×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
Нетаняху пред Путин и Помпео: Иран трябва да напусне Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 385,226,082
Активни 1,600
Страници 72,368
За един ден 1,302,066

Държавната "Автомагистрали" спечели поддръжката на "Струма" и "Люлин"

Държавното предприятие "Автомагистрали" спечели конкурса за поддръжката на магистралите "Люлин" и "Струма". Участниците в процедурата бяха четири, но само държавната фирма е била допусната до финала, в резултат на което печели обществената поръчка с прогнозна стойност 10 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 4 години.

Другите кандидати са отстранени от търга най-вече защото не са изпълнили изискванията за опит: през последните пет години да са изпълнявали строителство, сходно с предмета на поръчката, а именно - текущо, превантивно и зимно поддържане, ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на автомагистрали или пътища от републиканската пътна мрежа с габарит, не по-малък от 25.5 м, и с дължина не по-малко от 50 км, пише "Капитал".

Става дума за дружеството "Мегаинвест - холд", обединението "Агропът поддържане" ("Пътстрой 92", "Агробилд" и "Пътища и съоръжения") и консорциум "Екомагистрали 2017" ДЗЗД ("Еко ресурс - р", "АЕС Х" и "Мейсън мастърс").


"Капитал" припомня, че държавното дружество "Автомагистрали" отговаря за отсечката на "Хемус", където попадат тунелите "Витиня" и "Ечемишка", като отново има четиригодишен договор с АПИ. По принцип ремонтите са отговорност на държавната фирма, но дружеството използваше подизпълнители - "Евро алианс анженеринг" ремонтира "Ечемишка" , а по "Витиня" работи "ГБС-Инфраструктурно строителство". Според годишния финансов отчет на "Автомагистрали" печалбата й се е увеличила сериозно за 2016 г. спрямо предходната година - от 2 на 15 млн. лв.
6
925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Юни 2017 19:25
...само държавната фирма и била допусната до финала, в резултат на което печели обществената поръчка


"Госпожо Манолова, понеже съм тренирал конен спорт, да ви кажа, че състезание с Идин кон не сЪ праИ", така се исказа безтрашния рицар на състезателен кон Свилен Иванов от ГЕРБ.
19 Юни 2017 19:46
По принцип ремонтите са отговорност на държавната фирма, но дружеството използваше подизпълнители ...
Правилно, точно така се прави!
Кави са тези търгове, документи, конкурси и други глупости?!
Класира се САМО една държавна фирма, а наш'те хора си знаят работата!
Никой и не си е помислял, че "Автомагистрали" ще прави нещо друго, освен да разпределя баницата между подходящи подизпълнители...
И вълкът сит и агнето цяло!
19 Юни 2017 20:39
https://www.vbox7.com/play:0936592295
19 Юни 2017 20:54
но само държавната фирма и била допусната до финала

дайте му бан на тоя бе.
19 Юни 2017 20:57
пише "Капитал".

Като повторите пет пъти това че пише и какво пише Капитал, иде реч че не става дума за печеленето на поръчките, а за...Капитал, а? Малко е плитичко, безд да ми дреме изобщо за Капитал.
19 Юни 2017 21:05
То и БулгарБатак беше спечелен на конкурс с един кандидат ама и комунисти, гербаджии, реформатори, депесари и медии си траят. Защо ли? По-умните ще си отговорят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД