:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нямало държава, която да не благодари на България за оградата с Турция, твърди тя
Москвя пък очаква Анкара скоро да разреши вноса на руско говеждо, патешко, пилешко и пуешко месо
Вътрешният министър: Това са синдикати, винаги искат нещо
СТАТИСТИКИ
Общо 352,861,584
Активни 898
Страници 47,366
За един ден 1,302,066

Мажоритарен вот няма, защото го поискаха неправилните българи

С баталиите и бутафориите около прякото гласуване стана ясно колко зле разбираме демокрацията
Снимка: Юлиян Савчев
Те може да имат различно мнение за вида на избирателната система, но в крайна сметка живеят заедно във властта
Ползата от присъствието на образи като Веселин Марешки в българската политика е, че понякога изговарят нещата точно и ясно, което си е дефицит в публичната логорея. "Ако ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, дори да продадем сградата на парламента, гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство", рече той по повод отхвърления мажоритарен вот. Положението е точно като описаното от него. Или както нейде някой написа в социалните мрежи вчера - "Много искаха, ама нямаха желание".

Работата обаче не опира само до ГЕРБ. Има и неудобна предистория.

Прекият избор в два тура на народни представители бе поискан от 2.5 млн. българи на национален референдум. За задължителност не стигнаха 12 000 гласа, равни на 0.2% от избирателите. Прагът за участие най-вероятно щеше да бъде преминат, ако в последните десетина дни не се бе разгоряламощна кампания срещу гласуванетоРазгоря се почти на финала, защото именно тогава излязоха социологически проучвания, според които допитването е на ръба (може да мине, може и не). Кампанията бе организирана от журналисти, интелектуалци и други "лидери на общественото мнение", които преди обед тайничко битуват като консултанти и хонорувани съветници на партии и политически кръгове, а след обед влизат в официалната си роля на "независими граждани" и "експерти". Основните партии не посмяха открито да застанат с каквато и да е позиция пред обществото, затова хвърлиха на амбразурата прокситата си. Към тях в социалните мрежи се присъединиха и познатите зомбирани партийни агитки. Дружните ляво-десни усилия дадоха резултат. Всичко това е важно да се припомня днес, защото е вечна снимка на бутафорията "Българско гражданско общество". Това общество е досущ партизирано и нахално като началниците си, с тази разлика, че вторите са по-честни - като ти излезе насреща политикът X, ти знаеш, че е политикът X. Но като ти излезе "общественикът" Y, не знаеш, че по предизборни и други напечени кампании той работи за политика X. Крият тези зависимости, а иначе постоянно се кълнат в прозрачност.

Не ме разбирайте грешно. Аз самият не съм гласувал с три "да". Нито съм чак такъв фен на мажоритарния вот, нито смятам допитванията за универсално решение. Но моите размисли са едно, а демократичната процедура е друго. Демокрацията не е тържество на това, което аз мисля, нито пък е кастинг - позволен само за леви, десни, умни, красиви, граждани, селяни...Референдумът бесвикан по абсолютно демократична процедура,проведе се напълно легитимно. Затова който бе срещу трите въпроса, следваше да агитира за вот "не", вместо нечестно да саботира участието. Все едно на избори да призоваваш не към интерес спрямо биографията и програмата на кандидатите, не към любопитство и контрол спрямо партиите, а да агитираш избирателите да гледат "Планета" и в деня на вота да им организираш гъбобер. Референдумът не случи на организатор - "чалгар", "мутра" и прочие (по адрес на Трифонов). Не случи и на избиратели - 2.5 милиона, които очевидно люто не харесват туй, което 28 години имаме като парламент, политици и елит. Затова и не си намериха "граждански адвокати". В крайна сметка поради тази цялата "неправилност" се провалиха и референдумът, и мажоритарният вот в парламента сега.

Партиите са си партии, има ли смисъл да ги обсъждаме в детайли? След като дойде решението на ВАС и референдумът официално не влезе в сила, те имаха 2 пътя - или честно да признаят, че вотът на 2.5 милиона българи не ги вълнува и да продължат по стария дневен ред, или да разиграят лицемерен театър в своя угода. Естествено, случи се второто. Точно това видяхме в последните дни.

"Обединените патриоти" (ОП) не искаха да чуят за промени в Изборния кодекс, затова бе повече от ясно, че мажоритарността няма да събере гласове в управляващата коалиция. Не може и от опозицията. И въпреки това ГЕРБ я предложи.Яко, нали? "Ние искаме, ама другите не щат!...".Това бе втори демагогски трик, след като на финала на миналия парламент партията на Борисов внесе подобен законопроект, без шанс да се приеме. А той нямаше шанс не само поради принципното нежелание на другите, но и заради отказа на ГЕРБ да се занимае с най-същественото - районирането. Районирането е нож - с него може и да се изреже тумор, и да се доубие тялото. Важно е какъв е ножът, как го държиш...Тази "подробност" е работа на депутатите и отказът на ГЕРБ да се занимае с нея показва цялата несериозност на намерението им.

В играта се намеси и ДПС. Движението поначало е "вековният" враг на мажоритарността, люто се бори срещу преференцията. И въпреки това при внасянето на законопроекта от ГЕРБ (малко след старта на парламента) ДПС каза с половин уста, че може да го подкрепи. Рамо бе дадена в правната комисия, но в пленарната зала игричката получи очакван финал - гласуване "против". Междувременно ДПС внесе и свой проект, който нямаше общо нито с този на ГЕРБ, нито с референдума - поиска заличаване на "Не подкрепям никого", поправка срещу "15/15", лесно отваряне на секции в чужбина... - ревизия предимно на "патриотичните" новости, сторени в миналото НС, и изцяло в плоскостта на сегашната избирателна система. Ясно бе, че при мнозинство с участие на ОП идеите няма да минат. Но ДПС, което и без това флиртува с ГЕРБ, реши мазничко да потанцува с най-голямата партия и по този въпрос, опитвайки се да внесе напрежение между властовата коалиция.

Нещо подобно стори и "Воля". Марешки не е познат като фен на мажоритарния вот, но при предрешеността на галимацията реши хем да изпъкне като защитник на народното мнение, хем да се отърка доброжелателно в ГЕРБ, а и да създаде нова бутафорна залисия - подкрепи предложението на ГЕРБ и успоредно с това внесе проект за 1 лв. субсидия. Похвално е, че следва волята на референдума, но истината е, че дори субсидията да стане 1 лв., това няма да се случи след законопроект на "Воля".БСП остана "мъдро тиха", с включен амбреаж -немската система, която обещава ("мерцедесът на всички системи"!), идва, идва, на път е, ама все я няма.

Какъв е изводът? Изводът е, че има много глупост в тази държава, много партизанлък и много лицемерие. Влизам във "Фейсбук" и гледам - същите хора, които призоваха народа да си стои по къщите при референдума на Трифонов, днес хвърлят шапки от радост за Трън - "браво, демокрация, волята на суверена!". Когато тази воля им изнася, те я приветстват. Когато не - не щат хората да я демонстрират. И партии, и "граждански лидери" разбират демокрацията по този начин, това е най-страшното.
141
3939
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
141
 Видими 
18 Юни 2017 19:00
Ако се изкарат хората с постоянна регистрация в чужбина референдумът ще стане задължителен.Аз живея от 2,5 години в Германия и все още ме има в избирателните списъци в Бг.
18 Юни 2017 19:00
Ако се изкарат хората с постоянна регистрация в чужбина референдумът ще стане задължителен.Аз живея от 2,5 години в Германия и все още ме има в избирателните списъци в Бг.
18 Юни 2017 19:09
Интересно, аз към правилните или неправилните спадам? Не гласувах по куп причини. Видях КОЙ предлага, поразмислих над предложенията, просто не гласувам по една причина: не желая да се подчиня на системата НАВРЕД...
И си мисля - ако не беше автоматизмът и подчинеността на дресировката, колцина щяха да гласуват при положение, че нямаше свързаност избори/референдум...
----------------
Сайтът на Генек

18 Юни 2017 19:15
Кампанията бе организирана от журналисти, интелектуалци и други "лидери на общественото мнение", които преди обед тайничко битуват като консултанти и хонорувани съветници на партии и политически кръгове, а след обед влизат в официалната си роля на "независими граждани" и "експерти".
Значи кампанията на Славчо е добра, а кампанията на "експертите" е лоша. Защо? Може би защото Славчо е "експерт" (по нещо си),а "журналисти, интелектуалци и други" са по-неексперти от него.
18 Юни 2017 19:30
Затова който бе срещу трите въпроса, следваше да агитира за вот "не", вместо нечестно да саботира участието.

Кво му е "нечестното"?
18 Юни 2017 19:35
Защо все-пак е написана тази статия? Никой нормален българин не се съмнява, че ако се беше провел референдум за мажоритарен парламентарен вот, не повече от 5-600 000 души щяха да отидат да гласуват. Но както и да е! Всичко, което последва това упражнение, е според рамката на закона и не виждам причина да се хаби време за писане и четене на подобни писания. Референдумът не е доведе до задължително решение на НС, всички съдебни инстанции си дадоха мнението, депутатите го обсъдиха и не го приеха.Чалга инициативата на Славчо беше елегантно-законно "отсвирена".
18 Юни 2017 19:36
Статията, която отрича правото на съществуване на пасивната съпротива, на бойкота -- последната защита на населението от житейски и политически безобразия, -- тази статия, простете, е чужда
18 Юни 2017 19:47
Аз съм от честно използвали процедурата да остракират референдума на един чалгаджия и процедурата демократично не го направи задължителен, Не виждам защо обвиняват дванайсетте хиляди българи плюс още три милиона и половина избиратели които използваха демократичното си право да спрат тая глупост?
18 Юни 2017 19:51
генек
18 Юни 2017 19:09
Интересно, аз към правилните или неправилните спадам? Не гласувах по куп причини. Видях КОЙ предлага ..
Писали сме
sim4o 29 Мар 2017 21:31
Идеята за Референдум по Мажоритарните въпроси е на Росен Плевнелиев .. Слави само поде знамето и продължи борбата нататък !
Ето и факти :
Президентът поиска референдум за мажоритарни избори и ...
http://www.mediapool.bg/prezidentat-poiska-referendum-za-mazhoritarni-izbori-i-zadalzhit...
29.01.2014 г. - Президентът Росен Плевнелиев се обяви за провеждането на референдум, който да реши дали да бъде въведено задължително ...
18 Юни 2017 19:55
Влизам във "Фейсбук" и гледам - същите хора, които призоваха народа да си стои по къщите при референдума на Трифонов, днес хвърлят шапки от радост за Трън - "браво, демокрация, волята на суверена!". Когато тази воля им изнася, те я приветстват. Когато не - не щат хората да я демонстрират. И партии, и "граждански лидери" разбират демокрацията по този начин, това е най-страшното.

Точно така. За съжаление има немалко хора, които вярват в народния глас само тогава, когато той съвпада с тяхното мнение. Когато народът е на противното мнение, няма мерзост, която да не са готови да подкрепят, с всевъзможни изсмукани от пръстите аргументи, плюейки на "демократичните си разбирания", запазвайки чиста съвестта си, че са си обяснили най-вече на себе си, защо са демократи, ама точно в този случай демокрацията не отговаря баш точно на народовластието.

"Има една степен на страстна лъжовност, която се нарича „чиста съвест”.
Фридрих Ницше.
18 Юни 2017 20:00
Не ги знам кои са теа неправилни българе.
Борисов щеше да си маа на плаца като полицай, ма "професионалните политици" от Тройната коалиция решиха , че не требе да е Главен секретар. Сетне стана, квот стана. Да не стане същото и със Слави...
18 Юни 2017 20:01
За съжаление има немалко хора, които вярват в народния глас само тогава, когато той съвпада с тяхното мнение.

според закона за референдумите, за "народен глас" не стигнаха 12000 индивидуални гласа.
Тоест в случая "народен глас" няма.
18 Юни 2017 20:03
Всъщност ги имаше гласовете. Ма не са биле у пликове.
Което си е грижа на ЦИК...
18 Юни 2017 20:05
По демократичната процедура няма гласове, Другото е плач
18 Юни 2017 20:13
Божидаров, поздравявам Ви за позицията - свикан от гражданите референдум НЕ трябва да бъде саботиран! Трябва всеки истински, сиреч ПРАВИЛЕН, гражданин да отиде до урната и там в референдумната бюлетина не да гласува, а да ОТГОВОРИ на въпроса! С отговор ДА, или, ако така е решил, с отговор НЕ!!! Но да си седиш дома и после да ми приказваш, че само 2.5 млн. били казали ДА, докато останалите 4.5 били казали НЕ! ТОВА Е НАЙ-ГНУСНАТА лъжа-манипулация! ЦИК официално обяви, че НЕ са казали малко над ЕДИН МИЛИОН (цифром 1 000 000) граждани! А не 4.5! Мнението на ВСЕКИ, който не е отишъл до урната НЕ се взема предвид! ТЧК!

Сега за Вашия удар в 10-ката (цитирам):
Районирането е нож - с него може и да се изреже тумор, и да се доубие тялото. Важно е какъв е ножът, как го държиш...

ЩЕ добавя само едно - важно е и КОЙ го държи, не само КАК!

Тъй като депутатите не го щат ножа (щото самата М2 не щат!), президентът - също, то единственото, което остава е НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ (ама само визираните в първата алинея на Чл.42! да го ВЗЕМЕМ ваджишкия нож и САМИ да нарежем НЕ страна на административни региони, а ЕЛЕКТОРАТА (като математически агрегат) на 240 "парчета" от по 25 000 човека! Проф. МишоК. казва, че броят на гражданите над 18 г. в пределите на страната е САМО шест милиона (цифром 6 000 000), а не 6 834 000, колкото ЦИКаджии твърдят, че сме! РАЙОНИРАНЕТО vis-a-vis ИЗБОРНАТА ТЕХНОЛОГИЯ, т.е. като "учредяване" на 240 едномандатни района е работа, която без никакви противоречия със Закона може да бъде УСПЕШНО извършена в рамките на 3 месеца от САМИТЕ граждани - чрез АКТИВНА и ЛИЧНА регистрация в общината по НАСТОЯЩ адрес, като съответният кмет разпореди на 1-2 от администрацията му да приемат желаещия да се САМОрегистрира в Регистър на избирателите от ЕИР хикс, игрек, зет, да му запишат на хартия и в екселски файл трите имена, ЕГН-то, адреЗа, какво още, да му издадат картонче ( в 2 екземпляра!), че в Регистъра е еди кой си номер по ред, да му шибнат един печат от общината, и да го пуснат по живо, по здравО! С второто картонче саморегистриралият се избирател отива във ПАРАЛЕЛНИЯ регистър, който будни и граждански активни доброволци ще се самоорганизират да водят - за да се КОНТРОЛИРАТ ония типове от общината! Щом издадат картонче № 25 000, кметът рапортува в ЦИК, че БИНГО-ИМА учреден ЕИР! (Ако кметът от самото начало е наясно, че в кметството му няма 25 000 постоянно живущи, негов граждански дълг е незабавно да обиколи всички граничещи с него кметства, за които е убеден, че са още по-малки като численост от неговото, и любезно да покани да се АМАЛГАМИРАТ за целите на учредяване на ЕИР-а!)

Ако бях ПРЕЗИДЕНТ щях да приканя гражданите на Републиката по гореописания начин (100"% доброволен, а не доброзорен!) САМИ да подходят към въпросното "райониране+ и да го решат! И няма да има никакъв джеримандъринг - що е туй проф. МишоК. преди време обясни в 24 часа! По-скоро развя го като ПЛАШИЛО, та да може и с тоя американски пиниз да громи привържениците на М2-каузата!
18 Юни 2017 20:54
Оспорваш прАвото ми демократично да не гласувам? Отказът да гласуваш за глупостта също е глас. Най-малкото е ефективен начин да не легитимираш вачо, боце и славчо.
18 Юни 2017 21:02
Какъв е изводът? Изводът е, че има много глупост в тази държава

"И в тази страничка", може да се добави.
18 Юни 2017 21:09
Референдумът отиде там, където му беше мястото. Хайде да не се лъжем!
Имаше гласуване за президент. Успоредно услужливо ни пробутваха и една бюлетинка с три въпросчета, формулирани от един умни и красиви тарикати. С покана за преврат! Все така услужливо радио и телевизии ни ЛЪЖЕХА,че гласуването Е задължително. В резултат 2.5 милиона българи участваха в учиндолската завера.
Аз гласуват с три НЕ. Няма значение, казват. Щом си гласувал.
18 Юни 2017 21:11
Ако бях ПРЕЗИДЕНТ

На бодлива крава Бог рога не дава. /нар. поговорка/
Въщност, ти си бил депутат в оная коалиция "...и "Ера-3"...Или смяташ, че космическият прах и спомените е затрупал...
-------------------------------------------------
Сайтът на Генек

18 Юни 2017 21:11
Кайзере,

нали се за закона се хващате, когато всички тук по-горе и днес, и в изминалите месеци, твърдите, че няма какво да ритам(е) против ЦИК и ВАС, обявили референдума за НЕзадължителен! Казвате, че в закона е казано еди-какво си, и на това основание, референдумът НЕ е задължителен! И аз не оспорвам - такъв е законът (т.нар. за референдумите)! Лош, хубав - такъв е! НЯМАМ нито един пост, с който да оспорвам решението на ЦИК-ВАС! Нито един!

Ха сега Вие ми кажете къде, в кой закон е фиксирано, че Вашето НЕотиване до референдумната урна трябва да бъде официално интерпретирано като НЕ-отговор на референдумния въпрос ? Приказките за някакво си остракиране, неуредено, нерегламентирано от законова норма, са глинени чирепчета в локвата, които може да си хвърляте у локвата, но АЗ въобще не съм длъжен да се съобразявам с това Ви занимание!

Та, кажете къде я има въпросната конвенция (договорка) фиксирана в закон ? Ако я има, веднага отивам да я прочета, и съответно НЕЗАБАВНО да Ви поднеса моето извинение!
18 Юни 2017 21:17
Истината е, че на сички партии им аресва сегашната система.
Рахатлък на български гръб. Мдаа...
18 Юни 2017 21:20
Автора -

плесник, стига ръси глупостите си бе, човек. Смешен си.
18 Юни 2017 21:28
Генек,

Никога НЕ съм бил депутат! В НС съм влизал само веднъж - бе лятото на 1991 г, съпровождах, заедно с моя началник (шеф на едно управление в БНБ) проф. Вълчев, който обиколи парламентарните групи и проведе едни разговори с тях! Първата бе сДПС, от тях Осман ОКТАЙ участваше - седнаха, дадоха кафетата, и започна разговора! Аз тутакси, като най-младши в нашата група, извадих тевтера да водя бележки (исках на минутата да си ги водя, а не после, както екс ФБР-шефът Коми постъпи! И Октай, и проф. Вълчев, че и моя началник ми хвърлиха такъв изпепеляващ ме поглед (фудроайан, както един изтънчен френец би казал) че мигом покрих тевтера, и засърбах кайвето!

И нямам НИКАКВО намерение да ставам депутат! Мина ми времето!
18 Юни 2017 21:32
Миндербиндер,

Форумът не е твой, пардон Ваш, нали ?

Не те карам да ме четеш!
Виждал съм да споменавате за някаква джаджа, игнор май й викате . игнорирай ми постовете, и си готов!
18 Юни 2017 21:53
Референдумите са поне два вида. Добри и лоши, и не условно, ами съвсем буквално казано. За добрите е ясно. Пък лошите са дето злоупотребяват с купуване на най-влиятелните медии и публични лица. Или режисират серия от събития, подвеждащи хората към определена реакция. Или злепоставят говорители, опитващи се да разясняват последиците от един или друг отговор. Абе -- хибридни референдуми. Фалшифицирани. Референдуми -- капани.

Законът се доказа като нелош. Поставяйки бариера на валдност, той позволява тези, които са разбрали уловката, да попречат капанът да щракне. Като не участват в референдума. Защото ако гласуват, макар и срещу манипулативния натиск, има опасност да помогнат референдумът да добие валидност в условията на масова (само)заблуда.
За утеха пък на гласувалите с "Да" под въздействие на примитивни емоции или недостатъчна осведоменост, Законът предписва референдумните въпроси да бъдат разгледани от Народното събрание, което може да ги разреши в една или друга посока и да ги облече в законова форма. Ако "Да" е минало 50%, де.

Тъй или иначе, разминахме се засега с крупна неприятност. То путинизацията си върви и без това вече 8 години, ама хайде да не им улесняваме чак толкоз играта. Все още има шанс да бъде спасен съдът, примерно.
18 Юни 2017 22:02
Както написах по горе в Бг няма повече от 5 000 000 избиратели.Референдумът е валиден.Не би трябвало човек живеещ повече от 6 месеца извън държавата да има право да гласува и да определя съдбата на хората живеещи там.Трябва да се променят много неща, но това няма да стане след като депутатите работят по няма и час на ден.Ако приложат холандската система да изпращат писма в плик, бюлетина и плик за обратно връщане нещата ще придобият коренен обрат.В България гласува даже умрелите.Има от къде да вземат адресите на всички българи живеещи в чужбина.Но както казах не е морално хора устроили се извън България да определят съдбата на тия които живеят там.
18 Юни 2017 22:08
Плесник, има и такова нещо като индивидуално действие дори и изразено като гражданско неподчинение да гласуваш задължително или да викаш със всички Хайл. Почва се иато си изключиш телевизора и спреш да се оправдаваш че такова е времето и да се държиш като овца.
18 Юни 2017 22:14
Както написах по горе в Бг няма повече от 5 000 000 избиратели.

Няма значение колко са избирателите, резултатът от референдума е законово обвързан с броя на гласувалите на последните парламентарни избори.

И понеже гласувалите на референдума са по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори, референдумът няма правни последици.
18 Юни 2017 22:24
Съгласнобщ процедурата
18 Юни 2017 22:24
Тоа Закон за допитването до Народа е тъй написан, щото никогиш да не се спази.
По къвто и да било въпрос. Мдаа...
18 Юни 2017 22:29
И да отбележа-демокрацията не е формалнар ороцедура при която овце си избират чобан.
18 Юни 2017 22:30
Simplicissima 18 Юни 2017 21:53
Референдумите са поне два вида. ..
Добри и лоши, и не условно, ами съвсем буквално казано. За добрите е ясно. Пък лошите са дето злоупотребяват с купуване на най-влиятелните медии и публични лица. има опасност да помогнат референдумът да добие валидност в условията на масова (само)заблуда.
За утеха пък на гласувалите с "Да" под въздействие на примитивни емоции или недостатъчна осведоменост..
Тъй или иначе, разминахме се засега с крупна неприятност. То путинизацията си върви и без това вече 8 години, ама хайде да не им улесняваме чак толкоз играта.
ИДЕЯТА в общи линии е на Плевнелиев ..

Той да е путинов агент??

Писали сме
sim4o 29 Мар 2017 21:31
Идеята за Референдум по Мажоритарните въпроси е на Росен Плевнелиев .. Слави само поде знамето и продължи борбата нататък !

Ето :
Президентът поиска референдум за мажоритарни избори и ...
http://www.mediapool.bg/prezidentat-poiska-referendum-za-mazhoritarni-izbori-i-zadalzhit...
29.01.2014 г. - Президентът Росен Плевнелиев се обяви за провеждането на референдум, който да реши дали да бъде въведено задължително ...


Хора - бдете!

Агентите на Путин са навсякъде! Simplicissima 18 Юни 2017 21:53

Остава да излезне, че Иво Инджев и Ненчев са купени с руско злато ..
18 Юни 2017 22:31
На мен ми се струва странно решението на КС, че броят на депутатите трябва да се променя от ВНС. По някакъв езуитски начин го вкараха във "форма на държавно устройство", а районирането - не е "държавно устройство".
Различна ще е формата на държавно управление, ако съдебната власт се подчини на изпълнителната, защото това ще измени баланса между трите власти, ще наруши изискването за тяхното разделение (чл. 8 К) и за независимостта на съдебната власт (чл. 117, ал. 2 К). Промяна ще има и в случай, че Върховният касационен или Върховният административен съд поемат дейностите на Конституционния съд, който е извън съдебната система. Същото ще е и ако президентът, конституционните съдии или висшите конституционно установени длъжности в съдебната власт запазват постовете си пожизнено, както и ако се отмени или измени броят на мандатите им или тяхното времетраене. Така е и при промяна на броя на народните представители или на някой друг основен конституционен орган, както и при промяна на срока на легислатурата на Народното събрание. Такива промени не са в правомощията на Обикновено народно събрание.
18 Юни 2017 22:31
Тоа Закон за допитването до Народа е тъй написан, щото никогиш да не се спази.

Законът е спазен. Въпреки призивите на главния прокурор и на ОПГ-то да не се спази.
18 Юни 2017 22:33
Законът е спазен.

Бе то, ако се спазваше и Търновската конституция щехме да сме си Царство...
18 Юни 2017 22:36
В 90% от времето на съществуването си, Търновската конституция беше предимно суспендирана, но България не престана да бъде царство.
18 Юни 2017 22:57
Ще ви го кажа тъй-якобинеца Волгин, мутрата Боце, неонациста Бачо и чалгата Слави са едно-кандидати за ездачи и ездачки. Щото масата се държи като говеда, осли и овце. Трудно р да обясня егалитаризма на роби мечтаещи си да станат господари и с матемагика да подтискат други.

Свободата не е за неуспели робовладелци.
18 Юни 2017 22:58
Тази история с двата и половина милиона Граждани неистово искащи мажоритарни неща започва да става досадна. Ако искаха толкова много, на отминалите избори имаше и единично издигнати кандидати. На теория трябваше да има около 180 такива избраници, на практика няма нито един.
Сакралните два милиона и нещо граждани олицетворяващи Народа, много силно искаха разни неща през 1997, след това пак силни искания през 2001, след това през 2009 пак неистови народни желания...Сега много малка част от "мажоритарниците" споменават какво са искали през тези години и какво е станало като са се сбъднали желанията им.
18 Юни 2017 23:15
Тъй, тъй. Има заКон, има и заЛъв.
Секи случай пред заплахата от мажоритарен вот, тоа парламент нема лесно да се саморазпусне като предишните...
18 Юни 2017 23:16
Секи случай пред заплахата от мажоритарен вот

ква заплаха?
18 Юни 2017 23:28
Заплахата сънен да настъпиш Цврчак и да стане цврчка.
18 Юни 2017 23:39
Кампанията бе организирана от журналисти, интелектуалци и други "лидери на общественото мнение", които преди обед тайничко битуват като консултанти и хонорувани съветници на партии и политически кръгове, а след обед влизат в официалната си роля на "независими граждани" и "експерти". Основните партии не посмяха открито да застанат с каквато и да е позиция пред обществото, затова хвърлиха на амбразурата прокситата си.


Аз немам какво да добавя.
18 Юни 2017 23:41
Трябва всеки истински, сиреч ПРАВИЛЕН, гражданин да отиде до урната и там в референдумната бюлетина не да гласува, а да ОТГОВОРИ на въпроса! С отговор ДА, или, ако така е решил, с отговор НЕ!!! Но да си седиш дома и после да ми приказваш, че само 2.5 млн. били казали ДА, докато останалите 4.5 били казали НЕ! ТОВА Е НАЙ-ГНУСНАТА лъжа-манипулация! ЦИК официално обяви, че НЕ са казали малко над ЕДИН МИЛИОН (цифром 1 000 000) граждани! А не 4.5! Мнението на ВСЕКИ, който не е отишъл до урната НЕ се взема предвид! ТЧК!

Негласуването на референдум с безумни въпроси е най-ефективният начин да се гласува "Против". Защото ако аз и още около 20000 души бяхме гласували "Против", щяхме фактически да сме гласували "За" много по-ефективно от останалите.
Както съм казвал и друг път, тези 20000 души, отишли до урните, но негласували за референдума, спасиха България от кошмар, от който нямаше да се оправим десетилетия. Най-прясното доказателство е резултатът от изборите във Франция, където една партия получи абсолютно мнозинство с над 60%, при това при мажоритарна система, много по-мека от предлаганата от шоуто, и в страна, в която купуването на гласове не съществува или поне не е съществен фактор. Не ми се мисли какво би станало у нас.
18 Юни 2017 23:45
затова хвърлиха на амбразурата прокситата си.

прокситата не спят
18 Юни 2017 23:55
Сега видяхме мажоритарния вот във Франция - пълно мнозинство и парламент пълен с непознати хора заради един човек - Макрон. Партийно гласуване отвсекъде.
19 Юни 2017 00:22
четем - виждам, некои били за търновската конституция. язека па съм за димитровската от 40-се и 7-ма. оти сакам пеевски да олаби шкембето с неколкостотин милиона. че ви уврат главите некой ден, ма нема да сме живи.
19 Юни 2017 00:23
Мда, па нашио парламент, пълен с все познати убавци. Веке станаа с по пет петилетки депутатски стаж...
19 Юни 2017 01:11
четем - виждам, некои били за търновската конституция. язека па съм за димитровската от 40-се и 7-ма. оти сакам пеевски да олаби шкембето с неколкостотин милиона. че ви уврат главите некой ден, ма нема да сме живи.


Ми утре гледай История.бг по БНТ в 21 ч. -предаването е за Димитровската конституция
19 Юни 2017 02:38

само дето по рекламата не рекоха, че и жените били секвистирани
ма що на пеевски и по коя конституция с коя нейна основа шкембето е таквози - нъц, ни дума.
19 Юни 2017 08:29
Фалшивите предпоставки са основа за фалшиви изводи. Нещата заради които се иска мажоритарен вот си ги има и сега. В момента трима човека могат да издигнат кандидат без партийни листи. След това този кандидат само трябва да събере необходимия брой гласове на изборите. Имаше такива кандидати и не събраха необходимите гласове. След като голяма част от матрияла не може да проумее тези "сложни" неща, ще си остане само с питането защо живее така.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД