:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,069,687
Активни 1,194
Страници 62,116
За един ден 1,302,066

Великобритания започва днес дългия си път за излизане от ЕС

Днес официално трябва да започне преговорният процес за излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз. Лондон влиза в преговорите със заявката, че ще търси сделка „като никоя друга в историята“, въпреки очакванията за трудни преговори и разклатеното правителство на Обединеното кралство.
Една година след разтърсилия целия европейски континент референдум във Великобритания министърът, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис и официалният представител на ЕС в преговорите Мишел Барние ще се срещнат днес в сградата на Европейската комисия в Брюксел.
Срещата между двамата ще започне в 0900 GMT (12 ч. българско време), като Барние и Дейвис ще проведат съвместна пресконференция в 1630 GMT (19:30 ч. българско време). По думите на Барние двете страни трябва да успеят да постигнат споразумение до октомври 2018 г., за да може европейските и британските парламенти да имат време да го ратифицират до Деня Брекзит през март 2019 г.
„Макар и да има дълъг път пред нас, нашата цел е ясна – дълбоко и специално партньорство между Великобритания и ЕС. Сделка като никоя друга в историята“, заяви в изявление Дейвис, допълвайки, че няма търпение да започне разговорите с Брюксел.
В рамките на преговорите на карта е заложено не само бъдещето на Великобритания, но и западният политически ред, който ще бъде сериозно разтърсен, ако двете страни не успеят да постигнат разбирателство помежду си.
Сега обаче обстановката на Острова е по-различна отпреди 12 месеца, когато настроенията за излизане от ЕС бяха много силни. Целият подход на премиера Тереза Мей беше поставен под въпрос по време на последните предсрочни парламентарни избори, които самата тя свика с надеждата, че ще увеличи минималното си парламентарно мнозинство. Вместо това тя загуби и него, което я принуди да търси парламентарна подкрепа в северноирландските партии в парламента.
В същото време Лондон изглежда вече е капитулирал по едно от исканията на Брюксел, а именно преговорите да започнат с фокус върху три основни пункта, преди да се започне с разговорите за ново търговско споразумение.
Това са въпросите със сумата, която Великобритания трябва да плати за излизането си от общността (възлизаща на около 100 млрд. евро), правата на трите милиона европейски граждани, живеещи на Острова, и единия милион британци в Европа, както и статуса на границата между Северна Ирландия и Ирландия.
На фона на започващите преговори мнозина се тревожат, че премиерът Тереза Мей няма реална стратегия за воденето им, разсейвана от вътрешнополитическите си проблеми и най-вече от натиска срещу нея да сключи колкото се може по-бързо сделка за политическа подкрепа с една от северноирландските партии.
Правителството на Мей по-рано обяви, че ще се придържа към стратегията за „твърд Брекзит“ - напускане на европейския единен пазар и митнически съюз, за да може Лондон да оказва по-стриктен контрол на своите граници с цел ограничаване на миграцията от ЕС.
12
1265
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
19 Юни 2017 11:47
„Късно е. Няма обратен път назад”.
Специален поздрав за Ръкито!
19 Юни 2017 11:48
It's A Long Way To Tipperary https://www.youtube.com/watch?v=cPk21C0Wpkg
19 Юни 2017 12:27
Нека да е за урок на всички останали. Влезеш ли веднъж, излизането е през носа.
19 Юни 2017 12:38
Долу ЕС!
19 Юни 2017 14:24
на карта е заложено не само бъдещето на Великобритания


Това, наистина е весело.
19 Юни 2017 16:36
Нека да е за урок на всички останали. Влезеш ли веднъж, излизането е през носа.


Мда, излизането на Великобритания ще излезе през носа на останалите.
19 Юни 2017 16:41
Долу ЕС!


Хапчинцътаааа ... !
19 Юни 2017 16:50
За това пьк ВЛИЗАТ ЛЕКАРИ И ИНЖЕНЕРИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ !
Ще се справим !
19 Юни 2017 17:02
За това рьк ВЛИЗАТ ЛЕКАРИ И ИНЖЕНЕРИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ !
Ще се справим !


Такъв е кръговратът на историята... Едно време лекарите също са влизали в Европа от Африка и Азия и са учели западноевропейските шамани.
19 Юни 2017 21:14
Спасението за нас е и ние незабавно да напуснем новия СССР - Европейския съюз.
19 Юни 2017 21:16
Едно време лекарите също са влизали в Европа от Африка и Азия и са учели западноевропейските шамани.


Това изобщо не е вярно, изглежда много гледате "образователните" телевизии на западняците - фалшификатори на историята, National Geographic, Discovery...
20 Юни 2017 12:10
A long journey's day into night.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД