×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
Нетаняху пред Путин и Помпео: Иран трябва да напусне Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 385,225,976
Активни 1,589
Страници 72,262
За един ден 1,302,066

Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

 
Снимка: БГНЕС

Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде Агенция "Фокус". "Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров. По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.
Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. "Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.
Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС. "Избрани бяха колеги, които според мен първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение", заяви главният прокурор.
На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори."На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е".
Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. "Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Но нямам никакво намерение да го превръщам в линч. Това не е нормално", каза Сотир Цацаров.
31
1251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
19 Юни 2017 12:06
и съдебната реформа току-виж се случила.

Всичко ни е на "Дай Боже" и "току виж"!
19 Юни 2017 12:12
Ама ... надали

Сотире, мястото на прокуратурата е в съдебната власт, това ясно. Но именно заради това, матинето като твоето в ЦУМ са абсолютно недопустими - поради възможно най-високия стандарт за личен интегритет, който изискваме от висшия магистрат. По това компромис няма и не може да има. Продължаваш да дължиш и обяснение и извинение, не се разсейвай. Няма да ти бъде ни простено, ни спестено - до named, shamed and blamed.
19 Юни 2017 12:51
Ако пък си подадеш и оставката, ще е съвсем добре. Че народът не харесва дебелите гуши. Ма той и Борисов щото ... такова, та затуй ти излезе късметя. От една сюрия сте.
19 Юни 2017 12:52
Няма да ти бъде ни простено, ни спестено - до named, shamed and blamed .


За пръв път, Firmin, да съм 1,000% съгласна с теб!

Дано почне да сЪ случва по-често!
19 Юни 2017 13:24
Защо
мястото на прокуратурата е в съдебната власт
?
По коя логика две структури с противоположни роли се слагат в обща система?
Единствената логика би била - да има вътрешни конфликти системата.
За да е манипулируема.
19 Юни 2017 13:27
Сотире, мястото на прокуратурата е в съдебната власт, това ясно

И защо да е ясно? Да попитам тогава защо адвокатурата не е в съдебната власт. Нали и тя е страна по съдебни дела.
19 Юни 2017 13:31
По коя логика две структури с противоположни роли се слагат в обща система?


От гледна точка на правосъдието няма противоположни роли. Ако си в позицията на обвиняем какво би предпочел - отсреща прокурор със статута на магистрат или тоягата, с която някой тулумбаджия, яхнал изпълнителната власт, си бърка лайната.
19 Юни 2017 13:33
Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

СЛУЧВА се нещо случайно. Май са прави, защото никой от онбашиите горе няма и сянка от намерение за ПРОВЕЖДАНЕ на реформа, просто защото ще е лично засегнат.
Затова будалите ще чакат... да се "случи"...
19 Юни 2017 13:33
Съдиите (съдът) не трябва да имат нищо общо с прокурорите и адвокатите, макар да четат едни и същи книги. Иначе се договарят дела.
19 Юни 2017 13:35
А дибелуту пловдивску (щото няма емотикон за говедо !) може да наглее единствено в компанията на други наглеци като тоз, който е от другата страна на Карпов!!!
На първо място хората, които водят този мач (за съдебната реформа!) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога да ви отговоря и аз.


Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС.

С подтекст, че сегашният НЕ Е добре работещ!
Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила.


А туй е в градината на Лозан Панов!
19 Юни 2017 13:40
ПРОВЕЖДАНЕ на реформа


Не вярвам в никаква реформа. Не вярвам в реформа, която да е в състояние да замени личния интегритет, професионализма, дълга, правото и справедливостта, съвестта на магистрата. Нито на един магистрат, вопиещ за реформа, вяра нямам. Отнюд. Да излезе и да ми рече, че нещо си там нереформирано му пречи на е честен и справедлив? Каква вяра да му имам! И защо? Заради очилцата със златни рамки и красната словесност? Айде моля ви се! Ей такива ме отказаха от правото, завинаги. Предпочетох да не лъжа ни себе си, ни другите, с напразни надежди, че има правосъдие
19 Юни 2017 13:45
СпецЯлно на вниманието на ГЕНЕК:
На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори."На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета?"

19 Юни 2017 14:07
Не вярвам в никаква реформа. Нито на един магистрат, вопиещ за реформа, вяра нямам. Ей такива ме отказаха от правото, завинаги. Предпочетох да не лъжа ни себе си, ни другите, с напразни надежди, че има правосъдие


Мноо лесно се отказваш! А Лозан Панов се бори!

И ако ти не си се бил отказал, в момента щяхте да сте поне двама. Щото и двамата имате акъл! Важното обаче е кой за какво го ползва!

Лозан Панов

19 Юни 2017 14:15
Лозан Панов –


Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите ще разследват Лозан Панов. Сметната палата ще подаде сигнал до двете институции заради пропуска на председателя на Върховния касационен съд да подаде имуществена декларация в законовия срок. Това съобщаво специално за Канал 3 председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Цветан Цветков обясни, че като член на Висшия съдебен съвет председателят на ВКС е задължен да декларира имуществото и доходите си. Това са направили всички останали членове на съвета. Изненадващо, само Панов е пропуснал. Припомняме, че шефът на върховните съдии дори обяви в нарочна декларация, а след това и пред медиите, че по закон не трябва да го прави. „Господин Лозан Панов в качеството си на член на Висшия съдебен съвет е сред категорията лица, които са задължени да подадат годишни имуществени декларации пред Сметната палата. Това той е следвало да направи до 30-ти април тази година. Тъй като той не е подал такава декларация, той е извършил нарушение на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Няма да му правим ревизия. Законът е предвидил налагане на глоба в случай, че не се подаде такава годишна имуществена декларация и друго което ни задължава закона е да уведомим директорите на НАП и ДАНС. Цветков призова председателя на ВКС все пак да подаде своята декларация за имущество и доходи и по този начин да спази българското законодателство. "Г-н Лозан Панов има възможност да подаде годишна имуществена декларация пред Сметната палата и е желателно да го направи и е в негов интерес. Въпреки, че ще бъде санкциониран, тъй като така или иначе той не е спазил задължителния срок по закона. Но все пак целта на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е прозрачност. Повече прозрачност върху имуществото и доходите на тези лица. Така че моят съвет е Лозан Панов да подаде декларация пред публичния регистър на Сметната палата и ние ще я оповестим веднага", коментира още Цветков. Тъй като до момента Лозан Панов отричаше, че не е спазил закона, не е ясно какъв е мотивът му да скрие своите имоти, тези на съпругата си и общите им спестявания. Панов обяви, че е подал декларацията си в ИВСС, но достъп до нея имат само проверяващите там. Декларациите пред Сметната палата са публични и проследяват и доходите и придобивките на хората по високите етажи на властта и за минали периоди. Според медийни публикации, съпругата на Панов, наречена в стенограмата „АРГО” черен лебед” от бившия правосъден министър Христо Иванов, притежава много скъпи имоти. Точната им стойност, начин на придобиване и история ще може да бъде проследена само в декларациите пред Сметната палата, ако Лозан Панов все пак реши да ги подаде.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/predsedatelyat-na-smetnata-palata-podavame-signali-do-dans-i-nap-za-lozan-panov_news522595.html


19 Юни 2017 15:01
трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това,

Аз ще ти го обясня! Искам да видя реално осъден и с ефективна присъда -бандит, мафиот, автокрадец, митничар, корумпиран полицейски шеф, банков шеф, купен съдия или прокурор, депутат , политик...
19 Юни 2017 15:11
Панов обяви, че е подал декларацията си в ИВСС.

ИВСС е Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Значи, все пак я е подал. А щом не я е подал в Сметната палата, най-вероятно няма изрично разписан текст, който да го задължи да направи това:
Припомняме, че шефът на върховните съдии дори обяви в нарочна декларация, а след това и пред медиите, че по закон не трябва да го прави.


Не съм чак толкоз навътре в материята, за да мога да преценя – а нито ми се рови, нито имам време.

Забелязвам обаче доста НЕХИГИЕНИЧНИ МЕДИИ да се занимават с този въпрос /Канал 3 и Blitz /, което ми затвърждава мнението до почти 99.9%! , че Лозан е прав.
19 Юни 2017 15:15
Трябва да се гледа балансирано на нещата. Липста на правосъдие си има и добрите страни. Ей го в Румъния от много правосъдие пострада символа на румъно-руската дружба. Затвориха Лукойл за данъчни измами. А у нас българо-руската дружба си е жива и здрава. Може да нямаме правосъдие обаче кое е по-важно? Вечната признателност или някакво си правосъдие дето законите му постоянно се менят.
И най-накрая щяха ли нашите най-верни другарски семейства да овладеят всички ключови места в икономиката ако имахме правосъдие. Грънци щяха да овладеят. Щяха да подсмърчат като гдр-ейските, чешките и полските другари.
19 Юни 2017 15:35
съдебната реформа току-виж се случила

Важното е КОЙ фърля бобените зърна, та да се "случи"... Ееех, Цаца, Цаца, докато такива като теб са ни гл. прокурори, Републиката няма да прокопса !
19 Юни 2017 16:04
обаче кое е по-важно? Вечната признателност или някакво си правосъдие дето законите му постоянно се менят.

Те така се менят само у нас – по стахановски!!!

Щото толкоз им стига акълаааа …
19 Юни 2017 16:10
Панов обяви, че е подал декларацията си в ИВСС.


Декларациите, мило, са различни. Задължен е да подаде и двете - и по Закона за съдебната власт

Чл. 175б. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) (1) Съдиите, прокурорите и следователите подават декларация за имущество и интереси в страната и в чужбина, в която декларират:
1. недвижимо имущество;
2. моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства, както и други превозни средства, които подлежат на регистрация по закон;
3. парични суми, в т.ч. влогове, банкови сметки и вземания на обща стойност над 10 000 лв., включително в чуждестранна валута;
4. осигуряване в пенсионни фондове по допълнително доброволно осигуряване, ако общата им стойност надвишава 10 000 лв.;
5. налични ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества и финансови инструменти по чл. 3 от Закона за пазарите на финансови инструменти;
6. задължения и кредити над 10 000 лв., в т.ч. кредитни карти, ако усвоеният кредитен лимит през предходната календарна година в местна или в чуждестранна валута общо надвишава 10 000 лв.;
7. доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, в размер над 1000 лв.;
8. чуждо недвижимо имущество и чужди моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства на стойност над 10 000 лв., които лицето или неговият съпруг, или лицето, с което то се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, трайно ползва независимо от основанията за това и от условията на ползване;
9. дадени обезпечения и направени разходи от тях или в тяхна полза, или в полза на лицата по ал. 4 с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства, с публични средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за:
а) обучение;
б) пътуване;
в) други плащания с единична цена над 1000 лв.;
10. разходи за обучения извън случаите по т. 9, в т.ч. в полза на лицата по ал. 4, чиято еднократна стойност надхвърля 1000 лв.;
11. участие в търговски дружества, в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел или на кооперации, както и извършване на дейност като едноличен търговец към датата на избирането или назначаването и 12 месеца преди датата на избирането или назначаването;
12. договори с лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните от лицето решения в кръга на неговите правомощия или задължения по служба;
13. данни за свързани лица, към дейността на които съдията, прокурорът или следователят има частен интерес.
(2) При годишното деклариране на имуществото по т. 3 - 6 се посочват наличностите, съответно остатъчният размер на задължението, към 31 декември на предходната календарна година.
(3) При деклариране на имуществото по ал. 1, ако то е придобито по време на заемане на длъжността съдия, прокурор или следовател, се посочват също правните основания и произходът на средствата, с които е станало придобиването му.
(4) Съдиите, прокурорите и следователите декларират имуществото и доходите на своите съпрузи или на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца.
(5) Съдиите, прокурорите и следователите не декларират имуществото и доходите на своите съпрузи при фактическа раздяла и на ненавършилите пълнолетие деца, когато не упражняват родителски права.
(6) За обстоятелствата по ал. 5 задълженото лице подава декларация.
(7) Съдиите, прокурорите и следователите могат да подадат декларация, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и относно имуществото и доходите на това лице.


... и по ЗАКОН ЗА ПУБЛИЧНОСТ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ЛИЦА, ЗАЕМАЩИ ВИСШИ ДЪРЖАВНИ И ДРУГИ ДЛЪЖНОСТИ

Чл. 3. (1) Лицата по чл. 2, ал. 1 декларират в публичния регистър следното имущество и доходи:
1. недвижимо имущество;
2. моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства;
3. парични суми, вземания и задължения над 5 хиляди лева в местна или чуждестранна валута;
4. ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества, поименни акции в акционерни дружества, в това число придобити чрез участие в приватизационни сделки извън случаите на бонова (масова) приватизация;
5. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г., отм. - ДВ, бр. 71 от 2013 г., в сила от 13.08.2013 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) доходи извън тези за заеманата длъжност от лицата по чл. 2, ал. 1 и 3, получени през предходната календарна година, когато са над 2000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) На деклариране подлежат дадени обезпечения и направени разходи от или в полза на лицата по чл. 2, ал. 1 и 3 с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за:
1. обучение;
2. пътуване извън страната;
3. други плащания с единична цена над 500 лв.


Негова чест Панов гори със син пламък Няма съд, дето да му признае, че декларацията по единия закон, подадена, го освобождава от задължението да подаде декларация по другия закон. dura lex sed lex, простете моя латински.
19 Юни 2017 16:14
Тримата дебели да си ходят и готово.
19 Юни 2017 17:22
*
19 Юни 2017 17:32
Предпочитам прокурорът да не е безконтролен. Което имаме в момента.
Това е най-важното.


Защо да е безконтролен? Подлежат актовете му на съдебен контрол. Съдът си седи на високото, прокурорът - в ниското. Както е навсякъде.
19 Юни 2017 17:43
Той е по-скоро престъпно бездеен.
19 Юни 2017 18:02
Джиджи,
ама да те търси човек става лесно - де се спомене Лозан Панов и ти на колене пред кумира...
Та за какви лиШчета става дума? Твоят идол каза, че искал да проверява протоколите, защото чул за някакви лиШчета...
Напомням- Лозан Панов е сред равни при подобни избори. И няма право нищо да проверява. Още повече да заповядва по служебна линия да му се докладва...
Отделно прочете за лъжата за развитите гайки, отделно за неподадената декларация... Не знам за Черния лебед дали споменава нещо. Но нищо - то е на мода, ей го, и Макрон се "оженил" за старата си учителка, та да скрие обратната резба...
Хубава вечер!
Вдигни очи... И над кумира си...
--------------------
Сайтът на Генек

19 Юни 2017 19:34
ей го, и Макрон се "оженил" за старата си учителка, та да скрие обратната резба...

Това изречение "казано"не така префинено по фройдистки, обяснява много.
19 Юни 2017 19:40
Цацаров:
Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила"

Дует "Ритон":
И това ще стане, (2) някога, но не сега.
19 Юни 2017 19:56
Подлежат актовете му на съдебен контрол

А как става това?
19 Юни 2017 20:14
Тя политиката там принципно няма никаква работа, ама айде...
19 Юни 2017 20:15
Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите ще разследват Лозан Панов.

А ще проверят ли дали е изнасилвал хотелска камериерка? Но преди това да го "извадят от състава", да не пречи на разследването. И да опитат с другото колело...
19 Юни 2017 20:17
А когато няма актове - т.е. бездейства, кой може да го задейства - никой.
А когато прави театър с големи последствия, както в Костинброд, или в КТБ - кой го санкционира? ..."Над мене е само Господ!"Поне някои си признаха!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД