:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,220,947
Активни 1,447
Страници 85,437
За един ден 1,302,066

И детските храни за нашия пазар се оказаха второ качество

Сиренето на Запад има по-изразен вкус на мляко, съобщи земеделският министър
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Сирената, предлагани в България, имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, обясни земеделският министър.
Земеделският министър Румен Порожанов потвърди официално публичната тайна, че българските потребители консумират по-нискокачествени храни, произведени от европейски компании. В интервю за Дарик радио в събота Порожанов заяви, че продуктите за българския пазар са с различен състав и качество спрямо продаваните в Западна Европа.

Разминаване е установено и при детски храни, каза министърът и посочи, че става дума за "променени параметри в съдържанието", без да уточни какви. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен.

В петък от агенцията по безопасност на храните съобщиха, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица), както и че някои меса имат по-малко сол, но това беше представено като "обнадеждаващи резултати".

Проверката на детски храни, месо, сирене, шоколад, безалкохолни напитки започна след подобни в Чехия, Словакия, Хърватия и Унгария. За целта от супермаркети в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Дания бяха купени продукти на компании, които продават стоките си и у нас.

Физико-химичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това ресорните министри на България и другите източноевропейски държави, установили същото разминаване, ще сезират еврокомисаря за защита на потребителите. Лидерите на Вишеградската четворка призоваха Европейския съюз да вземе мерки срещу производителите, които включват нискокачествени съставки в храни за пазарите на по-бедните членки на ЕС. Министерството на земеделието на Словакия представи резултати от тестове, според които половината от 22 продукта, купени в Братислава, се различават по вкус, състав и външен вид от същите стоки, купени в Австрия.КИСЕЛО МЛЯКО

Порожанов съобщи, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на няколко фирми за промяна на стандарта на киселото мляко. Министърът е на мнение, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат. Предложението за изоставяне на традиционната рецепта с български бактерии е било внесено по време на служебния кабинет, но сегашният екип на земеделското министерство не го подкрепя. Сега обаче производителите се пробват да си издействат по-евтин амбалаж. Според експерти това няма да е здравословно, тъй като млякото се изсипва горещо в пластмасовите кофички и съставът им е от изключително важно значение.

10
1404
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
18 Юни 2017 19:01
А политиците са пето качество ГМО. Пък на Запад барем трето...
----------------------------------------------
Сайтът на Генек

18 Юни 2017 19:36
*
18 Юни 2017 20:57
Интересно ми е как може да се напише такава статия с категорично заключение, че храните са второ качество, при положение, че резултатите от изследванията още не са известни.
Иначе замяната на захарта с фруктозно-глюкозен сироп вече беше известна, но е много спорно дали захарта е по -качествена а сиропа по -некачествен...... Да се каже, че захарта е "добра" а фруктозно-глюкозния сироп "лош" е много неточно, защото захарта се състои от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза, когато някой изяде 100г захар изяжда 50г фруктоза, ако изяде 100г сироп в него има например (зависи от сиропа) 55г фруктоза. Т.е. и двете са почти еднакво вредни, разликата е, че сиропа може да се произведе с по-ниски разходи. Затова в америка отдавна почти не се използва захар в напитките, а в европа компаниите постепенно се опитват да заменят захарта със сироп.
Иначе очаквам с нетърпение резулатите от изследванията. Много ще се радвам, ако може да се публикуват по-подробно или да се даде линк към доклада, за да може да се видят данните от първа ръка, защото нашите журналисти не се интересуват от истината а от сензации.

Наскоро ми попадна статия, според която има разлика в съдържанието на захари в напитките (главно кола) в различните държави, в америка било най -високо, в европа средно а в някои азиатски държави най -ниско (заради разлика в предпочитанията на консуматорите и др.). Интересно ми е ако в нашите напитки в бг има по -ниско или по -високо съдържание на захари, това как ще се оцени, като по-качествени или по-некачествени..... ......
18 Юни 2017 21:37
Наскоро ми попадна статия, според която има разлика в съдържанието на захари в напитките (главно кола) в различните държави, в америка било най -високо, в европа средно а в някои азиатски държави най -ниско (заради разлика в предпочитанията на консуматорите и др.).

Докладвам веднага за немската Кока-кола (класическа): 10,6 гр./ 100 мл. захар и 42 ккал.
В Кола Лайф - зелената, със стевия: 5 гр.захар и 20ккал., но има и подсладители: стевиогликозиди (!).
Този пример ми прилича на случката с малкия Пижо в ракетата на Йон Тихи, хвърлил котето в резервоара със сода, поглъщаща въглеродния двуокис.Коте взело, че се разложило на натриев дукотан.
Другите видове - зеро, лайт и т.н. не ги пия.
18 Юни 2017 22:22
Мисля че това беше статията: http://www.focus.de/gesundheit/videos/hoher-zuckergehalt-darum-sollten-sie-in-kanada-nie-eine-coca-cola-trinken_id_4985352.html
за съжаление на немски, за който не може да я прочете кратко резюме: съветва се да не се пие кола от канада, защото има най -високо съдържание на захари (по-ниско в германия и най ниско в тайланд), дават се данни за разлики в захарното съдържание в тоник, спрайт и др. и се съобщава че има и значителни разлики в надписите/цветовете на кеновете (на едни и същи напитки в различните държави).
а ето и статията (на английски) от която са взели данните, много е интересно: http://www.actiononsalt.org.uk/actiononsugar/Press%20Release%20/164330.html

Много ми е интересно захарното съдържание на българската кола с коя държава ще го сравнят за да кажат че е по некачествена при положение, че от двете статии се вижда че съдържанието варира в различните държави........

И как ще оценят качеството на колата и храните изобщо, за да го направят трябва да има някакъв стандарт , който да казва например 1-во качество - 10г захари, 2-ро качество 8г захари и пр?
ама то това май нито писателите нито читателите на статиите ги интересува.....

18 Юни 2017 23:02
Т.е. и двете са почти еднакво вредни, разликата е, че сиропа може да се произведе с по-ниски разходи.

И поради що концерните са решили да правят по-високи разходи за продуктите, предназначени за западняците, м? Ей тъй на, щот не им дреме за разходите, м?
19 Юни 2017 00:23
Сиренето на Запад има по-изразен вкус на мляко???
Ко!?!
Чи то баба ми сиреше само млЕко едно време!
Сига къ го праат?
19 Юни 2017 02:23
И поради що концерните са решили да правят по-високи разходи за продуктите, предназначени за западняците, м? Ей тъй на, щот не им дреме за разходите, м?


Честно да ви кажа не знам защо. Но захарта се използва главно в (западна) европа, както споменах по горе в америка се ползва главно фруктозно-глюкозен сироп, а те също са "западняци". Мога да предпожа, че захарното лоби в европа е силно. В европа от дълги години защитават производителите на захар със високи вносни мита, субсидии за местните производители, насърчава се употребата на захар във всевъзможни продукти (напр рибна консерва със захар - отврат ), всичко това с цел да се запазят работни места в селското стопанство : http://sugarcane.org/global-policies/policies-in-the-european-union/eu-sugar-policy

Във статиите които оплюват фруктозно-глюкозния сироп се споменава, че фруктозата е вредна в по-големи количества (което си е вярно), то и здрав човек може да понесе само макс. 30-35 грама без оплаквания, а и води до затлъстяване и др проблеми, но се изпускат важни факти:
- захарта съдържа също фруктоза! (50% от теглото!, другите 50% са глюкоза), така че всичките неща казани за фруктозата важат и за захарта!
- фруктозно-глюкозния сироп съдържа и глюкоза. т.е по състав се доближава до състава на захарта (въпреки че съотношението фруктоза:глюкоза може да не е точно 1:1, а да е с малко повече фруктоза). в статиите се споменава, че фруктозата не води до засищане и съответно до дебелеене. но това важи за консумация на чиста фруктоза! сиропа е смес от фруктоза и глюкоза, и затова този негативен ефект е намален, глюкозата повишава кръвната захар и засища, и в крайна сметка ефекта е почти като нормалната захар.
19 Юни 2017 02:40
ето една интересна статия:
http://megavselena.bg/zaharta-byalata-smyrt-mit-ili-realnost/

Цитат:
Захарозата в храносмилателния тракт много бързо се разгражда до глюкоза и фруктоза. Така за организма практически няма разлика между захароза, от една страна, и смес от глюкоза и фруктоза в равни пропорции – от друга.
19 Юни 2017 10:21
Проблемът със захарта е, че бидейки най-популярния овкусител и е евтина - може и се слага във всичко.
Което и се прави.
Ефектът "вкусно" работи и под усещането за сладост.
Не случайно малките деца често казват "искам нещо сладко", а имат пред вид "нещо вкусно", защото са гладни.
Със захар лесно се фалшифицират храни, за да стават "вкусни".
Здравният проблем идва от прекомерното количество захар, което в крайна сметка потребяваме - явната захар в сладки продукти, но и скритата, в другите.
А захарта в чист вид не съществува в природата, тя е неестествен продукт за метаболизма и той не знае какво да я прави, когато е в голямо количество.
А ние приемаме захари в големи количества, капацитета на клетките да поемат глюкоза бързо се изчерпва, а инсулина продължава да ги тъпче.
Клетката започва да изключва рецепторите си за инсулин и ето ви диабет 2 тип.
Поддържането на високи нива на глюкоза и фруктоза има токсичен ефект върху тъканите с които е в контакт.
Вероятно участие глюкозата има в увреждането на кръвните стени с резултат атероматозни проеми, както и в невропатиите, съпътстващи диабета.
Глюкоза има не само в захарозата, която си слагаме в кафето.
Тестените храни, картофите и ориза - също стават в крайна сметка на глюкоза.
Те също са евтини. И се консумират в опасно големи количества.
Едно достижение на цивилизацията, което носи много проблеми.
Най-облагодетелствани от тази ситуация са работещите тежък физически труд и активно спортуващите, защото поне успяват да изгорят една част от претоварването с глюкоза.
На фруктозата също няма за какво да се радваме.
Освен, че променя реологичните и осмотични свойства на кръвта, има директна вина за епидемията от затлъстяване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД