:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,967,368
Активни 1,643
Страници 119,699
За един ден 1,302,066

МВР ще получи отсрочка за 160-те млн. евро от ЕС

Увеличаването на заплатите на полицаите върви по схемата "тука има, тука нема"
СНИМКА: БГНЕС
Валентин Радев и заместниците му очертаха светло бъдеще за МВР след среща с премиера.
Европейският съвет е изразил готовност да удължи с 12 месеца сроковете за усвояване на европейските средства за границата, обяви вътрешният министър Валентин Радев. Той направи изявление в събота след среща с премиера Бойко Борисов в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков.

МВР шефът припомни, че още преди месец в разговор, проведен с европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, е поискал удължаване на сроковете, тъй като по обективни причини страната ни има затруднения с изпълнението им. От думите му сега излиза, че ЕС вече се е съгласил да даде тази отсрочка. В противен случай голяма част от парите може да изгорят.

Става дума за измолените от Борисов преди време 160 млн. евро с аргумент за по-добра защита на българската граница с Турция. След като средствата бяха отпуснати, се оказа, че процедурите по отделните обществени поръчки се движат много бавно. Преди два месеца усвояването им беше под 2 на сто. Сега вътрешният министър твърди, че били усвоени 35 млн. евро, част от които вече били договорени и разплатени. За други 70 млн. евро текат процедури и оставало да се работи по около 57 млн. евро. Според Радев от оградата оставали да се направят само 5 км.

Вътрешният министър изненадващо промени позицията си за полицейските заплати - вече ще настоява за повишаване на заплатите на работещите "на терен". Това щяло да бъде направено след преглед на целия сектор "Сигурност" и след уточняване дали е възможно това да се случи с промяна на бюджетната рамка в средата на годината, или от следващата година.

Часове по-рано Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), в която членуват 8000 души, обяви, че започва подготовка за протестни действия заради изявленията на Радев от петък в парламента. "Зам.-министър Стефан Балабанов ми каза какво са се разбрали със синдикатите. Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание", заяви тогава Радев. "Те не са си говорили за аргументи, а са се разбрали, ако може, да повикат някой друг да реши задачата. Да дойде примерно финансовият министър, заместник финансовият министър или пък - Менда Стоянова споменаха", коментира министърът. Тогава той добави, че не е чул съществени аргументи за увеличение на заплатите.

Заради тези негови думи синдикатът обяви, че "ще предприеме всички законови действия за защита на социалните права и интереси на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия". Срещата при Борисов явно е туширала конфликта.ОБЕЩАНИЯ

При премиера се е говорило и за проблемите на националната система 112. "Получихме подкрепа от премиера и финансовия министър за осигуряване на средства за удължаване на сроковете за гаранционна поддръжка, така че да няма сривове в тази важна система", каза Радев. Наскоро бе обявена и обществена поръчка. МВР обещава още да постави ПОС терминали в КАТ, които да изключат плащане на такси в банките, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Никой обаче не казва кога точно ще стане възможно това и защо не е възможно и в момента.

3
937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Юни 2017 19:12
Тя и Бъчи искаше да увеличи заплатите на тези на терен, но всъщност увеличи заплатите на администрацията. Сега пак ще почнат едни мантри, че видите ли сме имали най-много полицаи на глава от населението. В ПУДМВР е посочено колко е щатът на МВР, а всеки, който може да работи с Google би намерил след елементарно запитване Справка за щатната численост и ваканциите в МВР към 31.12.2016 година. Щатът на цялото министерство е 49705 бр., като ваканциите са 5742,5 бр. Всички областни дирекции са с общ щат 25448 бр. и ваканции 3179,5 бр. Процентът на незаетите щатни бройки е 12,5%. Пожарната е с щат 8397 бр., като ваканциите са 821 бр. или 9,8%. Главните дирекции Полиция, Жандармерия и Гранична полиция са с щат 6871,5 бр., ваканции 821 или 9,8%. Академията на МВР е с 587 щатни бройки и незаети 96, или 16,4%. Медицински институт, Институт по криминалистика и Институт по психология са с обща численост 1280 бройки, от които незаети са 137. Дирекциите в МВР са с щат 5449 бр, с 1184 незаети бройки. Ръководството на МВР, Отдел финансов контрол, Вътрешен одит и Дирекция Обществени полъчки са с щат общо 62 бр., от които незаети 25. По-досетливите са установили, че полицията всъщност влиза в тези общо 25448 бр. на Областните дирекции. Да, ама каква част от тях? Разбира се, щатната численост на дирекциите не е тайна, и по метода с Google (https://www.mvr.bg/za_mvr/struktura.htm ) може да намерим коя да е. Излиза чудесна схема с разпределение по Отдели, Сектори, Групи и най-накрая – Районни полицейски управления. Чисто математически пресметнато по публикуваните данни, районните управления са с щат 3,65 пъти по-малък от щата на съответната дирекция. Ако пресметнем същото съотношение от всички дирекции, ще получим, че служителите в районните управления са близо 6900 души. Това грубо ни показва и колко са полицаите в България. Не са 49500, не са 60000, а са около 7000 души, и ако предвидим недокомплекта 10%, както и фактът, че в едно районно има и администрация, плюс началници на сектори и групи, които на практика не са на улицата, то броят на униформените полицаи може да падне до 5000. Найс, а? Това са кварталните полицаи и патрулните. Кварталните обаче са на редовна смяна, а патрулните - на трисменно дежурство. Та тяхната бройка я разделете на три, и ще получите една хубавичка бройка, която ще ви покаже колко полицаи на терен имате на ден.
18 Юни 2017 19:29
МВР ще получи отсрочка за 160-те млн. евро от ЕС

Какви 160 милиона? Корни Истината нали каза, че са 108?
19 Юни 2017 08:02
"Той направи изявление в събота след среща с премиера Бойко Борисов в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков. "
ИНТЕРЕСНО, КЪДЕ са се срещнали. БАЙ Х..Й нали е на легло. Операция. Пропусна приема, пардон, не бе поканен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД