×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,759,605
Активни 1,431
Страници 55,074
За един ден 1,302,066

Макрон получи абсолютно мнозинство при ниска избирателна активност

Французите не пожелаха да подпишат празен чек
 
Новият френски президент Еманюел Макрон получи огромно парламентарно мнозинство, като помете другите партии и сега има пълна възможност да прокара законово реформите си. В същото време изборите бяха помрачени от безпрецедентно слабо участие на френските избиратели. Френската преса тълкува това като отказ да му бъде даден "карт бланш".
Центристката президентска партия "Република, напред!" и съюзната ? МоДем получават, според предварителни данни 341 депутатски места от 577. Това е доста над абсолютното мнозинство от 289.
„Преди година никой не можеше да си представи такова политическо обновяване”, заяви премиерът Едуар Филип.
Непознат само преди три години и президент на 39 (най-младият избран в историята на Франция) спечели последния си залог: да контролира Националното събрание, за да започне деликатни реформи в социално-либерален дух и да укрепи позицията си на европейско равнище.
Ангела Меркел го поздрави веднага за „ясното парламентарно мнозинство”, според говорител на канцлерката. Самата тя се подготвя да влезе в предизборен период. Министърът на външните работи в Берлин Зигмар Габриел заяви, че вече пътят „за реформите е свободен”.
Но отсъствието на избиратели от секциите хвърля сянка върху това. Според почти окончателните резултати то е 56,83%. Историческият отрицателен рекорд се обяснява с предизвестената вълна в полза на Макрон, дългия избирателен маратон, започнал през миналия октомври с първичните избори на десницата и нарастващата незаинтересованост от политиката.
„Нашият народ влезе в ситуация на обща гражданска стачка”, коментира трибунът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон. Самият той бе избран за депутат от Марсилия.
Президентското движение помете традиционните партии, десница и левица, които определяха с десетилетия политическия живот във Франция. В същото време не се потвърдиха очакванията за приливната вълна, обещана от някои проучвания на социолози.
„Ние постигаме пълно мнозинство, но в същото време французите не поискаха да подпишат празен чек”, коментира говорителят на правителството Кристоф Кастане.
Далеч назад „Републиканците” (десницата) и техните съюзници от центъра вземат 135 места, малко по-добре след провала им на президентските избори, дръпнати надолу от аферите на кандидата им Франсоа Фийон.
Лидерът на „Републиканците” Франсоа Бароан приветства броя на депутатите като достатъчно голям, за да отстоява ценностите на десницата. Но и в дясното, както и в лявото пространство, „обърнатите към Макрон” може да размият границите.
В лявата част Социалистическата партия (ФСП), която контролираше половината от Националното събрание досега, бе отвята. ФСП, заедно със съюзниците, остава основната сила в лявото пространство с 43-ма депутати, преди радикалната левица и комунистите, които са с 27.
Загубата на левицата бе призната за необратима и водачът на ФСП Жан-Кристоф Камбаделис обяви оставката си.
"Френската крайна десница ще получи осем места, срещу две през 2012 г. Лидерката на „Национален фронт” Марин Льо Пен, която е евродепутат, за първи път влиза и в Националното събрание след неуспешния опит през 2012 година.
"Изправени пред мастодонта на системата ние сме единствената сила, която се съпротивлява на разтварянето на Франция", коментира тя. Но малкият брой избрани депутати бележи края на надеждите ?, вдигнати от националистическата вълна в Европа и историческия резултат (33,9%, 10,6 милиона гласа) който получи на втория тур на президентските избори.
Очаква се, според традицията, премиерът Филип да подаде оставка в понеделник или вторник, но най-вероятно ще има съвсем леки промени.
Изборите донесоха дълбоко обновяване на парламента. Президентското движение призова за нови лица, изборите загубиха известни политически лица. В Асмблеята влизат 223 жени, докато те бяха само 155 през 2012 г.
Гръмки заглавия като „Макрон със своя камара” ("Либерасион"), "След Елисейския дворец - Асамблеята" ("Фигаро"), "Спечеленият залог” („Лез Еко”): новият президент и неговото абсолютно мнозинството в парламента е в големите заглавия в понеделник във Франция.
Но няколко журналисти подчертават, че въздържането от гласуване означава, че избирателите не дават "празен чек" или "карт бланш" на президента за неговите реформи.
За конституционалиста Дидие Мау „стреляше се срещу всичко, което представлява досегашната система и ще се опита нещо друго”.
"Това мнозинство, което има сега, е отвъд всички очаквания. Това несъмнено ще улесни задачата му, но и увеличава очакванията", анализира „Лез Еко”.
В тази конфигурация държавният глава, който „ходи по водата”, според „Икономист” (The Economist), има здравата опора да започне реформите си с обявените три приоритета: морализиране на политиката, реформа на правото на труд и укрепване на арсенала за борба с тероризма.
Този убеден европеец, който си пожелава "силна Франция в силна Европа" трябва да отиде в Брюксел тази седмица на европейски съвет, който започва преговори за Брекзит
31
2255
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
19 Юни 2017 09:52
неубедително абсолютно мнозинство


Това е шедьовър на журналистиката
19 Юни 2017 10:02
350 от 577 си е доста убедително.

Може би искате да кажете: "Макрон неубедително получи абсолютно мнозинство"?
19 Юни 2017 10:14
Идеален (и навременен) пример за мажоритарен избор в 2 тура.
С 32% подкрепа, Макрон взема 53% от местата, а Марин с 14% подкреша, взема под 2% от местата в парламента,
19 Юни 2017 10:20
Макрон получи неубедително абсолютно мнозинство
Макрон нищо не е получил. Получиха спонсорите му.

Изобщо моделите за управление, изпробвани успешно в България (партия/движение, създадени преди броени месеци да печелят избори - НДСВ, ГЕРБ, ...), май намират все по-добро приложение и в Западна Европа.

19 Юни 2017 10:23
С 32% подкрепа, Макрон взема 53% от местата, а Марин с 14% подкреша, взема под 2% от местата в парламента,
Мечтата на ГЕРБ СлавиШоу.

19 Юни 2017 10:25
Ний сме новатори, бре! Лабораторни мишки в кухнята на ада!
19 Юни 2017 10:51
С 32% подкрепа, Макрон взема 53% от местата, а Марин с 14% подкреша, взема под 2% от местата в парламента,

Мажоритарното е измислено за да може само определени хора да влизат във властта, в смисъл да няма изненади. Богатите да управляват и природонаселението да не си вре гагата във властта.
19 Юни 2017 10:54
Идеален (и навременен) пример за мажоритарен избор в 2 тура.
С 32% подкрепа, Макрон взема 53% от местата, а Марин с 14% подкрепа, взема под 2% от местата в парламента

Дори за дете в четвърти клас е лесно да съобрази до какво води такъв тип избирателна система: с 30% гласоподаватели една партия може да спечели 70-80% от депутатските места ако другите партии са с по-малък процент подкрепа и гласовете са равномерно разпределени.
19 Юни 2017 11:08
Французите си купиха котка в чувал.
19 Юни 2017 11:12
Отношението в теглата на мандатите във Франция достигна 17 пъти (след първия тур изглеждаше, че ще достигне 34 пъти, но се размина). Това означава, че гласът на избирателя на Макрон е 17 пъти по-ценен от гласа на избирателя на Льо Пен. Ма важното е изборното право да е всеобщо и равно, к'вато уж е парадигмата. Грънци, както се видя, но шарени.

При системата "Славчо-Тошко" нещата са по-хард, може и 40 пъти да достигне. Ама важното е, че 2.5 милиона били гласували точно за това. Ми, можеше и да си го получат, макар че и на тях им се размина.

На времето на Стамболийски само за 5 пъти деформация в теглата му резнаха главата (е, не беше само заради това). Някой изобщо чете ли българска история?

Обаче градската (софийска) десница би влязла, щото на 2-3 места в София има мнозинство. Ще бъде нещо като Льо Пен във Франция. Но пък сега тази борбена дама влезе в парламента и ще може ката ден да ги (ни) забавлява.

Бъдете здрави!
19 Юни 2017 11:13
Цоциалистите не ще цоцат цитаделата
19 Юни 2017 11:19
Някой изобщо чете ли българска история?


Някой чете ли каквато и да е история? Когато не се учи история и не се черпят поуки от нея се стига до истерия. След нея знаем какво следва.
И не подценявайте ролята на интриганта Иво Сиромахов. Славчо-Тошко са машата с която Ивчо ровичка в жаравата и се мъчи да се прави на Херострат.
19 Юни 2017 11:27
Много си е добра мажоритарната система - вместо да се гърчат в мизерни коалиции десетилетия като при нас.. там всичко става бързо - който печели печели с много, който губи - губи с много.

При нас какво имаме - едни и същи са все във властта, постоянно се дънят, но какво от това? Безпринципни коалиции до дупка.. златни пръсти, бизнес партии.. и рожбата им пеевски.

Мажоритарните избори спестяват време. Ако Макрон не се справи добре.. и него ще изритат по същия начин. Бързо и ефективно.

Иначе за демокрацията.. дето навсякъде била хубава, само у нас не е: Не демокрацията навсякъде толкова може. Щото демокрацията върши работа само когато има приток не евтини ресурси, защото демокрацията не може сама да се издържа. Даже и САЩ не се издържат сами.. ами ги издържа целият свят. Когато свършат ресурсите.. идва диктатурата да оправи нещата. Ние пък.. сме на помощи. от 30 години. И не само ние - всички демокрации са на помощи - лесни пари/кредити които не се връщат/, евтини работници... Познайте кой плаща сметката на демокрациите?

19 Юни 2017 11:35
Мишо Константинов
19 Юни 2017 11:12


Ама тез работи трябваше да се обясняват до прималяване преди референдума. А не да се оставят сценаристите - и едните, и другите сценаристи - да си пробутат сценария на отвратения, но несъобразителен избирател.
19 Юни 2017 11:38
Ако имахме мажоритарна система.. отдавна да бяхме оправили тая държава. Щото в поне няколко парламента победителите щяха да имат абсолютно мнозинство и щяха да оправят конституцията в частта и за съдебната система. Щото в момента конституцията е по-бетонирана от каноните на католическата църква.

И по-нормални закони щеше да има.. а не да са турлу-гювеч, плод на тия безумни коалиции. Щото малките партии са еднодневки, те не се интересуват от нищо друго освен от реализиране на участието си във властта.. във вид на пари или други услуги.

19 Юни 2017 11:44
Ако Макрон не се справи добре.. и него ще изритат по същия начин. Бързо и ефективно.
По кой начин?
Оланд стигна едноцифрено одобрение, но си довърши мандата. И подкрепи Макрон.
19 Юни 2017 11:47
Чакаме титаничния геостратег ЗИП да ни обясни твърденията си:

1. Льо Пен ще спечели президентските избори

и след като това не стана как

2. Макрон няма партия и ще трябва да управлява без мнозинство в парламента.

Сега виждам, че на прицел на форумните хейтъри е льошата мажоритарна система, все едно е въведена лично от Ротшилд преди година.19 Юни 2017 11:51
И по-нормални закони щеше да има.. а не да са турлу-гювеч, плод на тия безумни коалиции. Щото малките партии са еднодневки, те не се интересуват от нищо друго освен от реализиране на участието си във властта.. във вид на пари или други услуги.


Малии, колко си объркан.
19 Юни 2017 11:55
Ако Макрон не се справи добре.. и него ще изритат по същия начин. Бързо и ефективно


Тая работа започна да прилича на проститутско. Ако тоя или оня не оправят добре, ще си търсим до дупка някой да ни оправи добре.
И после пак, ще ревем, че ни е взел парите без да ни е оправил.
19 Юни 2017 11:58
Сещам се един друг Макрон, как завършва земния си път в Рим. Дано историята не започне да се преповтаря през две хиляди години. Ще ни трябва и нов Исус.
19 Юни 2017 12:03
На времето на Стамболийски само за 5 пъти деформация в теглата му резнаха главата (е, не беше само заради това). Някой изобщо чете ли българска история?

И аз се питам професорът МишоК. чете ли история или получава информацията си от кабеларките Му?
19 Юни 2017 12:06
Ако имахме мажоритарна система.. отдавна да бяхме оправили тая държава. Щото в поне няколко парламента победителите щяха да имат абсолютно мнозинство и щяха да оправят конституцията в частта и за съдебната система.
19 Юни 2017 12:24
Французите ще ядат дедовия по пълна програма.
И до две години ще са масово на протести по улиците.
Което изобщо няма да им помогне, защото свалянето на правителства с протести се случва само в държави от третия свят, като България.
На Запад колкото и да протестираш си е все тази.
19 Юни 2017 12:33
Неведоми са пътищата към власта,но най-сигурния от тях е French-American Foundation young leaders.Както бая батковци и какички ,така и малкият Макрончо през 2012 завърши с успех школото за клиентелисти и резултатът е налице. https://frenchamerican.org/youngleadersclasses
19 Юни 2017 13:35
малкият Макрончо през 2012 завърши с успех школото за клиентелисти и резултатът е налице
Като си нямат Пожарникарски факултет...

19 Юни 2017 13:49
Всъщност би имало една полза от мажоритарен вот у нас. И точно затова ГЕРБ се ужасяват от него. Ще се наложи да управляват сами, а не с помощта на бушони, които гърмят, а те целите в бяло. А внесеното предложение ... Лесно е да внесеш нещо, което не искаш, като знаеш, че няма да мине.
19 Юни 2017 14:07
И до две години ще са масово на протести по улиците.
Което изобщо няма да им помогне, защото свалянето на правителства с протести се случва само в държави от третия свят, като България.
На Запад колкото и да протестираш си е все тази.


Ако са на протести по улиците, това би било добра новина за Франция и за Европа - това би означавало, че най-накрая някой се опитва да реформира тотално склерозиралата в собствените си бюрокрация, сложни правила и данъци Франция.

19 Юни 2017 14:57
Някой изобщо чете ли българска история?

Четат, Мишо, четат!
Оная "Истинската" по Петрински!
Бъди жив и здрав!
19 Юни 2017 16:54
Е, г-н Петрински е леко ляв. Както се казва, по наляво от него е само стената. Но иначе пише интересно и може да се чете.

Бъдете здрави!
19 Юни 2017 18:28
От преди два часа http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2017/06/19/01016-20170619ARTFIG00230-champs-elysees-un-homme-percute-en-voiture-un-fourgon-de-gendarmerie.php поредният който се врязва с кола в полицаи на Шанз елизе в центъра на Париж. Всичко е под контрол , другари европейци, няма тероризъм. Пореден малък амок от Рамадан-а... Скоро амоците ще ги пускат на 12-та страница в забавните рубрики.
19 Юни 2017 19:06
"Политиката е Идеология в действие!"/§39/
Идеологията/ите/ се ражда в кабинетите на мислители и философи, а Политиката/ите/- в кабинетите на управляващите органи на партиите!
Идеологията казва КАКВО да се прави, а Политиката- КАК да се направи!
За КАКВО да се прави са достатъчни 3-4 партии/колкото реално са Класите в Обществото и интересите им!/!
За КАК да се направи НЕ е нужно да има много партии- достатъчно е да има фракции в партиите, с различни идеи и визии!!!
Пропорционалната система за избор на депутати в Парламента е добра за налагане в Обществото на съществуваща Политика!
Мажоритарната система за избор на депутати в Парламента е добра за изпълнение на вече наложена в Обществото Политика!
Но, без да има Политика, НЯМА как тя да се изпълнява!
Ерго, мажоритарната система за избор на "мажоритарни" депутати за Парламента ще елиминира Политиката, Политическия плурализъм и политическите партии- което противоречи на чл. 11 от българската Конституция!
КАЗАХ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД