:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,966,575
Активни 1,652
Страници 118,906
За един ден 1,302,066

Полша е новата "банка кадри" за България

Наред с техници, заварчици и общи работници много търсени са международните шофьори
Снимка: БГНЕС
Ако доскоро пазарът на труда страдаше от липса на общи работници, то сега вече се търсят и инженери, техници и други хора с висока квалификация.
България е изпаднала в безпрецедентна криза, свързана с липсата на кадри. И фирмите все повече прибягват до внос на работна ръка, като географията на търсене непрекъснато се разширява, а най-новата "банка кадри" за нашата икономика е Полша, стана ясно вчера на форум за трудовия пазар. На него едри бизнесмени от строителството и промишлеността за пореден път коментираха опасния дефицит на хора, който спъва ръста на икономиката. Особено голям е недостигът на заварчици, техници, машинни инженери. Трудно се намират и международни шофьори. А наемането на хора от чужбина у нас е сложно и среща съпротива.

Българските работници отиват на Запад, а страната ни се е "заключила с 10 катинара" и не позволява лесен достъп до трудовия пазар на чужденци, обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Той даде за пример Полша: "Там са внесени 600 севернокорейци заварчици. Защо в Полша може, а в България не може? Защо синдикатите са против и правителството ги слуша?", запита риторично Домусчиев по повод опасенията на профсъюзите, че чужденците взимат хляба на българите.

Бизнесменът Николай Вълканов обяви, че при изпълнението на обществени поръчки често ползва услугите на полски заварчици. "Имаме нужда от специалисти, не от общи работници", изтъкна той. Според строителния предприемач Симеон Пешов България се върти в омагьосан кръг - подготвяме кадри, които получават ниски заплати и затова бягат в Германия, където получават повече. "Ако не вдигнем заплатите и производителността, няма как да си задържим работната ръка", обобщи той.

Шефът на КРИБ смята, че България може да наема "сходни нам по манталитет и език" работници от Молдова, Украйна и Македония. "Парите ще отиват в НОИ, те ще плащат данъци тук и до известна степен ще стабилизират системата", смята бизнесменът. Там, където имало профсъюзи, те щели да си плащат и членския внос, с който "ще пълним и техните касички" (на синдикатите бел.авт.). "Как ще стигнем Полша, когато ние сме толкова задръстени и консервативни?", запита той.

На едно от последните си заседания Министерският съвет прие промени, които предвиждат изключително облекчен режим за набиране на работна ръка за туризма от т.нар. трети страни, т.е. извън ЕС. "Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: "Назначавайте всичко, което мърда", заяви по този повод вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. "Над 6000 наши сънародници от Украйна и Молдова се включват в туристическия ни сезон - те имат сключени договори и до дни ще се възползват от облекченията, които им предлага правилникът след приетите промени в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция", коментира Симеонов.РАЗМИНАВАНЕ

Депутатът Красимир Велчев от ГЕРБ изтъкна, че е нужна образователна реформа, която да възроди едновремешните техникуми, от които излизали технически подготвени кадри. Той обясни, че преди години в последните си курсове учениците сглобявали вентилатори и друга дребна техника. "При нас сега излизат гимназисти, а на други места - техници", обясни Велчев. Съпартийката му Менда Стоянова пък заяви, че липсата на работници може да се окаже спирачка за икономическото развитие.СТАТИСТИКА

Справка на Агенцията по заетостта показва, че докато едрият бизнес се оплаква от липсата на кадри в тежката промишленост, най-много заявки за наемане на хора са дадени за преработващата промишленост (5514), търговията (3695), хотелиерството и ресторантьорството (3 457), строителството (1422), селското, горското и рибното стопанство (1334) и др.

10
1534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Юни 2017 21:06
ебаси статията, нямам думи ... не знам откъде да почна ...
15 Юни 2017 22:26
Като земите да давате нормални заплати ще си намерите работници.
16 Юни 2017 06:56
"Назначавайте всичко, което мърда"Много мъдро и уважително към човека.Хвала на Симеонов и останалите мъдреци! Представителите на т.нар.бизнес, всъщност съвремнните нашенски капиталисти, освен С.Пешов, мълчат по един ключов въпрос- равнищта на зплщането! Защо никой не казва какви заплати се предлагат на канените от вън работници? Желанията за работна ръка "от вън" е начин да се запазят ниските равнища на заплатите предлагните на българите. Както се казва с трици - маймуни! Пречи им европската директива за вноса на нискоквалифицирани работници от чужбина. Тя забранява безконтролния внос. Пък кой и защо ще дйде при тия ниски равнища на заплащане и при работа по 10-12 часа? Защо да идват, защо въобще идват украинци и молдовци тук, като могат да работят в Полша или в Румъния при по-високи заплати?? Какво пише в статията - Симеон Пешов - България се върти в омагьосан кръг - подготвяме кадри, които получават ниски заплати и затова бягат в Германия, където получават повече. "Ако не вдигнем заплатите и производителността, няма как да си задържим работната ръка", обобщи той. Този проблем няма да отшуми скоро. За съжаление предстои "скърцане със зъби". Нашенските скоро няма да се върнат, още повече роумингът е на тяхна страна.
16 Юни 2017 09:17
Лапайте лайката г-да пишман мутро бизнесмени. Няма луди да ви работят за 500 лв като роби. И индийци да дойдат, ще избягат след едно лято. Па като няма хофа, ще намалите инвестициите в джипове, имоти и тузария, и ще почнете да отделяте повече за заплати. Радвам се на младите, че не искат да си мръднат пръста за под хилядарка. В един момент ще останат само те. Това е нормална заплата (засега) за начиенаещ без трудов стаж. Една чистачка в Испания взема 10 евро на час. 6 часа на ден - 60 евро. 20 дена 1200 евро. 2400 лв!!!!
16 Юни 2017 09:48
Повечето българи нямат понятие какво се случва на трудовия пазар и защо.
Лошото е, че повечето са убедени, че някой е длъжен да развива бизнес на собствен риск и да им осигурява "достойни" заплати, без да ги кара да се потят, за да ги изкарат
16 Юни 2017 09:54
Т.нар.български бизнес чака,някой друг да обучи и квалифицира кадрите ,а той само да ги ползва.
Странна концепция.
16 Юни 2017 11:51
А аз съм щастлив, че и посред лято на пазара ми предлагат банани... Е, скъпички са и билетът за трамвая е вече 1,60 лева, но... има банани все пак.
16 Юни 2017 14:26
Повечето българи нямат понятие какво се случва на трудовия пазар и защо.
Лошото е, че повечето са убедени, че някой е длъжен да развива бизнес на собствен риск и да им осигурява "достойни" заплати, без да ги кара да се потят, за да ги изкарат

ма те българите не се оплакват, кво ги коментираш, бизнесмените се оплакват, коментирай тех
умко
16 Юни 2017 18:07
Заварчици от Сев. Корея. Това се види ефтино на бизнесмено.
16 Юни 2017 22:37
Е няма как. Т.н. бизнес (много ми е странно да я употребя тази думица за български работодатели) се жалва, че няма кравички за доене. Плачат, че избягали кравичките от тяхната ливада у комшийската...
Абе да ви таковам у бизнесмените дето една по - сериозна книга не сте прочели!
Казаха ви го няколко пъти веки.
Вдигате заплатите и си осигурявате кадрите! Имате производство, има и за заплати, има и за данъци, има и за възпроизводство, има и за вас.
Наложи ми се да правя ремонт на жилище преди време. Няма майстори. Заети били вече. Поразпитах насам - натам. Обявих прилично заплащане и се намериха майстори. Свърши се всичко качествено, както го исках и в срок. Можело значи! Е?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД