:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нямало държава, която да не благодари на България за оградата с Турция, твърди тя
Москвя пък очаква Анкара скоро да разреши вноса на руско говеждо, патешко, пилешко и пуешко месо
Вътрешният министър: Това са синдикати, винаги искат нещо
СТАТИСТИКИ
Общо 352,861,573
Активни 896
Страници 47,355
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Издихающата демокрация“ и спихнатото мушкато

Българският фашизъм се проявява под формата на „издихающа демокрация“, а „българският фюрер“ е като спихнато мушкато до Хитлер на снимката от официалната ложа на Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин
Съставно изображение на автора
Известната рисунка "Отговор на тронното слово" на художника Илия Бешков (1901-1958) е вероятно най-известното свидетелство за зверското убийство на министър-председателя Александър Стамболийски (1919-1923), но тя остава някак незавършена. В нея деветоюнският превратаджия и бъдещ баш фашист извън властта Александър Цанков (1879-1959) подава върху изискан поднос отрязаната глава на министър-председателя на цар Борис Сакскобургготски в отговор на неговото тронно слово с едно кърваво "Ето на!" (след като царят не прочита лично нито едно от четирите си тронни слова от времето на управлението на правителството на Александър Стамболийски); как царят приема този дар, остава загадка за съзерцаващия рисунката. Съставното изображение тук е опит да се запълни тая "празнина"; видно е как царят приема подаръка с шпагата си (Шпага на цар Борис Сакскобургготски; стомана, бронз, разноцветни камъни, позлатен ефес, завършващ с корона с осем разноцветни камъка; върху клина е позлатеният царски вензел във формата на главно Б, а на обратната страна - релефен подпис на царя; дължина на клина 0. 55 м.; 1936 г.; Национален военноисторически музей-София.)
(Продължение от миналия четвъртък)Взехме повод за този текст от поредната годишнина - макар и не кръгла - от фашисткия преврат в България на 9 юни 1923 г., от една конференция, организирана наскоро от Партията на европейската левица и от ПП "Българската левица" (вж. бележката под линия в Свързани текстове), и от една снимка, която от година време буни българската част от мрежата; на тая снимка българският цар Борис Сакскобургготски (1918-1943) е между Хитлер, от едната му страна, и генерал-фелдмаршал Август фон Макензен (1849-1945) и райхсминистъра на вътрешните работи Вилхелм Фрик (1933-1943), от другата. Та там, на снимката, царят наистина не е вдигнал ръка в хитлеристки поздрав - то това и оставаше - но е с ясното съзнание, че върши нещо нередно, камерата го е уловила в момент, в който прилича на . . . спихнато мушкато; и има защо. Цар Борис се оказва единственият държавен глава, който приема поканата на Адолф Хитлер да присъства на откриването на Олимпийските игри през 1936 г. и състоянието му на снимката е крайно показателно.

Вероятно ще е добре да разположим снимката от първата част на тоя текст в по-широк исторически контекст; засега ще е напълно достатъчно да уточним, че през лятото на 1936 г. царят току-що - година по-рано - е установил собствен едноличен на практика тираничен режим в България. Понеже изворите рисуват този човек като психически слаб, неуравновесен и страхлив (за благозвучие го зоват "хитър като лисица" и в немските извори от това време), се налага да предположим, че едва през лятото на 1936 г. - на откриването на Олимпийските игри в Берлин - царят осъзнава целият ужас на своето състояние, откривайки в каква компания е попаднал; очевидно дотогава, в собствената си среда, достатъчно щадяща го, за да не кажем направо подлизурковска, той не е успявал да прецени сериозността на своето положение - водач на фашистка диктатура, в "компанията" на фашистки "величия" като дучето Бенито Мусолини, като каудильото Франсиско Франко и като фюрерът Адолф Хитлер, по това време тя - неговата фашистка диктатура - може да се развива единствено в посока към своето ожесточаване, и никъде другаде; "българският фюрер", както го назовава Адолф-Хайнц Бекерле, германският пълномощен министър в София, в своя дневник - "[12 август 1942 г.] Между другото министър-председателят [Богдан Филов] намекна, че той и неговите министри са само изпълнителни органи, докато в края на краищата цялата политика се дирижира единствено от царя. Практически цар Борис [(1918-1943)] е българският фюрер . . ."; наистина провинциален, но фюрер. В тази връзка - като исторически извор, снимката, която още буни българската част от мрежата, е забележителен исторически извор; незаменим.

След Деветнадесетомайския преврат ген. Пенчо Златев казва стеснително на царя: "Извинете, ваше величество, но трябваше да направим преврат, за да ускорим края на тази издихающа демокрация". И наистина заменят "издихающата демокрация" - с още по-"издихающа", даже напълно издъхнала, ако трябва да сме точни; та чак до късното лято на 1944 г.

За характера на царя е твърде показателно свидетелството на Димо Казасов в неговите спомени ("В тъмнините на заговора", С., 2015); след Деветоюнския фашистки преврат, царят нацупено среща делегацията, която го посещава във Врана - на обичайното обръщение с "Ваше величество", той отговаря с кокетното "Не съм вече цар", но не защото е несъгласен с преврата, а защото, очевидно, не му е поискано разрешение. Няма по-точно определение за характера на Борис Сакскобургготски от направената му характеристика в едно изказване на Адолф Хитлер; в него българският цар се оприличава не на вълк, а на лисица, която "избирала най-вече такива пътища, които щели да й позволят в случай на нужда да заличи следите си", наричайки го също и "хитрец"; забележителен сърцевед е фюрерът, нали . . .

Няма как да пропуснем тук обобщените данни за сърдечното приятелство на царя - нека пак припомним, че той е и адмирал от германския флот още от 1916 г. - с фюрера Адолф Хитлер; след откриването на Олимпийските игри двамата са почти като любовна двойка, срещат се общо 4 пъти до 1 септември 1939 г. и още 7 пъти до август 1943 г. - само в Германия, никога в България или другаде - на 17 ноември 1940 г., на 19 април 1941 г., на 7 юни 1941 г., на 24 март 1942 г., на 31 март 1943 г., на 3 юни 1943 г. и на 14 август 1943 г.

* * *

Може да се стори странно някому, че се заехме първо с периодизацията на българския фашизъм, вместо с определението на това понятие изобщо; законите на този тип изложения обаче ни го налагат; надявам се, че някой друг път, вероятно скоро, непременно ще се върнем на самото понятие за фашизъм. Засега ще се задоволим с малко общото определение на един съвременник на фашизма: "Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните и най-империалистическите елементи на финансовия капитал", дадено в доклада на генералния секретар на Изпълкома на Комунистическия интернационал Георги Димитров "Настъплението на фашизма и задачите на Комунистическия интернационал в борбата за единство на работническата класа, против фашизма", прочетен през август 1935 г. Сега ни се ще единствено да наблегнем на факта, че в определението на Димитров същественото, ключовото понятие не е "терористична диктатура", както може да си помислят някои, а "капитал"; терорът, в случая, е само средство и нищо друго. Не може да има съмнение, че определението на Георги Димитров - макар и съвременно на самото явление, което разглеждаме; или пък именно заради това - се нуждае от уточнения, но неговото използване за нашите нужди тук е напълно достатъчно.

* * *

Наложително е, както се видя (вж. и Свързани текстове в първата част на този текст), да се откажем от досегашните понятия "военнофашистки" и "монархофашистки" за периодите на българското фашистко управление (1923-1944), понеже те влизат в непреодолимо противоречие с други същностни белези на фашизма; както често се случва, историческите определения търпят развитие във времето, такава е научната логика. Отказът ни от тези две понятия обаче в никакъв случай не променя характерът на военния преврат от 9 юни 1923 г., нито характерът на царския режим от 1935-1944 г. Времето от пролетта на 1923 г. до пролетта на 1934 г. се вписва отлично - с по-голяма или по-малка сила - в широкото разбиране за фашизъм, като в същото време притежава всички негови отличителни белези; а краткото неколкомесечно управление на деветнайсетомайци е само удобна прелюдия към кървавия царски режим.

Отбелязахме и белезите - наистина повече формални, които отличават българският фашизъм. Българската фашистка власт - нито "широката", нито "тясната" - не се "затруднява" с толкова трудоемко занимание като организирането на властваща масова фашистка партия, то за това няма и нужда, понеже царят е "българския фюрер"; той няма как да е и партиен лидер.

Българският властови фашизъм не се потруди също да създаде своя концепция за радикални промени в обществото. От това също нямаше нужда - съществуващото положение напълно устройваше властта; то, положението, трябваше единствено да бъде закрепено и "увековечено", нищо повече. Наистина, деветнайсетомайци си поставят за цел радикалното обновяване на обществото, но повече от намерения те не постигат; те също са доста "мързеливи", както и целият български властови фашизъм.

И последната съществена особеност на българската фашистка власт е нейната "променливост" и криволичене - също като менторът й, цар Борис Сакскобургготски (вж. твърдението за него на Адолф Хитлер по-горе).

Може да възникне още едно питане у читателите: "Какъв ще да е тоя фашистки царски режим чак до 2 септември 1944 г., като е всеизвестно, че Борис Сакскобургготски умира при обстоятелства неизяснени и досега година по-рано, като е заменен на българския престол от едно дете?". Регентският съвет, назначен след смъртта на цар Борис - княз Кирил, брат на царя, Богдан Филов - дългогодишен пръв царедворец и най-отявлен фашист, и ген. Никола Михов - съумява точно година (8 септември 1943 г.-9 септември 1944 г.) да съхрани основните белези на фашисткия царски режим, с изключение на времето от 2 до 9 септември 1944 г.; поради което няма никаква нужда тази една година да определяме като отделен период в развитието на българската фашистка власт; нарекохме я "мързелива" основателно, мисля . . .

_____________

*Формата на това изложение наложи съществени изменения в неговия характер, които се оказаха твърде значителни. Сред тях ще трябва да посочим необходимостта от отказ от раздела "Книгопис", който напоследък често включваме - не ни бе възможно сега да изберем едни, а да изключим други от използваните съчинения, а броят им тук можеше да бъде единствено строго ограничен.

Поради невъзможността да бъде нарочно заснета шпагата на цар Борис Сакскобургготски, за нуждите на този текст в нейния образ бяха наложени някои изменения, които не се отнасят в никакъв случай до обективния й външен изглед, а единствено до постигането на това нейно положение в пространството, което да позволява използването й в съставното изображение.

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2017060800040001301

(Българският "мързелив" фашизъм)

48
27623
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
14 Юни 2017 20:03
Котка -
Компанията -
Иво...ъъъъ, бонго -
-------------------------
Сайтът на Генек

14 Юни 2017 20:05
Котка
Компанията
14 Юни 2017 20:22
Тоя Борис много особен човек е бил - хем хитър като лисица, хем като тръгне някъде, чак като стигне и се огледа, разбира къде се намира.
14 Юни 2017 20:23
Коги бай Сандо седа на премерскио стол обявява, че ша властва 40 годин. Ни повеке, ни по-малце. Некъде до 1960 г., примерно. А любовницата му със селското име Пенка се преименува на Татяна. Некак си по-градски звучи, се пак...
14 Юни 2017 21:54
Абе много просто умни туй траките-викинги
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0
14 Юни 2017 22:01
Известната рисунка "Отговор на тронното слово" на художника Илия Бешков

И за благодарност Народнио съд осъжда брат му Иван на смърт през 45-та...
14 Юни 2017 22:19
пак да питам нямали да има преименуване на булеварди болници кръстени на фамилията н а монархофашиста борис?
15 Юни 2017 00:18
След френетичниите възгласи наместо "увод" (които заимат половината от текста), Петрински сред многото объркани брътвежи най-сетне изтропва тезата си:
Времето от пролетта на 1923 г. до пролетта на 1934 г. се вписва отлично - с по-голяма или по-малка сила - в широкото разбиране за фашизъм, като в същото време притежава всички негови отличителни белези; а краткото неколкомесечно управление на деветнайсетомайци е само удобна прелюдия към кървавия царски режим.

"В по-голяма или по-малка сила - в широкото разбиране на фашизъм" - при все уговорките и условностите, авторът не си прави труда да обясни кои са тези "отличителни белези на фашизма", за да ги приложим към време. Заявява, че капиталът бил критерият, прилагайки дефиницията на Георги Димитров като че ли е някаква аксиома. Как обаче банкерът Буров (например), или представителите на класическите "буржоазни партии", които са непрекъснато в опозиция от 19.05. 1934 до 2.09.1944, се връзват с определението на Георги Димитров, Петрински не обяснява.

Следва да се запитаме също дали поставяйки началната граница на фашисткото управление "пролетта на 1923", случайно Петрински няма предвид и последните два месеца на управлението на Стамболийски вкл. и проведените от него избори в края на април.
Обърканият пасквил е особено интерен с оглед цитираните в заглавието и текста думи на един от участниците в преврата от 19ти май 1934, ген Пенчо Златев:
"Извинете, ваше величество, но трябваше да направим преврат, за да ускорим края на тази издихающа демокрация".
От една страна , управлението на Народния блок в текста на Петрински е наречено "фашистко", а от друга страна той се обосновава с аргумент, който пряко противречи на заклинанията му - а именно, че управлението на през периода 1931-1934 г. е демократично. Особено забавно е, че в текста се позовава и на още един поддръжник на превратите и от 9ти юни и от 19 май (разбира се и на тоя от 9.09.1944), Димо Казасов.
Определено един от най-шизофренните текстове на Петрински, който вече дори не е забавен, защото предизвиква единствено съжаление.
А за лисицата, то е препратка към Макиавели. Той и татко му на Борис също е наричан така.
15 Юни 2017 00:45
в "компанията" на фашистки "величия" като дучето Бенито Мусолини

Той Дучето първом е бил цоциалист. Па сетне е станал фашист...
15 Юни 2017 00:48
Иван Петрински
15 Юни 2017 00:49
А любовницата му със селското име Пенка се преименува на Татяна. Некак си по-градски звучи, се пак...

Е с тоя аргумент ни затапи яко. Онемяхме. Бе геният си е гений - кратко, ясно и разбрано от всички.

Ама ти е кеф да се ровиш на хората из долните гащи и да извличаш от там неопровержими доказателства.
15 Юни 2017 00:50
Генек
Сим4о
Компанията
15 Юни 2017 00:51
Да разгледаме и европейските царски семейства. Посочете поне една управляваща фамилия в Европа, която да не е подкрепила, или да не се е забъркала с фашистката идеология. Братовчедите.
Търсим корените? Търсим подстрекателите?

Определения за фашизъм в изобилие, но десетилетия и десетилетия само на определението стоим.
15 Юни 2017 00:53
Той Дучето първом е бил цоциалист.

Ако беше допълнил, че в Женева е бил приятел и съмишленик на нашия Васил Коларов, щях да те призная за корифей. Ма ти само се плъзгаш по повърхността, детайлът ти убягва. Нищо, да си жив и здрав, да ни свириш тука и да ни веселиш.
15 Юни 2017 01:10
понеже царят е "българския фюрер"; той няма как да е и партиен лидер.

Секи случай Царот не е одил у Рим при фашистите да си позира за мраморен бюст.
Тъй както прави Стамболийски като партиен лидер...
15 Юни 2017 01:36
Щурчи, душицо!
Стамболийски не е бил човек на комунистите, нито на Москва. На Америка бил човекот.
Затова не се хаби.
15 Юни 2017 01:47
Коги бай Сандо седа на премерскио стол обявява, че ша властва 40 годин. Ни повеке, ни по-малце. Некъде до 1960 г., примерно. А любовницата му със селското име Пенка се преименува на Татяна. Некак си по-градски звучи, се пак

15 Юни 2017 01:52
Памфуций
15 Юни 2017 00:18

15 Юни 2017 01:55
***
15 Юни 2017 03:22
Г-н (или може би другарю) Петрински, характерните черти на фашизма нямат нищо общо с коминтерновските брътвежи на Г. Димитров. Фашизмът е тоталитарна идеология, стояща в основата на тоталитарен режим на управление. Както нацизмът и комунизмът. Характеризира се със заглушаване и дори физическо ликвидиране на опозицията, еднопартийна политическа система, сливане на единствената партия с държавата, култ към личността на лидера и т.н.

Такива неща в България в периода 1923 - 1934 г. просто няма. Появяват се чак след 1946 г., наложени от марионетното комунистическо правителство, поставено от съветските окупатори. Но пък ги има в днешна Русия, макар и замаскирани, не така ярко изразени, както в съветския период. Режимът на Путин е много по-фашистки по своя характер от "режима" на Цанков.

Причините, довели до преврата на 9.06.1923 г. са отделна обширна тема. Но най-съществената причина е, че управлението на Стамболийски започва видимо да залита към фашизма. Той създава партийна "оранжева гвардия" за разправа с политическите противници, извращава грубо демократичния процес, провежда пародия на избори през април 1923 г., на които с насилие, фалшификации и манипулации спечелва 212 от 245 места в НС при спечелени едва 52% процента от гласовете. С това убийствено мнозинство в парламента Стамболийски смята да осъществи своите отдавна известни планове да детронира царя и да се постави начело на еднолична диктатура по подобие на Мусолини. Това е още една от дълго и упорито скриваните от комунистическата пропаганда факти - в цялата история на Третото българско царство най-близо до фашизма стои режимът на Стамболийски.

Правителството на Цанков наистина идва на власт с преврат, но първата му работа е... да насрочи предсрочни избори. Които се провеждат през октомври 1923 г. Да не говорим, че "фашистът" Ал. Цанков е пламенен и категоричен противник на "расовата теория" и един от най-дейните и активни народни представители в спасяването на българските евреи.

Много слабо, г-н Петрински, много слабо! Пропагандистът у вас май окончателно е ликвидирал историка...
15 Юни 2017 04:42
Не знам вече , какво да мисля ?!! Съвсем се обърках ?!
Не знам и какъв фашизъм е имало в България и кой е бил баш фашистът .
Знам само , че имаше много активни борци против фашизма и капитализма .
Сигурно е бил много як , щом толкова борци не са могли да го преборят
толкова години , че трябваше братската Червена Армия да дойде с танковете
за да го преборят. Прав е другаря Петрински , капиталът е виновен .
Много капитал , много чудо ей ! В една нищо и никаква бедна и обрулена държава.
А фейлетона , много ми хареса ! Господ здраве да му дава на автора , да пише и да ни
весели , така да се каже !
15 Юни 2017 04:55
9 февpуаpи 1939
oт Бългаpия, Вx No 114/спец. No13.
Бoрбата за независимoст нa стpaнaта мoже дa oбxване кръг пo-ширoк от демократическото oбединениe. Лoзyнгите на Петорката за национално единение, за национално спасение не е непpиeмлив пpи yслoвие, че тoй бъде фрoнт за спасение oт фашизма и фашистката агрeсия. Ядрото да да бъдат opгaнизирaните и сплoтени демoкpатичeски сили, в негo мoгат да бъдaт дoпyснaти и елементи вън oт Демoкpатичeскoто oбeдинeниe.
Aкo и дoкoлкoтo Aл.Цанкoв сe oбявява прoтив фaшисткaтa aгpeсия, за нeзависимoст на страната и кoнстиryцията, принципално допустимо e паралелно действие и контакт с него. Нaш интepeс e да гo тласкамe към зaдълбoчавaнe pазнoгласиятa с Хитлep и pатницитe, към oткpитo зaставaнe нa aнтихlитлepистки пoзиции.
Дoнкo (Трайчо Костов)

ЦДА, КМФ 40/1078, к. 33-34.

Само 9 месеца по-късно:
Писмo oт B. Кoларoв от името на ЗБ на ЦК нa БРП(к), дo ЦK пa БРП(к).
[Мoсквa],нoемвpи 1939 .
Сoфия
1. Baшетo съoбщениe ниe тълкувaмe, чe вoдите прегoвopи с лидеpите нa ,,пeтopкaтa". Пo нaшите сведeния Гpигop Вaсилeв e свъpзaн с Aнглия, Пaстухoв е
вpаг нa СССP, Гичев седи междy два стoлa. Нo зa дa пoлучат нaшaта пoддpъжкa в избopите те мoгат дa се мaскиpат с нeyтpалитeтa. Ние сe изказваме пpoтив
съглашение с тях.
2. Hастoяваме rлaвните ви yсилия да 6ъдaт пo нapoдния фpoнт oтдoлy и пoстaвянeтo нa сигyрни и пoпyлярни наши кандидатypи. Наpoдeн фpoнт oтдoлy
дoпуща спopазyмeниe с мeстни лидepи на oбщa плaтфoрмa същo така пoддържане на наши кандидати, при условие, че по основните въпроси не ще бъдат наши врагове.
3. Най-вepният кpитepий e безpeзepвна дpужбa със СССP и против домогванията на Англия и Франция да 6ъдeм включени в техния фрoнт срещy Германия и фактичeски сpeщy СССP.
В. П. Коларов
ЦДА, ф. 3Б, оп. 4, а.е. 572, л. 141 - 143.

В следващата телеграма Задфраничното бюро на БКП уточнява още основни въпроси и "Петорката" вече ясно е определена като "национални предатели":
Шифрограма oт ЗБ на ЦК на БКП ("Mаpта" ) дo ЦК нa БKП
25 ноенври 1939 г.
Сoфия. изх.No 751. спец' Nо 77. 78
Съoбщете ни сeгашнитe станoвищa нa разнитe пoлитически гpyпи пo външната пoлитика на Бългаpия. Pазoбличaвайтe eнepгичнo aнглийския плaн зa създавaне Балкaнски блoк в пoлзa нa англo-фpaнцyзската антантa и двyличнатa рoля на Итaлия в тoвa oтнoшение. Усилeтe кaмпанията прoтив антисъвeтскитe интpиги нa Aглия, Фpанция и Италия в Бългаpия. Бичyвaйтe бeзпoщaднo тeхнитe пoдкyпени бългaрски агенти и наpoдни пpедaтeли. Пoд флaга нa нeyтpaлeн Балкaски 6лок пoдгoтoвлява се вoенен балкански фронт с антисъвeтскo oстpие.
Марта
ЦДА, KМФ 40/ 1079, к. 45


===
За незапознатите: "Петорката" е неформалното обединение на лидерите на забранените от правителството на Кимон Георгиев (бъдещ член на ОФ, министър-председател в реултат на следващия преврат, този на 9.09.1944) след 19 май партии, участвали в правителството на Народния блок 1931-1934 , определено като "фашистко" от лицето Петрински: Димитър Гичев (БЗНС "Врабча 1" ) , Кръстьо Пастухов (БРСДП), Григор Василев (Демократически сговор), Георги Генов (Радикална партия) и Боян Смилов (Националлиберална партия).
15 Юни 2017 05:18
Петрински някак гузно признава, че за да говори за фашизъм в България, все пак трябва да обясни що е то. И дава като дефиниция извадка от реч на Г.Димитров.

Все едно да искаш дефиниция на социализма от брадат седесар от началото на прехода. Очаквай нещо като:
"Социализъм е тогава когато писателите дисиденти лежат по затворите и народа стене под игото на Партията"
Бях го писал миналия път, но ще повторя:
Това което определя фашизма/национал социализма е икономическата доктрина за развитие. Фашизмът е 'третия път'. Той се опитва да регулира отношенията между работник и работодател. Държавата не притежава средствата за производство, но гарантира 'справедливо' разпределение на произведената продукция.
Фашизмът се подкрепя от индустриалния капитал защото тази система в голяма степен гарантира платежоспособно търсене и защита от външна конкуренция. На тази подкрепа се дължат и политикитие на екпсанзия. индутрилаците искат нови пазари
Във фашистката държава работниците са по принцип социално защитени. Имат нормален работен, евтино здравеопазване и ниска степен на безработица. Образованието се издига в култ.
Концлагерите, например, не са черта на фашизма. За пръв път те се появават в ЮАР през началото на 20в, където 'добрите' англичани затварят 'лошите' бури.
Същото може да се каже и за другите 'черти' на фашизма, като цензура, еднопартийна система и т.н.
Пиша горното не за да хваля фашизма, а за да опровергая Петрински. Кое от гореизброеното го е имало в Царство България? Баба ми казваше: "добре че дойдоха немците през 1941 да ни направят 8 часов работен ден".
Май наистина ще спирам да чета Петрински.


15 Юни 2017 08:09
*
15 Юни 2017 08:12
Откровение Варухово,
само да уточня - първите концлагери се появяват в САЩ, по време на Гражданската война. Напълно демократични лагери на смъртта... Моля - Натисни тук
----------------------
Сайтът на Генек

15 Юни 2017 08:23
И наистина заменят "издихающата демокрация" - с още по-"издихающа", даже напълно издъхнала, ако трябва да сме точни; та чак до късното лято на 1944 г.

Знаем, бе... знаем, че издъхна на 9 септември
Както рекох - страшна матрица - цапва те еднаж, и цял живот болшевик...
15 Юни 2017 09:46
Иван Петрински
15 Юни 2017 09:48
Откровение Варухово, за целия пост,

Така де, гледа се базата, не само надстройката. Икономическият модел е определящ, той е основата.15 Юни 2017 11:00
Авторът явно пише от тапицирана стая. Там където е имало фашизъм, хората са по-дисциплинирани. Ако иска да пише за фашизъм, да се пробва с Йон Антонеску.
15 Юни 2017 11:01
Откровение Варухово 15 Юни 2017 05:18

Петрински някак гузно признава, че за да говори за фашизъм в България, все пак трябва да обясни що е то. И дава като дефиниция извадка от реч на Г. Димитров.


Това което определя фашизма/национал социализма е икономическата доктрина за развитие.

Е, тук може и да поспорим. Според мен, а и според редица историци и политолози, икономическата доктрина част от идеологията и е следствие от структурата на властта в тоталитарната фашистка/националсоциалистическа/комунистическа държава. Просто всеобхватната, всесилна и всепоглъщаща партия-държава няма как да не се намеси и в икономическата област и да наложи там идеологическия си модел. Без партията-държава фашистката или коя да е друга тоталитарна икономическа доктрина е неосъществима. И трите тоталитарни идеологии на ХХ век отричат ролята на пазара като основен регулатор на икономиката, а социалната им политика е силно "лява". Най-далеч "наляво", до тотално икономическо умопомрачение, стига, разбира се, комунизмът, ликвидирайки не само пазара, но и частната собственост.
15 Юни 2017 11:45
Не знам вече , какво да мисля ?!! Съвсем се обърках ?!
Не знам и какъв фашизъм е имало в България и кой е бил баш фашистът .

Няма да се объркваш. Ако македонците са най-велики, то ние сме първи ясновидци. Преди Фашистката партия за вземе власта в Италия (април 1924) и далеч преди фюрера да напише "Моята борба" (Първият том „Разплатата“ („Eine Abrechnung“ излиза на 18 юли 1925 г), дори преди баба Ванга да загуби зрение, нашите историчари са първи ясновидци и са въвели фашизма преди някой още да се е сетил, че има такова нещо. После пак бяхме първи - в развитието социализЪма и първи скочихме в неговия последен стадия (развито социалистическо общество) преди настъпването на комунизЪма.
Ако пък нещо се обърка:
както често се случва, историческите определения търпят развитие във времето, такава е научната логика.

С новите (атлантски) ценности се придобива нова логика. Тъй де, нали правоверните демократи отмениха давността (юридическата стойност на давността) за геноцид. Така че историчарската научна логика е отворена да обяви Александър Македонски за "злодей на света" и пръв "холокостер". За император Адриан (потушил въстанието на Симон бар Кохба през 134 г. сл. Хр.) вече са направени опити:
According to Cassius Dio, 580,000 Jews perished in the war and many more died of hunger and disease. In addition, many Judean war captives were sold into slavery.[12] The Jewish communities of Judea were devastated to an extent which some scholars describe as a genocide.

Важното е, че бандитите на Стамболийски и бандитите, убили Стамболийски, си реституираха накраденото от тогава. Сега цъфтим и връзваме в "отрицателно бъдеще" - отрицателен приръст, отрицателни лихви, отрицателен бюджед (ръст на дефицита от към пари, мозък и производителност)р отрицателен ръст на БВП, опс положителен ръст на държавния дълг. И се бием в гърдите като гороли Кой пръв видял Смъртта.
15 Юни 2017 12:33
Въпреки симпатиите ми към КОТКА, Генек и компания и отчасти към писаниците (пиша го с позитивен полъх) на Петрински, то този път тази си е манджа с грозде. Не толкоз заради свободните интерпретации извън контекста на времето и епохата, колкото към психологическото ровичкане из характерите на споменатите херой от тогава.

Грешните интерпретации и изкривяване на ракурса идват от повтарянето на насадени, чужди идеологеми, даже кънтящи и в междуушията на свестни, мислещи и осъзнаващи действителността, хора и в частност - форумци. Смешни са релациите за съидейност и в детайли от тогава със сега, без в полезрението да се задържа прогресията в движението на отделните блокове-групи-категории/субекти. Удобно е да се забравят корените, както на войните през 19 век и движещите ги сили и причини, така и на тласкачите към двете Световни войни на 20 век, заедно с предхождащите ги подготвителни катаклизми и завършващите ги фанфари с трагични последствия.

Не веднъж съм го споменавал, че има нерушимо единство в същността на субектите по времевия вектор. Особено когато се разглеждат събитията без тяхната канава и действията на т.нар. "елит" и още по-малко, на т.нар. Глобален предиктор - каквото и да значи това. Забравяйки всичкио тези, тълкуване физиономията на царя в олимпийската трибуна ми идва в повече. Дали пък величеството не е преяло с Вюрщел и Зауеркраут, а химическата реакция в стомаха със съпридружителните звуци не са причината за киселия израз? Съмнявам се също, че плебса от това време тогава е възприемал течащият опит за обединена Европа по-различно от сегашния, със същите емоции и убеждения, но под знамето на ЕС... И тогава и сега, "врагът" е точно посочен. Пропагандата е на макс и тълпата се облъчва денонощно в "правата вяра", пардон - "линия"... Каква е разликата тогава?

- В общи контури и черти - разлика няма. Престъпниците предизвикали ПСВ и ВСВ, са същите тласкащи сега Европа (и света в прибавка) към Третата-СВ. И в техните интерпретации, внушения, назидателни лъжи и пр. и пр. за изминалите събития и за тези сега, няма ралика, няма различие. Просто защото природата им, целите им и преследваните резултати са неизменяеми.
15 Юни 2017 13:29
Не е въпросът в биенето на комунистите, в трепането ..
Ей и Стамболийски .. както стана дума на много пъти - въобще не си поплюва ..
И какво - ми нищо ..
Комунисти има бол!

Баби еще нарожают! .. един повече .. един по малко - не видях някому от авторите, това да му е голям проблем.. даже май те гледат повече , да не падне и сянка върху управлението на БЗНС !

Явно важното е друго - да не дойде финансовият капитал на власт , а Стамболийски е бил преграда пред ВМРО, ВДРО, ВЗРО и разни подобни организации - производни на финансовия капитал !
15 Юни 2017 13:30
Rommel 15 Юни 2017 08:09
Явно все още има малоумници, които се опитват не само да реанимират соц-простотиите за т.нар. фашизъм в България , но и наукоподобно да го обосноват.
KAKВО не е вярно?
Няколко човека писахме http://www.segabg.com/replies.php?id=295137&p=11
Butch 08 Юни 2017 15:50 Каза ти се - диктатура на финансовия капитал! ..
hamel 08 Юни 2017 21:07 Генек, субектът е финансовия капитал. Нещо, което мазно се подминава от манипулаторите.
hamel 08 Юни 2017 23:30 Само не ми е ясно, как като ми цитира .. опровергава тезата на Димитров, че фашизмът е градиент на финансовия капитал.
sim4o 09 Юни 2017 18:33 Абсолютен градиент е , фашизмът , на финансовия капитал ..
Стигнахме до най-интересното , до анализ на Финансово-олигархичния капитал, дето пораждал бил Фашизма!
Rogatia 08 Юни 2017 23:18 ...От етноса е, поради обективни причини, дебело подчертавам - обективни.
ще признаем, че е напълно вярно мнението!
Ето и по-подробно:
Монотеистичните религии (юдаизъм, християнство и ислям) заклеймяват заемането на парични средства срещу лихва. По причина, че през средновековието тези правоотношения се регулират от религиозното право, лихварство не се допускало и често изниквал остър недостиг на заемни средства. В тези случаи религиозните власти съзнателно си затваряли очите когато паството им заема пари от друговерци, поради липсата на друга алтернатива. Като "основен източник" на заемни парични средства се ползвали евреите. ... юдейското разбиране (като изключение от правилото), че забраната за лихварство не важи при сделките с неевреи, извеждат евреите в лихвари по занятие ..
Причините, пак да повторим, са си обективни и са свързани с религията.
sim4o
11 Юни 2017 08:26 ..Зад всички фашистки деяния , надничат май гърбавите носове и дългите бакенбарди на финасовите олигарси , странно - ама така излезе ,а ?

Хора - бдете!
15 Юни 2017 13:40
Откровение Варухово 15 Юни 2017 05:18
Петрински някак гузно признава, че за да говори за фашизъм в България, все пак трябва да обясни що е то. И дава като дефиниция извадка от реч на Г.Димитров.

Все едно да искаш дефиниция на социализма от брадат седесар от началото на прехода.


Определението на Георги Димитров за фашизма е най популярното и признато определение за фашизма и на 5 континента.
30-те и 40-те години на миналият век, Георги Димитров е много популярна международна фигура в негова защита по време на Лайпциският процес са се провеждали големи митинги по цял свят.
15 Юни 2017 13:59
Петрински някак гузно признава, че за да говори за фашизъм в България, все пак трябва да обясни що е то. И дава като дефиниция извадка от реч на Г.Димитров.

Maй на някои хора, не им се ще да четат определението на Г.Димитров, а ??? Хамел ги нарича "манипулатори" . .
hamel 08 Юни 2017 21:07 ... субектът е финансовия капитал. Нещо, което мазно се подминава от манипулаторите.

Не им се ще да четат, че .. "Зад всички фашистки деяния , надничат май гърбавите носове и дългите бакенбарди на финасовите олигарси , странно - ама така излезе ,а ?"
The Bulgarian Lion 15 Юни 2017 13:40
Определението на Георги Димитров за фашизма е най популярното и признато определение за фашизма и на 5 континента.

Да!
Не им харесва на тези, които не искат истината за възникването на финансовия капитал да се знае!

.. Монотеистичните религии (юдаизъм, християнство и ислям) заклеймяват заемането на парични средства срещу лихва. По причина, че през средновековието тези правоотношения се регулират от религиозното право, лихварство не се допускало и често изниквал остър недостиг на заемни средства. В тези случаи религиозните власти съзнателно си затваряли очите когато паството им заема пари от друговерци, поради липсата на друга алтернатива. Като "основен източник" на заемни парични средства се ползвали евреите. ... юдейското разбиране (като изключение от правилото), че забраната за лихварство не важи при сделките с неевреи, извеждат евреите в лихвари по занятие ..
15 Юни 2017 14:08
съвсем се е влошил ....
15 Юни 2017 14:20
Просто всеобхватната, всесилна и всепоглъщаща партия-държава няма как да не се намеси и в икономическата област и да наложи там идеологическия си модел.


По онова време държавата няма как да не се намеси в икономическата област, след като точно тогава икономиката на Германия е разсипана, тя е длъжник като победена страна в ПСВ, в страната има хиперинфлация, безработицата е повсеместна. Според мен, тогава все още е било е рано да се говори за икономически модел, първо трябва да се стабилизира валутата, да се изгради индустриалната база, да се осигури хляб за хората.
15 Юни 2017 14:52
sim4o 15 Юни 2017 13:59

да и по специално на едни окултисти и сатанисти, които са изгубили корени с каквито и да е човешки религии.
15 Юни 2017 14:59
Страшен е тоя сим4о, бе! За да докаже тезата си, напоително се самоцитира. Какво по убедително доказателство от това! Сущий петрински, и той тъй...
15 Юни 2017 15:03
Цитирам не себе си,а Георги Димитров..
И цитирам статия за лихварството..
15 Юни 2017 17:27
Откровение Варухово,
само да уточня - първите концлагери се появяват в САЩ, по време на Гражданската война. Напълно демократични лагери на смъртта...

Нищо демократично няма в тях и никой не ги отрича било тях, било техния характер, било за действията на тогавашното американско правителство. Още повече децата в САЩ го изучават, както се вижда от сайта на Библиотеката на Американския конгрес:
http://www.loc.gov/teachers/classroommaterials/presentationsandactivities/presentations/immigration/native_american2.html15 Юни 2017 18:01
Памфуций ...за предишния пост..
Петрински... ...даже няма да те коментирам....
Клакьорите... и вие не сте прави...
15 Юни 2017 18:05
Режимът на бай Сандо си е бил отсекъде тоталитарен.
С уклони на Култ към личността...
15 Юни 2017 18:19
щурчо
15 Юни 2017 18:05
Режимът на бай Сандо си е бил отсекъде тоталитарен.
С уклони на Култ към личността...
Щурчооооо .. писано е : http://www.segabg.com/replies.php?id=295393&v=6843249#id_6843249
sim4o 13 Юни 2017 20:48 Само зъл фашизоид, би хвърлил и най-малката сянка върху земледелческия народен трибун..
Те земледелческите народни трибуни са над нещата.. не бива да ги съдим с категории "добро" и "зло" .
Виж комунистите!
Санде ги поизтрепва , прави им главите квадратни .. а ей на форума - единствената им реакция е да промълвят - "стабиуен!.." ..

Що реакцията, фашистката реакция , така прави с него , със земеделския водач .

Финансисти - что возмеш ..

Важното е, че ВМРО са фашисти!
И освен ДВЕТЕ ПЪРВИ антифашистки въстания, срещу Ал.Цанков - юнското и септемврийското (хем две , хем първи .. можем го .. Булгар! Булгар! ) комай имаме и ПЪРВОТО ФАШИСТКО въстание - Илинденско-Преображенското!

Правило го е ВМРО - забравяте ли ..
Първи сме в света! ..

..и Джон Атанасов измисля компютъра и сме отвсякъде шест!
15 Юни 2017 18:57
Нека цитираме последователния антифашист, дал на света универсалното и неподлежащо на съмнение определение за фашизма:
7 септември 1939.

- В Кремъл (Сталин, Молотов, Жданов).

Сталин:
Войната се води между две групи капитал[истически] страни (бедни и богати за колонии, суровини и т. н.)
За преразпределение на света, за господство над света!
Ние не сме против те де се бият хубавичко едни срещу други и да се изтощават едни други.
Не е лошо, ако с ръцете на Германия се разклати положението на най-богатите капиталист[ически] страни (особ[ено] Англия).
Хитлер, сам не разбирайки и не желаейки това, разклаща, подкопава капиталистическата система.
Позицията на комунистите на власт е различна от тази на комунистите в опозиция.
Ние сме си господари вкъщи.
Комунистите в капит[алистическите] страни са опозиция, там бурж[оазията] е господар.
Ние можем да маневрираме, поддържайки една страна срещу друга, за да се разкъсат. Пактът за ненападение в известна степен помага на Германия.

Следващият момент – да подтикваме другата страна.
Комунистите от капиталистическите страни трябва да се обявяват решително срещу своите правителства, срещу войната.
Преди войната противопоставянето между фашизма и демократичния режим беше съвършено правилно.
По време на войната между империал[истическите] държави това вече не е правилно.
Разделянето на капитал[истическите] държави на фашистки и демократ[ични] загуби предишния смисъл.
Войната предизвика коренен прелом.
Единният народен фронт от вчерашния ден беше за облекчаване на положението на робите при капит[алистическия] режим.
В условията на империал[истическа] война се поставя въпросът за унищожаване на робството!
Да се стои днес на позициите на вчерашния ден (единен нар[оден] фронт, единство на нацията) – означава да се свлечеш на позициите на буржоазията.

Този лозунг се сваля.

Полската държава по-рано (в историята) е била нац[ионална] държава. Поради това революционерите са я защитавали от разделяне и поробване.
Сега фашистката държава подтиска украинци, белоруси и др.
Унищожаването на тази държава в сегашните условия би означавало една буржоазна фашистка държава по-малко!
Какво лошо би имало, ако в резултат на разгрома на Полша ние ще разпространим социалист[ическата] система върху нови територии и население.
- Ние предпочитахме съглашение с така наречените демокр[атични] страни и поради това водехме преговори.
Но англичаните и французите искаха да ни имат за ратаи и при това да не платят нищо за това!
Ние, разбира се, не бихме станали аргати, а още по-малко без да получим нищо.
- На работническата класа трябва да се каже:

Войната се води за господство над света.
Воюват господарите на капит[алистическите] страни за своите импер[иалистически] интереси.
Тази война няма да даде на работника, на трудещите се нищо, освен страдания и лишения.
Да се обяви решително срещу войната и виновниците за нея.
Да се разобличават неутралитетът, буржоазните неутр[ални] страни, които, обявявайки собствения си неутралитет, подкрепят войната в другите държави с цел забогатяване.
- Необходимо е да се подготвят и публикуват тезиси на Президиума на ИККИ.

8 септември 1939.

- Подготвихме директива за компартиите:

"Сегашната война е империалистическа, несправедлива война, за която е еднакво виновна буржоазията от всички воюващи държави. В нито една страна работническата класа, а още по-малко комунистическата партия, не трябва да подкрепя войната. Буржоазията не води война срещу фашизма, както твърдят Чембърлейн и ръководителите на социалдемокрацията. Войната се води между две групи капиталистически държави за световно господство. Международната работническа класа в никакъв случай не трябва да защитава фашистка Полша, която отблъсна помощта на Съветския съюз и която подтиска други националности.

Като се бориха срещу привържениците на Мюнхен, комунистическите партии искаха истински антифашистки фронт с участието на Съветския съюз, но буржоазията на Англия и Франция отблъсна Съветския съюз, за да водя разбойническа война.

Войната съществено промени положението. Разделянето на капиталистическите държави на фашистки и демократични сега изгуби водещото значение. В съответствие с това трябва да бъде променена тактиката. На този етап на войната тактиката на комунистическите партии във всички воюващи страни е: да се обявят срещу войната, да разобличават нейния империалистически характер. Там, където има представени комунистически депутати, да гласуват против военните кредити, да разясняват на масите, че войната няма да им донесе нищо друго освен тежести и руини.* В неутралните страни трябва да се разобличават правителствата, които се обявяват за неутралитет на своите страни, но подкрепят войната в другите страни с цел печалба, както прави правителството на Съединените американски щати по отношение на Япония и Китай. Навсякъде комунистическите партии трябва да преминат в настъпление срещу предателската политика на социалдемокрацията.

Комунистическите партии, особено във Франция, Англия, Белгия и Съед[инените] амер[икански] щати, които се обявяват срещу тази постановка, трябва веднага да коригират своята политическа линия."

Димитров, Г., Дневник (9 март 1933 - 6 февруари 1949), София 1997, сс. 181-183.

====
*Разбира се, в страните на Тристранния пакт такива депутати няма.
17 Юни 2017 12:26
Петрински, време е интелигентните хора да се откъснат от духовните си корени, свързващи ги с отживели парадигми. Тия мантри, както показва статистиката, отдавна са конрапродуктивни. Въпреки че навърта брояча, интересът към тях е фрагментарен и инерционен, нищо повече.
Светът е нов, и изисква други анализи, и друго позициониране на нещата, които се опитваш да защитаваш...
Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по добре.
17 Юни 2017 12:51
DrRigid
17 Юни 2017 12:26"
Петрински, време е интелигентните хора да се откъснат от духовните си корени, свързващи ги с отживели парадигми. Тия мантри, както показва статистиката, отдавна са конрапродуктивни. Въпреки че навърта брояча, интересът към тях е фрагментарен и инерционен, нищо повече. .
Точно в това е смисълът да попреговорим нещата ..
Щото хората почнаха да забравят!
Фашизмът е градиент на ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛ .. основната "парадигма" е в това и ей това да го обсъждаме - всеки ден, всеки час, навсякъде - има материал!

MaЙ някому, хич не му отърва, да чете ей такива мнения : "Зад всички фашистки деяния , надничат май гърбавите носове и дългите бакенбарди на финасовите олигарси , странно - ама така излезе ,а ?" .. и гледа да ни убеди - ей това било "отживели парадигми."?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД