×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
СТАТИСТИКИ
Общо 385,240,562
Активни 1,543
Страници 86,848
За един ден 1,302,066

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

Настигаме бързо богатите държави по цени на коли, компютри и телевизори
СНИМКА: БГНЕС
Цените на новите автомобили в България се изравняват с тези в Западна Европа. Това вероятно обяснява защо годишно се продават поне 10 пъти повече коли втора ръка, отколкото нови, а автосалоните стават все по-редки.
Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все пак всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия ЕС. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските тарифи за осветление и отопление. И че имаме най-евтините хотели, ресторанти и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, отколкото в Чехия, Словакия, Полша и още четири държави членки, а по цени на компютрите и телевизорите вече почти сме настигнали германците.

Това показват най-новите данни на Евростат, които сравняват ценовите равнища в 28-те от ЕС и в още девет страни от Стария континент. Проучването е за 2016 г. и включва над 2400 потребителски стоки и услуги. То показва, че в Евросъюза най-скъпо е в Дания, Ирландия и Люксембург, а България е най-евтината, следвана от Румъния и Полша.

Това обаче е общата картина, но детайлите в нея са много интересни. Изненадващо България, която е държавата с най-ниски доходи в целия ЕС, в някои стокови групи изобщо не е най-евтината. Такъв е случаят с битовата електроника. Цените на телевизори, компютри, смартфони, принтери и т.н. у нас са съвсем близо до средното европейско равнище (те са само 6% по-ниски), по-високи са, отколкото в Румъния и Полша, и са като във Великобритания, Словакия и Латвия.

Подобно е положението и с домакинската техника. Българите купуват печки, хладилници, съдомиялни, перални, климатици, тостери на цени, които са само с 14% под средните за ЕС. На повечето източноевропейци тези уреди им излизат по-евтино - чехи, румънци, словаци, поляци, латвийци, литовци.

Иначе България е "оазис" за купувача на дрехи, цигари и алкохол - тук са най-ниските цени в целия ЕС. Вярвате или не, битовите ни сметки са най-малки - ток, парно, природен газ, въглища и т.н. струват наполовина от средното за общността. Проблемът е, че доходите ни също са наполовина от тези на средния гражданин на ЕС.

Храната ни също е сравнително евтина, но не колкото в Полша и Румъния. Цените в нашите хотели и ресторанти са обаче без конкуренция в ЕС - те са с 56% под средното европейско ниво. Това е и едно от обясненията за успехите на българския международен туризъм. С други думи, не е само евтиният алкохол, а и храната, нощувките са привлекателни и по джоба на чужденците. Към това трябва да прибавим и тарифите в транспорта - билетите за самолет, влак, автобус у нас не просто са най-евтини, но и са само 46% от средните за ЕС.СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЪСЕДСКИ

Данните на Евростат опровергават и ширещия се от години у нас мит, че морето в Гърция е по-евтино. Не е - цените на нощувките и заведенията у нас са 56% под средното ниво за ЕС, докато гръцките са само с 19% под средното. Отделно вино, бира, водка, ракия и цигари в магазините в южната ни съседка са само с 9% под средните евростойности, а при нас са с 44% по-долу. Цените на хранителните стоки, сокове, минерална вода, газирани напитки в България са с 29 на сто под средното за ЕС, а в Гърция са с 5% отгоре.44
4210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
18 Юни 2017 19:42
Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

Ми дай да им ги вдигнем, нихното маме, пенции ниедни...
18 Юни 2017 19:47
Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

Точно обратно на истината е за НАЙ-бедната държава в Европа по официална оценка на ЕС.
При такава оценка се сравняват цените на два типа стоки:Първият,цената на стоката Работна сила -заплати,пенсии и Вторият,цената на Електроенергията.При Чорбаджията Живков токътн ебе 2 ст. дневна и 1 ст. нощна на квтчас.При средна заплата 180 лева се заплащаше 9000 квтч. Сега за 9000 квтч. при цена 24 ст.т,средната заплата трябва да е 2250 лева.Колко е?Заслужено сме на 109 място в света по мракобесие,несвобода на СМИ.
18 Юни 2017 20:18
Защо смятате в абсолютни стойности?
18 Юни 2017 20:35
Цените на битовата електроника в Германия и България наистина с апочти еднакви, НО само в цифрово изражение, т.е. това, което в Германия струва 100 €, в България е 100 лв.

В България си купих лапаток DELL ( ) за 550 лв. Същият в Германия, със същите параметри е 500 €.
В германия едно кенче бира от 0,5 Perlenbacher е 0.29 €, в България е 0,80 лв. JЕVER - 0,5 е 0,79 €, в България няма такава, но аналогична Загорка или Шуменско цената отива към 1.20 лв.

18 Юни 2017 20:47
Разбиха един мит!
18 Юни 2017 20:54
време е да ги вдигнете
18 Юни 2017 21:17
Не е - цените на нощувките и заведенията у нас са 56% под средното ниво за ЕС, докато гръцките са само с 19% под средното.

За еднакво качество ли говорим, или за хотели с измислени звезди и екстри?
Ако и да спиш по-евтино в БГ-хотел, ще получиш ли при това и Бяло море?
Или чистата гръцка природа?
Или инфраструктурата (като цяло) в Гръцко?
18 Юни 2017 21:29
Да ти е кеф да влезеш в еврозоната и да станеш истински европеец с високи сметки !
п.п. Апцелютно безсмислена статия
18 Юни 2017 21:37
п.п. Апцелютно безсмислена статия

Не само безсмислена, но и лъжлива, манипулативна и щях да кажа некомпетентна, ако не знаех, че пишещият сигурно си дава сметка за покупателната способност на поне 75 % от българите, но въпреки това пише дивотии на които и малките деца ще се смеят. Което, освен казаното по-горе го прави арогантен и циничен.
П.С. Тя била неква Юлияна. Нищо, ние не сме сексисти.
18 Юни 2017 21:43
Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

При това положение ще е държавническо безумие да се увеличат минималните пенсии на 200 лева.
18 Юни 2017 21:52
Dax
18 Юни 2017 22:01
Сит на гладен не вЕрва ! Сфиркай си !
18 Юни 2017 22:48
Аз плащам по около 60 ст. на ден такса за ток и още толкова за газ затова че имам достъп до мрежата само! Харчил, не харчил. И от там нагоре за изразходвано количество. Това е в обединеното кралство. Казвам го само за сведение на интересуващите се.
18 Юни 2017 23:16
Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

Българите са най-бедните в ЕС. Естествено е ДА НЯМАТ достатъчно средства, за да живеят като бели хора, поради което правят и по-малки сметки за ток и отопление. Те, българите, включително и моята особа, икономисват от отопление, просто защото трябва и да ядат нещо, че и да плащат още маса други неща, като скъпите и прескъпи лекарства, без които възрастните българи биха заминали бързо-бързо на оня свят. Виждам достатъчно гадно внушение в тази почти провокационна статийка...
18 Юни 2017 23:30
Сметка е вярна. В повечето страни от ЕС ток не се ползва за отопление,а в България масово се топлят на ток.И по пътя на логиката,щом се полза масово,значи е по евтино
18 Юни 2017 23:34
Аз плащам по около 60 ст. на ден такса за ток и още толкова за газ затова че имам достъп до мрежата само!

Т.е 3% от едночасовата минимална заплата там. Па много бе.
При равни други условия това прави 1,80 лв на месец тук.
18 Юни 2017 23:35
Не само безсмислена, но и лъжлива, манипулативна и щях да кажа некомпетентна, ако не знаех, че пишещият сигурно си дава сметка за покупателната способност на поне 75 % от българите
18 Юни 2017 23:45
Е що бре? Покупателната стойност на българина при тези цени,би трябвало и тя да расте Нали шефа му примерно продава дървените пелети,дървата за огрев или ток,все тая,там който квото произвежда на по високи цени и би следвало и на работника да му се вдигне заплатата подобаващо да посрещне увеличението на цените. Проблема май е другаде,не е в статистиката
18 Юни 2017 23:48
тихУ, да не чуят европейците каква евтиния е тук, ще ни залеят с емигранти Защото всичко е евтино, и сме земен рай, всичко бяга от тук с 200... Колегата от албиона да не се оплаква, ами да се връща тук, няма никви такси за мрежите, ахахахх тук ще даваш такса пренос-поне и още 77 неща -бързай докато не са ни залали с желаещи за евтиника ....
18 Юни 2017 23:53
такса повторно включваме има ли я още? Енергото е мафия@!
19 Юни 2017 02:40
Кого лъжете - дъщеря ми за цяло домакинство и голямо жилище плаща по-малко от мен за една стая. И не е вярно, че на Запад не се били отоплявали с ток. Там, където е тя, се.

Всеки път, колчем стане дума за цени, почват да ни набиват в очите колко по-високи са цените на Запад, услужливо пропускайки колко пъти по-високи са им заплатите.

Какви са минималните заплати във Франц;ия и Германия на фона на нашите 230 евро и какво осигурява една минимална заплата там, а какво - тук.
А колко от стоките на Запад са много по-евтини от тук?
Поредното сравняване на краставици с мушмули!
19 Юни 2017 04:30
Заслужено сме на 109 място в света по мракобесие,несвобода на СМИ.
Защо смятате в абсолютни стойности?
е, заради горното!
19 Юни 2017 06:05
Нещо за цената на стоката работна сила?
За съотношението между ДДСтата за лекарства, храни, книги, учебници?
Прочее електротазпределението във Франция частно - на чужденци - ли е джитнато?
Влагат ли тези чужденци страхотни инвестиции, като сменят умни електромери с по-умни и най-умни на всеки 4 години, както ми се случва на мен периодично?
Ех, госпожо Бончева, госпожо Бончева... Поне съседната рубрика да бяхте погледнали. Щото там пише, че независимо от по-евтните храни в статията Ви (за кого по-евтини и спрямо какво?!), даже детските храни в Отечеството са ... като за същества с най-евтиния ток (за кого по-евтин и спрямо какво?!), госпожо Бончева?!
19 Юни 2017 06:44
Така както сме е подкарали, колкото по-скъп става тока, толкова по-ниски сметки, ще плащаме. Имам един съсед на втория етаж, чиято сметка за ток е около 2-3 лв. Човека е махнал всички ел.ключове и контакти. Свалил е всички полилеи и крушки от тавана. Замазал е отворите за тях. Има едно газово котлонче да си топли вода за да може два пъти месечно да си топли вода за да се изкъпе и едно фенерче за да се предвижва от стая в стая. Иначе седи или на свещ, или на тъмно. Хладилник няма. Купува си храна ден за ден. Лека по-лека всички, ще минем на този вариант. И, ще смаем целия свят.
19 Юни 2017 06:49
Да ме извинят Евростат, ама лекинко ще им разбия стъкмистиката. Ей на такива цени моята дъщеря плаща ел. енергия в Австрия: https://www.salzburg-ag.at/strom/privatkunden/stromwaerme-ok/
Излишно е да уточнявам какви са доходите там, нали?
19 Юни 2017 07:47
Dax:
П.С. Тя била неква Юлияна. Нищо, ние не сме сексисти.

Не е нужно да уточняваш, сега нали е свобода и демокрация, може да е от ЛГБНТ или незнам си к'ви и да се именува и "той" или "3-ти пол", даже по прайдове да го демонстрира.

ablepsia:
А колко от стоките на Запад са много по-евтини от тук?
- и малко по-първокачествени.
19 Юни 2017 08:36
ablepsia
Кого лъжете - дъщеря ми за цяло домакинство и голямо жилище плаща по-малко от мен за една стая. И не е вярно, че на Запад не се били отоплявали с ток. Там, където е тя, се. Всеки път, колчем стане дума за цени, почват да ни набиват в очите колко по-високи са цените на Запад, услужливо пропускайки колко пъти по-високи са им заплатите. Какви са минималните заплати във Франция и Германия на фона на нашите 230 евро и какво осигурява една минимална заплата там, а какво - тук. А колко от стоките на Запад са много по-евтини от тук? Поредното сравняване на краставици с мушмули!

И не само. Бил съм в Германия, та знам. Там ако някой няма доходи, се обръща към социалната служба. Те (тоест държавата) му плаща наема, разходите за ток и за парно. Ако заплатата му е "минимална" - също. Има някакви сметки, за минимума. Как е сега в момента - не знам.
19 Юни 2017 08:48
Как е сега в момента - не знам.

Пак е така. Много българи идват и започват във фирми за разнасяне на колети. Докарват с много работа 120 - 150 колета на ден, с катерене на стълби, по 1.200 - 1.400 €/месец. Междувременно и госпожата учи езика в курс за да може да си намери работа и тя. Ако имат две деца, след половин година децата започват да си говорят на немски в къщи.
Тъй като с такава сума със семейство не може да се живее, социалната служба им добавя половин наем. Това е стандартният случай. Знам го от клиенти. Половин наем са 250 - 300 Евро. Детските са 190 евро/дете. Хранят се по български - с кюфтета, каймата е 2,50 - 5 Евро/кг. С пилешко, свинско, домати от АЛДИ. Месата поне са без пари в Германия. После и госпожата започва работа и за две-три години се замогват.
19 Юни 2017 08:53
Те (тоест държавата) му плаща наема, разходите за ток и за парно.

Плаща на неработещите, на тия на социална помощ. Иначе само добавя. Българи на социална помощ аз не знам. Може някой да изпадне по една или друга причина, но по правило всички българи работят. Работа да искаш! Различна - има и за PR, и за неврохирург, и за разнасяне на колети. Според конвертируемостта на образованието.
19 Юни 2017 09:00
Скъпи съфорумци,

Не видях постове по-горе (може и да съм недогледал) по въпроса за "американските" ТЕЦ-ове и цената на техния ток - тези дни в Парламента проф. Иво Христов питал Теменужката какво става с кореспонденцията между България и ЕК по въпроса за неправомерната държавна помощ, която тези два ТЕЦ-а консумират!

Преди месеци (покрай изборите, ама за НС или за Президент, не помня веч) Минчо Христов в предаването си по ЕВРОКОМ, наречено ПРЕМЪЛЧАНИ ИСТИНИ, показваше писмо до ЕК, в което Теменужка (или предшественика й) ТИХОМЪЛКОМ (по ГЕРБерски!) променила последната редакция на текста преди изпрашането на писмото до чиновниците на Юнкер! По-конкретно, с това писмо ВМЕСТО България да ИСКА от ЕК да ПРОВЪЗГЛАСИ държавната помощ за 2-та за НЕПРАВОМЕРНА, славното ни Правителство поискало ЕК да РАЗРЕШИ да дадем на 2-та ТЕЦ-а държавна помощ в размер на 13 милиарда лева (цифром 13 000 000 000)! Същата сума, на която възлиза залога, учреден от Румен Овчаров, в полза на 2-та ТЕЦ-а, и който залог представлявал приходите от сметките ("най.ниските"!)) за ток на домакинствата в България!

И ГЕРБерката Теменужка, и дългия инкасатор от БСП станаха депутати, а после и министъри на енергетиката, благодарение на славната 27-годишна система за определяне на 240-те члена на НС (зарекъл съм се никога повече да не ги наричам "народни представители" защото този термин от Конституцията е ЛЪЖОВЕН!) при която аз, вие, всички граждани над 18 г. участваме ама само проформа! ОПРЕДЕЛЯТ ги партийните лидери и господарите на лидерите!

Е, докато не разберете, че въпросната система за определяне на 240-те Ч.Н.С.-та не се подмени с такава, при която аз, вие, всички граждани вече РЕАЛНО ще определят кой да Ч.Н.С. и партийните върхушки и техните господари ще бъдат ИЗХВЪРЛЕНИ от този процес, оправия НЯМА да ИМА!

И за да имаме ГАРАНЦИЯ, че оправията ще настъпи трябва към системата за определяне на Ч.Н.С.-тата от нас, да си извоюваме и офсетната система - за ПРЕДсрочно изхвърляне от НС, респ. от МС, от съдебната власт, на всяко НЕФЕЛНО Ч.Н.С., министер, магистратин - щом го видим, че не върши работата, за която сме го цанили!!

Не неправим ли това, сметките ни за ток и парно, и всякаквите други сметки, ще продължат да стават все "най-ниските" в ЕС - до пълното ни екстерминиране!!!
Няма да се гавря с всички вас, като МишоК. се гаври с лафа си "бъдете здрави"! Моят лаф-пожелание е

НЕКА ВСИЧКИ (имам предвид визираните в Чл. 42 на Конституцията граждани! СТАНЕМ НАЙ-ПОСЛЕ (27 години стигат!) УМНИ! Иначе ще се окаже, че хора от породата на Теменужка и Р.Овч. не само ни правят на ГЛУПАЦИ, но и НАИСТИНА сме такива!!!!
19 Юни 2017 09:00
В абсолютно измерение бълхата може да скочи вертикално до 18 cm и хоризонтално до 33 cm., а относително спрямо средния ръст на човека съответно на 100 и 180 м. Така и за сметките за ток и парно.
19 Юни 2017 11:01
Невъзможно е да се сравнява. Цените на всяко едно нещо са така завоалирани, че никой не може да каже точно колко струва каквото и да е и още по-малко да сравнява. В България цените са много различни, камо ли из държавите от ЕС.
19 Юни 2017 11:14
Той затуй Емил Хърсев предлагаше в безлюдните български села да направят селища за западноевропейски пенции- чист въздух, природа, евтиния. Ама идеята му не сработи. Защо ли?
19 Юни 2017 11:33
Че тя евтинията си е в Германия. И е чисто и подредено, хранителните стоки - хранителни стоки. По обяд във всички заведения има business lunch за 8,50 Евро. Заведенията са пълни с пенсионери на обяд. Какво да готвят хората като има с обслужване.
http://streetangels-berlin.de/mittagskarte/?web=tr&gclid=EAIaIQobChMI7dLdl73J1AIVeDPTCh1cNwnHEAAYBCAAEgLkRPD_BwE
----
http://www.top10berlin.de/de/cat/essen-267/restaurants-fuer-business-lunch-und-geschaeftsessen-1928
19 Юни 2017 12:41
Може да се сравнява, има си методология, има си данни!


http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8072361/2-15062017-BP-EN.pdf/fff33756-4460-4831-9915-4a8c101f2b56
19 Юни 2017 13:00
ПлесNick
19 Юни 2017 09:00

Живеем в Страната на окончателно победилата Мафия, законен наследник на старата партийна номенклатура. Наивно е да се очаква, че раята сама ще се организира срещу реда, поддържан и отвън. Чудното е, че все още можем сравнително свободно да обменяме мисли тук и там. Отделно, една значителна част от народеца е прибрана на топло в държавната и общинска администрация и със зъби и нокти ще защитава статуквото. Реално няма движеща сила, която да предизвика и проведе промяната.
А по темата, споменатите американски ТЕЦ са толкова американски, колкото аз съм мексиканец, след като в капитала има офшорно участие с "неизвестни извършители"...
19 Юни 2017 13:09
в Германия цената на бензина е колкото в България, почти, а заплатите са 10 пъти по-високи.
Край на темата.
19 Юни 2017 14:07
pigeon2 19 Юни 2017 12:41

Може да се сравнява, има си методология, има си данни!

Вярваш ли на тези глупости?
Никой не може да каже колко струва тока за киловатчас в която и да е държава от ЕС! Има толкова много условности, че е невъзможно да се посочи цена. Ако търсиш из Нета, ще ти кажат само коло ще спестиш при смяна на доставчик, но никога каква е цената. Има стандатни плащания. Плащаш си за месец БЕЗ да си ползвал ток. Всичко това варира при доставчиците. Не можеш да се оправиш дори да смяташ цял ден.

В Дания ти казват, че тока е много скъп и е така, но ... ако се отопляваш с електричество цената е съвсем друга и доста по-ниска. Зависи и как плащаш. Може да ти отбиват от цената и то значително.
19 Юни 2017 14:12
Когато сметките за ток и парно се различават с проценти, а заплатите- с пъти, подобни материали се публикуват като "Платена публикация".
19 Юни 2017 14:24
Боже, колко много пишещи и колко малко четящи има в този форум ....

То си е написано в статията съвсем ясно:

... България е "оазис" за купувача на дрехи, цигари и алкохол - тук са най-ниските цени в целия ЕС. Вярвате или не, битовите ни сметки са най-малки - ток, парно, природен газ, въглища и т.н. струват наполовина от средното за общността. Проблемът е, че доходите ни също са наполовина от тези на средния гражданин на ЕС.
19 Юни 2017 14:39
pigeon2 19 Юни 2017 14:24

Четящият, нали за това спорим? Написаното е под съмнение и да се коментира като факт е глупост.

Пример за Англия. Само за един доставчик и само за електричество има:
Пестене онлайн, защита на цената за кратък срок, защита на цената за дълъг срок, цена с предплащане, цена според това как се плаща, с или без сметка по пощата и други! Само за един доставчик не можеш да кажаше каква е цената за киловат, а и доставчика не я публикува. А има стотици доставчици. Как ще се оправиш за да кажеш каква е цената за киловат? И още повече, за да я сравниш с цените в България?
19 Юни 2017 15:43
България е "оазис" за купувача на дрехи, цигари и алкохол

Дрехи. Специално ако е нещо женско - правено за някоя евтина верига в чужбина, може да е по-евтино, но ако е от марките, които има навсякъде, може да е по-евтино с 5 - 7 лева и покупката от България да си струва не специално заради цената, ами поради това, че там като турист, човек има време да ходи по моловете.
За цигари не съм изобщо компетентен, а за алкохола - не смятам, че Гленфъдъх 18 годишно, ще е по-евтино точно в България, нито Вьов Клико-то. Най-вероятно ще дойдат и по-скъпо, а в Германия мога да ги намеря в някоя промоция. Някой местен напитък може да е по-евтин, но едва ли от в Германия, където по принцип алкохолът не е особено скъп (в сравнение с Швейцария и Дания например).
----
Пак за облеклото: Имахме през май гости, син на приятелка с приятелката си, от България. Изпонакупиха невероятно количество дрехи и обувки, та се наложи да им подарим и един голям куфар за да си ги занесат. Техният куфар беше препълнен. А бяха туристи от евтина България. Но не купуваха парцали, а маркова стока.
19 Юни 2017 16:36
И със най ниски заплати.
19 Юни 2017 21:52
Настигаме ги, нема к'во!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД