×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,499,399
Активни 1,479
Страници 70,519
За един ден 1,302,066

КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите

Всеки, който има електронен фиш, ще го получава на пътя
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
КАТ ще прави бързи проверки благодарение на новите си таблети и мобилни принтери.
В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия. При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Шофьорите масово не плащат глоби за нарушение по пътищата, които са им наложени чрез електронни фишове, посочи в писмен отговор на депутатски въпрос миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев. За първите 5 месеца т.г. са издадени 138 335 електронни фиша с глоби за 21.5 млн. лв., а са платени едва 6 млн. лв.

Проверките на пътници стават възможни заради таблетите, с които КАТ бе оборудван наскоро, с които данните могат да се проверяват много по-бързо, обясни по БНТ Росен Рапчев от пътната полиция. "Имахме доста голям проблем с връчването на електронните фишове. Полицаите ходеха на адреси, не можеха да намерят дълго време хората, които са нарушили закона. Сега ще виждат и ще връчват на всеки един, не само на водачите, но и на всеки един пътник, който е в колата. Имаме вече случаи с по 12-14 връчени фиша на един човек", обясни Рапчев.

В момента полицията има право да спира без видимо нарушение. Редица вътрешни министри обещаваха да отменят безпричинните проверки, за да не се превръщат в тормоз за изрядните водачи, но това не стана. В инструкцията на МВР, с която се регламентира пътният контрол, е записано, че КАТ спира при видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или разположението на товара, които да създават опасност, ако начинът на движение и поведение поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление. Едновременно с това обаче инструкцията оставя възможността да бъде спрян абсолютно всеки, дори и да не са налице тези условия. В документа е записано, че когато при проверката се окаже, че няма нарушение на правилата, полицаят изготвя докладна записка в края на смяната.

През лятото КАТ ще изкара по магистралите и пътищата всичките си налични екипи, обеща Рапчев. Специален акцент при проверките им ще са високата скорост, агресивните шофьори и неплатените глоби. "Някои от водачите, които имат наложени глоби и не са си ги платили в срок, ще се простят със свидетелството си за управление, докато не си платят", заяви той. Отнемането на книжката при неплатена глоба е сравнително нова санкция в Закона за движение по пътищата. Тя влезе в сила в началото на годината и бе част от големия пакет промени, с който бе въведено и свалянето на номера още на пътя при определени нарушения.

"Когато има агресивни водачи, те ще бъдат най-демонстративно изкарвани от пътя. Това ще е и превенция към останалите участници в движението", каза още Рапчев.
39
4944
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
04 Юли 2017 19:55
Това ми се вижда юридически неиздържано.
04 Юли 2017 20:00
НЕМА такава простотия
04 Юли 2017 20:03
Полицейската държава в настъпление. Гарантирано от ГЕРБ.
04 Юли 2017 20:54
Якооо!‌Такъв франчайз предвиждам, че няма накъде. След МВР го въвеждат ДАИ‌ за междуградските автобуси. Така де 40-50 клиента наведнъж. След тях кондукторите в градския транспорт. После тия в БДЖ. След тях идват влакчетата в увеселителните паркове. Абе няма начин да няма начин. Пфуууу !‌
04 Юли 2017 21:14
Всеки, който има шофьорска книжка, подлежи на контрол от КАТ! Това, че не е в кола, а да речем пешеходец, не е оправдание!
Гербавите са уникални!
04 Юли 2017 21:19
също да проверяват за задължения към НАП, НОИ и НЗОК
задължителни за носене стават акта за раждане и всички документи за движима и недвижима собственост
така се прави
04 Юли 2017 21:37
И защо само пътуващите? А пешеходците, велосипедистите, каращите ролери или ховърборд, както и бягащите за здраве, защо са пренебрегнати?
Намирисва ми на дискриминация нещо, ама ще видим
С уваженьем... Дата. Подпись.
Отвечайте нам, а то,
Если вы не отзовётесь,
Мы напишем... в "Спортлото"!
04 Юли 2017 21:37
ъъъ..и домашният любимец в колата дали е ваксиниран и опезпаразитен
04 Юли 2017 21:38
Айде пак рев. Може да е смешна стъпка, но на този етап - единствената възможна.- Дано скоро променят ЗАП, ЗАНН, АПК, ЗГР и сите щуротии, заради които връчването на глоби за нарушения е тромаво и не върви.
04 Юли 2017 21:56
Това ми се вижда юридически неиздържано.
Милиционер може да иска документите на гражданин по закона за МВР /там не правят разлика между КАТ, охранителна полиция, оперативен/. Кой милиционер има право да тормози гражданите - по спомен министър определя чрез инструкция/наредба.

Има ли разлика в това униформен да трамбова по адреси и да връчва фишове, или катаджия да връчи фиш на пътник?

Стига мрънкане, нали искате ред? Който спазва знаците, няма основание да се притеснява.

п.с. и преди са искали документи на пътниците в проверявана кола. Мотивът е "полицейска акция". Сега просто са съкратили процедурата.
04 Юли 2017 21:56
Толкова им е капацитета, нали не сте забравили онзи ГЕРБ-ски кмет който ръсеше по улиците захар за да не стават ПТП-та.
04 Юли 2017 22:01
Следваща идея - застава 1 полицай на главната улица на град Х и проверява всеки 3ти гражданин за неплатени глоби! Какво ще ги чакаме да тръгнат да се возят, а?!
04 Юли 2017 22:03
Не може да е истина.
В помощ на пазещите ни родни полицаи - инициативата за проверки е с доста тесен обхват, само пътуващите в автомобил. Сравнително лесно мащабите могат да се променят. Примери, в кина, театри, концертни зали се хлопват вратите и представленията започват само след проверка на присъстващите и връчване на актовете. При вземане на деца от детски градини и училища, отвеждане на домочадието само след проверка, връчен и платен акт. Откриват се добри перспективи и с профилактирането на пътуващите в градския транспорт, разхождащите се в парковете, пазаруващите в супермаркети (засадата ще е при касите), опашките пред общопрактикуващи лекари и специалисти, изписваните и постъпващите в болници...
04 Юли 2017 22:06
04 Юли 2017 22:08
MOPT
04 Юли 2017 22:01
Следваща идея - застава 1 полицай на главната улица на град Х и проверява всеки 3ти гражданин за неплатени глоби! Какво ще ги чакаме да тръгнат да се возят, а?!

А не може ли направо всеки трети пълнолетен български гражданин да плати една глоба, какво ще се проверяваме.
04 Юли 2017 22:13
а тест за девственост ще има ли? а дали сме си мили зъбките...?
04 Юли 2017 22:35
Ма така е бе, другарчета, никви глоби не требва да се плащат!
Карайте си както си знаете, нарушавайте, къф е па тоя КАТ, който смее да ви задължава да карате по правилата, пък и има наглостта глоби да ви налага, амаха!
Баси!
04 Юли 2017 22:50

Ловкия
04 Юли 2017 22:35
Ма така е бе, другарчета, никви глоби не требва да се плащат!
Карайте си както си знаете, нарушавайте, къф е па тоя КАТ, който смее да ви задължава да карате по правилата, пък и има наглостта глоби да ви налага, амаха!
Баси

Е как да не искаме, ще платим, даже и по две глоби ако лично той каже ще платим. А партийните активисти от ГЕРБ и държавните служители по 10% от заплатите ще им отчисляват всеки месец за паметник на Винету в град Банкя.
04 Юли 2017 22:55
Ловкия
04 Юли 2017 22:35
Ма така е бе, другарчета, никви глоби не требва да се плащат!
Карайте си както си знаете, нарушавайте, къф е па тоя КАТ, който смее да ви задължава да карате по правилата, пък и има наглостта глоби да ви налага, амаха!
Баси


Естествено, че трябва да се плати, но това ли е начина? ДА се гонят хората като зайци по колите?! НЕ може ли да се отбиват автоматично от заплатите? Или да се направи една свързана система между КАТ, НАП, общините, и при заявка за някаква услуга от съответният гражданин, да се искат и парите за глобата?

Ето още една идея - иде лято, редно е полицаи, а още по-добре полицайки по бански (така и така униформи нямало) да минават по плажовете и да проверяват хората там Имал си пари за чадър и шезлонг - ще имаш и за глоба!
04 Юли 2017 23:21
всеки гражданин с гражданска отговорност нали всички сме участници в движението
04 Юли 2017 23:26
А тези, които не са си върнали книгите в библиотеката, ще се возят необезпокоявани, така ли? На нищо не прилича това!
04 Юли 2017 23:30
fractal
04 Юли 2017 23:21
всеки гражданин с гражданска отговорност нали всички сме участници в движението

Ама това ГЕРБ-ята явно е заразна. Ще трябва да се звъни в СЗО за някви ваксини ако има измислени.
04 Юли 2017 23:32
Кога, господата законотворци от т.н. КАТ ще глобят Бай Онуй, че кара служебни автомобили без право, че кара без предпазен колан / снимки бол /, че кара с превишена скорост и по забранени участъци. Кога?
04 Юли 2017 23:34
04 Юли 2017 23:58
С риск да ме пратят пак във фризера, ще попитам на този дебил несъбраните глоби ли му пречат да купува униформи на полицаите, или да достави фургони на граничарите, вместо да си правят колиби с подръчни материали...http://rns.bg/полицейски-синдикат-настоява-за-пров/
05 Юли 2017 04:23
Ся трябва ли да се връчват глобите или не трябва ? Ако трябва, то къв е проблемът ? Че няма да можем да се крием ?

Както един англичанин през 18 век констатирал за Русия, а това се отнася днес и за България - суровостта на наказанията се компенсира от рядкото им прилагане.

Вероятно, наистина трябва законите да почнат да се пилагат, да да осъзнаем какви закони имаме и да се замисляме кои избираме за да ги приемат.
05 Юли 2017 07:32
Съвсем случайно тази гореща новина излиза точно на празника и деня на протестите на полицията.
05 Юли 2017 07:55
А като спрат автобус да проверят шофьора, ще проверяват ли документите на пътниците?
05 Юли 2017 08:05
Иначе сериозно - ГЕРБ-аджиите са спуснали директива да се събира пари както и откъдето може.
Позната данъчна каза, че са започнали да си измислят поводи да глобяват дори фирми без дейсност...
05 Юли 2017 08:15
ГЕРБ-аджиите са спуснали директива да се събира пари както и откъдето може.
Позната данъчна каза, че са започнали да си измислят поводи да глобяват дори фирми без дейсност...
Много ясно. Нали си ги преизбрахте неотдавна ! Нека ви цакат мафиотите , те са си ваши.
05 Юли 2017 09:33
Когато има агресивни водачи, те ще бъдат най-демонстративно изкарвани от пътя. Това ще е и превенция към останалите участници в движението
Колко агресивни водачи е изкарало най-демонстративно от пътя КАТ от началото на годината?

05 Юли 2017 10:12
Без да съм специалист по въпроса. Интересно ми е как се гарантира в тоя случай връчването?‌ Иначе е на адрес, а сега?‌ На път Е79, разклона за Гюмюшево, Лада 1200, задна дясна седалка? А и какво гарантира, че наистина човека е бил в колата, а не са отпечатани накуп 300 фиша , като норма за деня? Има ли право КАТ‌ да изисква от мен подпис на електронен фиш? Въпроси, въпроси ....
05 Юли 2017 11:50
Айде пак рев. Може да е смешна стъпка, но на този етап - единствената възможна.- Дано скоро променят ЗАП, ЗАНН, АПК, ЗГР и сите щуротии, заради които връчването на глоби за нарушения е тромаво и не върви.


Добре де, защо само МВР се занимават с "посещение на място". Другите институции редовно си изпращат по пощата НП, какво пречи и фишовете. Нямам идея, каква е цената на обратната разписка, но все е по-евтино от 1 чч на служител на МВР.
05 Юли 2017 13:25
КАТ скоро ще почнат да ни глобяват дори и на сън!
Нищо против.
Но нека някой да ми обясни как процедират с чужденците ???
И понеже никой няма да отговори ще ви кажа, приятели -КАТ вече изобщо не реагира на нарушенията направени от чужденци !
Те усетиха това и карат като обезумели, всичките без изключение.
Скоро нашенските джигити ще си прикачват фалшиви небългарски номера, за да пилят гуми и да ни мачкат.
Ало-у, полицията, като спрете да си гледате скъсаните кубинки , вземете да свършите и нещо на ползу роду !
05 Юли 2017 16:33
... красноречиво мълчание след моя постинг !
05 Юли 2017 17:55
всеки пътник в превозно средство трябва да има застраховка
05 Юли 2017 19:23
При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата.

А защо така на дребно? Размах си трябва -- да започват направо и пешеходците да проверяват.
05 Юли 2017 19:24
11 Юли 2017 20:21
Ще глобяват още: ...за неплатени данъци / за платени данъци; за неродено трето дете / за родено трето ....; за непрани чаршафи / за прани... за обезкосмен венерин хълм / за необезкос.... решат ли край няма...
А са без майтап - едно от гаджетата ми (живее в европа), мине ли през летище в германия редовно и обарват бюста... ама па то па бюст ли е - разкош!!!
))
Абе бареков е виновен... той се закани да раздаде на децата таблети и на са - изпълни си заканата - чудят се с какво да си играят миличките )
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД