×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,715,344
Активни 435
Страници 10,813
За един ден 1,302,066

Къща, в която няма съгласие, огън да я гори!

Ромската престъпност ще се овладее не с РПУ-та, а с пресичане на мафиотските обвързаности между политици и барони. Но няма да се случи
Снимка: БГНЕС
Всяка вечер Асеновград протестира с искане управляващите да си свършат работата, но надежда това да се случи почти няма.
Твърде е възможно страстите в Асеновград бързо да утихнат. И така до следващите. В България вече си имаме нещо, което следва да приемем като факт - периодично избухващи етнически стълкновения. Асеновград идва след Катуница, Гърмен и Орландовци. Дали всичко това отговаря на стряскащото определение на "етнически конфликти", дали е нерешимо дълбоко, или се лекува, не се знае. Но имаме етнически стълкновения като процес и тенденция - от едната страна на барикадата са неизменно ромите.

Случаят в Асеновград като генезис е различен от другите. Местните хора от български етнос разказват, че не са имали особени проблеми с малцинството. Градът не е беден, поне не толкова, колкото е повсеместната провинциална мизерия в България. Миналата сряда край местния язовир се случва инцидент - българчета, трениращи гребане, твърдят, че са нападнати от цигани, циганите отричат да са нападали. Факт е, че настава екшън, пренася се пред болницата. От там нататък всичко прочита подобно на другите размирици в страната -самият инцидент губи значение,в дните след това никой не се вълнува кой кого в боя, как рокери и футболни агитки прииждат от цялата страна, веят национални знамена; голяма част от местните жители, които са протестирали първата вечер, се отдръпват; в ромската махала се появяват слухове, че "българите идват да ги колят"; мургави мъже хващат брадвите; гетото не се слави като особено културно и толерантно, въобще не държи да е такова; жандармерията прави кордони, агресивни типове се мъчат да ги пробиват; едни политици идват на място, други от дистанция редят напоителни коментари, телевизионните студиа стават тесни за тях и правозащитници, които правят бизнес от подобни драми; случаят отдавна не е криминален, няма никакво значение чия е вината. Асеновград обогати целия този сюжет с две новости - политици националисти не водят шествия и щурмови бригади срещу гетото, тъй като са управляващи и следва да потушават огъня; в пловдивската махала "Столипиново", отстояща на двадесетина километра, на седмия ден циганите хванаха секири и тесли, изплашени заради неверен слух, че протестиращи от Асеновград идват да ги бият. Забавна ирония е, че "Столипиново" се намира в град, който след година и половина ще бъде Европейска столица на културата, спечелил титлата поради "вековното толерантно съжителство между различните етноси".

Няма никакво съмнение, че у голяма част от българското населениеима огромна нетърпимост спрямо ромското малцинствоНяма съмнение, че културни особености и навици на малцинството са сред причините за тази нетърпимост (домовите кражби по селата са основно ромски). Няма съмнение, че в дългогодишната "малцинствена интеграция" потънаха безрезултатно милиони левове, които не стигнаха до редовите българи и цигани. Най пък няма съмнение, че на определени хора и среди им е твърде удобна тази ситуация. Удобни са им и размириците. Точно поради това в асеновградската история и в другите предишни целенасочено се разпространяват фалшиви слухове дни по-късно - напрежението тъкмо да утихне и някой отново пали фитила. Всичките тези истерии станаха като безобидна игра с огъня, която от време на време при поводи може да бъде разпалена. А поводи много. Но толкова ли е безобидна?Трагедията е, че от всичко това страдат нормални хора -и българи, и цигани. Няма съмнение, че така повече не бива да продължава. Както гласи една известна циганска поговорка: Къща, в която няма съгласие, огън да я гори!

Защо се стигна дотук е въпрос, чийто отговор едва ли би се събрал в научен трактат. Само че има по-дребни детайли, земни и конкретни, за които така и няма отговор - защо местните власти допускат незаконно строителство; защо постоянно регистрират адресно орди номади, макар да няма елементарни условия за живот по адресите. Кметът на Асеновград Емил Караиванов (издигнат от коалиция на БСП) съобщи за 120 незаконни постройки, но се оправда - били извън регулацията на града. Какво точно е значението къде са точно? Всъщност ясно е защо и как са необходими ромите - те са най-прекрасният електорат на света.

Като фон на всичко това имаме един депутат (Манол Генов, БСП) без имунитет, разследван за покупка на гласове точно в Асеновград, както и заради склоняване на главния архитект на общината да допусне строителство без съгласуване с нужните документи. Имаме кмет (Караиванов), който само преди 40 дни бе арестуван заради корупция при обществените поръчки. И също е много притеснен от случващото се. Имаме и репортаж на Нова телевизия, който припомни как тартор на джебчийската мафия от Елин Пелин еремонтирал през 2011 г. фасади и кабинети на парламентаФирмата му явно ще да е била незаменима, щом е печелила и обществени поръчки, финансирани с европейски средства. Вицепремиерът Валери Симеонов казва сега, че във всяко гето трябва да има полицейско управление, за да се овладеела престъпността там. Никаква престъпност, разбира се, няма да се овладее с РПУ. Не и тази, която пали огньовете. Би се овладява само с пресичане на корупцията и мафията, сраснали се между политици и ромски барони.

Но тая работа няма да стане, а защо няма, не си струва да обясняваме. Гущерът си сменя понякога опашката, ама главата си да реже - никога. За да спрат и циганската престъпност, и опасните вълнения насреща, следва политици сами себе си да вкарат в затвора. Химера.

Снимка: БГНЕС
Виновниците за протестите в Асеновград. Дори те да бъдат осъдени, това няма да реши проблемите с ромите.
3
2538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Юли 2017 20:37
Авторът лошо почва:
В България вече си имаме нещо, което следва да приемем като факт - периодично избухващи етнически стълкновения. Асеновград идва след Катуница, Гърмен и Орландовци. Дали всичко това отговаря на стряскащото определение на "етнически конфликти", дали е нерешимо дълбоко, или се лекува, не се знае.
защото усуква килифарски, знае се , че е етнически конфликт и по принцип е решим; но пък той, авторът, добре свършва:
Никаква престъпност, разбира се, няма да се овладее с РПУ. Не и тази, която пали огньовете. Би се овладява само с пресичане на корупцията и мафията, сраснали се между политици и ромски барони.Но тая работа няма да стане, а защо няма, не си струва да обясняваме. Гущерът си сменя понякога опашката, ама главата си да реже - никога. За да спрат и циганската престъпност, и опасните вълнения насреща, следва политици сами себе си да вкарат в затвора. Химера.

Решение има, но то минава през смяна на елитите. Дали това е химера , ще видим. МОже пък българският народ да е докаран до състояние, в което безропотно да приеме да го "изчезнат". Циганският купен вот е голям проблем, но той е част от още по-голям: съзнателното заселване на територията ни със множество "етноси" и редуцирането на българите до малцинство, а по-нанатък и пълното им разтваряне в мултиетническата яхния, която се забърква по тия места. Това е план за премахване на титулния, държавнотворчески етнос. Исламизацията на циганите е една от основните съставки на този план. Поинтересувайте се какво ги учи исляма, особено в този вариант, който се плаща и насажда у нас от вахабитите. Ще останете шокирани от начина , по който се обяснява света, мястото и първенството на правоверния над неверника, света на исляма и света на войната и какво трябва да се прави с неверниците, жените, дъщерите и камилите им на територия, където живеят правоверни. Дали са цигани или не, няма значение, тази религи веднага ги въздига над всички останали местни жители, най вече над българите.
04 Юли 2017 22:27
у нас освен мафия има и цигански синдикат. не се знае кое ще просъществува по-дълго, защото не се знае скоро време кои ще са повече. огънят ще гори България, не някаква виртуална къща. то и за туй мнозина вече напуснахта България.
18 Юли 2017 08:55
Всичко е точно така, както го е анализирал авторът, само с един важен пропуск - защо заиграването на политици и мафия е с цигани, а не с българи, има достатъчно декласирани българи, бедни, мизерстващи?

Но не е политкоректно да се говори и рови чак до там!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД