:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нямало държава, която да не благодари на България за оградата с Турция, твърди тя
Москвя пък очаква Анкара скоро да разреши вноса на руско говеждо, патешко, пилешко и пуешко месо
Вътрешният министър: Това са синдикати, винаги искат нещо
СТАТИСТИКИ
Общо 352,861,509
Активни 895
Страници 47,291
За един ден 1,302,066

Парламентът окончателно отряза мажоритарния вот

Шоуменът Слави Трифонов обяви, че депутатите са извършили държавен преврат
Волята на мнозинството българи, участвали в националния референдум през 2016 г. - за чист мажоритарен вот, за пореден път срещна отпора на политиците. Внесеният от ГЕРБ законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който трябваше да се въведат нови изборни правила, претърпя крах още на първо четене. В негова подкрепа се обявиха 98 депутати - 87 от ГЕРБ, 10 от "Воля" и 1 независим. Опонентите на промяната - БСП, ДПС и "Обединени патриоти", мобилизираха силите си и събраха 120 гласа "против". Промените в Изборния кодекс предвиждаха чист мажоритарен вот в два тура и разпределение на страната в 240 едномандатни района, като прерайонирането се възлагаше на президента.

Противниците на промените в изборното законодателство бяха мобилизирани до краен предел - всички депутати бяха налице в пленарната зала. В редиците на ГЕРБ и "Воля" обаче имаше отсъстващи. "Искам все пак да се съобразим с мнението на тези 2.5 млн. български граждани, защото виждам, че днес залата е пълна, което означава, че ще има висока избирателна активност за това дали да има мажоритарна система, или да запазим сегашната", нахъса колегите се зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването. И се обърна към останалите парламентарни групи с призива на Слави Трифонов "да се съобразим с тези наши работодатели".

Както и се очакваше, молбата не омилостиви противниците на промяната. От БСП използваха успеха на самия Цветанов на мажоритарни избори през 2009 г. срещу проф. Андрей Пантев като аргумент срещу новия модел. "Проф. Пантев е един учен историк, който, когато вие сте учили във ВИФ, той е правел дисертации в Лондон, и когато вие сте въртели обиколки, е преподавал в Щатите. Резултатът беше убийствен - 63 хил. гласа за вас и 27 хил. гласа за Пантев. Когато се сблъскат парите и идеите, идеите отстъпват засрамено", коментира соцдепутатът Александър Паунов. И обобщи, че "не се избират личности, защото, ако партията не застане с финанси, със структури, с медии, нито един не може". Обиденият Цветанов му отвърна, че е "обиколил страната повече, отколкото можете да си представите", а "с г-н Пантев сутрин си пиехме кафето". И обясни, че депутатите от ГЕРБ си "имат приемни дни, срещат се с избирателите и затова имат по-голям авторитет".

ДПС подложи на критика проекта на ГЕРБ, въпреки че само преди два дни нейни депутати подкрепиха знаково идеите на най-голямата партия. "Има нужда от освежаване на политическата система", заяви депутатът от движението Рамадан Аталай. И даде като пример за подобно действие въвеждането на мажоритарен елемент през 2009 г., което било направено с оглед на националния интерес. Сега обаче случаят не бил такъв. Затова и ДПС нямало да подкрепи ГЕРБ, въпреки че партийният му интерес бил обратният.

"Гледам и виждам страх. Ослушвам се и чувам страх. Помирисвам и мирише на страх. Страх да се вслушаме във волята на 2.5 млн. българи", драматично обяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Той подкрепи проекта на ГЕРБ и обяви, че има собствен законопроект за мажоритарна система, който се отличава най-вече с това, че запазва съществуващите 31 многомандатни избирателни района, докато в предложението на ГЕРБ се предвиждаше замяната им с 240 едномандатни. Марешки директно поиска подкрепа от ГЕРБ, когато дойде редът на проекта на "Воля". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче иронично коментира, че предложенията на Марешки съдържат "уникални и свръхуспешни решения".

Въпреки че проектът за промени в Изборния кодекс на ДПС бе отхвърлен, пролича поредният реверанс на ГЕРБ към движението - партията на Бойко Борисов се въздържа при вота. От ДПС настояваха да бъде премахнато задължителното гласуване и да се възстанови старият ред на образуване на избирателни секции в чужбина.----РЕАКЦИЯ----

Малко след като мажоритарният вот бе отхвърлен в НС, шоуменът Слави Трифонов коментира: "Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската конституция. В конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел - собственото си благо. Това са фактите. В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път, или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение... Затова ще завърша с две поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша - зъл прът". От офиса на шоумена не дадоха повече обяснения какво смята да предприеме Трифонов. "Всичко, което Слави Трифонов е искал да каже, го направи чрез обръщението си", бе единственият коментар.------ОТКАЗ------

Малко преди вота в НС президентът Румен Радев повтори старата си позиция, че не му е работа да се меси в Изборния кодекс, като поеме определянето на избирателните райони. Стори го чрез остри думи към ГЕРБ, без да споменава партията: "Нека депутатите, които предлагат президентството да свърши едно такова райониране, да не бягат от своята отговорност. Това означава, че те си представят, че България е президентска република, а тя е парламентарна. Те трябва да се държат като депутати именно в такава република". Според Радев президентството няма правомощията, капацитета и експертизата, за да извършва районирането, заложено в проекта на ГЕРБ.
72
3396
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
15 Юни 2017 19:44
И, какво значевие има, какво е казал един шоумен? Ако утре си покаже дупето, и това ли ще публикувате на първа страница ?
15 Юни 2017 20:04
Народът си заслужава управниците. Ако е последователен, като е казал "а", ще каже и "б". Да ама не, лятото не е сезон за революции по нашите ширини. Да видим Януари - Март догодина, ама дотогавап половината от поддръжниците на референдума ще са емигрирали.
15 Юни 2017 20:04
Противниците на промените в изборното законодателство бяха мобилизирани до краен предел

Щото немат шанс да влязат мажоритарно.
Прочее, повечето от тех нема да имат шанс и у пропорционалните листи при следващите избори...
15 Юни 2017 20:14
Това, че Сл. Трифонов е изтърсил една глупост, вече ни бе съобщено в 'горещите'. Не виждам смисъл да бъде повтаряна.
15 Юни 2017 20:14
След влизането ни в НАТО и ЕС отново са наред поредните промени в обществото. Властта както е видно не може да управлява по старому. Така беше с Живков до 1989 година и сега идва поредното “снишаване, снишаване” по Живковски. Пак разни хитреци или искат да се снишат или да се направят на опозиционери и след промените отново да се пръкнат и нахално да се борят за властта и да набутат България в поредният руски изотоп на руската окупация 1944-1989!
15 Юни 2017 20:19
Слави е същият като останалите в статуквото, но усещайки краят на властта която го създаде, иска да се измъкне с фалшива активност за да внуши на хората , че е различен. Тия думи които е казал тоя парцал за преврата са абсолютна глупост, защото ако наистина има преврат, то и той си заминава. Вече 20 години тоя тъпанар е част от статуквото и изведнъж му хрумна, че е нещо друго. Винаги се е подлагал на властта и сега изведнъж иска промени и се обявява за опозиция.
Едва ли народът ще му поварва! Слави е същият като тия в Народното събрание, а превратът предстои и всички заедно със Слави и останалите русоиди ще бъдат изритани от нашето ежедневие завинаги!
Между другото мажоритарният вот стабилизира статуквото, а след като се е попречило вероятно Слави има право да каже, че е станал преврат!
Амин!
Да бъде!
Let it be!
15 Юни 2017 20:25
Явно страхът е голям,но пък и това ще преживеем.А приказките че видиш ли големите партии ще си напазаруват издишат само като се загледаш в сегашните листи.
А Сидеров да ни плаши че видиш ли при следващ референдум ще драснем на Изток ,говори за състоянието и морала на политическата класа.

15 Юни 2017 21:17
Парламентът окончателно отряза мажоритарния вот

Беше осуетен поредния опит за държавен преврат. Това е.
15 Юни 2017 21:34
Не харесвам шоупрограмите на Ст. Трифонов. Как ли ще ми допаднат политическите му изяви?
15 Юни 2017 21:45
УжасТ! Следващият парламент ще е ГербШоу със 180 депутата. Следващите 6 години трябва да оцелеем!
16 Юни 2017 00:05
Аз пък като мина оттам не ми мирише на страх, на нещо друго ми мирише!!!
16 Юни 2017 01:24
Имахме референдум. Повече от половината избиратели участваха. 3/4 от тях изразиха ясна воля. От тук нататък или зачиташ тази воля или не.

И йезуитщините и процедурщините не вършат работа.

Въпросът съвсем не е формално юридически или технологичен, а базово политически.

Става въпрос за признаването на народния суверинитет и от там на демократичните основания на държавата.

Тези, които днес се поставиха над народа ще разберат, колко са сгрешили на следващите избори, независимо от изборната система.
16 Юни 2017 01:27
Въпросът съвсем не е формално юридически или технологичен, а базово политически.

Става въпрос за признаването на народния суверинитет

е да, ама ентелегенцията на туй му вика държавен преврат...и не гласува сакън да нема државен преврат...иди ги разбери на кой клон се люлеят
16 Юни 2017 01:29
Референдумът на Слави за гласуването доказа за сетен път, че народът не бива да бъде питан за всичко. Не е в негов интерес.
16 Юни 2017 01:56
ама ентелегенцията на туй му вика държавен преврат...

Да пренебрегнеш ясната воля на суверена (народа) и нагло да се поставиш над него, а значи и над самите устои на държавата, може да се нарече и държавен преврат, но в действителност е много повече. Това е държавна измяна, защото не просто сменя правителството по неконституционен ред, а суспендира фактически самата държавност в основата й.
16 Юни 2017 02:05
народът не бива да бъде питан за всичко. Не е в негов интерес.

Още един, който се самопоставя в собствените си очи над народа и си присвоява във въображението си народният суверинитет. Щото разбира сетой е по-умен от народа, т.е. от всички останали и по-добре ги разбира нещата.

Само, дето поне от два века насам, с настъпването на националната епоха, когато Бога бе детрониран,като източник на властта, единствен източник на властта в една държава е народа. Затова се и казва : Глас народен - глас божи. А който не го чува няма място в управлението и въобще в политиката.
16 Юни 2017 03:35
Още един, който се самопоставя в собствените си очи над народа и си присвоява във въображението си народният суверинитет.

Не, Неополе, аз не се поставям над народа. Точно се смятам за част от народа и затова не желая да ме товарят с отговор на въпроси, по които не съм компетентен. Например дали да има АЕЦ "Белене". Именно народният суверенитет делегира права на избрани от народа представители, които да решават някои въпроси от негово име и за негово добро. Когато народът ми е майсторски манипулират от шоумена Слави (на когото това му е работата), аз съм длъжен да посоча на народа си манипулацията. Което и правя. Не мога да разбера нахалството на тия, които продължават да настояват, че референдумът имал задължителна сила. Няма! Има силата да вкара въпроса за решаване в Народното събрание. Народното събрание го отхвърля. Е, кой си присвоява ролята на суверена, като оспорва правото на избраното от суверена Народно събрание?
16 Юни 2017 07:01
Морският
15 Юни 2017 20:04
Мнения: 22
От: Bulgaria
Народът си заслужава управниците. Ако е последователен, като е казал "а", ще каже и "б". Да ама не, лятото не е сезон за революции по нашите ширини. Да видим Януари - Март догодина, ама дотогавап половината от поддръжниците на референдума ще са емигрирали.


Ти като си подкарал мантрата за народа може да изкараш цялата азбука, след това латиницата и може да завършиш с арабската азбука и китайските символи. Нивото на участниците в рефурендума и всичките останали избори ще ти го дам в едни линкове отдолу. Това е положението на повече от половината от тях, не се залъгвай, че в клиповете участват роми.
https://www.youtube.com/watch?v=9mxYW-4EJzk

https://www.youtube.com/watch?v=OLjwVZXX70g
16 Юни 2017 07:12
Neopol
16 Юни 2017 02:05
Мнения: 3,854
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

народът не бива да бъде питан за всичко. Не е в негов интерес.

Още един, който се самопоставя в собствените си очи над народа и си присвоява във въображението си народният суверинитет. Щото разбира сетой е по-умен от народа, т.е. от всички останали и по-добре ги разбира нещата.


Неопол, поздравявам те с клипа по-долу (ПП Не е избран случайно).

https://www.youtube.com/watch?v=hIcaspBhvGs
16 Юни 2017 07:21
Браво на Народното събрание!

Едно полезно нещо за държавата да реши и то!

Славчо и мафията да пият по една чашка студена вода!

И друг път тези два милиона и косур да мислят преди да гласуват на Референдуми или на избори,а не само да мрънкат във форумите по цели дни и нощи..хора без работа... михлюзи....


чао..
16 Юни 2017 07:21
Браво на Народното събрание!

Едно полезно нещо за държавата да реши и то!

Славчо и мафията да пият по една чашка студена вода!

И друг път тези два милиона и косур да мислят преди да гласуват на Референдуми или на избори,а не само да мрънкат във форумите по цели дни и нощи..хора без работа... михлюзи....


чао..
16 Юни 2017 07:37
Парламентът окончателно отряза мажоритарния вот


Този парламент! Следващият може да обърне палачинката!
16 Юни 2017 08:50
Neopol
16 Юни 2017 02:05
народът не бива да бъде питан за всичко. Не е в негов интерес.

Още един, който се самопоставя в собствените си очи над народа и си присвоява във въображението си народният суверинитет. Щото разбира сетой е по-умен от народа, т.е. от всички останали и по-добре ги разбира нещата.

Когато ми се повреди колата, не питам народа, а автомеханика. Когато ми протече каналът, търся водопроводчик. Да не говорим какво правя, когато ме заболи зъб.
Идиотско е да се вярва, че народът е компетен да взема държавнически решения.
16 Юни 2017 09:49
Чао, Джери!
Иди да си получиш парите...
16 Юни 2017 10:17
Проф. Пантев е един учен историк, който, когато вие сте учили във ВИФ, той е правел дисертации в Лондон,...Резултатът беше убийствен - 63 хил. гласа за вас и 27 хил. гласа за Пантев. Когато се сблъскат парите и идеите, идеите отстъпват засрамено

Ау! Кои идеи? На тройната коалиция ли? Щото тогава не цвъ, ами и магаре да бе застанало срещу кандидата на бесепету, пак щеше да го отвее.
16 Юни 2017 10:22
Това е положението на повече от половината от тях, не се залъгвай, че в клиповете участват роми.
https://www.youtube.com/watch?v=9mxYW-4EJzk

https://www.youtube.com/watch?v=OLjwVZXX70g
Това е положението в клипчетата. 96% цигани, 2% стар турчин и 2% пиян българин. Разбра се, че не са разбрали за кой от кандидат президентите са гласували. Но не обелиха дума за референдума и май не са чували че е проведен.
16 Юни 2017 10:26
Minderbinder 16 Юни 2017 08:50

Когато ми се повреди колата, не питам народа, а автомеханика. Когато ми протече каналът, търся водопроводчик. Да не говорим какво правя, когато ме заболи зъб.
Идиотско е да се вярва, че народът е компетен да взема държавнически решения.


Защото Борисов, Цветанов, Лукарски, Кънев, Симеонов и останалите са се доказали като държавници вземащи по-добри решения от всеки един управляван?

Идиотско е да се смята че управленският елит на нацията може да взема решения по-добри от тези взети на референдум след обстойно обсъждане на въпросите. Както и че ако народът осъзнае необходимостта да участва директно в управлението на страната, то някой ще може да го спре.
16 Юни 2017 10:32
Точно се смятам за част от народа и затова не желая да ме товарят с отговор на въпроси, по които не съм компетентен.

Ти може и да си некомпетентен и да си един от милионите от народа, но не си народа.

Дори снощи по "Дискавъри" повтаряха екпериментите на теорията за големите числа. Буркан с бонбони и случайни минувачи трябваше да определят броя им. Всеки казваше различно число. Като събраха числата и ги разделиха на броя на отговорилите се оказа, че като съвкупност, въпреки и всеки да е посочвал различно число,питаните са познали точно броя на бонбоните.

Отделният човек, дори и най-информираният и умният може да греши, но Народа не греши никога !
16 Юни 2017 10:44
Идиотско е да се вярва, че народът е компетен да взема държавнически решения.

Това мнение, което може и да има някакви основания, всъщност отрича основата на държавния модел изграден върху народният суверенитет и демокрацията.

Когато това мнение е изразявано и прилагано от хора, които са се клели в народния суверенитет и Конституцията, то това си е чиста форма на държавна измяна, узурпация и държавен преврат.
16 Юни 2017 10:55
Идиотско е да се вярва, че народът е компетен да взема държавнически решения.


Идиотското е че тези, избраните от народа плужеци, след като влязат в сградата с надписа "Съединението прави силата", стават най-знаещите, най-можещите и най-учените, а този - народа, хората, които са ги избрали и дали власт в ръцете им - прости, глупави и тъпи, с чието мнение и интереси "богопомазаните" вече дУпетати не смятат за нужно да се съобразяват.
Мат'рялът е лош, за нищо не става!
Единствено е длъжен да даде властта на негодниците, след което - на боклука!
16 Юни 2017 11:02
Когато това мнение е изразявано и прилагано от хора, които са се клели в народния суверенитет и Конституцията,

"народният суверенитет" (квото и да значи това) не е нещо, съществуващо независимо от и извън конституцията, щото единствено констититуцията го дефинира като източник на легитимност на властта и дефинирайки го, му вдъхва живот. Ф началото бе слово и т.н.

"Народът" е същото като "Господ" - за да съществува, трябва да вярваш в него и в този смисъл е важно да се дава гласност на свидетелствата на очевидците, така де, тези които са се клели в него в подходяща за целта обстановка.
16 Юни 2017 11:02
Идиотско е да се вярва, че народът е компетен да взема държавнически решения.


И защо си мислиш че и неграмотника и неадекватния като го заболи зъб отива на гинеколог?
16 Юни 2017 11:08
Значи простичко казано.
Народът казва нямаме хляб, избраника трябва да знае как да управлява че да има хляб за народа.
И този избраник трябва да е познаваем, а не някой си от някъде.Бог високо , Цар далеко.
Въпросите на референдума не бяха издържани , но това е първата крачка.
16 Юни 2017 11:35
Отделният човек, дори и най-информираният и умният може да греши, но Народа не греши никога !

Да, Народът никога не греши. Освен в избора си на идиоти, които да го представляват в парламента. Амо то ще да е, защото пред урните се явяват "отделни хора", а не Народът.
16 Юни 2017 11:38
http://bultimes.bg/demokratsiya-mu-vikat-evropedalska-imame-i-boiko-borisov-i-diktatura-na-gerberiata-vsichko-si-imame/
16 Юни 2017 11:59
"народният суверенитет" (квото и да значи това) не е нещо, съществуващо независимо от и извън конституцията, щото единствено констититуцията го дефинира като източник на легитимност на властта и дефинирайки го, му вдъхва живот.

В грешка си. Преди да бъде дефинирано в Конституцията (по скоро тя да се позове на него), то народният суверенитет и Народа, като единствен източник на държавната власт е политическа концепция.

Точно затова и доста по-горе казах - въпросът със съобразяване с народната воля изразена ясно на референдума, не е формално юридически или процедурен, а базово политически въпрос !
16 Юни 2017 12:01
то народният суверенитет и Народа, като единствен източник на държавната власт е политическа концепция.

политическа, дръжки. Бил е философска концепция, тоест нещо нематериално.
Като господ.
16 Юни 2017 12:11
Бил е философска концепция, тоест нещо нематериално. Като господ.

Развесели ме.
Това, че нещо е философско не значи, че не е политическо.
Всяка идея и представа е нематериална, но с огромно отражение върху материалната част, защото я осмисля, направлява и организира, като човешко и институционално поведение, респективно и резултат.
16 Юни 2017 12:16
Това, че нещо е философско не значи, че не е политическо.

това, че нещо е нематериално, не значи че не трябва да бъде правилно дефинирано.
16 Юни 2017 12:25
България се отърва на косъм от поредната стъпка към небитието.
16 Юни 2017 12:45
България се отърва на косъм от поредната стъпка към небитието.


Така е, тъпия, простия народ не знае къде отива. Добре че са умните, най-умните ни политици, предвидливи, прозорливи, талантливи цоциолози, политолози, антрополози и другите партийни хрантутници, за да го "спрат" преди "фаталната" стъпка.
16 Юни 2017 13:33
ДПС ако бяха тарикати, щяха да подкрепят ГЕРБ и да го насадят. Явно работата е предварително нагласена. Ще съжаляват, и едните и другите, макар сега да се подхилват и си намигат.
16 Юни 2017 14:07
Ттехнологията на изборите не решава нищо - нито мажоритарният вот, нито електронното гласуване, нито задължителното такова, нито намаленият състав на парламента - това са само някакви проявления на нещо близко до т.нар. юридически идиотизъм (ако се търси абсолютната панацея). Да се твърди противното, означава да се приме, че с пренареждане на пъзела ще се получи по-добра визия на подредените по новому елементи. Обикновено става по-лошо, някакъв пачуърк а ла Уорхол.
Проблемът не е в организацията на изборите. Пропорционалната система не действа никак зле в един Израел и повечето скандинавски държави, дори и в Германия, където е от смесен тип. Задължителното гласуване не предпази Гърция от най-гежката криза, преживявана от държава (с изключение на Зимбабве). Който каже, че електронното гласуване е панацея - да го прилага в държави като Естония, където повече от една трета от населението от 1.3 млн. души са не-граждани и нямат право да гласуват. Да не говорим, че машинното гласуване също не е гарант за нормални избори (ref. Ал Гор и Chad...).
Който мисли чрез системата на избори може да се постигне позитивен ефект или е заблудена овца или полезен идиот, или част от политическия естаблишмънт, срещу който се „бунтува“. Има дълбоки политически причини, които предопределят неефективния модел на демокрацията у нас, но да ги оставим настрана.
Всъщност, големият проблем на българската политическа система и липсата на правова държава (rule of law), непровеждане на принципа на разделение на властите, включително и чрез балансиращи елементи. Липсата на ефективен контрол срещу всемогъщието на българския Левиатан – администрацията. По колко знакови дела ВАС, който трябва да защитава правата на гражданите от всесилието и безконтролността на администрацията се превръща нв нейна патерица? Близо 70 години юристи като М. Поповилиев, Ст. Бобчев, Ст. Киров, П. Джидров, Ст. Баламезов, В. Ганев предупреждават за това и за израждането на политическата систевма, ако няма всекидневна борба за право. Чисто мажоритарна система, без втора камара на парламента, която да е контратежест срещу авторитаризма и крайните йо-йо залитания на долната камара, както и без ефективна съдебна система, която да поставя правата на гражданите и правото над щенията на държавата и олигарсите, заплашва НС да се превърне в конвент.
Мажоритарната система, която се предложи на референдума, всъщност е в основата си пропорционална. Достатъчно е да се тълкува зададеният въпрос строго граматически. Абсолютно мнозинство на 2 тура? Да, ако е абсолютно мнозинство от ВСИЧКИ избиратели – и на втория тур. Ако си Исус, Мохамед, Йехова или Буда (за Левски и Ботев не е сигурно), може би печелиш. Но ако никой от кандидатите не набере такова мнозинство на втория тур, просто се зачитат пропорционално резултатите на партиите на първия тур и с това мажоритарната система става пропорционална. За какво са всички тези тръшкания и телодвижения?
Помислете за жури по някои видове дела. Вместо да намалявате броя на депутатите, направете две камари, със силно представителство на регионите в горната. Кратък мандат за долната, за може депутатите да усещат „вкуса на времето“. Въведете индивидуална конституционна жалба. Махнете конституционния съд и дайте правомощие на ВКС да обявява за противоконституционни разпоредби на закони. Рекрутирайте съдебната власт по прозрачен и почтен начин, ако трябва - и на базата на избори, но не пряко, а чрез панели, с ротация на членовете. Въведете колективен иск – едно ефективно средство срещу монополите и корпорациите, които мародерстват. Habeas corpus, какво представлява, има ли почва той у нас? И същеввременно, драконовски мерки обвиняем или осъден да не се укрива от правосъдието.
И в конституцията да се сложи текст като в гермнската: собствеността задължава....
16 Юни 2017 15:00
"Народът" е същото като "Господ" - за да съществува, трябва да вярваш в него

молим?
я пак?
Дай дефиниция на народ, държава, управляващи, демокрация, молим?
Излиза, че ентелегенцията идея си няма за какво става реч, но пък чувството и за собствена значимост бие господ у носа.
16 Юни 2017 15:18
Ттехнологията на изборите не решава нищо

Напротив ! Технологията е тази, която от парче желязо може да направи тежести за каци със зеле или пък космически кораб.

Пропорционалните избори правят депутатите зависими от партийните ръководства, защото от тях зависи дали ще ги включат в листите на избираеми места и ще повторят мандата. Купувайки партийното ръководство, мафията си купува цяла парламентарна група. Депутатите нямат самочувствие и собствена тежест и затова се превръщат в прости пионки на партийните ръководства, като често гласуват против съвестта и волята си.

Мажоритарните избори в два тура с абсолютно мнозинство, прави депутатите зависими от избирателите от района си. Защото никое партийно ръководство не е в състояние да наложи на гражданите да изберат този, когото не искат.

Пропорционалните избори насърчават разпада на обществото и слабостта на държавата, защото всяка партия се опитва да отцепи и противопостави на останалите, група граждани,които да приватизира. Достатъчно е да успее да отцепи 4 % и при определени обстоятелства това й гарантира непропорционално участие в изпълнителната власт. За да ги отцепи може да използва и крайни маргинални тези, емоционални кухи конструкции и т.н..

Мажоритарните с абсолютно мнозинство в два тура - точно обратното. Там крайните тези и разделянето не ти върши работа. Там трябва да обединяваш, защото ти трябват повече от половината от всички избиратели. Нацията се обединява и става по-силна. Затова и всички силни нации имат мажоритарни изборни системи.
16 Юни 2017 15:28
Дай дефиниция на народ, държава, управляващи, демокрация, молим?

Кайли си пада по дефинициите - дай ѝ на нея дефиниция на извънземен разум (или по-общо - на разум), на магнитна служба, на енергийно съзнание и пр.
16 Юни 2017 15:30
Затова и всички силни нации имат мажоритарни изборни системи.

нациите нямат избирателни системи, държавите имат.
Силните държави с мажоритарни системи обикновено са мултинационални съюзи.
Силните държави имат всякакви избирателни системи.
Слабите също.
От горното не следва нищо.

--------------
уупс, бех забравил - мажоритарни избори в два тура с абсолютно мнозинство не съществуват.
16 Юни 2017 15:32
Затова и всички силни нации имат мажоритарни изборни системи.

Човекът е искал да каже, че всички нации с мажоритарна изборна система са силни. Ама за някои е същото.
16 Юни 2017 15:36
Пак повтарям: като сте убедени че мажоритарните кандидати по-пълно отразяват интересите на народа, че народът иска мажоритарни, а не партийни ландидати, че обединението на нацията става с 240 избирателни райони вместо с десет пъти по-малко (да не говорим за, о ужас, един район), че трябва да се ограничават (а още по-добре забранят) обществени организации като партиите... Та, ако сте токова убедени, защо не правите най-простото - правете инициативни комитети и издигайте кандидати каквито искате? Питам, но вече отговор и не очаквам.
16 Юни 2017 15:37
Човекът е искал да каже, че всички нации с мажоритарна изборна система са силни.

няма такава зависимост. Тва е все едно да кажеш, че всички страни, в които колите са с десен волан, са силни. Ето UK, Япония, Австралия, Индия...
Силни ли са? Силни са.

Настоявам за референдум.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД