:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Гърци дойдоха да подкрепят акциите срещу националистите
СТАТИСТИКИ
Общо 368,957,326
Активни 340
Страници 10,369
За един ден 1,302,066

Фирми ще се жалват на ЕК заради 97 млн. лв.

Парите от старата програма "Конкурентоспособност" така и не стигнаха до одобрените предприятия
Български фирми ще се жалват на ЕК заради загуби и пропуснати възможности, които са понесли в резултат от работата на държавната администрация. Те бяха засегнати от отменената процедура за технологична модернизация по програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г., научи в. "Сега". Това става възможно, след като българският съд постанови окончателно, че те са били ощетени неправомерно.

Казусът е от 2014 г., когато тогавашният шеф на управляващия орган Ели Милушева отмени цялата процедура по програмата на стойност 97 млн. лв. заради съмнения за корупция сред оценяващите. По програмата обаче вече бяха одобрени над 140 фирми, които очакваха финансирането на проектите си, но до плащане така и не се стигна. В крайна сметка бизнесмени заведоха дело в административния съд, който миналата пролет отмени прекратяването на процедурата. Парите по нея обаче са безвъзвратно загубени, тъй като междувременно са пренасочени към други мерки от програмата.

Постановено бе и Министерството на икономиката да плати съдебните разходи. От ведомството обжалваха, но наскоро Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на първата инстанция. Решението на ВАС е окончателно. Засега от министерството на икономиката няма официален коментар.

През 2014 г., докато 142 фирми чакаха да подпишат договори за покупка на нова техника, Ели Милушева обяви, че в министерството е била разкрита плетеница от връзки между консултанти, фирми и оценители. Сигнал бе подаден и в прокуратурата. Случаят приключи с доброволното напускане на Милушева и с уволнението на няколко експерти.

Още след първото решение на съда от министерството обявиха, че милионите за фирмите отдавна са били пренасочени и похарчени. Освен това подчертаха, че България вече е в нов програмен период и бизнесът усвоява пари по новата програма. Колкото до самите дружества - ако те искат да получат пари по "Конкурентоспособност", ще трябва да кандидатстват наново, обясниха от министерството.

Някои от кандидатите, които са били "прецакани" с договорите си в предишния програмен период, са се възползвали от новите схеми за финансиране, става ясно от информация на в. "Банкер". През новия програмен период оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 е стартирала със сходна по приоритети процедура. Така 63 дружества от ощетените 142 са сключили договори, а други 21 са били поканени за подписване на споразумения във връзка с наддоговарянето по тази процедура.

Безвъзмездното финансиране в новия програмен период е в размер на 255.1 млн. лева. Ощетени бизнесмени обаче са категорични, че ще продължат да търсят справедливост от ЕС. Те могат да подадат жалба до ЕК срещу България заради нарушаване на общностното право. Ако ЕК установи нарушение, тя ще поиска то да бъде отстранено. Ако държавата не се поправи, ЕК ще поиска намеса на съда в Люксембург.
2509
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД