:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според местната прокуратура той се правел на чеченец и говорел на руски
Направихме много значим напредък, обяви Стивън Мнучин
Съобщение на депутата от БСП за отровна вода в София хвърли в паника институциите
Топлофикация пусна планов график къде и кога няма да има топла вода
България няма проблем с името Македония, каза вицепремиерът
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,264,300
Активни 436
Страници 10,386
За един ден 1,302,066

Управляващите зорлем ще изкарат МВР на протест

Играта на лошото и доброто ченге може да скрои лоша шега на управляващите сценаристи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2010 г. полицаите, които масово гласуваха за ГЕРБ, бързо се разочароваха и започнаха да протестират. После протести имаше и при второто управление на ГЕРБ през 2015 г. И при третото управление сме на път да гледаме същия филм ...
"Причина за поредното недоволство на служителите на МВР е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на политическото ръководство, което е меко казано озадачаващо. Те излизат единия ден с изявление, че ще увеличават заплатите и разговорите и консултациите са стигнали до желания резултат, а на другия ден се оказа, че това съвсем не е така. На третия ден пък, че е било едва ли не така, но частично, а никой не знае кога и как ще се случи. Сами разбирате, че ние като цяло работим в среда на несигурност, а и не само ние в държавата. И една такава допълнителни дезинформация от страна на ръководните фактори в министерството, а и на държавата, дойде малко в повече". Така зам.-председателят на синдикалното дружество към ОДМВР - Пазарджик Иван Сердаров обясни пред радио "Фокус" напрежението, което ще изкара полицаите на протест на 5 юли.

Протестът не би трябвало да е изненада за управляващите, защототе имаха значителна роля за ескалациятана напрежението. На 1 февруари т.г влезе в сила "полуреформата" на ГЕРБ, приета през миналата година. Промените увеличиха рязко разликите в заплатите на служители, изпълняващи едни и същи задължения. Шофьорите на някои поделения на МВР се оказаха с по-високи заплати от полицаи, които са с висше образование и са част от оперативния състав. Дори новоназначени служители ще са с по-големи заплати от част от ръководния състав на МВР.

За проблема пръв публично заговори служебният вътрешен министър Пламен Узунов, който предупреди, че преназначаването в министерството води до конфликти, защото на практика полицаят, който е на улицата, взема по-малко пари от служителя в канцеларията. Всички се съгласиха, че реформата води до хаос и нарушава чувството за справедливост.

И въпреки всички тези неща полицаите тогава не излязоха да протестират. Но сега са на път да го направят. Защотоза пореден път бяха излъганиИ то най-нагло. След срещата на социалните партньори в МВР преди няколко дни нещата изглеждаха изгладени - заговори се за увеличаване на заплатите, и то в съвсем определени срокове. Само часове по-късно обаче вътрешният министър поля с хладка вода полицаите. Той директно обяви, че никой не му е дал аргументи, че трябва да се вдигнат заплатите. Нещо повече. МВР шефът се засегна, че синдикатите са решили да се срещнат със финансовия министър или пък с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Министърът контрира и едно от другите, по-рядко появяващо се искане: "Чувам, че няма дрехи. Какви дрехи няма? Складът, който се намира в "Симеоново" е пълен с дрехи за една година". Само дни по-късно се изясни, че складът е пълен, но със зимни дрехи. Премиерът Борисов още повече олекоти позицията на министъра, като нареди да се дадат повече пари за дрехи - първо 10 млн. лв., после 15 млн.лв., накрая стигна до 29 млн.лв. Дори спешно бе вкарана поправка в закона за МВР, за да се отпуснат тези пари. Борисов обеща и пари за гориво за патрулките.

Но вече беше късно. МВР шефът вече беше подпалил фитила на бунта. Синдикатите обявиха готовност за протести, като обявиха, че остават отворени за предложения за вдигане на заплатите и среща с финансовия министър.

Синдикатите обаче настояват да се вдигнат всички заплати, включително и на чистачки, операторки и други ангажирани в системата на МВР. Нещо, което няма как да бъде прието, а и със сигурност ще вдигне на протест и други гилдии. Защото наистина може да има някакво основание за вдигане на парите в МВР, но то трябва да е само за полицаите на улицата и за оперативните работници. За тези, за които денонощно разследват поредното престъпление или охраняват баталии някъде из България. За дознателите, които получават в пъти по-малко от следователи, прокурори и съдии. Да се увеличават парите на калпак си е чисто комунистически номер, който ще доведе до чисто комунистически резултати. Да не говорим, че мастодонтът МВРи в момента получава поне 1 млрд. лв. годишно,които очевидно не харчи ефективно, след като непрекъснато се налага бюджетът да се актуализира заради недостиг на пари, а малки и бедни общини трябва да правят дарения, за да си осигурят патрулка.

Така че протести очевидно ще има. Парадоксалното е, че ГЕРБ от години минава за партия на силовите структури заради полицейската носталгия на премиера Бойко Борисов. Регионалните и централното ръководство на партията са пълни с хора с пагони. Още при създаването си политическата структура имаше негласната подкрепа на вътрешното министерство - имаше времена, когато можеха да се видят коли на оперативни работници, разнасящи еуфорично купчини с плакати на партията. Избирателите масово гласуваха за тази политическа сила и защото тя обещава управление на твърдата ръка срещу битовата и организираната престъпност.

В същото време всяко управление на ГЕРБ задължително се сблъсква с масови полицейски протести - така беше и през 2010 г., и през 2015 г. За "щастие" на управляващите полицейските протести траят кратко. А положението в МВР става още по-зле. Сигурно и сега ще е така. Но от това няма полза нито за управляващите, нито за полицаите, а още по-малко за обществото и гражданите.

4
4983
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Юли 2017 20:13
Бай Туй и Цвък никога не са били полицаи.
04 Юли 2017 08:25
Спасението е да намалят състава на 40 000 заедно с чантаджиите и които останат да вземат двойно повече, но да работят както се работи в ЕС !
04 Юли 2017 15:27
Статията е обективна, на база това което се случва в МВР, но да напишеш "Да се увеличават парите на калпак си е чисто комунистически номер, който ще доведе до чисто комунистически резултати" е просто нелепо и несериозно.Нивото на работа на МВР в ония години, в "лошата тоталитарка", беше на космически години пред сегашното, от където и да го погледнеш- заплати, осигуряване, възможности и потенциал.Не пишете необмислени работи!
09 Юли 2017 00:32
много са ми смешни полицейските "протести" - ами като не ти изнася там да работиш - махай се. ама че соц манталитет
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД