×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,714,267
Активни 476
Страници 9,736
За един ден 1,302,066
Седмицата

Германия – лятна приказка 1. Фестивалът „Ураган“ и проблемите с ушите покрай новите ненемци

Димитър Денков


Ново време, нови птици,

нови птици, нови песни;

може би ще ми харесат,

ако си сменя ушите.

Х. Хайне, Ата ТролСмяната на ушите е сериозен проблем навсякъде; преживява се болезнено и в Германия, особено от случайни посетители на рок фестивала "Ураган" край Шеесел. Картинки и звуци от фестивала може да се видят и чуят тук: http://www.hurricane.de/. Миналата седмица той се прочу с недостигналия до българските медии откриващ призив на Били Джо Армстронг: Fuck you, Donald Tpump!. Публиката отговори - къде сериозно, къде иронично: American Idiot, wir schaffen das!. И това се крещи от стотина хиляди до недалечната американска военна база на концерт, а не както беше досега, предимно при футболни срещи, когато немският отбор трябва да победи в последните минути! Крещи се с допълнението, което се изпуска при цитирането на лозунга от новогодишното приветствие на Меркел: едно, за да се уязви, друго, което май е по-важно, да се омаловажи новозаявената немска гордост: Wir schaffen das, защото Германия е силна страна!. Освен срещу Тръмп фестивалът беше насочен, както стана модно напоследък, и срещу терора със задължителни антитерористични мерки на всички. Това прави борбата срещу него някак по-негероична с докарани до глупост проверки на рокерските аксесоари. Същото е и със снимките по гари и площади на остатъчни терористи от някогашната "Фракция Червена армия", докато няма такива за потенциалните терористи от по-ново време. Съвсем разбираемо: едните имаха за обект най-вече политици и бизнесмени, докато терорът напоследък е сляп и в голяма степен безопасен за хората високо във властта.

Когато в обществото няма героизъм, за него се грижи природата. На фестивала се изви страшна буря, довела до отмяна на влакове и полети, много кал, по-малко бира и леки опиати. Природните стихии не попречиха да се съберат още повече хора, някои от които съжаляваха с характерната рокаджийска хвалипръцковщина, че не станало като миналата година, когато мълния удари при "Рок на площада" петдесетина фенове на най-новите музикални трендове. Сред тях блести немско-арабският рап, което още повече засилва проблема с ушите. Той обаче засяга предимно по-старите любители на нежната рок класика.

Разбира се, проблемът е свързан и с очите. Те обаче са привикнали по-бързо дори само от рекламите на етническата шарения, която бе немислима преди време в малките градове и фестивали. Тя бе характерна за бивши пролетарски квартали и около гарите на по-големите градове, където се демонстрираше къде като лицемерна, къде като убедена толерантност в откуп за злочинствата, които немската нация е причинила из Европа. Сега в градчета и дори селца, с редките изключения на Бавария и някои югоизточни краища, навсякъде може да се чуе - и да ви чуе, което е понякога по-важно - новият "ненемец". Това е бъдещият съгражданин, беглецът, мигрантът, натрапникът, нашественикът - все имена, около които напоследък се завърта нов исторически сюжет, имащ връзка с гордото допълнение "Защото Германия е силна страна!".

Досега "ненемецът" беше предимно мъж, докаран след войната, за да компенсира липсата на десетина милиона немци, изгинали или увредени по фронтове и пленнически лагери. По правило той бе насочван, а и сам се стремеше, да не се различава много от местните. Можеше да е турски или югославски работник, който дори да се кара на своя език на непослушните си деца, ще пусне към пътниците едно резбираемо Entschuldigung. Можеше да е европейски съгражданин от бедните Гърция, Испания, Италия и дори Франция, намерил работа във Федералната република, последван след промените от полски шофьор, български общ работник или безработен, че даже и бъдещ президент, строител, предимно от помаците и турците, палестински дюнерджия, китайски търговец на какво ли не, легализирал се кюрдски партизанин и т.н. Можеше да е работеща студентка, медицинска сестра, стара проститутка и млада баба или обратно, все от Източна Европа, много често румънска или българска циганка. Към тая категория нерядко причисляваха и откупените от Румъния фолксдойче от Седмиградско или поволжките немци от Русия, които така и не преодоляха характерния акцент.

Сега вече това е преди всичко бежанец от широкия близък Изток между Сирия до Афганистан и не по-малко от широката Северна и подсахарска Африка. Нерядко с голямо семейство, харчещо помощи и "социал" из евтините магазини. Набиват се в очи и многото тийнейджъри, слушащи споменатия немско-арабски рап в разнорадни компании, сред които има и немски връстници. За слушането не трябват много думи, а за разбирането - още по-малко: новите технологии нивелират всичко към basic English. В тия компании е изключено да намерите немкинче, което се казва Гудрун, но Джесика - със сигурност. Обикновено се друса - във всякакъв смисъл, с Ахмед, записан в съответния клас, без да знае езика на Гьоте и Хитлер, но с тенденция да го овладее някой ден в общуването. Нерядко ще срещнете и минал през ограмотителни курсове служител, който например продава на гарата билети. И ако искате да си тръгнете от фестивал на рок музика, се явявят нови проблеми с ушите...

Искате билет до Франкфурт, новият "ненемец" се обръща към ментора си, минал през същите курсове, пита го нещо на техен език, след което взема парите, дава билета и пожелава хубав ден. Денят наистина е хубав, помага да се пропусне, че гарата е по-мърлява от миналата година, макар несравнима с мръсотията из нашенско. За ведростта допринася опитът със задръстванията по магистралите, чиито гигантски ремонти дотам бавят всяко пътуване, че човек дори не забелязва закъсненията на влаковете по най-развитата в Европа жп мрежа. Нещо повече, замисля се, че и у нас трябва да се върнем към железницата; след като се справи с магистралите, колко му е ББ да заяви това на АМ при някоя от поредните срещи. Когато кондукторът проверява билета, учудено отбелязва, че е за Франкендорф. Казвате, че пътувате за Франкфурт, сещате се как - и от кого - сте купили билет, на което кондукторът обяснява, че се случва често, за "техните" уши е все едно. Добре че тарифата е същата и не се налага да доплащате; иначе няма да върне пари, ако сте платили повече. Затова истинските немци ползвали основно машините за билети на пероните. И отминава с Integrieren, integrieren. Не казва "му е майката", но се разбира някак с вътрешното ухо на балканеца, когато слуша немски приказки комай по Хайне особено през лятото с бури и натиск върху кръвното: все пак можеше да се наложи доплащане.

Че интеграцията му е майката, е очевидно. Личи от университетските фонологични проекти, в които за обучение на новодошлите се отпускат сериозни суми горе-долу така, както се отпускат и на службите, за да идентифицират диалекти на потенциални терористи. Личи от отделите за работа с търсещи убежище и малките градчета. Но най-вече личи от конгресния център в Берлин, малко по-голям и доста по-сериозен във временната си задача да обучава, изпитва и дава документи от НДК като бъдещ център на европредседателството. Това споделят и по-скорошни ненемци от нашенско, обидени, че за джагатайци се давали толкова средства, а за тях - никакви, пък уж сме от същия съюз. Разбираемо е недоволството. След приемането на новите минимални тарифи за почасово заплащане доста от тях са освободени от работа, за да бъдат настанени като обучаеми - и на по-ниски ставки - най-новите ненемци. Това е един от рядко отбелязваните, но твърде важен източник на недоволство от политиката на Меркел именно в Източна Европа, през чиито трасета и контроли към Германия продължават да идват т. нар. бежанци, следващи някогашната покана.

Защо Германия прави това? Само защото е силна страна ли, както се пее и в някои популярни рок и рап парчета под заглавие Wir schaffen das:"Ние сме гиганти, ние печелим, това ни движи напред и винаги ще ни движи в тоя отбор" при Kynder или "Бях слаб и съм слаб като теб, мамо, но ще се стегна и ще го направим по нашия начин" на Rapsta и др. подобни? Да не би да има е някаква друга причина, най-общо описана горе-долу така на "ненемски":

Какво подуши ми носът

за бъдеща Германия

не смея да го изразя,

но пак е като мания.

Х. Хайне, Германия - зимна приказка

Следва: Германия - лятна приказка: 2. Европа на Кол и еднополовите бракове
ЕПА/БГНЕС
Рокфестивалът "Ураган" край Шеесел
24
6558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
30 Юни 2017 21:21
На братята германци и сестри немкини им вменяваха и вменяват все още колективна вина, че са немци, фрицове, дойчовци, шваби и какво ли не още от тоз порядък. Ами май наближава времето, когато те ще си ни върнат "другостта" с немска методичност и финансови принуди....
Натисни тук - Немци, а?
https://www.youtube.com/watch?v=HMQkV5cTuoY
30 Юни 2017 21:25
И СЕГА, след като и те узакониха и еднополовите връзки, със свещ ще търсим истинските германци. Даже подозирам дали ще останат и свободни германки...
30 Юни 2017 21:36
Интеграцията на мюсулмани е утопия. Няма такъв случай в историята на човечеството. Луди хора не могат да се интегрират в относително нормално общество. Религията не е нищо друго освен промиване на мозъци чрез спекулации. Ислямът е най-тежката форма на това психиатрично заболяване. В този смисъл Меркел и съмишлениците и са несравнимо по-наивни (или по-цинични и тъпи?), от Тръмп. Това което те направиха за Германия е подобно на нацизъм с обратен знак и забавено темпо. Многонационално общество с една култура е напълно възможно, но мултикултурно общество е невъзможно дори в рамките на една нация.
01 Юли 2017 08:32
Уманитар ясновидец в политически разрез,ама кожата при 44° не може да си смениш.
01 Юли 2017 10:22
Малко напомня на един стар пътепис на Карбовски със сходно заглавието с главни герои Поляка, Хасковлията и самият Мартин
https://chitanka.info/text/8340/35
01 Юли 2017 11:44
Защо Германия прави това?

1) "Германия" никой не я е питал, дали иска
2) политическата каста не се интересува от мнението на хората - а си налага своето виждане
3) както и тия дни разрешили да приравнят брака на педалите с нормалните такива
4) може би отнякъде е дошло такова нареждане - към Меркел и т.н.
01 Юли 2017 11:52
Интеграцията на мюсулмани е утопия. Няма такъв случай в историята на човечеството. Луди хора не могат да се интегрират в относително нормално общество. Религията не е нищо друго освен промиване на мозъци чрез спекулации. Ислямът е най-тежката форма на това психиатрично заболяване.
Донякъде съм съгласен, както и бих добавил, че всяка една религия е утопия. Либерализмът като религия - също. Иначе доколкото съм чувал - в Германия живеят 4 милиона турци (и кюрди) - мусюлмани. Които досега не са правели проблеми. И по принцип, в исляма има и положителни страни. Сега че ce показва исляма като опасна религия (като плашило на бостана) - може би на някой му е изгодно.
Иначе има и такава една мисъл - "колкото и да храниш вълка, той все към гората гледа".
01 Юли 2017 13:16
Защо Германия прави това? [...] Да не би да има е някаква друга причина

Добре го е написал Денков, и даже Хайне е цитирал, и съвсем уместно е попитал накрая, но се е въздържал благоразумно да загатне поне бегло ЗАЩО и каква е другата причина. Или по-точно - причини. Ей така, за завършеност, за капак да беше измъдрил нещо самоделно лаконично, афористично, метафористично, полисемично, амфиболистично, дори анекдотично, по килифарски да го беше усукал някак си защо, аджеба, така става, и каква ще да е причината великолепна, свръхуредена страна като Германия да се наводни с мюсюлманска паплач от най-долнопробен сорт. Ама не би...
01 Юли 2017 13:22
Интеграцията на мюсулмани е утопия.
глупости. и циганите, и турците си бяха перфектно интегрирани до преди поколение. и ракийка си пийваха, и свинско си хапваха, и българско четмо и писмо знаеха, и квалифицирани специалисти бяха.

що толкоз къса памет?
01 Юли 2017 14:44
Интеграция се получава, когато се приеме културата на страната приемник. Такъв случай няма никъде в Европа, както няма и не е имало и в България. Ислямът е изключително разделяща религия, и вярващите в нея са винаги чуждо тяло в примното общество. Това, че работели и живеели някъде си въобще не ги прави интегрирани в същността си. Човек с промит мозък е интегриран само към групата споделяща съответната идеология/религия. Докато продължава промиването на мозъци с религия разделението ще съществува. Пиенето на ракия не обединява извън самото пиене.
01 Юли 2017 21:00
Абе Денков, даже и не прочетох какво си написал. Почнал си с моттаж бе, монтежа да те вземат дяволите!!!
01 Юли 2017 21:03
Досега "ненемецът" беше предимно мъж, докаран след войната, за да компенсира липсата на десетина милиона немци, изгинали или увредени по фронтове и пленнически лагери. По правило той бе насочван, а и сам се стремеше, да не се различава много от местните. Можеше да е турски или югославски работник, който дори да се кара на своя език на непослушните си деца,
Абе Денков, ти с тези клишета и неразвит социализъм ли ще говориш за следвоенна европа и културните и проблеми, защото те са културни, а не демогравски.
01 Юли 2017 21:05
Не Германия, Европа не ти е ясно и дори не се опитваш да я разбереш.
Европа винаги е била сложна и противоречива и винаги е печелила, тя е стара *****, за голямо наше съжаление.
01 Юли 2017 21:05

zzz07
01 Юли 2017 21:03
Абе Денков, .... , а не демогравски.
Абсолютно демогравски!

Абе Денков ...

zzz07
01 Юли 2017 21:47
Н16 "И по принцип, в исляма има и положителни страни. " Положителни страни имало и в ритулния канибализъм - всичко завършвало с пълни кореми, песни и танци. Но важен е цялостният резултат. Няма нормално функционираща развита демократична мюсулманска държава. Всички са диктатури, или нестабилни демокрации в които кървавите размирици са ежедневие.
02 Юли 2017 11:03
Прекрасно!
И правдиво. Истината за Обожаваната Европа на по-голямата част от многоуважаемите форумци. Далеч, далеч от фейсбуци и фейсбучки.
„...т. нар. беженци.„

От мен-Брагодарност!
02 Юли 2017 11:25
глупости. и циганите, и турците си бяха перфектно интегрирани до преди поколение. и ракийка си пийваха, и свинско си хапваха, и българско четмо и писмо знаеха, и квалифицирани специалисти бяха.

що толкоз къса памет?


При тези неща с интеграцията драги ми смехурко е важно количеството катран, което се изсипва в кацата с мед. В един момент вкусовите качества на миксираният резултат биват безвъзвратно влошени.
02 Юли 2017 16:48
Когато в обществото няма героизъм, за него се грижи природата.


Г-н Денков, това е много сполучливо!
02 Юли 2017 17:35
Интересно е да се знае, че подобни, вече изразени тук и СЕГА мнения, се наблюдават/дискутират и в средните и по-високи прослойки в Германия.

Тези прослойки са пословични с техния консерватизъм, критичност и последователност! Да влезеш в това общество се очаква много сериозна и упорита работа... т.е. така наречената "интеграция", която изисква не само да знаеш немски език, а и наличие на (ново)изградена ценностна система.

Така че, аз не се притеснявам за бъдещето на Германия!
02 Юли 2017 17:40
За останалото ще се погрижи природата, както е казал Г-н Денков .
03 Юли 2017 22:57
Спомнете си кампанията на Австралийското правителство през 2000 гогина,което се наричаше Sorry!.
Идеята беше,че някои раси не могат да бъдат интегрирани в нашето,съвременно общество.
Австралийците оставиха аборигените да си живеят в пустинята.

04 Юли 2017 13:16
Най-сетне, след дълго чакане г-н Денков пак да напише шедьовър. Иронията с wir schaffen das - къде тънка, къде не - е основно насочена към политиците, които не се интерсуват от проблемите на плебса, както и към пропагандиските медии си дето бълват плява с пълна пара.
Проблемът на Германия и германците не е пост-военната вина за изкупуване, а в неприкритата амбиция за налагане над другите (забележете, винаги когато икономически са добре) - този път като морален стожер и (забележете) единствен пазител на човешките ценности. Само дето скандалите по високите етажи на корпорациите и партиите (основно свързани с подкупи, манипулации, черни каси, борсови измами и т.н) не са стихвали - та как така тази високоморална нация има такъв елит, някой запитвал ли се е?
Немското общество е много конформистко и като такова се наглася според това което му се спусне отгоре, във фирмите никой не противоречи на шефовете, щото иначе изхвърча, собств. мнение не се изисква, а само "молчат, не разсуждат". Публични (или дори под сурдинка между познати) критики на официалната политика няма, щото има самоцензура - Оруел сигурно е сънувал Германия докато е пишел 1984.
Така наречената лидерка на Европа АМ е просто една голяма фурнаджииска лопата, която баш като наш ББ си сменя мнението в рамките на часове и освен да мънка написани лишчета - не помня да съм я виджал да НЕ чете - ясни принципни позиции няма.
Често сме се питали с близки, дали сегашната ситуация не прилича на 30те години - когато малцината нормални са се питали дали всички останали са луди?
За всичките години които съм живял в Германия, тази хуманност която твърдят че ги води на практика не съм я видял.
06 Юли 2017 08:44
При тези неща с интеграцията драги ми смехурко е важно количеството катран, което се изсипва в кацата с мед. В един момент вкусовите качества на миксираният резултат биват безвъзвратно влошени.
Това е проблемът. И то не само на Германия , а на цяла Европа. Всякакви национални модели , планове за интеграция , културни проекти ... работят до един количествен процент на подлежащите на интегриране. Социолози , антрополози , демографи спорят - 8-10-20 % от населението ? Различно за различните страни. Отвъд тази стойност интеграция няма. Или по-скоро има , но с обратен вектор. "Новите" граждани почват бавно но сигурно да приучват местните към своите порядки. Цялата среда се променя драматично и завинаги. В момента в Европа този процес започва , картинката е "мозайка". Големи градове и мегаполиси вече имат цели райони , където средата е тотално подменена. Даже няма "проблем с ушите". Щото освен нови немци, французи , британци , испанци ... други просто няма. Анклави на различността , не казвам "гета" , просто малки Карачи-та , Лагос-и , Истанбул-и ... Прогнозата не е песимистична. Прогнозата е апокалиптична. Германия като икономически колос не трябва да живее в заблуди. С подмяната на населението целия този културен модел , на който се държи и икономическата мощ , постепенно ще се смени с друг културен модел. И немците /новите/ няма да са толкова дисциплинирани , работливи , прецизни , отговорни , взискателни ... техният "продукт" тоже. Германия икономически е обречена на упадък , защото хората правят една икономика , а не името на страната.
06 Юли 2017 12:25
atlantic1
06 Юли 2017 08:44
Германия като икономически колос не трябва да живее в заблуди.

Немския политически елит живее в заблуди точно защото Германия е икономически силна, сегашната ситуация не е изключение и за първи път, а потвърждение на това правило. Не (само) Хитлер и нациската му идеология подпалват II СВ, а точно толкова заслуги имат и немскита капиталистическа върхушка ламтяща за разрастване.
Сегашната нагла политика на върха на ЕС е базирана на ик. мощ, вярват си че не само икономически, а и морално имат право да диктуват на другите.
Арииските идеи за превъзходство облечени в нови, хуманитарни дрехи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД