарушения. Та актове, та наказателни, та връчвния, та търчане по адреси... Опростете ЗАНН! Дребната корупция сама ще отпадне, ако нарушителят може да плати спокойно и в срок глоба, за която знае на момента колко е. И не на последно място - разни тройкаджии с ниски чела (каквито са последните кандидати за полицаи) ще спрат ли да вземат на ръка при тези мижави заплати и липсата на нещо, за което да треперят? Старите полицаи знаеха какво треперене е за двадесетте заплати. Младите не им пука, защото докато ги вземат, не е ясно колко пъти ще се промени закона за МВР.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД