×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Става дума за рецидивист с 13-годишна присъда за блудства и кражби
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,684,200
Активни 1,439
Страници 116,318
За един ден 1,302,066

Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком

По програмата да има полицаи навсякъде са назначени едва 484-ма души с 3-месечни договори и парите свършили
484-ма души, назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв., както и изхарчени 7 млн. лв. - това е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата. Оказва се, че тя е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните й цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени. Това става ясно от отговор на МВР на въпроси на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Тримесечната операция бе обявена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета "Борисов 2". Тогава правителството дори отпусна допълнително 7 млн. лв., които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места. Друга идея беше да се назначават пенсионирани полицаи, които да пазят сградите на МВР, и така на улицата да излезе повече униформен състав. Освен харченето на парите нищо друго не е изпълнено към днешна дата. Обявена е и обществена поръчка за покупка на автомобили, която трябва да приключи наесен.

За три месеца МВР е изхарчило близо 1.2 млн. лв. за горива, ремонти, командировки и т.н., става ясно от отговора. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, от ведомството отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий". По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари. Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде.

"Създадена е организация за осигуряването на допълнителни сили и средства по отдалечените места с цел подобряване на работата по противодействие на посегателствата спрямо собствеността на гражданите - кражби и грабежи, и за осигуряване на 24-часовото полицейско присъствие в тези райони", пише в отговора. Организацията, а и всички останали аспекти от операцията са със срок на годност април. Тогава операцията е приключила. Не е ясно какво се случва след това.

Като предизборна димка от страна на ГЕРБ изглежда и обещанието за назначаване на пенсионирани полицаи. За да се случи това, бе променен и Законът за МВР. Лично премиерът Бойко Борисов се хвалеше с това. "И сега над 1000 души се подготвят в Симеоново, в други места, където да натрупат необходимата подготовка, за да станат полицейски служители", заяви той в началото на годината.

Истината е, че по този начин са назначени едва 484-ма души. Не се знае каква част от тях са пенсионирани служители. "При провеждане на подбора няма правна възможност да се назначат само лица, които са били служители, поради което са назначени както бивши служители на МВР, така и други лица, които са отговаряли на изискванията за заемане на длъжността съгласно длъжностната характеристика", пише в отговора.

И тази инициатива е приключила в края на април, договорите на т.нар. сътрудници по охрана са прекратени и нови назначения не се предвиждат.

"Съгласно докладни записки на директорите на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Планиране и управление на бюджета" към 28.04.2017 г. по бюджета на МВР за 2017 г. не са налице условия за обезпечаване на необходимите средства за финансово осигуряване до края на 2017 г. на допълнителен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правоотношение. Освен това няма основание за поемане на ангажимент за осигуряване на средствата по бюджета на МВР за 2018 г.", съобщават от МВР.ПРЕДИСТОРИЯ

Акцията на ГЕРБ повтори акцията на БСП от 2014 г., когато жандармерията бе пратена по селата, за да се бори с битовата престъпност. Няколко месеца по-късно полицаите тихомълком се прибраха. Желанието на ГЕРБ да се справи с този вид престъпност трая още по-кратко. Преди месец вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че полицейско присъствие във всяко село, както се обещаваше, няма да има. "Това не означава полицай буквално във всяко населено място. Те са 50 000. Представете си още 50 000 ли да вземем, или още 30 000?! Трябва да има такова присъствие, но не буквално физически, а когато се наложи, там да има такъв. Той трябва да бъде близо, може би в по-голямо населено място и да реагира при нужда", обясни той. Миналата седмица зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че до края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицейски служители, като вече били започнали 600 процедури. С какви пари - не каза.
23
9542
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
18 Юни 2017 18:59
Ау, защо издавате секретна информация? Главният патриотар ще ви съди...
Сега крадците ще тръгнат да обират изоставените села. А вече бяха капитулирали и чешеха пречупения гръбнак...
--------------------
Сайтът на Генек

18 Юни 2017 19:00
Пенсионерите, които охраняваха РПУ-тата, също приключиха. Охраната отново се пое от патрулните полицаи. Що се отнася до автомобилите - видяхме че тези уж за КАТ не са подходящи - камерите не стават, багажниците им са малки за оборудването. Защо ли си мисля, че и тези за селата няма да стават? Я ще са ниски и неподходящи за междуселските пътища, я нещо друго. По стара традиция у МВР-то, новите автомобили отиват при началниците или из дирекциите, а старите грохнали бараки се дават уж за ползване, но са толкова амортизирани, е посме тихомълком отиват в тиловите работилници и чакат да се разпаднат. Защото няма пари и части.
18 Юни 2017 19:36
амиии..Пак нищо, ама ..от все сърце
18 Юни 2017 20:08
Ми гербери, сър. Както обикновено.
18 Юни 2017 20:15
Но пък има милиарди за 'безплатно' саниране на частни имоти.
18 Юни 2017 20:26
В България има около 5200 населени места, а не 50 000!!! След като няма елементарна представа г-на, как очаквате да свърши нещо.

П.п. Цялата общинска пътна мрежа е около 20 хил. км., както и още толкова е републиканската. Ако един полицай мине днес 20 км(5часаХ4км/ч), то за да се обиколят всички общински пътища ни са необходими 1000 души, без коли и то да вървят 5 часа, а останалите 3 могат да си говорят или почиват.
18 Юни 2017 20:53
ГРОБ и тоалетна хартия в градския кенеф не могат да заредят, какво да говорим за борба с престъпността
18 Юни 2017 22:09
"Не се обработва информация по посочения критерий".
Глупости. Каквато информация се сетите, такава се обработва във всяко РПУ. А ако някой гений на загадките от баш меверето наистина се сети да поиска нещо необикновено и необработено... например съставените АУАН всеки четен четвъртък за период от февруари до октомври за пет години назад... (а те винаги го искат в 10.30 да е готово да 12.00 ч., тогава им казвах на началниците на групи "Бройте последния четвъртък, после умножавайте по 18 и им отговаряме. Да идват да си броят, ако не им харесва."
18 Юни 2017 22:16
И да довърша. Ако искате в точка А да има постоянно присъствие на ЕДИН полицай, трябва да назначите на длъжността "Полицай в точка "А" точно ШЕСТ полицая. Нали се сещате - работно време, синдикати, отпуски, извънреден труд, болнични...
18 Юни 2017 22:56
Щом парите са усвоени, значи работата е свършена.Сякаш не сте разбрали, че за ГЕРБ работата е в усвояването, а не изпълнението на ангажименти.
19 Юни 2017 00:45
Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком

Начи, вече йе и засекретена!
19 Юни 2017 01:43
Суисиденция никога
19 Юни 2017 02:36
Населените места в Р. България са 5 256, не 50 000. От устата на този нищо вярно не излиза, до момента само лъже.
19 Юни 2017 03:00
С какви пари - не каза.

Няма ли кой да даде заем. БСП-то ще го връща.
19 Юни 2017 07:37
Кьорфишек като Него.
19 Юни 2017 08:18
На Физкултурника думите не трябва да се взимат насериозно, но той не е виновен. По мое впечатление от задрънкване с полицаи и офцери техни, поне 30 % нямат необходимата подготовка. Зариват ги в бумащина и словоблудство. Напр.: наричат всяко оплакване, молба и прочее "сигнал". Ония дни рекох на една разсл. полицайка, че не съм нито семафор, нито сирена, за да подавам сигнали, а ги моля да ми помогнат. Те се правят на 2 1/2, премятат документи със смешно, тъпо съдържание (както в здравеопазването) и получават заплата за клатене на кой каквото има. Поне половината им работа е това. Някои се опитват и мъчат да работят, дори успяват, но на дребно ниво. Другото пълни СМИ-тата (медиумите). А цялата държавна дейност, особено с ГЕРБ начело, е въртене на празен ход, опазване на чужди интереси, демагогия пред нас, материала, дебелоочие и отчаяна, животинска жажда за власт и богатство сега, тук и за тях, респ. после там и за синовете и внуците им. Това са борци-разбойници на нашето време на кофтите поколения (справка при Милен Русков). По-даровити простаци властват над по-глупавите. А полицаите (полевите, теренните) са нещо като тонтон-макути. На Бейби Дюк от Банкя момчетата. Когато скучаят, сещат се и да работят по "длъжностната си характеристика". И почва едно скърцане, засилване в грешни посоки, приятелски огън, кафе с цигара и развързани обувки.
19 Юни 2017 08:56
А това е силната страна на герберското управление!
19 Юни 2017 10:06
Ние грабим, вие плащате! Ясно? ГЕРБ
http://afera.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B0.html
19 Юни 2017 10:11
Лабдев
19 Юни 2017 08:18
Много колоритно е описанието ти!
19 Юни 2017 11:04
Вие пък! Ако от ГРБ си изпълнят обещанията, какво ще обещаят за следващите избори?
19 Юни 2017 12:07
Лабдев,
20 Юни 2017 05:28
Колоритно е поведението и самите образи в меверето. То и по-рано си беше едно ... - нищо лично или политично не влагам, дори напротив, симпатизирам им, една количка бутаме стях и на един огън се печем. Но сега от всяко нещо може да се извади сюжет за малък разказ, за сценка с Татяна Лолова (защото тя е многопластова), Камен Донев да се скрие, просто не ги достига, а вместо "милиционер-роднина" и т.н., може "полицай-мошеник". Относно 50 000 нас. места: Да накараме барутния инженер и малък доктор-балистик да даде списък не на 50 000 или 30 000, само на 6 000 нас. места, и ако няма - публично разжалване с бой на гвардейски барабани! Гледал съм такова на ефрейтор, що не и на полковник (инспектор). Освен ако не е чист лапсус лингве, от 5 000 да стане 50. Ама не, говори и не с е усеща какво говори после - за 30 000. И свършиха ли се випускниците на ВИПОНД-а, пардон Академията на МВР, факултет Национална полиция (Народна милиция), а може и от Сигурността, я колко има негови знайни и незнайни войни. Или Пожарникарят на Републиката ще ни гърми, та ни е осигурил Артилерист на Републиката с внедрени взривни в-ва и изстрели? 130 побликации има, на 3 заглавията са публикувани. Сякаш сме в Хунтов режим. Здравето с военен анестезиолог, полицията с артилерист, Народното правителство ще ни гърми, упоява, каратира и после ще гаси пожара и ще събуди останалите за Нов живот. Ей, здравей живот в Зоната на сталкерите, добре, че едрата министърка ще ни е Пътеводна Звезда Еврпейска. Да мине това чудо, председателствуването, па после ако ще и Потоп, ами пътят до с. Потоп е разбит, пак няма да стигнем. Ама нема и да грабнем острите секири, че да повалим бор след бор, та Милен Русков да напише и за Нашето. Новото време. Кви са тия Възнасяния до Чамкория! Милене, води си Записките! У тебе ми е надеждата за внуците и правнуците, че тя, нашата, свърши - висиме като Мохамед (да се свети името му миролбиво, Религията, глОпако!) между Зенита и Надира и се не знаем на кой свет сме. Освен с тунелен ефект в паралелния (Оня) да ходиме, че да се видиме с тоя-оня, Геройо прекрасен (Цв. Спасов, къщата му е налице, само музей няма в нея, като на Вапцаров. Чу ли бе, Боиле? На Вас Ти говорим! Земи, че разпиши некоя хилядарка на Катя и Стефка и ще стане, пък ще ти пишем името като ктиторец. Ама надали, бай да го вея ...
21 Юни 2017 08:51
Uwi, докато да забравя какво съм писал вчера по петльово време, същото това онзиденшно утре ми сервира случка, дето въобще не можех да си представя. Чудесно пътуване по работа с весели и умни, допадащи ми и аз на тях колеги, с багаж доста. Близо до този град, в който не съм роден, но бях обявил за по-добър от моя, стана една, дето няма да разкажа сега конкретно, за да спазя засега кон-спирацията и да си защитя интереса - ако стане. Но тук, в този град, "е прието" законите да се нарушават, органът да се прави на дръж ми прическата и същевременно да казва убедително, че нямаме държава. Върви му доказвай на девоенизирания орган на Артилериста, че държавата - това сме ние. А аз цял почти цял трудов път си мисля,че с този орган бутаме една и съща количка, залутани по пътя. Круговая порука, викаха братята по Брежнево време, "За честта на Пагона", написа П. Вежинов, но следите си остават и се увеличават. Врагове на самите себе си сме, това е. Събирачи на пари, които не могат да спират по пътя до банката, и са от супер реномирана наша фирма, партньор на десетки чужди от бранша, да спрат, откраднат нещо и нагло, подло, дебелашки и дори глупаво да се държат, хванати от "органа" и пострадалия (па то сум я), а органът да се грижи не за обществения ред и защитата на пострадалия, а за техния хляб (горките) - е те това не мога да си го представя и след като го преживях. Слава на Шефа на Пожарникаря, размина ми се най-неприятното, можеше пишещата ми машинка да откраднат и документацията на обекта. Толкова за сега. Но да знаят тези, които може и да не четат този вестник, че просто те не са тези, които ни трябват. То повече от два метра никому не трябват, ама не е там работата. Отиваме си, стари и зелени, без да се даваме, и там на Балкана, и в равнината и града. И с бодри стъпки, стъпки, стъпки ще преминем през нашта млада, нашта млада свобода, Ехо, ойлари, през нашта свобода. Деца на светлата Родина ... кой ви направи в нетрезво състояние?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД