:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,220,782
Активни 1,423
Страници 85,272
За един ден 1,302,066

Общини глобяват до 500 лв. за пиене в парковете

Най-строги към нарушителите са в Шумен, Добрич и Приморско
Общините намериха още един начин за увеличаване на приходите си, като тръгнаха да налагат строги глоби на черпещите се с алкохол по пейките и градинките. В много общини пиенето на бира и др. извън заведенията се наказва с глоба от 50 до 500 лв. Само от началото на тази година например община Шумен е санкционирала 47 от съгражданите си, заловени с бутилка в ръка на открито. 39 от тях вече имат наказателни постановления, останалите 8 съставени акта още не са влезли в сила.

Общата сума, която общината ще прибави към бюджета си от черпещите се с алкохол нарушители за първото полугодие е 4300 лв. Миналата година пак за почерпки с алкохол на открито глобените в Шумен са 44, а наложените им санкции са на обща стойност 2450 лв. Причината за по-малките общински приходи по този текст е размерът на минималната санкция, който в края на 2016 г. скача от 50 на 100 лева с промяна на наредбата.

Паричните санкции са заложени в текстове на Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на съответната община, а магистратите най-често отхвърлят обжалването им. Дори една-единствена нискоалкохолна напитка не е основание за отмяна, тъй като законът не прави разлика между бирата и твърдия алкохол, разясняват инспекторите. По тази причина тези дни Шуменският районен съд също не уважи искането на свой съгражданин за отпадане на глобата му от 100 лева, тъй като си е пиел биричката пред собствения дом. Според Борислав Станев от общинската администрация в Шумен глобата в конкретния случай е наложена, тъй като мъжът е надигал бутилка с бира в район с три училища.

Около 70 на сто от санкциите в община Шумен са за разхлаждане с бира по паркове, градинки и детски площадки. Повечето нарушители си плащат глобите в рамките на същия месец. "Останалите изпращаме на държавен съдебен изпълнител към НАП. Община Шумен обикновено събира половината от глобите по наредбата в рамките на месеца, след което чрез НАП и частни съдебни изпълнители събираме още около 30-40%", отчита Станев. В някои случаи става дума не за престараване на инспекторите, а за реакции на жалби от съседи, негодуващи срещу пиянските запои между жилищните блокове и невъобразимия шум особено вечер и около полунощ. Община Добрич през миналата година пък е събрала от нарушители с бутилка в ръка 1700 лева, а от началото на тая година - 1000.

Глоби до 500 лева чакат и посетителите на Приморско, които пият алкохол на открити терени публична и частна общинска собственост, без значение дали го правят на плажа, пристанището, крайбрежната алея, улицата или общинските паркове и градинки. С влизането в сила на този текст в наредбата Приморско стана първата морска община, решила да противодейства на зачестилите инциденти и алкохолния туризъм със санкции и така да защити правото на тишина и спокойствие на гражданите и гостите си. Чуждите туристи са информирани за забраната с информационни табели на няколко езика. Със специална заповед на кмета от януари във Варна е забранена употребата на алкохол на детски и спортни площадки. Глоби до този момент обаче няма наложени. В бургаската наредба за опазване на обществения ред пък засега такъв текст въобще липсва.

ТОЛЕРАНС

В Пловдив важат същите разпоредби, но съдът има различна практика. Наскоро районният съд в града отмени две санкции от по 300 лв., наложени за употреба на алкохол на открито на местен жител. Съдът се позовава на разминаване на текстове в наредбата, които упоменават санкцията и споменатите в съставения акт. На този фон столичните инспектори се оказват най-толерантни към този тип нарушения. До момента конкретно за употребата на алкохол на открито не е наложена нито една глоба.
5
795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Юни 2017 19:40
еййй..тези скоро и по къщите ще търъгнат
19 Юни 2017 00:30
Не могат да съберат милиарди от митниците,но глобяват за пиене на бира по пейките?!
Няма такава държава...
19 Юни 2017 11:36
Дай боже и във Варна! Не ми изглежда редно пейките в детските площадки сутрин да са с купища бутилки и фасове!
19 Юни 2017 11:51
Не ми изглежда редно пейките в детските площадки сутрин да са с купища бутилки и фасове!


Така си е, не е редно. На мен не ми изглежда редно дробовете ми сутрин да са пълни с изгорели газове! Предлагам да забраним карането на автомобили в населени места!
19 Юни 2017 11:55
По принцип по курортите нещата, които се случват... бирата е едно нищо... Вижте:

http://epicenter.bg/article/Pitonat-beglets-ot-Mineralni-bani-stana-mayka/130269/2/98
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД